Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
  [ASCII Greek]

Το Βήμα, 24 Δεκεμβρίου 1995


Ο «Οδυσσεύς», ο πιλοτικός κόμβος που έθεσε πρόσφατα σε λειτουργία το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, δεν είναι η πρώτη (ούτε η τελευταία) κρατική παρουσία στο δίκτυο Internet

Οι κυβερνήσεις στον κυβερνοχώρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ από 1.000 προσβάσεις και μία πρόταση από το διάσημο Media Lab (του οποίου ηγείται ο Νίκολας Νεγροπόντης) του MIT (του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης) για «mirroring», ελληνιστί «αντανάκλαση», είναι ο απολογισμός της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας του κόμβου «Οδυσσεύς» που παρουσίασε πρόσφατα το ΥΠΠΟ. Η «αντανάκλαση» του «Οδυσσέα» στις εγκαταστάσεις του MIT θα επιτρέψει στους χρήστες του Internet που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ταχύτερη πρόσβαση στις «σελίδες» του. Άλλωστε, το ήμισυ από τα 30 Mbytes πληροφορίας που αντιπροσωπεύει τη μέση ημερήσια ζήτηση, την οποία εξυπηρετεί ήδη ο «Οδυσσεύς», προέρχεται από το εξωτερικό.

Όπως είναι γνωστό, το Internet, «η μητέρα όλων των δικτύων», καταργεί τα σύνορα και απευθύνεται σε παγκόσμιο κοινό. Εν αντιθέσει με ό,τι πιστεύεται, οι χρήστες δεν είναι έφηβοι και φοιτητές που, αντί να μελετούν τα μαθήματά τους, ξενυχτάνε ανταλλάσσοντας e-mail (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) ή «κυματοδρομώντας» στους κόμους περιοδικών όπως το «Playboy» ή το «Penthouse». Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κοινό του Internet είναι σε ποσοστό 70% άρρενες απόφοιτοι της ανώτατης εκπαίδευσης, με μέση ηλικία τα 30 χρόνια, ενώ το 60% έχει μέσα ή υψηλά εισοδήματα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι συστηματικοί χρήστες του δικτύου αποδεικνύονται φανατικοί της ενημέρωσης: αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από τους μη χρήστες στην ανάγνωση εφημερίδων, αγοράζου περισσότερα βιβλία, παρακολουθούν ειδησεογραφικά προγράμματα στην τηλεόραση. Πρόκειται δηλαδή για ένα είδος «ελίτ της επικοινωνίας». Με αυτά τα δεδομένα, δεν πρέπει να ξενίζει το γεγονός ότα τα περισσότερα συγχαρητήρια μηνύματα που έχει δεχθεί ο «Οδυσσέας» είναι απο Έλληνες της διασποράς, με υψηλές θέσεις στις ξένες κοινωνίες, δηλαδή επιστήμονες, τεχνοκράτες ή πανεπιστημιακοί.

Πράγματι ο στενότερος σύνδεσμος της Ελλάδας με την ομογένεια (και δη το πλέον επίλεκτο τμήμα της) είναι μία από τις δυνατότητες που παρέχει η δημιουργία κόμβων στο Internet, όπως επισήμανε και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Θάνος Μικρούτσικος. Η επικοινωνία αυτή, σε «πραγματικό χρόνο» μπορεί να θεραπεύσει τη «διαφορά φάσης» που χωρίζει καμμιά φορά το ελλαδικό κέντρο με τη διασπορά. Το κύριο, πάντως, πλεονέκτημα του δικτύου είναι η επαφή με ένα ευρύτατο κοινό, εντός η εκτός συνόρων, χωρίς τη διαμεσολάβηση τψν παραδοσιακών δίαυλων ενμέρωσης, δηλαδή του Τύπου και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, των γνωστών gatekeepers (αυτοί, δηλαδή, «που φυλάσσουν τις πύλες» αποφασίζοντας ποιες πληροφορίες θα τις διαβούν). Το χαμηλό κόστος εγκατάστασης στο Internet και η απουσία διαμεσολαβητικού ελέγχου επιτρέπουν στον κάθε έναν να δημιουργήσει έναν κόμβο, καταργώντας τη διάκριση μεταξύ πληροφόρησης και διαφήμισης ή προβολής. Τα παραπάνω αρέσουν σε μεγάλες εταιρείες ή κυβερνήσεις που έχουν ήδη εφορμήσει στο δίκτυο.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του βρετανικού «Independent», μεταξύ των δέκα καλύτερων κυβερνητικών κόμβων συγκαταλέγονται εκείνοι του Λευκού Οίκου της βρετανικής κυβέρνησης, του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού και της υπηρεσίας πληροφοριών της ισραηλινής κυβέρνησης. Εκτός top-ten βρέθηκαν οι κόμβοι της αυστραλιανής, της καναδικής κυβέρνησης και των βαλτικών κρατών, που έλαβαν όμως εύφημο μνεία. Αντιθέτως, Ιταλία και Ιαπωνία χρεώθηκαν τους χειρότερους κυβερνητικούς κόμβους στο δίκτυο, υπενθυμίζοντας ότι στον κυβερνοχώρο οι καλές προθέσεις (και η δωρεάν προσφορά ενημέρωσης) δεν αρκούν. Τέλος, στον κυβερνοχώρο βρίσκεται και η παλαιά μας γνώριμη CIA, η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών με δικό της κόμβο, που παρέχει πληροφορίες για την ιστορία και τη λειτουργία της καθώς και απαντήσεις στις συνηθέστερες ερωτήσεις που την αφορούν. Έτσι, η CIA διαβεβαιώνει τους «κυματοδρομούντες» ότι «δεν κατασκοπεύει αμερικανούς πολίτες»: η ηλεκτρονική πληροφόρηση δεν σημαίνει και καλύτερη πληροφόρηση.

Ο «Οδυσσεύς» που υπάρχει σε ελληνική και αγγλική εκδοχή, είχε γενετήσιο πυρήνα το «εθνικό πολιτιστικό δίκτυο πόλεων» και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟ, φιλοδοξεί δε να καλύψει όλες τις διαφορετικές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού, αποτελώντας συγχρόνως μέσο προβολής του. Το περιεχόμενό του θα διατίθεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, και σε μορφή CD-ROM. Υπενθυμίζεται ότι στο δίκτυο Internet, που είναι από τη φύση του «ανοιχτό», εγγράφονται ήδη και άλλοι ελληνικοί κόμβοι με ανάλογες φιλοδοξίες. Ενδεικτικά μπορεί να αναφέρει κανείς το HR-Net του Hellenic Resources Institute της Μασαχουσέτης (με 45.000 προσβάσεις την εβδομάδα) ή το «Glavx» του Κέντρου Βρυώνη της Καλιφόρνιας. Όπως υπογραμμίζουν και οι ποικίλες ελληνικές πρωτοβουλίες, σε ό,τι αφορά στο Internet, έχουμε ήδη περάσει στη φάση της ανακάλυψης και της εξερεύνησης του δικτύου και βρισκόμαστε στη φάση της εγκατάστασης.


Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.