Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

ANASKOPHSH GIOYGKOSLABIAS 1995

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency Documents in Elot928 Greek Directory

Ανασκόπηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 3 Ιανουαρίου 1996 (Μ.Π.Ε.)

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκεια του 1995 στη Γιουγκοσλαβία, τα οποία επηρέασαν τις σχέσεις της χώρας αυτής με την Ελλάδα. Παράλληλα, σημειώνονται κάθε μήνα και τα γεγονότα που "σημάδεψαν" την εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας αυτής.

Η Γιουγκοσλαβία ελιναι ομσσπονδιακη δημοκρατια που αποτελειται απο τις δημοκρατιες της Σερβιας και του Μαυροβουνίου.Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας είναι ο κ.Ζόραν Λίλιτς ενω ο κυριος πόλος της εξουσιας είναι ο σέρβος προεδρος κ.Σλομπονταν Μιλόσεβιτς. Πρόεδρος του Μαυροβουνίου είναι ο κ.Εμιρ Μπουλάτοβιτς. Τόσο η ομοσπονδιακη κυβερνηση και βουλή όσο και οι βουλές της Σερβιας και του Μαυροβουνίου ελεγχονται πληρως μετα απο εκλογές απο τα αντιστοιχα σοσιαλιστικα κόμματα.Η χώρα βρίσκεται ζει σε καθεστως αυστηρης λιτοτητας για να αντιμετωπισθεί η καταρρευση της οικονομιας που προεκληθη απο την πόλεμο στην Βοσνια και τις κυρωσεις που απο το 1992 ειχε ειβαλλει το Συμβουλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ


3 Ιανουαρίου: Η κυβέρνηση ανακοινώνει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με το Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία

9 Ιανουαρίου: Στην Αθήνα ανακοινώνεται η δέσμευση για Ελληνογιουγκοσλαβική συνεργασία στις σιδηροδρομικές μεταφορές έτσι ωστε να επιτραπεί η επανακυκλοφορία κλειστών εμπορευματικών συρμών τρανζιτ μεσω της Γιουγκοσλαβίας.

16 Ιανουαρίου: Το υπουργείο Εξωτερικώναπορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες του Προέδρου του ΟΑΣΕ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αυξάνει τη δύναμή του κατά 3,1% σύμφωνα με δημοσκόποηση.

18 Ιανουαρίου: Τα Σκόπια επισκέπτεται αντιπροσωπεία του Δημοκρατικου Κόμματος και αναλαμβάνει πρωτοβουλία για άνοιγμα διπλωματικών γραφεία σε Σκόπια και Βελιγράδι.

20 Ιανουαρίου: Πρωτοβουλία για την ανέγερση μνημείου με τον ήλιο της Βεργίνας στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη ανέλαβε το Συμβούλιο Πανσερβικής Κοινότητας

26 Ιανουαρίου: Το ενδεχόμενο μεσολάβησης του Προέδρου Μιλόσεβιτς στις διαφορές Αθηνων-Σκοπίων άφησε ανοικτό ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης.


2 Φεβρουαρίου: Η Ενωση Συνδικάτων Σερβίας και η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζουν σημαντικότε-ρο καθήκον τους είναι ο αγώνας για την ενίσχυση των σχεσεων μεταξύ των εργα-τών της Βαλκανικής προκειμένου να λυθεί με ειρηνικό τρόπο η κρίση στα Βαλκάνια

3 Φεβρουαρίου: Σε 70.000 ανέρχονται οι Γιουγκοσλάβοι που βρίσκονται ακόμη σε διαθεσιμότητα από την εργασία τους εξαιτίας του εμπάργκο ενώ περισσότεροι από 200.000 έχουν επιστρέψει στην δουλειά του μετά τον Ιανουάριο 1994

6 Φεβρουαρίου: Υπερ του διαμελισμού των Σκοπίων τάχθηκε ο αρχηγός του Ριζοσπαστικού Κόμματος Β.Σέσελι σε δηλώσεις του σε βουλγαρική εφημερίδα τονίζοντας ότι "μακεδονική" ehm|tgta δεν υπάρχει.

9 Φεβρουαρίου: Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Κ.Παπούλια και Γιουγκο-σλαβίας Β.Γιοβάνοβιτς στην Θεσσαλονίκη.Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Βοσνιακό.

10 Φεβρουαρίου: Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλέιας για την άρση του εμπάργκο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας αναλαμβάνει η Ελλαδα.

11 Φεβρουαρίου: Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο υπουργός Συντονισμού Ν.Τόμιτς.Σε σύσκεψη εξετάστηκαν οι δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

12 Φεβρουαρίου: Στοιχεία του Ιδρύματος Προστασίας Υγείας, κανουν λογο για 10.000 νεκρους το 1993 εξαιτίας των ελλείψεων σε φάρμακα λόγω των κυρώσεων .

16 Φεβρουαρίου: Στο Βελιγράδι ο υπουργός Υγείας Δ.Κρεμαστινός

19 Φεβρουαρίου: Ο Δ.Κρεμαστινός τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσφέρει υλική και ηθική υποστήριξη στη Γιουγκοσλαβία και υποστηριζει την αρση των κυρώσεων.

21 Φεβρουαρίου: Διάσταση μεταξύ του Προέδρου Μιλόσεβιτς και της στρατού σύμφωνα με το εμπιστευτικό δελτίο VIP του Βελιγραδίου μετά την αντικατάσταση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών.Τα 4 μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης πρόκειται να οργανώσουν συλλαλητήριο κατά της καταπίεσης των ανεξάρτητων ΜΜΕ.

24 Φεβρουαρίου: Αμοιβαία δέσμευση για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας ανέ-λαβαν οι Πρόεδροι του ΕΒΕΘ και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σερβίας.


4 Μαρτίου: Ο πρωθυπουργός Ρ.Κόντις υπογραμμίζει την ελληνική πρωτοβουλία για άρση του διεθνούς αποκλεισμού κατά της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.Το Βελιγράδι απορρίπτει ως αβάσιμες κατηγορίες ΗΠΑ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

7 Μαρτίου: Νέα μέτρα για την ιδιωτικοποίηση της οικονομίας αναμένεται να ανακοινώσει στα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση.

9 Μαρτίου: Η μεγαλύτερη ελληνική επιχειρηματική αποστολή μεταβαίνει στο Βελιγράδι με επικεφαλής τον Πρόεδρος του ΣΒΒΕ Ν.Ευθυμιάδη ο οποιος δηλωσε πως οι ελληνικές και σερβικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν συμπληρώνοντας η μία την άλλη.

10 Μαρτίου: Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Προέδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο με αφορμή την εκλογή του απέστειλε ο Γιουγκοσλάβος ομόλογός του Ζ.Λίλιτς εκφραζοντας την ελπίδα ότι οι σχεσεις των δύο χωρών θα αναπτυχθούν.

12 Μαρτίου: Σύμφωμα με το "Τανγιούγκ" η νεα πολιτική της Αγκυρας στην περιοχή έχει ως στόχο την δημιουργία ενός άξονα με Σκόπια, Τίρανα και τους μουσουλμάνους της Βοσνίας με σκοπό την απομονωση της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας.

13 Μαρτίου: Επιτυχημένη χαρακτήρισε την ελληνική επιχειρηματική αποστολή στο Βελιγράδι ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ Ν.Ευθυμιάδης.Ο Μιλόσεβιτς κάνιε λόγο για 2 εκατ. Σερβους τουριστες στην Ελλαδα.

14 Μαρτίου: Η καθαίρεση του επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών του στρατού αποδυναμώνει τον αρχηγο του ΓΕΣ Πέρισιτς γράφει το εμπιστευτικό δελτίο VIP.

16 Μαρτίου: Την κατασκευή ελεύθερης ζώνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης συζητησε στο Βελιγράδι ο Δημαρχος Μενεμένης P.Γαβριηλίδης με τον Πρόεδρο του Σερβικού εμπορικού επιμελητηρίου.Για το έργο ενδιαφέρεται μια μεικτή ελληνοσερβική εταιρεια.

17 Μαρτίου: Συνάντηση στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο Σ.Μιλόσεβιτς είχε ο υπουργός Εξωτερικών Κ.Παπούλιας ενόψει του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της κοινότητας στη Γαλλία με αντικείμενο την κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

18 Μαρτίου: Η Κρατική Υπηρεσία Στατιστικης της Γιουγκοσλαβίας ανακοινώνει την άνοδο της τάξεως του 9% τον Φεβρουαρίου, στη βιομηχανικη παραγωγή της χώρας.

25 Μαρτίου: Μαραθώνια τηλεοπτική και ραδιοφωνική εκπομπή για την Ελλάδα με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου προετοιμάζει η εφημερίδα "Πολίτικα" σε συνεργασία με την εταιρεία Ελληνοσερβικής φιλίας του Βελιγραδίου.

31 Μαρτίου: Ο Πρόέδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος Γκ.Πέρτσεβιτς δηλώνει ότι η μερική άρση των κυρωσεων προς τη Γιουγκοσλαβία υποδηλώνει την ουσιαστική αλλαγή της στάστης της Διεθνούς κοινότητας προς την Γιουγκοσλαβία.


4 Απριλίου: Η Δημογραφική Ενωση ενέκρινε ψήφισμα προς τις κυβερνήσεις της Σερβίας αλλά και της Γιουγκοσλαβίας με το οποίο ζητά να γίνει νέα απογραφή στο Κόσοβο.

5 Απριλίου: Μείωση της τάξεως του 26,9% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή του Μαυροβουνίου στους δύο πρώτους μήνες του έτους.

7 Απριλίου: Η πρώτη Βαλκανική έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι από 30 Μαϊου έως 4 Ιουνίου.Θα λάβουν μέρος οικονομικοί παράγοντες και επιχειρηματίες.

11 Απριλίου: Συμφωνία για πολιτιστική και μορφωτική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών υπογραφει στο Βελιγράδι ο Κινέζος αντιπρόεδρος.

13 Απριλίου: Ο υφυπουργός εξωτερικών υποστήριξε ότι οι συνολικές ζημίες της οικονομίας της χώρας απο τις κυρώσεις ανερχονται στα 45 δισ δολ και οι ζημιες που προκλήθηκαν μέχρι στιγμή στην οικονομία της Ευρώπης ανέρχονται στα 100 δισ.

14 Απριλίου: Η αυξανόμενη αμερικανικη παρουσία στην πρώην Γιουγκοσλαβία ανησυχεί τους ανώτατους κυκλους του Γιουγκοσλαβικού στρατού γραφει το VIP του Βελιγραδίου

15 Απριλίου: Πρώτη συνεδρίαση της Ενωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων στο Οικονομικό Επιμελητήριο Γιουγκοσλαβίας.Εξετάστηκαν οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία.

17 Απριλίου: Το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Τανγιούγκ" τονίζει οτι το διεθνές κεφάλαιο ήδη παραβιάζει το κλίμα των κυρώσεων.

18 Απριλίου: Η Γιουγκοσλαβία συνεχίζει να εφαρμόζει την απόφασή της για κλείσιμο των συνόρων της με τους Σέρβους της Βοσνίας αναφέρει ο Γ.Γ, του ΟΗΕ Μ.Μ.Γκάλι.

27 Απριλίου: Σημαντικές ζημίες υφίσταται η Γιουγκοσλαβική οικονομία από τις εισαγωγές προϊόντων από την ΠΓΔΜ που εμφανίζονται ως προϊόντας αυτής της Δημοκρατίας ενώ στην πραγματικότητα προέρχονται από άλλες χωρες με αποτέλεσμα να καταβάλλονται δασμοί που φτάνουν μόλις το 1%.

28 Απριλίου: Ο πρωθυπουργός Ρ.Κόντιτς τονίζει ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέχεις προς τους γείτονές της αρνούμενος την ύπαρξη θεωρίας για "μεγάλη Σερβία".


4 Μαϊου: Αυξηση σημειωσαν κατά τον μήνα Απρίλιο τα εξοδα diab_ysgr των πολιτών της Γιουγκοσλαβίας καθώς οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν κατά 8,2%.

5 Μαϊου: Ο υπουργος Εξωτερικών Κ.Παπούλιας ξαφνικα στο Βελιγράδι για να ενημερώσει τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε με τους ομολόγους του του Ιραν και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Τεχεράνη.

8 Μαϊου: Καταγγελίες για αύξησεις τιμων κατά 111% προκαλούν εντολή για διενεργεια αυστηρού ελέγχου σε πάνω από 2000 επιχειρήσεις.

11 Μαϊου: Στην Αθήνα ο υπουργος Εξωτερικών Κ.Παπούλιας και ο Πρεσβης της Γιουγκοσλαβίας Μ.Μιλουντίνοβιτς εξετάσαν η κατάσταση στα Βαλκάνια.

16 Μαϊου: Εκδηλώσεις προς τιμή του Ρήγα Φεραίου πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι, με αφορμή τη συμπληρωση ενός χρόνου από την τοποθέτηση του ανδριάντα του.

17 Μαϊου: Σοβαρη ανησυχια της Γιουγκοσλαβικης κυβερνησης για επιθεσεις με δυναμιτες εναντιον μελων της σερβικης μειονοτητας στην Αλβανια.

18 Μαίου: Συνάντηση του επίτιμου προέδρου του ΚΚΕ Χ.Φλωρακη με τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι.Υπογραμμίζεται ότι είναι κοινό συμφέρον των δύο λαών να συνεχίσουν τη συνεργασία διότι μ'αυτό τον τρόπο θα ενισχυθει η σταθερότητα.

19 Μαϊου: Την απαγόρευση της κυκλοφορίας γιουγκοσλαβικών εντύπων στην ΠΓΔΜ κατήγγειλε ο πρόεδρος του "Δημοκρατικού Κομματος Σέρβων στην ΠΓΔΜ".

22 Μαϊου: Μεγάλη αύξηση του αριθμού των Γιουγκοσλαβων τουριστών, αναμένεται φέτος ενώ όπως δήλωσε ο Γενικός πρόξενος της Ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγραδι .

25 Μαϊου: Το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος θα εγκαινιάσει το φετεινό Φεστιβάλ Θεάτρου "Στεριε Ποζοριε" στο Νοβισαντ.Η εφημερίδα "Νάσα Μπόρμπα" του Βελιγραδίου σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που ξένος θίασος ανοίγει το Φεστιβάλ.

26 Μαΐου: Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100000 δηναρίων (περίπου 15 εκ. δρχ) θα δώσει για τους σεισμοπαθείς της Κοζάνης και των Γρεβενών το Βελιγράδι.

30 Μαϊου: Πολύτιμες παρα το γεγονός ότι δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Β.Γιοβάνοβιτς τις Ελληνικές πρωτοβουλίες για επίλυση της Γιουγκοσλαβικής κρίσης.

31 Μαϊου: Απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου μετά τη συναντησή του με τον Σ.Μιλόσεβιτς τόνισε ότι η Ρωσία δεν αποφεύγει τις ιστορικές της ευθύνες.


1 Ιουνίου: Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης.

4 Ιουνίου: Η Γιουγκοσλαβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα Σκόπια,αν προηγουμένως δεν επιλυθούν οι διαφορές με την Ελλάδα δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ρ.Κόντιτς.

5 Ιουνίου: Στο Πάλε βρίσκονται σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Κ.Παπούλιας και Εθ.Αμυνας Γ.Αρσένης, στο πλαίσιο ελληνικής πρωτοβουλίας ια την εξεύρεση λύσης στη βοσνιακή κρίση.Συναντηση με Μλάντιτς και Μιλόσεβιτς.

6 Ιουνίου: Στο Βελιγράδι συνεχίζεται ο μαραθώνιος των διαβουλεύσεων των Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών και Εθν.Αμυνας που σκοπό έχουν να πετύχουν την απελευθέρω-ση των 257 κυανόκρανων, που κρατούνται ώς όμηροι απο τους Σέρβους της Βοσνίας.

7 Ιουνίου: Οι Σέρβοι της Βοσνίας άφησαν ελεύθερους άλλους 108 κυανόκρανουςμετά την ολοκλήρωση της διαμεσολαβητικής προσπαθειας των Ελλήνων υπουργών.

9 Ιουνίου: Η συνεχής συρρικνωση του εισοδηματος των κατοίκων του Βελιγραδίου προκαλει "μαύρη αγορά" για να εξασφαλίσουν ένα ανεκτό όριο διαβίωσης.

10 Ιουνίου: Ο πρόεδρος της βουλής του Μαυροβουνίου σε πολυήμερη επίσκεψη στην Ελλαδα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της βουλής κ.Κακλαμάνη, και τη κυβέρνηση.

15 Ιουνίου: Επίσημη 5ήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι του Πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκ-κλησίας της Ρουμανίας Θεόκτιστος μετά από πρόσκληση του Σέρβου Πατριάρχη.

18 Ιουνίου: Τα προβλήματα της περιοχής των Βαλκανίων και τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας μετά την άρση του εμπάργκο του ΟΗΕ εξετάζουν στο Βελιγράδι οι υπουργοί Εξωτερικών Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας 20 Ιουνίου Την πρώτη πτήση επανασύνδεσης Θεσσαλονίκης Βελιγραδίου, μετά την επιβολή του εμπάργκο, πραγματοποιούν οι γιουγκοσλαβικές αερογραμμές "JAT".

21 Ιουνίου: Το 1ο Ελληνοσερβικό Επιχειρηματικό Συνέδριο στην Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το ΕΛΚΕΠΑ.

22 Ιουνίου: Στο Βελιγράδι βρίσκονται εκπρόσωποι των σιδηροδρόμων της ΠΓΔΜ, Βουλγαριας και Ουγγαρίας για την τελετή έναρξης των εργασιών του νέου σιδηροδρομικού σταθμού της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας.

27 Ιουνίου: Το πληροφοριακό δελτίο VIP γράφει οτι ο Γιουγκοσλαβικός Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση παρά ποτέ.

28 Ιουνίου: Σκοπιανός έμπορος ηρωίνης εκπρόκειτο να μεταφέρει στη Γιουγκοσλαβία με το ΙΧ αυτοκίνητό του 1.195 γραμμάρια ηρωϊνης για μεταπώληση.

30 Ιουνίου: Πρωτόκολλο συνεργασίας στο οποίο προβλέπεται και η δημιουργία προϋποθέσεων για τη σύσταση κοινών τραπεζών, υπέγραψαν στο Βελιγραδι ο γενικος διευθυντής της γιουγκοσλαβική τράπεζας ΒΕΟΒΑΝΚΑ και ο πρόεδρος της ΑΤΕ. 29 Ιουνίου Συναυλία για φιλανθρωπικούς σκοπούς έδωσε στο Βελιγραδι ο τραγουδιστής Γ.Νταλάρας τα έσοδα της οποίας θα δοθουν για τα ορφανά των Σέρβων της Βοσνίας


2 Ιουλίου: συμφωνία συνεργασίας των εταιρειών ηλεκτρισμού Γιουγκοσλαβίας, Ρουμανίας και Ελλάδας δημιουργεί προοπτικές για κοινές επενδύσεις για να συνδεθούν τα ηλεκτρικά συστήματα των τριών χωρών με τα ευρωπαϊκά.

3 Ιουλίου: Στην τηλεόραση ART του Βελιγραδίου έγινε η παρουσίαση του υπό ίδρυση ευρωπαϊκού δορυφορικού σταθμού "ALFA TV" από 25 χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

4 Ιουλίου: Τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μαϊο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,3%. Η κεντρική τράπεζα διαψευδει "σοκ" στην αγορά συναλλάγματος.

4 Ιουλίου: Επεισόδια στο κτίριο της Ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι έγιναν τις πρώτες πρωϊνές ώρες, από 4000 Σερβους οι οποίοι διαμαρτυρονταν για τη συμπεριφορα των Ελλήνων φιλάθλων κατά τη διάρκεια του τελικού του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Μπάσκετ στην Αθήνα, ανάμεσα στη Cioucjoskab_a και τη Λιθουανία.

5 Ιουλίου: Τη βαθύτατη λύπη του για τα επεισόδια που συνέβησαν στο κτίριο της Ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι εξέφρασε ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος με τηλεγράφημά του στην πρεσβεία.

7 Ιουλίου: Κατά 15% αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των Γιουγκοσλάβων τουριστών στην Ελλάδα σύμφωνα με τη εφημερίδα "Πολίτικα Εξπρές" του Βελιγραδίου.

12 Ιουλίου: Πολλά ερωτηματικά, προκάλεσε στους δημοσιογραφικούς κύκλους του Βελιγραδίου η ολοσέλιδη καταχώριση στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΙΚΑ" συλλόγου "Σέρβομακεδονικής Φιλίας", που καλεί σε ενωση Σερβίας και ΠΓΔΜ.

12 Ιουλίου: Αντιδράσεις προκάλει στο Μαυροβούνιο η απαγόρεσυη εισόδου στην Γιουγκοσλαβία πολιτών της ΠΓΔΜ χωρίς διαβατήριο.Θεωρειται πλήγμα στον τουρισμο. 13 Ιουλίου Η Ελλάδα παρεχοντας στη Γιουγκοσλαβία τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες ήταν το μοναδικό γι'αυτήν παράθυρο που έβλεπε στον κόσμο, τόνισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Γιουγκοσλαβίας Μιχαϊλο Μιλόγιεβιτς.

14 Ιουλίου: Με νέο νόμο για την υπηκοότητα γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συνέχεια της υπηκοότητας με την τέως Γιουγκοσλαβία.Η διπλή υπηκοότητα αντιμετωπίζεται ως εξαίρεση.

18 Ιουλίου: Ο τηλεοπτικός σταθμός του Βελιγραδίου "Studio B" άρχισε τη μετάδοση, κάθε Σάββατο, νέας σειράς ντοκυμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης, με τίτλο "Ο αρχαιολογικός πλούτος της Ελλάδας" σε επτά συνέχειες.

19 Ιουλίου: Στο Βελιγράδι βρίσκεται ο Πρόεδρος της ΠΟΛΑ Αντώνης Σαμαρας ο οποίος συναντήθηκε με το Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς.

20 Ιουλίου: Ελληνογιουγκοσλαβική συμφωνία να καταργηθεί η θεώρηση των υπηρεσια-κών διαβατηρίων και να επιταχυνθούν οι θεωρήσεις στα κοινά διαβατήρια.

23 Ιουλίου: Συγχαρήτηριο τηλεγράφημα στην Γιουγκοσλαβική Ολυμπιακή Επιτροπή,για τη λαμπρή επιτυχία των Γιουγκοσλάβων καλαθοσφαιριστών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ στην Αθήνα, έστειλε η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ελλαδας.

24 Ιουλίου: Συνέδριο των αριστερών κομμάτων των Βαλκανίων στο Βελίγράδι.Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μπ.Αγκουράκης τονίζει ότι είναι απαραίτητο να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας.

25 Ιουλίου: Οριστική ρήξη στις Ορθόδοξες Εκκλησίες Σερβίας και Σκοπιων αφού απέτυχαν οι προσπαθειες η Εκκλησία των Σκοπιων να άρει τη μονομερή ανακήρυξή της σε αυτοκέφαλη.

27 Ιουλίου: Ενθουσιασμένοι είναι οι Γιουγκοσλάβοι τουρίστες που παραθερίζουν στην Ελλάδα, τόσο από τις τιμές των ξενοδοχείων, των καταστημάτων και εστιατορίων.


1 Αυγούστου: Καταργούνται οι βίζες για τα υπηρεσιακά διαβατήρια μεταξύ Ελλάδας και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας

2 Αυγούστου: Εκκληση Μιλόσεβιτς σε Σέρβους και Μουσουλμάνους της Βοσνίας να σταματήσουν τον πόλεμο και να καταλήξουν άμεσα σε μια συμφωνία εκεχειρείας.

6 Αυγούστου: O δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο ιατρός Άρης Μουσιώνης συναντήθηκαν με τον στρατηγό Lk\mtir ο οποίος εξουσιοδότησε τον κ.Λυκουρέζο να αναλάβει την υπεράσπισή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

9 Αυγούστου: Στο Βελιγράδι βρίσκονται τα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη C-130 με την Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια προς τους σέρβους της Κράϊνα.

11 Αυγούστου: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Γιουγκοσλαβίας Βούκ Ντράσκοβιτς απηύθυνε έκκληση πρός τη Ρωσία,τις ΗΠΑ,τη Βρετανία ,τη Γαλλία και τη Γερμανία να εγγυηθούν την ασφάλεια των προσφύγων της Κράινα και να άρουν τις κυρώσεις.

16 Αυγούστου: Σε 130000 υπολογίζονται οι Σερβοι πρόσφυγες από την Κράινα.Ο πρεσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα κ.Μ.Μιλουτίνοβιτς ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βελιγράδι.

18 Αυγούστου: Επίσκεψη στο Βελιγράδι του υπουργού Εξωτερικών Κ.Παπούλια η οποία χαρακτηρίζεται ως συνέχεια των προσπαθειών για εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

22 Αυγούστου: Στη Θεσσαλονίκη η αρμόδια υπουργός για θέματα προσφύγων Μπ.Μορίνα η οποία εξέφρασε την αισιοδοξία της για σύντομη λυση του πολέμου.

26 Αυγούστου: Δύο ελληνικές ομάδες του μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα συμμετάσχουν στο τουρνουά μπάσκετ τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στον Ερυθρό Σταυρό του Βελιγραδίου για τους πρόσφυγες από την Κράϊνα.

29 Αυγούστου: 300 τόννοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες της Κράινα με πρωτοβουλία του συνδεσμου Ελληνοσερβικής φιλίας φτάνει στο Βελιγράδι.

31 Αυγούστου: Στο Βελιγράδι ο Πρόεδρος και ο Α' Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων είχαν συνάντηση με τον Σ.Μιλόσεβιτς, τον υπουργό Εξωτερικών Μ.Μιλουντίνοβιτς τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού και τον πατριάρχη. 3 Σεπτεμβρίου Εξαμελής αποστολή του οικονομικού επιμελητηρίου και του δήμου Κράλιεβο της Σερβίας επισκέφτηκε το επιμελητήριο και επιχειρήσεις της Βέροιας.


7 Σεπτεμβρίου: Υπερ της επέμβασης του γιουγκοσλαβικού στρατού στη διένεξη στη Βοσνία εάν το ΝΑΤΟ απειλήσει με καταστροφή τον σερβοβοσνιακό στρατό, τάσσεται η πλειοψηφία του σερβικου λαού συμφωνα με δημοσκόπηση.

13 Σεπτεμβρίου: Προσωπικό μήνυμα του Πατριάρχη της Σερβίας, Παύλου, με το οποίο απευθύνει νέα έκκληση για βοήθεια προς τους Σέρβους μετέφερε, στο δήμαρχο Καλαμαριάς, Θ. Λαζαρίδη, ο πρωτοσύγκελος του Ορθοδόξου Πατριαρχείου της Σερβίας

17 Σεπτεμβρίου: Οι αντιπρόσωποι της Γιουγκοσλαβίας επισκέφθηκαν τις διεθνείς οργανώσεις στη Γενεύη ζητωντας βοήθεια για να μπορέσουν να ανακουφίσουν τις ανάγκες των προσφύγων που είναι ιδιαίτερα έντονο στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

20 Σεπτεμβρίου: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη βοσνιακή κρίση απασχόλησαν τον πρωθυπουργό Αν.Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Μ.Μιλουντίνοβιτς.

21 Σεπτεμβρίου: Την επιθυμία της να ενταχθεί η Γιουγκοσλαβία στη βαλκανική πολιτιστική συνεργασία, στην οποία σημαντικός είναι ο ρόλος της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε g υπουργός πολιτισμού κ.Ν.Πόποβιτς-Πέρισιτς μετά την συνάντηση που είχε με στελέχη του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη '97".

25 Σεπτεμβρίου: Παρασημοφόρηση του προέδρου της Ελλάδας Κωστή Στεφανόπουλου από τον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ.Παύλο με το παράσημο του "Αγίου Σάββα".

27 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Μ.Μιλουντίνοβιτς για τη βοσνιακή κρίση στη Νέα Υόρκη.


4 Οκτωβρίου: Tη διοργάνωση εβδομάδων ''Ελληνικού Πολιτισμού στο Βελιγράδι'' και Γιουγκοσλαβικού Πολιτισμού'', στην Αθήνα, συζήτησε ο υφυπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος με την υπουργό Πολιτισμού, Νάντα Πόποβιτς - Πέρισιτς, στο Βελιγράδι.

5 Οκτωβρίου: Εκδηλώσεις με συναυλία της Αντζελίνας Γιοννάτου στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του Θ.Αγγελόπουλου "Το βλέμμα του Οδυσσέα" που έγινε στο Βελιγράδι.Παρέστη ο υφυπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος.

8 Οκτωβρίου: Την άσκηση ποινικής δίωξης για κατάχρηση 210 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές η νέα διεύθυνση της σερβικής τηλεόρασης κατά του τέως γενικού διευθυντή Μίλοραντ Βούτσελιτς.

12 Οκτωβρίου: Η Ελλάδα είναι η πρώτη χωρα με την οποία οι Σέρβοι επιθυμούν καλές διπλωματικές σχέσεις, οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης.

24 Οκτωβρίου: Aρχισε στο Βελιγράδι η παρουσίαση της 40ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στην οποία συμμετέχουν εκθέτες και εκδότες από την Σερβία, Ελλάδα, Ρωσία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Σλοβακία και Ιαπωνία. Την έκθεση άνοιξε ο Έλληνας συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος.

28 Οκτωβρίου: Την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τιμα με εκδηλώσεις ο Σύλλογος Ελληνοσερβικής Φιλίας στο Βελιγράδι.28 Οκτωβρίου

31 Οκτωβρίου: Δεκαπέντε νέα οικονομικά μετρα τα οποία προτείνει το Συμβούλιο της Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας παρουσίασε ο Διοικητής της Ντάγκοσλαβ Αβράμοβιτς.


14 Νοεμβρίου: Πενήντα Γιουγκοσλάβοι φοιτούν στο νεοϊδρυθέν τμήμα της Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Φιλολογική Σχολή του Βελιγραδίου. Το ενδιαφέρον των Γιουγκοσλάβων να σπουδάσουν τη σύγχρονη ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία αποδεικνύει το γεγονος ότι στις εξετάσεις για την εισαγωγή στο νεοϊδρυθέν τμήμα της Ελληνικής Γλώσσας έλαβαν μέρος εκατοντάδες υποψήφιοι.

15 Νοεμβρίου: Περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα στη Γιουγκοσλαβία βρίσκονται στα προθυρα της πείνας, ενώ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χωρας αδυνατεί να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για την επιβίωσή του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γιουγκοσλαβικού Ερυθού Σταυρού. Στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Τουριστικής Ενωσης Σερβίας Γιόβαν Ποπέσκου τονίζει ότι η παρουσία πενήντα και πλέον γιουγκοσλαβικών τουριστικών πρακτορείων στη έκθεση τουρισμού "Φιλοξένια" στη Θεσσαλονίκη αποτελεί καλή ένδειξη ότι η Ευρώπη και ο κόσμος αλλάζει εικόνα για τη χώρα μας. Το μήνυμα ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας θα sullet\swei στους εορτασμούς της 800ης επετείου της σερβικής Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Ορους, διαβίβασε ο υπουργός Αθλητισμου Ζόραν Μπινγκουλατς και πρόεδρος της Επιτροπής της κυβερνησης αρμόδιος για τις σχέσεις με τις θρησκευτικές κοινότητες που επισκέφθηκε τη Μονή.

21 Νοεμβρίου: Μετά την θετική κατάληξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, ο Προέδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απήυθυνε από το Οχάϊο, διάγγελμα προς τον σερβικό λαό. Στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς, κατ' αρχήν χαιρέτησε τη συμφωνία και ευχήθηκε στα δύο μέρη του νέου βοσνιακού κράτους ειρηνική συμβίωση.

23 Νοεμβρίου: Την απόφαση που αναστέλλει όλες τις οικονομικές κυρώσεις που είχε εφαρμόσει η Διεθνής Κοινότητα απέναντι στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκο-σλαβίας πριν από 43 μήνες, ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

24 Νοεμβρίου: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας Ντρ.Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε ότι σε μία με δύο ημέρες το ένα γερμανικό μάρκο θα αντιστοιχεί πλέον σε 3,4 δηνάρια ενώ η επίσημη αναλογία μέχρι σήμερα μεταξύ μάρκου και δηναρίου είναι 1 προς 1.

27 Νοεμβρίου: Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψε η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Γιουγκοσλαβίας με την αντίστοιχη ελληνική, κατά τη διάρκεια της ετησιας διάσκεψης της ΚΕΔΚΕ που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. Το νέο οικονομικό πρόγραμμα,μετά την αρση των κυρώσεων ανακοίνωσε ο διοικητής της τράπεζας Ντρ.Αβράμοβιτς το οποίο επέκρινε η αντιπολίτευση.

29 Νοεμβρίου: Αφιερωμένο στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Σερβίας και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους διεθνεις οργανισμους, θα είναι το τρίτο τακτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κομματος Σερβίας (SPS) που θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Μαρτίου 1996 στο Βελιγράδι.


5 Δεκεμβρίου: Το πρώτο τάνκερ με καύσιμα, μετα από τρισήμισι χρόνια αποκλεισμού, όσο δηλαδή διήρκεσαν οι κυρώσεις του ΟΗΕ κατα της Γιουγκοσλαβίας, κατέπλευσε στο λιμάνι Μπαρ του Μαυροβουνίου. Πρόκειται για το ελληνικής ιδιοκτησίας τάνκερ "See Fort" το οποιο μεταφέρει 10.000 τόνους ντίζελ.

10 Δεκεμβρίου: Νέα φάλαγγα από 25 φορτηγά που μεταφέρουν 600 τόνους φάρμακα, τρόφιμα και ενδύματα, έφτασε στο Βελιγράδι, σαν μία ακόμη απόδειξη συμπαράστασης του ελληνικού λαού προς τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες της Βοσνίας. Στο μεταξύ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη, στις 14 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεία Σέρβων επιχειρηματιών, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Σερβίας, Βλάϊκο Στοϊλκοβιτς.

12 Δεκεμβρίου: H πρώτη συμφωνία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ ελληνικής και γιουγκοσλαβικής εταιρείας, που ανακοινώθηκε επίσημα, μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, υπεγραφη στο Βελιγράδι.

17 Δεκεμβρίου: Πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι η γενική συνέλευση της Ενωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Επιμελητηρίων της Ρουμανίας, Βουλγαριας, Ελλάδας, Τουρκίας, Κυπρου, Σκοπίων και Cioucjoskab_ar παρουσία του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Ρ.Κόντιτς.

18 Δεκεμβρίου: Στη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελληνική κυβέρνηση στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Σερβία, αναφέρθηκε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Τριαρίδης, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Βελιγραδίου. Στο ίδιο δελτίο μεταδόθηκε εκτενές ρεπορτάζ για τις δραστηριότητες και επαφές της σερβικής αντιπροσωπείας στη Θεσσαλονίκη.

21 Δεκεμβρίου: Η εξέταση θεματων με την διακίνηση Γιουγκοσλαβικών εμπορευμάτων μεσω της ελεύθερης ζώνης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης συζήτηθηκε στο Ελληνικό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στην Αθήνα με αντιπροσωπεία υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εμπορίου Μπόρισλαβ Βούκοβιτς. Η Γιουγκοσλαβική βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 1996 το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 6 δις δηνάρια περίπου 300 δις δρχ. το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προορίζεται για την άμυνα της χώρας. Την παραίτηση του Πατριάρχη Παύλου ζητησαν δέκα επίσκοποι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ενώ υπό παραίτηση τελεί και ο επίσκοπος Ζαχουμίου Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέφτιτς, ένας από τους σοβαρότερους επικριτές του Σερβου προέδρου Μιλόσεβιτς.

28 Δεκεμβρίου: Άρχισε επίσημα η λειτουργία του συστήματος κινητής τηλεφωνίας την οποία εγκαινίασε ο πρωθυπουργός της Σερβικής κυβέρνησης Μίρκο Μαριάνοβιτς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
mpa2html v3.01 run on Wednesday, 3 January 1996 - 11:27:19