Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
  [ASCII Greek]

Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 1996


Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ

Ένα "κλικ" στη γαλανόλευκη

Πως η ελληνική κοινότητα των δικτύων προβάλλει και προωθεί εθνικά θέματα και τι προτείνει για την επικοινωνία των Ελλήνων. - Φιλόδοξα σχέδια από το υπουργείο Εξωτερικών.


Του ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

ΟΙ σύνεδροι του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού χειροκροτούν μία ομάδα νέων που βρίσκονται γύρω από το βήμα της κεντρικής αίθουσας του συνεδριακού κέντρου. Στις δύο γιγαντοοθόνες εμφανίζεται η συνάντηση του ελληνισμού με την τεχνολογία: ηλεκτρονικές σελίδες εθνικού περιεχομένου στον ιστό του «Ίντερνετ». Και ένας υπολογιστής μεταφέρει τον εθνικό ύμνο από την άλλη άκρη του Ατλαντικού στα ηχεία της αίθουσας...

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο φόρουν για τον «Ελληνισμό στον κυβερνοχώρο» είχαν παραμείνει μακρικά απο τα φώτα της δημοσιότητας και τις τηλεοπτικές κάμερες που έσπευσαν στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Δεν αποκλείεται μάλιστα και κάποιοι από τους συνέδρους του κεντρικού φόρουμ να αντιμετώπιζαν ως γραφικούς ή, τέλος πάντων, απρόσιτους όλους αυτούς που συζητούσαν επί δύο μέρες το μέλλον του ελληνισμού στην κοινωνία των δικτύων. Αλλά, ευτυχώς για όλους, η προσέλευση ήταν αντιστρόφως ανάλογη της αποτελεσματικότητας μιας πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού και Βαλκανικού Ομίλου Επικοινωνίας που υποστηρίχθηκε απο τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και υιοθετήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Είκοσι άνθρωποι, λοιπόν, από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναζήτησαν στα δίκτυα λύσεις για την επικοινωνία των Ελλήνων ανά τον κόσμο, έστρεψαν τον προβληματισμό τους στις κοινωνίες του επόμενου αιώνα, πρότειναν στρατηγική για την κατάληψη πεονεκτικών θέσεων στις λεωφόρους της επικοινωνίας, κατέγραψαν τις προτάσεις τους για την προβολή των εθνικών θέσεων. Σημειώστε πως το ΣΑΕ συγκέντρωσε και άλλη μία καινοτομία οι εργασίες του μεταφέρθηκαν και στι «Ίντερνετ» με χιλιάδες χρήστες να επισκέπτονται καθημερινά τις ιστοσελίδες που εγκαταστάθηκαν σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Παράλληλα εκατοντάδες ήταν αυτοί που έθεσαν ερωτήσεις προς του υπουργούς μέσω του δικτύου, ενώ 150 Έλληνες δημιούργησαν μία mailing list με θέματα απόδημου ελληνισμού. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης κλήθηκε να πείσει για τις δυνατότητες του δικτύου ένα ακροατήριο που αποτελέιτο από μία μεγάλη μερίδα των ομογενών που έχει πλέον αποχωρήσει από το πεδίο των ακαδημαϊκών και τεχνολογικών αναζητήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Νιώτη το υπουργείο Εξωτερικών προτίθεται να στηρίξει τις προσπάθειες για τη δικτύωση των Ελλήνων και την προβολή των εθνικών θέσεων μέσω του «Ίντερνετ». Τα κονδύλια που διοχετεύονται προν ανάλογες προσπάθειες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, ενώ οι κρατικού φορείς θα κληθούν να καταθέσουν ιδέες, δεδομένα και προτάσεις για τον εμπλουτισμό της προσπάθειας που καταβάλλουν - φυσικά αφιλοκερδώς - νέοι άνθρωποι των επιστημονικών κοινοτήτων του εξωτερικού. Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω απο τα τερματικά των υπολογιστών κάνουν σχέδια.

Ταξίδεψαν, άλλωστε, χιλιάδες χιλιόμετρα για να δείξουν το έργο τους που απευθύνεται τόσο στην ενημέρωση και στη δικτύωση των Ελλήνων της διασποράς όσο και στην προβολή των εθνικών θέσεων. Βλέπετε ο άνθρωπος που συνηθίζει να ακοει τον εθνικό ύμνο από τον υπολογιστή του δεν διστάζει να συνυπογράψει μια ηλεκτρονική επιστολή κατά της Τουρκίας.

Η παγκόσμια ελληνική κοινότητα του «Ίντερνετ» έχει να επιδείξει συντονισμένες προσπάθειες και εθνική ομοψυχία, διατηρώντας πάντα τον αυθορμητισμό της, τη δημοκρατικότητά της, αλλά και την πιεστική εκρηκτικότητά της εκεί που χρειάζεται... Και το ταξίδι στον ελληνικό κόσμο του δικτύου δεν αξίζει εαν δεν σταματήσει μόνο σε ό,τι εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή σας. Προσπαθήστε να εντοπίσετε και τις ομάδες των φοιτητών και των επιστημόνων που συγκροτούν ομάδες, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ξενυχντούν για να διαδηλώσουν μέσα από το δίκτυο. Επιχειρήστε να αντλήσετε και κάτι από τη ζωτικότητα των ανθρώπων που με ισχυρότερο κίνητρο τη φιλοπατρία κάνουν πολιτική και προασπίζουν τις ελληνικές θέσεις στον ιστό του διαδικτύου που συγκεντρώνει τα δυναμικότερα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού. Και τέλος, περάστε και από την άλλη πλευρά των συνόρων και δείτε τους απόδημους που έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναπτύξουν ένα αποδοτικό δίκτυο επικοινωνίας με αμελητέο κόστος.

Οι ίδιοι μπορούν πλέον να αντλούν πληροφορίες απο κεντρικές και κατατοπιστικές βάσεις δεδομένων, αποκτούν άμεση πρόσβαση στα τερματικά των υπουργικών γραφείων, απευθύνουν ερωτήσεις, ασκούν πιέσεις. Και η άλλη διάσταση: μέσα από τη μόνιμή επικοινωνία και τις τράπεζες πληροφοριών διατηρούν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα. Το κυριότερο ο ελληνικός πολιτισμός δεν περιορίζεται πλέον από τις αποστάσεις, ενώ ενισχύονται οι αντιστάσεις του απέναντι στις ισχυρές πιέσεις αφομοίωσης που δέχονται οι απόδημοι.

«Απευθύνετε ερωτήσεις και απαιτήστε απαντήσεις από το ελληνικό κράτος μέσω του δικτύου» προτρέπει ο κ. Νιώτης από τους απόδημους.

Περισσότερο «πολιτικά» τα σχέδια των Ελλήνων της διασποράς που διοχετεύουν την ενεργητικότητά τους στο δίκτυο. Ο Στράτος Σαφιολέας, από την Ουάσιγκτον, συμμετέχει στην ενημερωτική προσπάθεια «Διασπορά» και εξηγεί πως οι ιδιότητες του «Ίντερνετ» επιτρέπουν τη φθηνή διάχυση της πληροφορίας, αλλά και την ανάληψη κοινών εθνικών πρωτοβουλιών. Όπως λέει ο κ. Σαφιολέας, η «Διασπορά», που έχει έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, ανέλαβε με τεράστια επιτυχία την κινητοποίηση των Ελλήνων κατά της ανακήρυξης του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου Τζωρτζ Τάουν.. Ανάλογος είναι και ο προβληματισμός του Θάνου Βουδούρη ο οποίος μαζί με άλλους Έλληνες της αμερικάνικής πρωτεύουσας συμμετέχει στο «Ελληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο» το οποίο έχει ως σημείο αναφοράς τη δημιουργία βάσεων δεδομένων αλλά και τον έλεγχο των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για αναφορές που συνδέονται με τα ελληνικά εθνικά θέματα.

Πιο νότια, στη Βοστώνη, εδρεύει το Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού. Ο Δημήτρης Πανέρας λέει πως το Ινστιτούτο ήδη αποτελεί έναν ισχυρό κόμβο ενημέρωσης και παροχής πληροφοριών σχετικά με θέματα ελληνικού, αλλά και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ο Νίκος Προβατάς από το Τορόντο, σχεδιάζει τη δημιουργία ιστοσελίδων με καταγραφή των ελληνικών οργανώσεων της διασποράς. Εξασφάλισε, μάλιστα, και τη βοήθεια της ελληνικής πρεσβείας στον Καναδά, ενώ αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των χρηστών του «Ίντερνετ» για θέματα που συνδέονται με την ελληνική ιστορία.

Ο Χρήστος Αλεφάντης από την Μελβούρνη, πρετοιμάζει την έκδοση ελληνόφωνου εντύπου στο «Ίντερνετ». Μέσα από τη «Νέα Παροικία», όπως λέει, θα καταβληθέι προσπάθεια για τη διατήρηση μίας γέφυρας με την πατρίδα και τονίζει την ανάγκη για ευαισθητοποίηση σε θέματα γλώσσας και πολιτισμού.

Ο Νίκος Τζώρτζ από την Πενσυλβάνια υποστηρίζει τεχνικά τη λειτουργία της μεγαλύτερσης ελληνικής διάσκεψης που διαβάζεται καθημερινά από είκοσι χιλιάδες χρήστες του δικτύου. «Οι Έλληνες του Ίντερνετ μπορεί να διαφωνούν μεταξύ τους, να συγκρούονται και να εξαπολύουν «επιθέσεις», αλλά από τη μια στιγμή στην άλλη συγκροτούν και ισχυρούς μηχανισμούς άσκησης πιέσεων» σημειώνει, ενώ επισημαίνει πως η ραγδαία ανάπτυξη του δικτύου απαιτεί πλεόν ουσιαστική παρουσία που θα έχει και την υποστήριξη - αλλά όχι και τον έλεγχο - της ελληνικής πολιτείας.

Από την άλλη πλευρά, στο υπουργείο Εξωτερικών ήδη σχεδιάζουν τη σύνοδο του ΣΕ που θα γίνει μέσα από δίκτυα και δορυφόρους. Αλλά ας μην αγνοηθεί και η έκκληση του συνταξιούχου μετανάστη που ζήτησε φθηνότερα αεροπορικά εισητήρια για τους συνταξιούχους της Γερμανίας. Άλλωστε απ΄ αυτούς ξεκίνησαν πολλά...

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.