Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-07-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νεκροί οι Ουντάι και Κουσάι Χουσεΐν
  • [02] Κατάπαυση πυρός στη Λιβερία
  • [03] Η ομογένεια θυμάται την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
  • [04] Στην Ουάσιγκτον σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ
  • [05] Άρχισαν οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για το μέλλον του Ιράκ
  • [06] Οι ΗΠΑ δεν θα δεχτούν εκβιασμούς από τη Βόρειο Κορέα
  • [07] O Μπλέαρ δηλώνει άγνοια για την υπόθεση Κέλυ
  • [08] Το Σεντράλ Παρκ γιορτάζει 150 χρόνια από την δημιουργία του
  • [09] Νέες ταραχές στη Λιβερία
  • [10] Αννάν: Η διοίκηση του Ιράκ θα πρέπει να επιστρέψει σύντομα στα χέρια των Ιρακινών.
  • [11] Σαρόν: Το θέμα των Εβραϊκών οικισμών δεν θα θιγεί ακόμη.
  • [12] Ο Τόνυ Μπλέαρ στο Χόνγκ Κόνγκ.
  • [13] Παραβιάσεις δικαιωμάτων κρατουμένων ανακάλυψε ενδοϋπηρεσιακή έρευνα του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης.
  • [14] ΕΕ: Το Σεπτέμβριο θα επανεξεταστούν οι σχέσεις με τη Τεχεράνη.
  • [15] Ο Καναδάς ζητά απ' το Ιράν να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για το θάνατο της φωτορεπόρτερ Ζάρα Καζεμί.
  • [16] Απαράδεκτη η Συρία και το Ιράν, λεει ο Πρόεδρος Μπους
  • [17] Ευοίωνες οι προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία
  • [18] Ανοίγει ο δρόμος για επιχειρησιακές δοσοληψίες μεταξύ Ισραήλ και Ιράκ
  • [19] Αμφίβια δύναμη των ΗΠΑ κατευθύνεται προς Λιβερία
  • [20] Διερευνάτε η υπόθεση Κέλυ
  • [21] Στο Πεκίνο ο Μπλέαρ, με προορισμό το Χονγκ Κονγκ

  • [01] Νεκροί οι Ουντάι και Κουσάι Χουσεΐν

    22 Jul 2003, 21:23 UTC

    Ο αμερικανός στρατηγός, Ρικάρντο Σαντσέζ, ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις είναι βέβαιες πως οι γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν, Κουσάϊ και ΟυντάΪ σκοτώθηκαν χθες κατά την διάρκεια σφοδρής μάχης στη Μοσούλη του Βορείου Ιράκ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη αργά χθες το βράδυ, ο στρατηγός Σαντζεζ δήλωσε «ότι πολλαπλές πηγές» αναγνώρισαν τα πτώματα μετά την συμπλοκή. Ο αμερικανός στρατηγός δήλωσε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εντόπισαν τον Κουσάι και τον Ουντάι σε βίλα στη Μοσουλή από πληροφοριοδότη των μυστικών υπηρεσιών και τόνισε ότι περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για τους θανάτους των γιων του Σαντάμ Χουσεΐν θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη τύπου σήμερα. Ο Ουντάι και ο Κουσάι Χουσεΐνν καταλάμβαναν τη δεύτερη και τρίτη θέση στον αμερικανικό κατάλογο των πλέον καταζητουμένων αξιωματούχων του πρώην Ιρακινού καθεστώτος.

    [02] Κατάπαυση πυρός στη Λιβερία

    22 Jul 2003, 18:58 UTC

    Οι επαναστάτες στη Λιβερία λένε ότι διέταξαν τις δυνάμεις τους που μάχονται για την κατάληψη της πρωτεύουσας Μονροβίας, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Ανώτερος διαπραγματευτής των επαναστατών που συμμετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γκάνα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι μαχητές της οργάνωσης Λιβεριανοι Ενωμένοι για Συμφιλίωση και Δημοκρατία έλαβαν την εντολή να σταματήσουν την τετραήμερη επίθεση.

    Ντάνιελ Τσέα

    Στο μεταξύ, ο υπουργός άμυνας της Λιβερίας, Ντάνιελ Τσέα, λεει πως τουλάχιστον 600 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες στην πρωτεύουσα Μονροβία στις συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των επαναστατών, που προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Τσαρλς Τέηλορ. Ο κ. Τσέα προέβη στη δήλωση αυτή καθώς δυτικοαφρικανοί στρατιωτικοί ηγέτες συναντώνται σήμερα στη Σενεγάλη για να συζητήσουν την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία.

    [03] Η ομογένεια θυμάται την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    22 Jul 2003, 22:52 UTC

    Η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στη Νέα Υόρκη για την 29η επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τόνισε ότι η μεγαλύτερη καταξίωση της θυσίας όλων όσων έχασαν τη ζωή τους κατά την εισβολή είναι η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία για να γίνει πραγματικότητα χρειάστηκαν, παράλληλα με τον μεγάλο αγώνα του κυπριακού λαού, σωστοί σχεδιασμοί και πλήρης συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου. Η κυρία Μαρκουλλή υπογράμμισε επίσης την τεράστια συμβολή της ομογένειας της Αμερικής στην προώθηση της Κυπριακής ένταξης στην ΕΕ και στο ρόλο που διαδραμάτισε η ομογένεια στην απόφαση που πήρε η Αμερικανική ηγεσία να υποστηρίξει την σχετική προσπάθεια ως καταλύτη για την λύση του Κυπριακού. Η Κύπρια Πρέσβης μίλησε σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Αμερικανική μεγαλούπολη, λίγο μετά από μνημόσυνο το οποίο τέλεσε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος. Αναφερόμενη στην μερική άρση των περιορισμών στην διακίνηση πολιτών από τη μία κοινότητα στην άλλη, η κυρία Μαρκουλλή παρατήρησε ότι ο γεγονός αυτό κατέρριψε το μύθο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πως οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι 700,000 Κύπριοι που πέρασαν τα οδοφράγματα της Πράσινης Γραμμής απέδειξαν ότι όχι μόνο μπορούν αλλά και επιθυμούν να ζήσουν μαζί. Τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της Τουρκικής εισβολής του 1974 διοργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής (ΚΟΑ) σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ). Στους σχετικούς χαιρετισμούς που απηύθυναν οι Πρόεδροι της ΠΣΕΚΑ και της ΚΟΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ και Πανίκος Παπανικολάου αντίστοιχα, είπαν ότι οι ομογενειακές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρις ότου επιτευχθεί μια δίκαιη λύση του Κυπριακού που θα δώσει οριστικό τέλος στα συρματοπλέγματα και τα κατοχικά στρατεύματα στο νησί. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν η ηγεσία της οργανωμένης ομογένειας, οι Γενικοί Πρόξενοι της Κύπρου και της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και πολλοί ομογενείς

    [04] Στην Ουάσιγκτον σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ

    22 Jul 2003, 19:06 UTC

    Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ έρχεται σήμερα στην Ουάσινγκτον, για επίσκεψη που αποσκοπεί στην αποκατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων που έχουν ενταθεί εξ αιτίας του πολέμου στο Ιράκ. Ο κ. Γκιούλ δήλωσε πως οι συνομιλίες του στην αμερικανική πρωτεύουσα θα επικεντρωθούν σε διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων και την πιθανή αποστολή τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ στα πλαίσια ειρηνευτικής αποστολής. Ως γνωστό, πριν από την αμερικανική εισβολή στη Βαγδάτη το Μάρτιο η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει από την Αγκυρα να επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικές βάσεις για την εξαπόλυση του πολέμου. Αλλά η τουρκική Εθνοσυνέλευση απέρριψε το αμερικανικό αίτημα με αποτέλεσμα να ενταθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων. Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας εντάθηκαν ακόμα πιο πολύ στις αρχές του μήνα με τη σύλληψη από τις αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ 11 τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι κρατήθηκαν αρκετές μέρες ως ύποπτοι συνομωσίας για τη δολοφονία τοπικών κούρδων αξιωματούχων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Γκιούλ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένυ, τον υπουργό εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τη Σύμβουλο για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράϊς.

    [05] Άρχισαν οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για το μέλλον του Ιράκ

    22 Jul 2003, 19:02 UTC

    Άρχισαν σήμερα επίσημες συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για το μέλλον της ανοικοδόμησης του μεταπολεμικού Ιράκ, με την συμμετοχή του νέου Ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Οι συζητήσεις άρχισαν μία μέρα αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αννάν εξέδωσε έκθεση στην οποία ζητά από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να θέσουν χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της κυριαρχίας του Ιράκ στο λαό του. Στην έκθεσή του ο κύριος Αννάν αναφέρει τρόπους με τους οποίους τα ΗΕ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ και ζητάει από τον το διεθνές σώμα να υποστηρίξει το Ιρακινό συμβούλιο. Νωρίτερα, ο Αχμεντ Τσαλαμπί, μέλος του Ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας ήταν να ενημερώσει του αξιωματούχους των ΗΕ και όχι να αποσπάσει επίσημη αναγνώριση από τον διεθνή οργανισμό.

    [06] Οι ΗΠΑ δεν θα δεχτούν εκβιασμούς από τη Βόρειο Κορέα

    22 Jul 2003, 19:14 UTC

    O Λευκός Οίκος λεει ότι εμμένει στη θέση του, αρνούμενος να κάνει υποχωρήσεις στη Βόρειο Κορέα και δεν πρόκειται να δεχτεί εκβιασμούς από την Πιονγιάνγ, σε σχέση με την αντιπαράθεση για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε δημοσίευμα που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να προσφέρουν εγγυήσεις μη επίθεσης στη Βόρειο Κορέα αν αυτή εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Τέτοιες εγγυήσεις θα ικανοποιούσαν το βασικό αίτημα που έχει θέσει η Πιονγιάνγκ σαν προϋπόθεση για την εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματός της. Η Βόρειος Κορέα απεκάλυψε πέρυσι ότι σχεδιάζει να θέσει ξανά σε λειτουργία το πυρηνικό της πρόγραμμα που είχε συμφωνήσει να παγώσει το 1994. Η κυβέρνηση Μπους λεει ότι η πολυμερής διπλωματία είναι ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί τέλος στη κρίση.

    [07] O Μπλέαρ δηλώνει άγνοια για την υπόθεση Κέλυ

    22 Jul 2003, 19:19 UTC

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ λεει πως δεν εξουσιοδότησε να δοθεί στα μέσα ενημέρωσης το όνομα του επιθεωρητή όπλων Ντέηβιντ Κέλυ, λίγες μέρες πριν από την, κατά τα φαινόμενα, αυτοκτονία του. Ο κ. Μπλέαρ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Χονγκ Κονγκ, ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με τη διαρροή του ονόματος του Κέλυ.

    Ντέηβιντ Κέλυ

    Ο βρετανός επιστήμονας, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα νεκρός, λίγο μετά την αποκάλυψη ότι ήταν η κύρια πηγή μιας επίμαχης ανταπόκρισης που ανέφερε πως η Βρετανία διόγκωσε τα στοιχεία για το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν, πριν από τον πόλεμο εναντίον της Βαγδάτης. Στο μεταξύ, ο κ. Μπλέαρ δήλωσε σε κινέζους φοιτητές ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή πολέμου κατά του Ιράκ ήταν σωστή. Ο βρετανός ηγέτης αντιμετωπίζει εκκλήσεις για παραίτηση μετά από το θάνατο του Κέλυ.

    [08] Το Σεντράλ Παρκ γιορτάζει 150 χρόνια από την δημιουργία του

    22 Jul 2003, 20:11 UTC

    Με μια θεαματική τελετή, όπως άλλωστε αρμόζει στο πιο φημισμένο πάρκο της Νέας Υόρκης, γιορτάστηκαν το περασμένο Σάββατο τα γενέθλια του Σέντραλ Πάρκ, που βρίσκεται στο κέντρο του Μανχάταν. Με μια τεράστια τούρτα στο σχήμα της πιο φημισμένης βρύσης του πάρκου, επώνυμοι και ανώνυμοι συγκεντρώθηκαν για να τραγουδήσουν το παραδοσιακό Ηappy Birthday στο αγαπημένο πάρκο των Νεοϋορκέζων και όχι μόνο.

    Την ίδια στιγμή, σε εορταστική ατμόσφαιρα, τουρίστες και περαστικοί παρακολουθούσαν από καλλιστεία σκύλων και ποδηλατοδρομίες, μέχρι και παιχνίδια στα οποία επιδίδονταν με πάθος, μικροί και μεγάλοι. Η κοπή της τεράστιας τούρτας έγινε μπροστά από την φημισμένη βρύση Μπεθέσντα, με τους τενόρους Μαεσέλο Αλβαρέζ και Σαρβατόρε να τραγουδούν χρόνια πολλά στο Σέντραλ Πάρκ. Το πάρκο γνωστό σε όλο τον κόσμο, και αγαπημένο ιδιαίτερα από τους παραγωγούς του Χόλλυγουντ, άρχισε να δημιουργείται το 1853, όταν το νομοθετικό σώμα της Νέας Υόρκης παραχώρησε την έκταση. Το μέγεθος του πάρκου αυτού μπορεί κανείς να το αντιληφθεί, από το μήκος που καταλαμβάνουν τα μονοπάτια του που επεκτείνονται σχεδόν τα 94 χιλιόμετρα. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το πάρκο γύρω στα 25 εκατομμύρια τουρίστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σέντραλ Πάρκ είναι το πρώτο αστικό πάρκο που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ. Λέγεται πως ένας από τους κύριους λόγους δημιουργίας του ήταν να ανατραπεί η τότε άποψη των Ευρωπαίων, πως οι Αμερικανοί, απορροφημένοι από έναν εγωιστικό υλισμό δεν διέθεταν την αίσθηση του ευγενούς καθήκοντος, αλλά ούτε και την πολιτιστική λεπτότητα των Ευρωπαίων. Σήμερα, 150 χρόνια μετά, ο Αντριαν Μπενέπε, εκπρόσωπος του Πάρκου δήλωνε συγκινημένος : «Το πάρκο αυτό αποτέλεσε το πρώτο αστικό πάρκο, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.»

    [09] Νέες ταραχές στη Λιβερία

    22 Jul 2003, 01:57 UTC

    Τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώθηκαν από επίθεση με όλμους στη πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονροβία, όπου ανταρτικές δυνάμεις αγωνίζονται να ανατρέψουν τον πρόεδρο, Τσαρλς Τέηλορ. Σκληρές μάχες σημειώθηκαν στη Μονροβία, καθώς οι αντάρτες εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση στην πόλη. Τουλάχιστον ένας όλμος κτύπησε το κτιριακό συγκρότημα της αμερικανικής πρεσβείας. Επίσης, Λιβεριανοί πολίτες απογοητευμένοι από την στάση των ΗΠΑ που δεν παρενέβησαν στις συγκρούσεις, εναπόθεσαν 18 πτώματα στο δρόμο έξω από την αμερικανική πρεσβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Από τη πλευρά του, το Στέητ Ντηπάρτμεντ καταδίκασε την ανταρτική επίθεση και προειδοποίησε τους αντάρτες ότι με την στάση τους αυτή διακινδυνεύουν την πολιτική τους αξιοπιστία, καθώς και τον ενδεχόμενο ρόλο τους σε μια νέα Λιβεριανή κυβέρνηση. Εξάλλου, Αμερικανική αμφίβια δύναμη αποτελούμενη από τρία πλοία και 2.300 πεζοναύτες κατευθύνεται προς τη Λιβερία για να βοηθήσει σε μια πιθανή ειρηνευτική επιχείρηση εκεί. Η διαταγή για τη μετακίνηση της ομάδας, που βρισκόταν στη Μεσόγειο έξω από το Κέρας της Αφρικής, δόθηκε από τον αμερικανό υπουργό άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Επίσης σαρανταένας αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στην Μονροβία, για να ενισχύσουν την ασφάλεια στην αμερικανική πρεσβεία.

    [10] Αννάν: Η διοίκηση του Ιράκ θα πρέπει να επιστρέψει σύντομα στα χέρια των Ιρακινών.

    22 Jul 2003, 02:09 UTC

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Αννάν, ζήτησε από τις ΗΠΑ να επιστρέψουν σύντομα το Ιράκ υπό τον έλεγχο του Ιρακινού λαού. Και τόνισε ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας στο Ιρακινό λαό. Ο κ. Αννάν δήλωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να δοθεί τέλος στη Αμερικανική κατοχή του Ιράκ, και να περιοριστούν οι διαρκώς εντεινόμενες ταραχές. Η έκθεση του κυρίου Αννάν, που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας σήμερα, συγκεκριμενοποιεί τις δραστηριότητες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, στις όποιες μπορούν να συμμετάσχουν τα Ηνωμένα Έθνη. Πάντως η έκθεση του κυρίου Αννάν αναφέρει ότι υπεύθυνες για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης και τη διοίκηση του Ιράκ είναι κατά κύριο λόγο οι συμμαχικές δυνάμεις. Στο μεταξύ, χθες σκοτώθηκε ένα αμερικανός στρατιώτης και ένας Ιρακινός διερμηνέας κατά την διάρκεια επιθέσεων κατά αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    [11] Σαρόν: Το θέμα των Εβραϊκών οικισμών δεν θα θιγεί ακόμη.

    22 Jul 2003, 02:12 UTC

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι το θέμα των εβραϊκών οικισμών θα συζητηθεί μόνο στα τελικά στάδια των Ισραηλο-Παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών. Κατά την διάρκεια ομιλίας του προς το Ισραηλινό κοινοβούλιο, ο κύριος Σαρόν δήλωσε ότι το θέμα των οικισμών είναι εσωτερικό και ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να το θίξει τώρα. Αλλά πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι κατεδαφίσεις παράνομων οικισμών. Νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε το πράσινο φως σε Ισραηλινές εταιρείες να επεκτείνουν τις επιχειρησιακές τους δραστηριότητες στο Ιράκ. Το μέτρο αυτό επιτρέπει εισαγωγές, εξαγωγές και επενδύσεις στο Ιράκ, χωρίς κυβερνητικές κυρώσεις.

    [12] Ο Τόνυ Μπλέαρ στο Χόνγκ Κόνγκ.

    22 Jul 2003, 02:41 UTC

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, επισκέπτεται σήμερα το Χόνγκ Κόνγκ. Χθες ο κ. Μπλέαρ είχε συνομιλίες με την Κινεζική ηγεσία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν οι δημοκρατικές αλλαγές στο Χόνγκ Κόνγκ. Επίσης ο κ. Μπλέαρ ευχαρίστησε το Πεκίνο για το ρόλο του στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφερόταν στις έντονες Κινεζικές διπλωματικές προσπάθειες για την επανέναρξη του διαλόγου με την Βόρεια Κορέα.

    [13] Παραβιάσεις δικαιωμάτων κρατουμένων ανακάλυψε ενδοϋπηρεσιακή έρευνα του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης.

    22 Jul 2003, 02:45 UTC

    Το Αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι εξακρίβωσε δεκάδες περιπτώσεις αξιόπιστων καταγγελιών για παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων συλληφθέντων στη διάρκεια εφόδων των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών. Πολλοί απ τους συλληφθέντες είναι μουσουλμάνοι ή άτομα Αραβικής καταγωγής. Η ενδοϋπηρεσιακή έκθεση του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει 34 περιπτώσεις παραβιάσεων των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών συλληφθέντων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του Κογκρέσου και καλύπτει περίοδο 6 μηνών. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν πλήρεις διερευνήσεις των συγκεκριμένων υποθέσεων.

    [14] ΕΕ: Το Σεπτέμβριο θα επανεξεταστούν οι σχέσεις με τη Τεχεράνη.

    22 Jul 2003, 02:50 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και το κακό μητρώο του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δήλωσαν ότι το Σεπτέμβριο θα επανεξετάσουν τις σχέσεις της κοινότητα με τη Τεχεράνη. Και τόνισαν ότι η ανάπτυξη στενότερων οικονομικών δεσμών με το Ιράν θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειώσει η Τεχεράνη σε 4 τομείς και συγκεκριμένα στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη στάση της αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να συμφωνήσει στη διεξαγωγή αυστηρότερων επιθεωρήσεων του πυρηνικού του προγράμματος.

    [15] Ο Καναδάς ζητά απ' το Ιράν να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για το θάνατο της φωτορεπόρτερ Ζάρα Καζεμί.

    22 Jul 2003, 03:21 UTC

    Ο υπουργός εξωτερικών του Καναδά, Μπιλ Γκράχαμ, ζήτησε απ το Ιράν να λάβει αμέσως νομικά πειθαρχικά μέτρα εναντίον των υπευθύνων για τον θάνατο από ξυλοδαρμό της Καναδέζας φωτορεπόρτερ, Ζάρα Καζεμί, στα χέρια των Ιρανικών αρχών. Ο κ. Γκράχαμ εξέφρασε ικανοποίηση για την σχετική διαφάνεια της έρευνας που ακολούθησε το θάνατο της Καζεμί, αλλά τόνισε ότι η Τεχεράνη θα πρέπει τώρα να φέρει του υπευθύνους ενώπιον της δικαιοσύνης. Πάντως και ο επικεφαλής των σκληροπυρηνικών Ιρανικών δικαστικών αρχών, Αγιατολάχ Μαχμούντ Σαχρουντί, διέταξε την λήψη αυστηρών νομικών μέτρων εναντίον των υπευθύνων.

    [16] Απαράδεκτη η Συρία και το Ιράν, λεει ο Πρόεδρος Μπους

    21 Jul 2003, 19:28 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους κατήγγειλε ότι η Συρία και το Ιράν δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες. Μιλώντας στο Κρώφορντ του Τέξας ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως μια τέτοια συμπεριφορά είναι εντελώς απαράδεκτη. Ο κ. Μπους είπε ακόμα πως οι χώρες που εξακολουθούν να υποθάλπουν τρομοκράτες πρέπει να θεωρηθούν υπόλογες των πράξεών τους. Οι δηλώσεις αυτές του αμερικανού προέδρου εντάσσονται σε μια σειρά πρόσφατων προειδοποιήσεων της κυβέρνησής του προς τις δυο χώρες. Σχετικά σχόλια ο κ. Μπους έκανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Εξ άλλου, ο αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς ηγέτες της Μέσης Ανατολής να υποστηρίξουν την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και παλαιστίνιων καταπολεμώντας την τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της.

    [17] Ευοίωνες οι προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία

    21 Jul 2003, 19:48 UTC

    Ευοίωνες οι προβλέψεις για την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας καθώς η οικονομική δραστηριότητα σημείωσε αύξηση για τρίτο κατά σειρά μήνα, υποδηλώνοντας καλύτερη απόδοση για το δεύτερο εξάμηνο φέτος. Ο δείκτης του οργανισμού Κόνφερενς Μπόουρντ, που αντικατοπτρίζει κατά μέσο όρο την δραστηριότητα των βασικών δεικτών της αμερικανικής οικονομίας, ανέβηκε τον Ιούνιο κατά 0 κόμμα 10 τοις εκατό, μετά από μια αύξηση ενός και πλέον της εκατό που είχε σημειώσει το Μάιο. Σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό τα νέα στοιχεία αντικατοπτρίζουν αύξηση για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Παράλληλα όμως ο Κόνφερενς Μπόουρντ προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν θα συνεχισθεί η τάση αυτή. Στον παραπάνω δείκτη βασίζονται οι προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας κατά τους επόμενους τρεις με έξη μήνες.

    [18] Ανοίγει ο δρόμος για επιχειρησιακές δοσοληψίες μεταξύ Ισραήλ και Ιράκ

    21 Jul 2003, 19:23 UTC

    Ο Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου έδωσε το πράσινο φως στις Ισραηλινές εταιρείες να αρχίσουν επιχειρησιακές δοσοληψίες με το Ιράκ. Ο κύριος Νετανιάχου ενέκρινε την απόφαση σήμερα μετά από σειρά αιτημάτων από Ισραηλινές εταιρείες που επιδιώκουν να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο μεταπολεμικό Ιράκ. Σε άλλες εξελίξεις , ο ηγέτης του εργατικού κόμματος του Ισραήλ Σιμον Πέρεζ λεει ότι πληροφορήθηκε πως το Ιράκ θα συμφιλιωθεί κατά πάσα πιθανότητα με το Ισραήλ μετά την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Μιλώντας σήμερα στο Ισραηλινό ραδιόφωνο ο κύριος Περέζ είπε ότι η πληροφορία προέρχεται από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Αντνάν Παχάχι, με τον οποίο μίλησε στη Ρώμη στη διάρκεια συνεδρίου στο οποίο παρευρέθηκαν και οι δύο.

    [19] Αμφίβια δύναμη των ΗΠΑ κατευθύνεται προς Λιβερία

    21 Jul 2003, 19:18 UTC

    Αμερικανική αμφίβια δύναμη αποτελούμενη από τρία πλοία και 2.300 πεζοναύτες κατευθύνεται προς τη Λιβερία για να βοηθήσει σε μια πιθανή ειρηνευτική επιχείρηση εκεί. Η διαταγή για τη μετακίνηση της ομάδας, που βρισκόταν στη Μεσόγειο έξω από το Κέρας της Αφρικής, δόθηκε από τον αμερικανό υπουργό άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Αξιωματούχοι δηλώνουν πως η ενέργεια αποσκοπεί στο να φθάσουν τα αμερικανικά πλοία συντομότερα στη Λιβερία εάν ληφθεί απόφαση να σταλούν εκεί αμερικανικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος Μπους έχει πει πως θα στείλει αμερικανούς στρατιώτες στην αφρικανική αυτή χώρα, εάν παραστεί ανάγκη. Αλλά παράλληλα έχει τονίσει πως μια αμερικανική αποστολή εκεί θα είναι περιορισμένη σε μέγεθος και διάρκεια. Στη Λιβερία βρίσκεται ήδη μια μικρή στρατιωτική ομάδα για να εκτιμήσει την κατάσταση από άποψη ασφάλειας. Μια δεύτερη ομάδα βρίσκεται στη Γκάνα για να εξετάσει τις δυνατότητες της ειρηνευτική δύναμης που έχει υποσχεθεί πως θα στείλει στη Λιβερία η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών. Νωρίτερα τη Δευτέρα σαρανταένας αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονροβία, για να ενισχύσουν την ασφάλεια στην αμερικανική πρεσβεία λόγω του ότι αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις. Ένας όλμος έπεσε στο διπλωματικό συγκρότημα αλλά δεν αναφέρθηκαν απώλειες.

    [20] Διερευνάτε η υπόθεση Κέλυ

    21 Jul 2003, 19:35 UTC

    Στη Βρετανία, ο επικεφαλής της έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του εμπειρογνώμονα όπλων Ντέηβιντ Κέλυ, Λόρδος Χάτον, δήλωσε πως αυτός θα αποφασίσει σε σχέση με την έκταση της διερεύνησης της υπόθεσης, που θα στηριχθεί ως επί το πλείστον σε δημόσιες ακροάσεις. Ο Κέλυ φέρεται πως αυτοκτόνησε την περασμένη Πέμπτη εν μέσω διαμάχης σχετικά με μια ανταπόκριση του BBC, που ανέφερε πως η κυβέρνηση Μπλέαρ διόγκωσε τον κίνδυνο που συνιστούσε το οπλοστάσιο του Ιράκ για να δικαιολογήσει την απόφασή της να αναμειχθεί η Βρετανία στον πόλεμο εναντίον της Βαγδάτης. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης δηλώνουν πως κατά την έρευνα πρέπει να εξετασθεί πώς η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις πληροφορίες που της παρείχαν οι μυστικές υπηρεσίες. Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε πως θα συνεργασθεί, αλλά η έρευνα πρέπει να περιορισθεί στην αυτοκτονία του Κέλυ. Το BBC είπε πως ο Ντέηβιντ Κέλυ ήταν η κύρια πηγή του ρεπορτάζ του. Ο ίδιος ο Κέλυ είχε παραδεχτεί καταθέτοντας στη Βουλή ότι συναντήθηκε με δημοσιογράφο του BBC, αλλά αρνήθηκε πως ήταν η πηγή της πληροφορίας για διόγκωση των στοιχείων

    [21] Στο Πεκίνο ο Μπλέαρ, με προορισμό το Χονγκ Κονγκ

    21 Jul 2003, 19:54 UTC

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνυ Μπλέαρ, απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη δημοκρατία στην πρώην βρετανική αποικία του Χον Κόνγκ, όπου έχει δημιουργηθεί σάλος σε σχέση με ένα αντι-ανατρεπτικό νομοσχέδιο. Τη σχετική έκκληση ο κ. Μπλέαρ διατύπωσε σήμερα στο Πεκίνο μετά από συνομιλίες με ανώτερους κινέζους ηγέτες, λέγοντας πως ελπίζει ότι η διαδικασία επίτευξης δημοκρατικών αλλαγών στο Χονγκ Κονγκ θα μπορέσει να προχωρήσει. Ο βρετανός ηγέτης μεταβαίνει στο Χονγκ Κονγκ αύριο, αφού ολοκληρώσει την σύντομη επίσκεψή του στην Κίνα. Αυτό το μήνα έχουν πραγματοποιηθεί στο Χονγκ Κόνγκ τρεις μεγάλες διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αντι-ανατρεπτικό νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τους επικριτές του θα αποβεί εις βάρος της ελευθερίας των κατοίκων της πρώην βρετανικής αποικίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 23 July 2003 - 11:15:59 UTC