Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-11-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού ...
  • [02] Πάουελ: Θα διεκπεραιωθούν το συντομότερο οι υποθέσεις των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.
  • [03] Μάλλον υπάρχει σχέση της Αλ Κάιντα με τους βομβισμούς στην Κωνσταντινούπολη.
  • [04] Επιφυλάξεις εκφράζει η Ουάσινγκτον σε σχέση με το σχέδιο ψηφίσματος για τα πυρηνικά του Ιράν
  • [05] Προβληματισμοί για το θέμα των εχθρικών μαχητών
  • [06] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Μέσιτς
  • [07] Ερευνες απο τους ισραηλινούς για τον εντοπισμό Παλαιστίνιου οπλοφόρου
  • [08] Δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στο Λονδίνο για την επίσκεψη Μπούς.
  • [09] Προσπάθειες για την επίτευξη νέας Ισραηλο-Παλαιστινιακής εκεχειρίας.
  • [10] Ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ ορκίστηκε νέος κυβερνήτης της Καλιφόρνια.
  • [11] Κέλλυ: Αβεβαιότητα για την ημερομηνία νέου γύρου συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.
  • [12] Θεόδωρος Κουλουμπής: «η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει στη διατήρηση της Ευρωατλαντικής Συνοχής»
  • [13] Αναθεωρούνται οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των ΗΕ στο Αφγανιστάν.
  • [14] Έρευνες για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία
  • [15] Σύνοδος των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
  • [16] Πρός συνεργασία Ιράν-Ιράκ.
  • [17] Συναντήσεις Αιγύπτιων αξιωματούχων με ισραηλινούς και Παλαιστινίους

  • [01] Επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού ...

    19 Nov 2003, 02:04 UTC

    Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν χθες στη Βηθλεέμ ψάχνοντας για ένοπλο Παλαιστίνιο που κατηγορείται ότι σκότωσε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο δράστης, που είχε κρύψει το όπλο του σε μουσουλμανικό χαλάκι προσευχής, πυροβόλησε τους δύο στρατιώτες σε φυλάκιο της δυτικής Όχθης. Επίσης χθες Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν έφοδο σε στρατόπεδο προσφύγων στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι. Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του, Αχμέντ Κουρέια. Επίσης σήμερα ο κ. Κουρέια θα συναντηθεί με ηγετά στελέχη Παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων για να συζητήσει μαζί τους την πιθανότητα εκεχειρίας με το Ισραήλ.

    [02] Πάουελ: Θα διεκπεραιωθούν το συντομότερο οι υποθέσεις των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

    19 Nov 2003, 02:13 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να διεκπεραιώσει το συντομότερο δυνατόν τις υποθέσεις των κρατουμένων στην βάση του Γκουαντάναμο στη Κούβα. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο κ. Πάουελ είπε ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρους ανάκρισης των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο για να διευκρινιστεί αν έχουν διαπράξει κάποια εγκλήματα ή αν έχουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην σύλληψη τρομοκρατών. Ο κ. Πάουελ παραδέχτηκε πάντως πως ορισμένοι ομόλογοι του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ασκούν έντονες πιέσεις για το θέμα των κρατουμένων και τόνισε ότι θα διαβιβάσει το μήνυμα στην Ουάσιγκτον.

    [03] Μάλλον υπάρχει σχέση της Αλ Κάιντα με τους βομβισμούς στην Κωνσταντινούπολη.

    18 Nov 2003, 18:44 UTC

    Τα ερείπια της συναγωγής Νέβε Σαλόμ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, είπε οτι η αστυνομία ενδέχεται να βρήκε μία διασύνδεση μεταξύ των βομβιστικών επιθέσεων του Σαββάτου κατά δύο συναγωγών και του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Καίντα. Ο κ. Γκιούλ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την διασύνδεση αυτή, αλλά δήλωσε σήμερα οτι οι αρχές εξετάζουν το Ντι-εν-έι των δύο πτωμάτων των φερόμενων ως βομβιστών αυτοκτονίας, για να επιβεβαιώσουν εάν όντως υπάρχει κάποια σχέση. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν τα ονόματα και τις φωτογραφίες τεσσάρων Τούρκων που θεωρούνται ύποπτοι για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των επιθέσεων κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άτομα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ύποπτοι ήταν μέλη τοπικής ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης και τουλάχιστον τρείς απο αυτούς είχαν εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν.

    [04] Επιφυλάξεις εκφράζει η Ουάσινγκτον σε σχέση με το σχέδιο ψηφίσματος για τα πυρηνικά του Ιράν

    18 Nov 2003, 21:14 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, λέει ότι η Ουάσινγκτων διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις σε σχέση με σχέδιο ψηφίσματος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο κ. Πάουελ δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι στο κείμενο του ψηφίσματος που συντάχθηκε από τη Βρεττανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία δεν αναφέρεται η μη συμμόρφωση της Τεχεράνης με τις διεθνείς της υποχρεώσεις βάσει της συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Παράλληλα όμως ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών είπε πως το Ιράν φαίνεται πως κάνει κάποια πρόοδο ως προς τη συμμόρφωσή του με τις διεθνείς απαιτήσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ό κ. Πάουελ προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά από συνάντηση με ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύεται πως κατά τη συνάντηση αυτή επιδίωξε την υποστήριξη των συναδέλφων του προς σχέδιο ψηφίσματος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, το οποίο αναφέρει ότι η Τεχεράνη δεν έχει συμμορφωθεί και ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Υπηρεσίας συνέρχεται την Πέμπτη στη Βιέννη για να συζητήσει το θέμα του Ιράν.

    [05] Προβληματισμοί για το θέμα των εχθρικών μαχητών

    18 Nov 2003, 21:20 UTC

    Ομοσπονδιακός δικαστής εξέφρασε ανησυχία σχετικά με την εξουσιοδότηση του προέδρου των ΗΠΑ να αποφασίζει την φυλάκιση αμερικανών πολιτών, βάσει της κατηγορίας ότι είναι εχθρικοί μαχητές. Ο δικαστής Μπαρικτον Πάρκερ του Εφετείου της Νέας Υόρκης λεει ότι το να έχει το δικαίωμα η κυβέρνηση Μπους να κρατά αμερικανούς πολίτες φυλακισμένους επ αόριστον στα πλαίσια της εφαρμοφής αντι-τρομοκρατικών μέτρων, θα επηρεάσει με τρόπο πρωτοφανή τα νομικά δικαιώματα των αμερικανών πολιτών.

    Ο κ. Πάρκερ έκανε τις δηλώσεις αυτές χθες κατά την διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης του Χοσέ Παντίλλα, ενός αμερικανού για τον οποίο υπάρχουν υποψίες οτι ενέχετο σε συνωμοσία της Αλ Καίντα για την χρησιμοποίηση ραδιενεργούς «βρώμικης» βόμβας. Κυβερνητικοί εισαγγελείς λένε οτι στον κ. Παντίλλα έχει απαγορευθεί απο πέρυσι η πρόσβαση σε συνήγορο υπεράσπισης επειδή συνεχίζει να απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας. Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή, αναμένεται οτι θα εκδοθεί μετά απο πολλές εβδομάδες.

    [06] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Μέσιτς

    18 Nov 2003, 21:16 UTC

    Ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς και ο Έλληνας ομόλογος του Κωστής Στεφανόπουλος συναντήθηκαν στη Αθήνα για συνομιλίες για περιφερειακά θέματα. Ο κ. Μέσιτς βρίσκεται στην Ελληνική πρωτεύουσα για τριήμερη επίσκεψη. Οι δύο ηγέτες τόνισαν την σπουδαιότητα της σταθεροποίησης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και εξέφρασαν ικανοποίηση για τους αναπτυσσόμενους δεσμούς μεταξύ της Κροατίας και του Μαυροβουνίου. Επίσης συζήτησαν σχετικά με την πρόοδο που επιτελείται στη δημιουργία του αυτοκινητόδρομου Αδριατικής-Ιονίου, που θα συνδέει την Ελλάδα με την Δυτική Ευρώπη.

    [07] Ερευνες απο τους ισραηλινούς για τον εντοπισμό Παλαιστίνιου οπλοφόρου

    18 Nov 2003, 18:49 UTC

    Ισραηλινά στρατεύματα απέκλεισαν το Παλαιστινιακό χωριό Ελ Καντέρ, σε αναζήτηση οπλοφόρου που σκότωσε δύο ισραηλινούς στρατιώτες. Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού είπαν οτι ο οπλοφόρος είχε κρύψει το όπλο του μέσα στο χαλί προσευχής του, και στη συνέχεια πυροβόλησε τους δύο στρατιώτες σήμερα σε φυλάκιο ελέγχου της δυτικής όχθης, κοντά στην Ιερουσαλήμ. Αξιωματούχοι είπαν οτι ο άνδρας μετά διέφυγε στο εν λόγω χωριό. Σε ξεχωριστό επεισόδιο, ισραηλινοί στρατιώτες επέδραμαν σε προσφυγικο στρατόπεδο στη νότια λωρίδα της Γάζας, όπου πυροβόλησαν και τραυμάτησαν τουλάχιστον οκτώ Παλαιστινίους. Ενας ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε επίσης. Εξ άλλου σήμερα Τρίτη, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αριελ Σαρόν πρόκειται να συναντηθεί την επομενη εβδομάδα με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Αχμέντ Κουρέια.

    [08] Δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στο Λονδίνο για την επίσκεψη Μπούς.

    18 Nov 2003, 01:52 UTC

    Οι κάτοικοι του Λονδίνου θα έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα τα αυστηρότερα ποτέ μέτρα ασφάλειας, καθώς η Βρετανική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρόεδρο Μπούς. 14 χιλιάδες Βρετανοί αστυνομικοί και εκατοντάδες πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θα βρίσκονται σε επιφυλακή σ ολόκληρη τη διάρκεια της τετραήμερης επίσημης επίσκεψης του κ. Μπούς. Επίσης χιλιάδες κόσμος αναμένεται πως θα συμμετάσχει σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις επ ευκαιρία της επίσκεψης Μπούς. Η λεγόμενη Συμμαχία για τον Τερματισμό του Πολέμου υπέβαλε χθες στον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ, ψήφισμα που φέρει 100 χιλιάδες υπογραφές και με το οποίο ζητά απ τον κ. Μπούς να αναβάλλει το ταξίδι του. Από τη πλευρά του ο κ. Μπλέαρ δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει τώρα να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.

    [09] Προσπάθειες για την επίτευξη νέας Ισραηλο-Παλαιστινιακής εκεχειρίας.

    18 Nov 2003, 01:54 UTC

    Α. Κουρέια-Γ. Αραφάτ

    Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν και Παλαιστίνιοι ηγέτες δήλωσαν ότι θα καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη νέας εκεχειρίας από μέρους των Παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων, με στόχο την προώθηση του οδικού χάρτη για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Σουλεϊμάν συμφώνησε με το ειρηνευτικό σχέδιο κατά την διάρκεια συνομιλιών στη Ραμάλα με τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Γιασέρ Αραφάτ, και τον πρωθυπουργό Αχμέντ Κουρέϊα. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο κύριος Σουλεϊμάν κάλεσε ηγέτες των εξτρεμιστικών παλαιστινιακών οργανώσεων σε συνομιλίες στο Κάιρο την ερχόμενη εβδομάδα με θέμα την επίτευξη νέας εκεχειρίας με το Ισραήλ.

    Αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Κουρέια θα συναντηθεί επίσης με ηγέτες εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Από τη πλευρά του ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον κ. Κουρέια μέσα στις ερχόμενες μέρες.

    [10] Ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ ορκίστηκε νέος κυβερνήτης της Καλιφόρνια.

    18 Nov 2003, 02:01 UTC

    Στην ομιλία του κατά την τελετή ορκομωσίας του χθες στο Σακραμέντο, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ δήλωσε ότι η Καλιφόρνια βρίσκεται σε κρίση και υποσχέθηκε ότι θα αρχίσει αμέσως να εργάζεται για την μείωση του τεράστιου ελλείμματος του προϋπολογισμού της πολιτείας. Ο κ. Σβάρτσενέγκερ, που δεν είχε ποτέ πριν κυβερνητική θέση, παραδέχτηκε ότι εξελέγη με βάση την ελπίδα και την πίστη και έκανε έκκληση προς τους πολίτες της Καλιφόρνιας να βάλουν κατά μέρος τις κομματικές τους διαφορές και να συνεργαστούν για να επιτύχουν το θαύμα του Σακραμέντο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [11] Κέλλυ: Αβεβαιότητα για την ημερομηνία νέου γύρου συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

    18 Nov 2003, 02:07 UTC

    Τζέημς Κέλλυ

    Ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Τζέημς Κέλλυ, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος γύρος πολυμερών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Αλλά τόνισε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είναι ακόμη σίγουροι για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ο κ. Κέλλυ έκανε αυτές τις δηλώσεις στο Τόκυο μετά από 4 ώρες συνομιλιών με τον Ιάπωνα ομόλογο του, Μιτόζι Γιαμπουνάκα, με θέμα πιθανές εγγυήσεις ασφάλειας προς την Βόρεια Κορέα. Πάντως χθες ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Σεούλ ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

    Απ' την επίσκεψη Ράμσφελντ στη Σεούλ

    Στο μεταξύ, ανώτεροι Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με σχέδιο μετακίνησης των αμερικανικών δυνάμεων απ την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Κορεατικής χερσονήσου και την Σεούλ. Το σχέδιο συζητήθηκε χθες και στη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του αμερικανού υπουργού άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και του Νοτιοκορεάτη ομολόγου του, Τσό Γιάνγκ Κιλ. Πάντως και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αφοσίωση των κυβερνήσεων τους στην μετακίνηση της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης το συντομότερο δυνατόν και συμφώνησαν στην συνέχιση των σχετικών διαπραγματεύσεων.

    [12] Θεόδωρος Κουλουμπής: «η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει στη διατήρηση της Ευρωατλαντικής Συνοχής»

    Μαρία Σπυριδωνάκου, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ

    17 Nov 2003, 21:32 UTC

    Θεόδωρος Κουλουμπής

    Σειρά διαλέξεων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έδωσε ο Θεόδωρος Κουλουμπής του Ιδρύματος ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «πώς επηρέασε ο πόλεμος του Ιράκ την Ελλάδα την Τουρκία και την Κύπρο.»

    «Ο πόλεμος ευτυχώς τέλειωσε γρήγορα, με σχετικά μικρές απώλειες,» είπε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρος Κουλουμπής.

    Τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου σχολιάζει ο κύριος Κουλουμπής ξεκινώντας από την Τουρκία. «Η απόφαση των Τούρκων να μην προσφέρουν στις Η.Π.Α, πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου, τη δυνατότητα χρήσης των εδαφών τους, εκ των υστέρων αποδεικνύει ότι η Τουρκία πλέον δεν είναι αναντικατάστατη. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι κακό, γιατί το μέλλον της χώρας αυτής πρέπει να βρεθεί στην οικονομική ανάπτυξη, στην παγίωση δημοκρατικών θεσμών και στην κάλυψη όλων των απαραιτήτων προϋποθέσεων για να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

    Μιλώντας για την Ελλάδα ο κύριος Κουλουμπής τόνισε «αυτό που πρέπει να κάνει τώρα είναι να στρέψει όλη της την προσοχή στην Ευρωατλαντική Κοινότητα». Στη περίπτωση της Ελλάδας όπως και της Τουρκίας, συνέχισε ο κύριος Κουλουμπής, «υπήρχε μια έντονη κοινή γνώμη εναντίων των επιχειρήσεων κατά του Σαντάμ, αλλά παρόλα αυτά η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφερε όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις ώστε να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις επιτυχώς. Θεωρώ ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική αυτή τη στιγμή είναι μια πολιτική κοινής αποδοχής και από το κυβερνών κόμμα και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επομένως, κάτι πολύ ευχάριστο που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν είναι διχασμένες ως προς την αντιμετώπιση της Τουρκίας ή των Σκοπίων ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οτιδήποτε έχει σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας.

    Ο πόλεμος στο Ιράκ δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ρίξει όλο της το βάρος πλέον στην Ευρωατλαντική Κοινότητα, και να είναι μια χώρα η οποία να είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων και όχι μέρος των προβλημάτων.»

    Ο πόλεμος όμως στο Ιράκ δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε τη Κύπρο. Οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου αλλά και οι εξελίξεις στο Κυπριακό σχολιάστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή από τον Θεόδωρο Κουλουμπή. «Η Κύπρος είναι στα πρόθυρα της ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ελπίδα όλων μας είναι ότι με βάση το σχέδιο Αννάν θα βρεθεί μια λύση αμοιβαία αποδεχτή από τις δύο κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε η ένταξη την πρώτη Μαΐου του 2004 να γίνει για ολόκληρη την Κύπρο και να μην εξαιρεθούν τα κατεχόμενα.

    Πρέπει να βρεθεί μια λύση με την ελπίδα ότι ταυτόχρονος και η Τουρκία θα πάρει την πολυπόθητη ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.»

    Τα κοινά συμφέροντα και οι κοινές αξίες της Ευρωατλαντικής Κοινότητας είναι πολύ περισσότερα από τις επιμέρους διαφωνίες συμπληρώνει ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ. «Έχουμε κοινές αξίες κοινά συμφέροντα και πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε την συνοχή της Ευρωατλαντικής Κοινότητας, γιατί χωρισμένοι και διχασμένοι θα είμαστε πολύ πιο αδύναμοι και πολύ πιο επικίνδυνοι ο ένας για τον άλλον.»

    [13] Αναθεωρούνται οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των ΗΕ στο Αφγανιστάν.

    18 Nov 2003, 02:44 UTC

    Η υπηρεσία προσφύγων των ΗΕ για το νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν, διέκοψε προσωρινά την λειτουργία της μετά τον φόνο μιάς Γαλλίδας υπαλλήλου της στην πόλη Γκάζνι. Η εν λόγω υπάλληλος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την Κυριακή, από δύο ένοπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό της που έφερε εμφανή πινακίδα των ΗΕ. Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας προσφύγων του διεθνούς οργανισμού, Ρούντ Λούμπερς, ζήτησε πλήρη αναθεώρηση των επιχειρήσεων των ΗΕ στο Αφγανιστάν και απαγόρευσε στους υπαλλήλους του οργανισμού να μετακινούνται οδικά μέσα στη χώρα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Η υπηρεσία των ΗΕ έχει επίσης σταματήσει τον επαναπατρισμό Αφγανών προσφύγων απο καταυλισμούς στο γειτονικό Πακιστάν, μέχρις ότου βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

    [14] Έρευνες για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία

    17 Nov 2003, 18:04 UTC

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει οτι οι αρμόδιες αρχές διερευνούν τον ισχυρισμό ότι τρομοκράτες, που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Καίντα, είναι υπεύθυνοι για τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δύο συναγωγών στην Κωνσταντινούπολη, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 24 άτομα. Ηλεκτρονικά μηνύματα που εστάλησαν σε δύο αραβικές εφημερίδες του Λονδίνου, ανέφεραν οτι μία εξτρεμιστική οργάνωση με την επωνυμία οι Ταξιαρχίες του Αμπού Χαφς αλ Μασρί πραγματοποίησε τις επιθέσεις. Τούρκοι αξιωματούχοι λένε οτι δύο βομβιστές αυτοκτονίας που οδηγούσαν δύο ημιφορτηγά γεμάτα με εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών, τα πυροδότησαν έξω απο τις συναγωγές το Σάββατο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι κάμερες ασφάλειας αποτύπωσαν την εικόνα του ενός απο τους δύο βομβιστές, αλλά η ταυτότητά του δεν έχει εξακριβωθεί.

    [15] Σύνοδος των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

    17 Nov 2003, 18:07 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ικανοποίηση για τις ενέργειες που γίνονται προς αποκατάσταση της αυτοκυβέρνησης του Ιράκ καθώς επίσης και για την διαφάνεια που επέδειξε η Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών μελών της Κοινότητας που πραγματοποιούν σύνοδο στις Βρυξέλλες, εξέφρασαν ικανοποίηση σε σχέση με σχέδιο που προβλέπει μεταβιβασθεί μέχρι τον Ιούνιο η εξουσία στο Ιράκ από τον υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμό σε μια αυτεξούσια ιρακινοί κυβέρνηση. Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, επίσης επαίνεσαι το Ιράν για το ότι, όπως είπε, μέχρι στιγμής επιδεικνύει ειλικρίνεια στις δοσοληψίες του με τη διεθνή κοινότητα σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο κ. Σολάνα προέτρεψε την Τεχεράνη να εφαρμόσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα με τρεις υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου καθώς επίσης και να επιτρέψει απρόσκοπτες επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

    [16] Πρός συνεργασία Ιράν-Ιράκ.

    17 Nov 2003, 18:10 UTC

    Μέλη του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου βρίσκονται στο Ιράν για συνομιλίες σε σχέση με την πολιτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, που κάποτε ήταν εχθροι. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί υποδέχθηκε τους ιρακινούς σήμερα στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης και δήλωσε οτι το Ιράν θέλει ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο Ιράκ που να κυβερνάται απο τον ίδιο τον λαό του. ΟΙ δύο πλευρές αναμένεται οτι θα συζητήσουν την προσφορά του Ιράν να αρχίσει την επεξεργασία αργού πετρελαίου απο το Ιράκ, όπου οι σχετικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί. Το Ιράν και το Ιράκ είχαν εμπλακεί σε πόλεμο κατά την δεκαετία του 80, με πάνω απο ένα εκατομμύριο θύματα.

    [17] Συναντήσεις Αιγύπτιων αξιωματούχων με ισραηλινούς και Παλαιστινίους

    17 Nov 2003, 18:12 UTC

    Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν, συναντήθηκε με ηγέτες των Παλαιστινίων, σε μία προσπάθεια διαπραγμάτευσης μίας ανακωχής με το Ισραήλ, που θα βοηθούσε στην προώθηση του οδικού χάρτη για την ειρήνευση στην περιοχή. Ο κ. Σουλεϊμάν δήλωσε μετά από συνομιλίες με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ και τον πρωθυπουργό Αχμέντ Κουρέϊα στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ότι ελπίζει. Δεν έδωσε όμως λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασσόσιέτεντ Πρές, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ. Αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Κουρέια πρόκειται να συζητήσει την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός με ηγέτες Παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 20 November 2003 - 2:18:20 UTC