Λίστα βιβλίων
Απληστία στο όριο
Χ. ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΣ
Σε ζωντανή μετάδοση απ'το Γολγοθά
ΓΚΟΡ ΒΙΝΤΑΛ

Αλήθειες μιας γυναίκας
ΣΕΓΚΟΛΕΝ ΡΟΥΑΓΙΑΛ


ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΣΤΟ ΟΡΙΟ
Οι μέρες της Χρηματιστηριακής ανόδου στη σκιά των χρόνων παρακμής
Χ. ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΣ

Και ξαφνικά, και ξαφνικά, εκεί στο γύρισμα του 1997 το Χρηματιστήριο απογειώθηκε. Ολοι θυμήθηκαν ότι η οδός Σοφοκλέους δίνει κέρδη, όλοι αναζήτησαν υψηλές αποδόσεις σε εβδομαδιαία βάση...
...Και ξεχάστηκαν οι περιπέτειες, τα παθήματα, τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων. Το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου από τα σκάνδαλα που έγιναν στο τέλος του 1996 για τρείς ημέρες τα λέει όλα. Η ταχύτητα με την οποία εκείνες οι δυσλειτουργίες ξεχάστηκαν, λέει ακόμη περισσότερα. Κανένα χρηματιστήριο στην ιστορία των σύγχρονων διεθνών κεφαλαιαγορών δεν έκλεισε ποτέ λόγω σκανδάλου. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη ήταν η απώλεια ελέγχου και επομένως η ευθύνη.
Το βιβλίο του Χάρη Μαθιόπουλου, που έζησε τα δρώμενα του Χρηματιστηρίου από απόσταση αναπνοής - τα σχολίασε, τα περιέγραψε, τα είδε σε βάθος χρόνου - προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανή την (πάντα χρήσιμη) μνήμη. Δίνει ένα κλειδί για την ανάγνωση όσων έγιναν, έναν τρόπο για να προλάβουμε αντίστοιχα στο μέλλον: καταμεσίς στην άνοδο των πρώτων μηνών του 1997 τις ξαναείδαμε, άλλωστε, τις αδυναμίες της οδού Σοφοκλέους.

Για να διευκολυνθεί η συζήτηση γύρω από ένα θέμα που κινείται ταχύτατα, οι Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις και ο Χ. Μαθιόπουλος καλούν σε συζήτηση στο Internet.


Για να έχει, στην μονόχρωμη εποχή μας, ένα πρόσθετο περιθώριο επιλογής ο αναγνώστης, το βιβλίο κυκλοφορεί με τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα: μπλε, μαύρο, πράσινο, μώβ.
Μπορεί κανείς να αγοράσει ένα, δύο ή και τέσσερα.
Σελίδες : 168
Τιμή 3.500 δρχ.
ISBN : 960-7800-00-1

Σε ζωντανή μετάδοση απ'το Γολγοθά
ΓΚΟΡ ΒΙΝΤΑΛ

Μετάφραση - πρόταση ανάγνωσης: Σπύρος Βρετός

Η επιθετική ειρωνία του Vidal πηγάζει από την αριστοκρατική του καταγωγή, την εβραϊκή παράδοση μέσα στην οποία μεγάλωσε, την χριστιανική υπεροψία της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας, την πολιτιστική υπεροψία της σύγχρονης Αμερικής, αλλά και την οξεία κριτική που ασκεί στις τόσο γνώριμές του gay συνήθειες και εκφράσεις και τους κοινωνικούς αυτοματισμούς μιας γενιάς ομοφυλόφιλων αμερικανών που έζησαν την προ του 1969 παρανομία καθώς και την σεξουαλική ασυδοσία πριν από το AIDS.

Στο Live from Golgotha στόχος είναι τόσο ο Ιουδαϊσμός όσο και ο Χριστιανισμός - και μάλιστα υπό πολλές μορφές. Ο Βιντάλ δεν σατιρίζει μόνο τις καθιερωμένες εκκλησίες, ούτε μόνο τις νεώτερες αμερικανικές οργανώσεις (όπως η Εκκλησία του Χριστού επιστήμονα, οι Μορμόνοι, οι Αμις κλπ). Ταυτόχρονα γελειοποιεί τις ακρότητες των ευαγγελιστών (και κυρίως των τηλε-ευαγγελιστών) αλλά και την αφέλεια των born-again christians, των «αναβαπτισθέντων» στην πίστη συντηρητικών.

Σχολιάζει με την εμβρίθεια ενός ευρυμαθούς λογοτέχνη και μελετητή της ιστορίας τα ίδια τα θεμέλια της χριστιανικής πίστης, τις αντιφάσεις των πηγών, τις ανακολουθίες της παράδοσης, τις ασυνέπειες του δόγματος, τις ιστορικές ευθύνες για τη δημιουργία του όλου corpus του Χριστιανισμού.

Πέρα απ’τη θρησκεία, όμως, και την Αμερική, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει και μια ανατρεπτική, σατιρική, φοβερά εύστοχη κριτική και περιγραφή των Ελλήνων, της (σύγχρονης αλλά και - όπως αποδεικνύουν τα ιστορικά κείμενα - αρχαιότερης) ελληνικής νοοτροπίας, της κακογουστιάς, της προχειρότητας, της λογικής άρπα-κόλλα, αλλά, κυρίως, του επαρχιωτισμού των Ελλήνων.

Σχολιασμός και Συζήτηση για το βιβλίο οργανώνεται στο Internet.


Σελίδες : 366
Τιμή 3.500 δρχ.
ISBN : 960-7800-01-X

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Εμπειρίες και Οράματα μιας Υπουργού της Γαλλικής Σοσιαλιστικής Κυβέρνησης
ΣΕΓΚΟΛΕΝ ΡΟΥΑΓΙΑΛ


Τιμή 4.000 δρχ.
ISBN : 960-7800-02-8

Tι νόημα έχει η πολιτική δράση σήμερα;

Ένα καινούργιο βιβλίο από τις METAMEΣONYKTIEΣ EKΔOΣEIΣ

Tι νόημα έχει να δραστηριοποιείται κανείς στην πολιτική σήμερα; Tι νόημα έχει να λειτουργεί στα κοινά, να τοποθετείται πολιτικά, να αναζητεί και να αναλαμβάνει ευθύνες στο δημόσιο βίο - ιδίως αν ξεκινάει από μια σοσιαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων; Tι νόημα έχει, ακόμη περισσότερο μια τέτοια συζήτηση όταν αφορά μια γυναίκα;

Eρωτήματα που ξεκινούν με βαριά ατμόσφαιρα, ακόμα κι αν σημειώσει κανείς την άνοδο/επάνοδο των Σοσιαλιστών στην εξουσία ανά την Eυρώπη από τα μέσα του 1997, καθώς και αν πάρει στα σοβαρά την πάγια πλέον αναφορά στον καθοριστικό ρόλο των γυναικών στην πολιτική.

Mια προσωπική απάντηση επιχειρεί η Segolene Royal, ένας από τους διάττοντες αστέρες της πολιτικής και του θεαματικού προσκήνιου της εποχής Mitterand στη Γαλλία, που κατόρθωσε να επιβιώσει την εποχή του περάσματος της πολιτικής ερήμου από τους Σοσιαλιστές, για να ζήσει την επάνοδο στην εξουσία - αν και σε σχετική δυσμένεια στην εποχή Jospin (προσπάθησε για Πρόεδρος της Bουλής, χρειάστηκε να αρκεστεί σε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας).

Στο βιβλίο της «La verite d' une femme», που μεταφέρουν στα ελληνικά οι «Mεταμεσονύκτιες Eκδόσεις» σε μετάφραση του Στέφανου Παντελάκη, σχετικοποιώντας ως «Aλήθειες μια γυναίκας», η Segolene Royal παρουσιάζει την πολιτική ως ευθύνη, σαν ανάδειξη του ανθρώπινου στοιχείου και σαν άρνηση των νομοτελειών μιας ιδεολογικοποιημένης παγκοσμιοποίησης. Aλλά και ως βίωμα μιας γυναίκας που ανακαλύπτει μιαν ιδιαίτερη ζούγκλα. Έναν χώρο όπου η γυναικεία παρουσία χαιρετίζεται και στιγμές-στιγμές υμνείται, αλλά στην καθημερινή πρακτική αντιμετωπίζεται με καχυποψία, ψυχρότητα, ακόμη και εχθρότητα.

Aν αυτή είναι η διαδρομή της Segolene Royal ανάλογη αν και από εντελώς διαφορετική γωνία είναι εκείνη που έκανε τον Στέφανο Παντελάκη όχι απλώς να μεταφράσει ένα γαλλικό βιβλίο, αλλά να προσπαθήσει να φέρει στην επιφάνεια έναν ολόκληρο προβληματισμό. Έχοντας επιλέξει την πολιτική στράτευση σε εποχές σκοτεινές, έμεινε στην συνέχεια μακριά απο την κυρίως πολιτική σκηνή, επιμένοντας όμως να πιστεύει ότι η πολιτική συνειδητοποίηση, η διατήρηση αρχών και ιδεολογικών ευαισθησιών, η ελπιδα και το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο για τους ανθρώπους - όλα αυτά είναι πράγματα που δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν. Oφείλουν αντίθετα να αποτελέσουν το αντικείμενο μιας νέας μορφής στράτευσης.

Eπιλέγει ο μεταφραστής: «[...] Στην εποχή που ζούμε χρειαζόμαστε αρχές. Xρειαζόμαστε ανθρωπιά. Xρειαζόμαστε ιδεολογίες. Nα ξεφύγουμε από το κυνήγι του κέρδους, του καταναλωτισμού και του «παραγωγισμού», να καταργήσουμε τις διακρίσεις κάθε είδους. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, αν είναι να ξαναβρεί η πολιτική τον σωστό της δρόμο, να γίνει αξιόπιστη. Bρίσκεται η συγγραφέας στα σύννεφα; Bρίσκομαι εγώ στα σύννεφα; Mπορεί, αλλά αξίζει.[...]»

Aνήκοντας σε σαφώς κυνικότερη ανάγνωση της πολιτικής, του πολιτικού, οι «Mεταμεσονύκτιες Eκδόσεις» εκτίμησαν ότι η προβληματική αυτή θα είχε ικανό ενδιαφέρον στην Eλλάδα της διαχειριστικότητας και του εκσυγχρονισμού, anno Domini 1997. Kαλό διάβασμα!Contact us skbllz@hol.gr.
All contents copyright © SAMIZDAT All rights reserved.