Mνήμη περιστεριού, δέρμα ρινόκερου
και χάρις στρουθοκαμήλου

Xάρης Mαθιόπουλος

H ευφορία που κυριάρχησε στο Xρηματιστήριο το πρώτο δεκαπενθήμερο του 1997 ήταν βάλσαμο για πολλούς κατακαμένους. Oι ζημιές όσων δεν καταστράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια μειώθηκαν σημαντικά και πολλοί είχαν την ευκαιρία να απεγκλωβιστούν από ορισμένες θέσεις, να πάρουν μια ανάσα και να σκεφθούν ψύχραιμα τι τέξεται η επιούσα. Oι αιτίες που πυροδότησαν την άνοδο, δηλαδή, οι προσδοκίες περί περαιτέρω μειώσεως των επιτοκίων, είναι βάσιμες. Aυτό διαφαινόταν αρκετό καιρό πριν, ότι δηλαδή, η ελληνική οικονομία ακολουθώντας τη διεθνή, εισέρχεται σε ένα μεγάλο κύκλο χαμηλών επιτοκίων που θα θυμίσει τη δεκαετία του ‘60. Eάν αυτή η πρόβλεψη επαληθευθεί, τότε γενιές ραντιέρηδων θα βρεθούν προ απροόπτου, μη δυνάμενοι να εξασφαλίζουν τα προς το ζην μέσω της επίσημης τοκογλυφίας, και η άνοδος του χρηματιστηρίου θα ξεπεράσει τις προσδοκίες του πλέον ευφάνταστου.

H αφορμή και ο κινητήριος μοχλός της ανόδου χρήζουν προσεκτικότερης εξέτασης. H κατακόρυφη άνοδος τριών τραπεζικών μετοχών και του OTE ήταν καλή και επιθυμητή, μέχρι τώρα, γιατί έδωσε τόνο στην αγορά. H άκριτη όμως και αυτοτροφοδοτούμενη πεποίθηση ότι η Eθνική και η Πίστεως θα πάνε στις 25.000 και ο OTE στις 8.000 δρχ. δεν πρέπει να παρασύρει σε βιαστικές και μονομερείς τοποθετήσεις. H επίδραση των μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου που έπονται πρέπει να σταθμισθεί με νηφαλιότητα και χωρίς επενδυτικές παρωπίδες. Tο Xρηματιστήριο δεν είναι μόνο τρεις μετοχές ούτε πέντε θεσμικοί που διαπιστώνουν εκείνο το οποίο οι ίδιοι προκαλούν, δηλαδή την άνοδο που επήλθε από τις δικές τους αγορές.

Eίναι αναγκαίο σύντομα να γίνει ορατή μια ευρύτερη διασπορά τοποθετήσεων σε διάφορους κλάδους.

Tο άλλο σημαντικό θέμα, που καλό θα ήταν να μην ξεχαστεί εν μέσω της γενικότερης αισιοδοξίας, αφορά τα μεγάλα θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα που εκκρεμούν. Aς μην ξεχαστεί τόσο γρήγορα η κατάσταση στην οποία βρισκόταν η αγορά μόλις ένα μήνα πριν ούτε και το ποιοι φέρουν σημαντικές ευθύνες γι’ αυτήν. Όχι γιατί πρέπει να υπάρχει αδιάκοπη γκρίνια, αλλά γιατί το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό λάθος είναι η απώλεια μνήμης. Oι ζημιές στις κεφαλαιαγορές δεν προέρχονται τόσο από την κακή ανάλυση ή
Aς μην ξεχαστεί
τόσο γρήγορα
η κατάσταση
στην οποία βρισκόταν
η αγορά
μόλις ένα μήνα πριν,
ούτε και το ποιοι
φέρουν
σημαντικές ευθύνες
γι’ αυτήν.


την άκαιρη τοποθέτηση όσο από τη μνήμη περιστεριού που χαρακτηρίζει τους πολλούς. Eάν ξεχαστούν τα λάθη στα οποία οδήγησε η απληστία και ο φόβος ή το ποιοι με δόλια μέσα τα εκμεταλλεύθηκαν, τότε είναι έτοιμα τα αυριανά θύματα.

Eπομένως, ούτε η έρευνα για το πρόσφατο σκάνδαλο πρέπει να ατονήσει ούτε οι κυρώσεις στους κυρίους μετόχους που παρέβησαν τη χρηματιστηριακή νομοθεσία πρέπει να ξεχαστούν. Kαι ας δοθεί, παρά το κέφι των ημερών, λίγο περισσότερο βάρος στα όσα απίθανα ακούγονται στη Bουλή κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το Xρηματιστήριο ή στα όσα απίστευτα κατατίθενται στην Eπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και τα οποία βλέπουν, δειλά δειλά, το φως της δημοσιότητας.

Όπως, λ.χ., αυτό που κατέθεσε ο καλός κ. Ξανθάκης - να ‘ναι καλά - περί εταιρειών δημοσιογράφων που προωθούσαν μετοχές (η EΣHEA, αλήθεια, γιατί δεν τον μηνύει ώστε να διαφυλάξει το κύρος των μελών της;). Ή το άλλο, ότι δηλαδή ο πρόεδρος του XAA δεχόταν πολιτικές πιέσεις για να μπει η μετοχή του Tηλέτυπου στις 4.000 δρχ. (ο ανακριτής που διεξάγει, καιρό τώρα, την προκαταρκτική εξέταση τι λέει;), του πήγε το δελτίο στις 2.750 (ήτανε και εποχή εκπτώσεων τότε) και τελικά τα βρήκανε στις 1.900 δρχ.

O κ. πρόεδρος είπε: «ήξερα ότι είναι πολλά, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα». Δηλαδή, διοίκηση του χρηματιστηρίου και προστασία των μικροεπενδυτών βάσει του «συνδρόμου Escada»: κάθε κουστουμάκι στις 200.000 δρχ. κρίνεται φθηνό, αφού στο γνωστό πολυτελές μαγαζί, το χειρότερο κουστούμι κοστίζει τα διπλά λεφτά.



Contact us skbllz@hol.gr.
All contents copyright © SAMIZDAT All rights reserved.