Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιβάνωφ: Απαραίτητη η παρουσία διεθνούς δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Ιράκ.
  • [02] Έκθεση της CIA για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.
  • [03] Τα ΗΕ μειώνουν την παρουσία τους στο Ιράκ.
  • [04] Κ. Πάουελ: Οι μεγάλες δυνάμεις κινούνται προς εξεύρεση κοινής λύσης για Ιράκ.
  • [05] Την αποναρκοθέτηση της ουδέτερης ζώνης υποσχέθηκε η Κυπριακή Κυβέρνηση.
  • [06] Τον αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας επιβάλει το Ισραήλ
  • [07] Μπούς: Την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας θα αντιμετωπίσει το Ιράν για τα πυρηνικά.
  • [08] Η ασφάλεια στην Κορεατική χερσόνησο προέχει απο τον πόλεμο στο Ιράκ για τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας
  • [09] Oμιλία Bλαντιμίρ Πούτιν ενώπιον του ΟΗΕ
  • [10] Δικαιολογημένος ο πόλεμος κατά του Ιράκ, λέει ο Τζάκ Στρώ

  • [01] Ιβάνωφ: Απαραίτητη η παρουσία διεθνούς δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    26 Sep 2003, 02:00 UTC

    Ίγκορ Ιβάνωφ

    Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβάνωφ, χαρακτήρισε απαραίτητη την παρουσία διεθνούς δύναμης στο Ιράκ γιατί, όπως είπε, δεν υπάρχει επαρκής υποδομή ασφάλειας στη χώρα. Αναφερόμενος στις θέσεις της Μόσχας αναφορικά με το προτεινόμενο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ για το Ιράκ, ο κ. Ιβανώφ δήλωσε ότι η πολυεθνική αυτή δύναμη θα πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα πρέπει να της δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παραμονής στο Ιράκ. Τόνισε πάντως ότι η Ρωσία θέλει να παραμείνουν στο Ιράκ και οι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχικές δυνάμεις και πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για «εποικοδομητικό διάλογο», όπως τον χαρακτήρισε, για το Ιράκ.

    [02] Έκθεση της CIA για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    25 Sep 2003, 01:11 UTC

    Η CIA ανακοίνωσε ότι επικείμενη έκθεση της για τις έρευνες για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ δεν θα περιέχει «συγκεκριμένα συμπεράσματα». Αξιωματούχοι της CIA δηλώνουν ότι αμερικανοί και Βρετανοί εμπειρογνώμονες συνεχίζουν να περισυλλέγουν πληροφορίες για το θέμα και γι αυτό η συγκεκριμένη έκθεση θα αποτελεί μόνο μια πρώτη αναφορά στα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα. Πάντως πηγή στους κόλπους της κυβέρνησης Μπούς ανέφερε ότι επιθεωρητές παραδέχονται στην έκθεση ότι δεν έχουν βρεθεί στο Ιράκ ούτε πυρηνικά, ούτε χημικά, ούτε βιολογικά όπλα.

    Στο μεταξύ ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ζήτησε απ το Κογκρέσο να εγκρίνει πλήρως αίτημα του Λευκού Οίκου για επιπρόσθετες δαπάνες 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Και τόνισε ότι το ποσό αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία της διεθνούς ασφάλειας.

    [03] Τα ΗΕ μειώνουν την παρουσία τους στο Ιράκ.

    25 Sep 2003, 21:52 UTC

    Καταστροφές στο κτίριο των ΗΕ στη Βαγδάτη

    Ο Οργανισμός ΗΕ έδωσε εντολή σε περισσότερα μέλη του προσωπικού του να αποχωρήσουν από τον Ιράκ, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια τους. Ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Ανάν, έλαβε την απόφαση αυτή την Πέμπτη, κατά την διάρκεια συνάντησης με ανώτερους αξιωματούχους ασφάλειας, στην έδρα των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    Η επίθεση αυτοκτονίας της Δευτέρα, ήταν η δεύτερη επίθεση κοντά στο αρχηγείου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός. Ο διεθνής οργανισμός απέσυρε μεγάλο αριθμό διεθνών στελεχών του απο το Ιράκ μετά απο την πρώτη επίθεση στις 19 Αυγούστου, όπου είχαν σκοτωθεί 22 άτομα.

    Στο μεταξύ, το ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο κήρυξε τριήμερο πένθος για τον θάνατο της Ακίλα αλ Χασίμι, μέλους του συμβουλίου, που υπέκυψε την Πέμπτη στα τραύματα που είχε δεχθεί κατά την διάρκεια απόπειρας δολοφονίας εναντίον της το περασμένο Σάββατο.

    [04] Κ. Πάουελ: Οι μεγάλες δυνάμεις κινούνται προς εξεύρεση κοινής λύσης για Ιράκ.

    25 Sep 2003, 21:49 UTC

    Κόλιν Πάουελ

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ λέει οτι οι μεγάλες δυνάμεις στον ΟΗΕ κινούνται προς εξεύρεση κοινής θέσης ως προς το νέο ψήφισμα για το Ιράκ. Ο κ. Πάουελ δήλωσε την Πέμπτη στο αρχηγείο του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη οτι έχει υπάρξει ελαφρά σύγκλιση απόψεων, με τις άλλες χώρες μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία και Κίνα, και πρόσθεσε οτι κατά τις επόμενες μέρες θα επεξεργαστεί το σχέδιο κειμένου του νέου ψηφίσματος.

    Τα σχόλιά του ακολουθούν κατά λίγες ώρες εκείνα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενός απο τους κύριους επικριτές του υπό αμερικανική ηγεσία πολέμου στο Ιράκ, ο οποίος είπε στη γενική συνέλευση των ΗΕ οτι ο διεθνής οργανισμός πρέπει να αναλάβει κυριαρχικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    [05] Την αποναρκοθέτηση της ουδέτερης ζώνης υποσχέθηκε η Κυπριακή Κυβέρνηση.

    25 Sep 2003, 21:57 UTC

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Τασος Παπαδόπουλος υποσχέθηκε να αρχίσει την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ενώπιον της γενικής συνέλευσης των ΗΕ οτι η κυβέρνησή του θα καταστρέψει επίσης και ένα αρκετά μεγάλο απόθεμα ναρκών. Ο Κύπριος ηγέτης είπε οτι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με τα ΗΕ και θα λάβει οικονομική βοήθεια απο την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επιχείρηση αποναρκοθέτησης. Η Κύπρος έχει συνυπογράψει την συνθήκη της Οττάβας του 1997, που απαγορεύει τις νάρκες.

    Νωρίτερα φέτος ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς πρότεινε την διεξαγωγή συνομιλιών με αξιωματούχους του ΟΗΕ για την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης. Ο κ. Ντενκτάς είχε πεί οτι η ενέργεια αυτή θα βοηθούσε στην επίτευξη συνολικής λύσης για το κυπριακό πρόβλημα.

    [06] Τον αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας επιβάλει το Ισραήλ

    25 Sep 2003, 22:07 UTC

    Αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας επέβαλε το Ισραήλ μέχρι την Κυριακή, για να αποτρέψει την πιθανότητα Παλαιστινιακών τρομοκρατικών επιθέσεων στην περίοδο των εορτασμών για το Εβραϊκό Νέο Έτος, που αρχίζει σήμερα με την δύση του ήλιου.

    Silvan Shalom

    Νωρίτερα χθες ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, έστειλε εορταστικές ευχές στο Ισραήλ, αναφερόμενος σε νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Μέσης Ανατολή, χωρίς τρομοκρατία και κατοχή εδαφών. Πάντως κατά την ομιλία του χθες στην γενική συνέλευση των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, χαρακτήρισε τον κ. Αραφάτ εικόνα της τρομοκρατίας.

    Στο μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν ανώτερο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ και άλλους τρεις Παλαιστίνιους εξτρεμιστές σε ξεχωριστές εφόδους χθες στην Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

    [07] Μπούς: Την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας θα αντιμετωπίσει το Ιράν για τα πυρηνικά.

    26 Sep 2003, 02:41 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι το Ιράν θα έχει να αντιμετωπίσει την «καταδίκη της διεθνούς κοινότητας» αν δεν εγκαταλείψει το μυστικό του πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Και πρόσθεσε ότι υπογράμμισε σε πολλούς ηγέτες με τους οποίους είχε συνομιλίες στα ΗΕ, την σπουδαιότητα συνεργασίας αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε μάλιστα ότι πολλοί απ τους ηγέτες ανταποκρίθηκαν θετικά στις παρατηρήσεις του. Ο κ. Μπους θα έχει συνομιλίες με θέμα το Ιράν σήμερα και αύριο στο Κάμπ Ντέηβιντ με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλάντιμιρ Πούτιν. Πάντως η Τεχεράνη επιμένει πως το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται μόνο για ειρηνικές εφαρμογές.

    [08] Η ασφάλεια στην Κορεατική χερσόνησο προέχει απο τον πόλεμο στο Ιράκ για τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας

    25 Sep 2003, 15:43 UTC

    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Νό Μουχιάν συνέδεσε το αίτημα των ΗΠΑ για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Ιράκ με την πρόοδο της εκτόνωσης της κρίσης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας. Σε σημερινή δήλωσή του, ο κ. Νό τονίζει οτι η ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο είναι ένας απο αρκετούς παράγοντες που θα λάβει υπόψη του πριν αποφασίσει σχετικά με την αποστολή 5,000 στρατιωτών στο Ιράκ για να συνδράμουν τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο σταθεροποιητικό τους έργο. Ομως, ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης προσπάθησε να υποβαθμίσει αυτόν το συσχετισμό, κατά την διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, ενώ συγχρόνως προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ οτι ο χρόνος εξαντλείται για να διευθετηθεί η 11άμηνη διένεξη με την Ουάσινγκτον.

    [09] Oμιλία Bλαντιμίρ Πούτιν ενώπιον του ΟΗΕ

    25 Sep 2003, 15:32 UTC

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά ενώπιον της γενικής συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης λένε οτι ο κ. Πούτιν θα μιλήσει για το θέμα του Ιράκ, για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την διάδοση των πυρηνικών όπλων. Αύριο ο κ. Πούτιν θα έχει διήμερες συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπούς στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Κάμπ Ντέηβιντ. Πρόκειται για την δεύτερη τέτοιου τύπου συνάντηση από τότε που η Ρωσία έλαβε θέση κατά του πολέμου στο Ιράκ, του οποίου ηγήθηκε η Αμερική. Στο μεταξύ, ο αμερικανος υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ συναντάται σήμερα με ανώτερους διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας σχεδίου ψηφίσματος που διευρύνει τον ρόλο των ΗΕ στην επιβολή της ειρήνης και την πολιτική μεταβίβαση εξουσίας στο Ιράκ.

    [10] Δικαιολογημένος ο πόλεμος κατά του Ιράκ, λέει ο Τζάκ Στρώ

    25 Sep 2003, 15:38 UTC

    Ο κ. Στρώ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζάκ Στρώ λέει οτι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ ήταν δικαιολογημένη, παρά την αποτυχία έρευσης όπλων μαζικής καταστροφής. Ο κ. Στρώ δήλωσε στο βρετανικό ραδιόφωνο οτι άν δεν είχε πραγματοποιηθεί ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ, ο ιρακινός λαός θα συνέχιζε να υποφέρει στα χέρια του ανατραπέντα προέδρου Σαντάμ Χουσείν. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών λένε οτι η επικείμενη έκθεση σε σχέση με την διενέργεια ερευνών για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, δεν θα περιέχει τελικά συμπεράσματα. Ομως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανώνυμοι αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν οτι οι αρμόδιοι ερευνητές αναφέρουν καθαρά οτι δεν βρέθηκαν στο Ιράκ υλικά για την κατασκευή πυρηνικών, χημικών ή βιολογικών όπλων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 28 September 2003 - 1:18:10 UTC