ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ Ι.ΜΑΡΑΖΟΦ, ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΟΦΙΑ 24 Οκτωβρίου 1996 (Μ.Π.Ε. - του Σπύρου Κουζινόπουλου)

"Μια αποσταθεροποιημένη Βουλγαρία, δεν θα ήταν καλός γείτονας", δηλώνει ένας από τους κύριους διεκδικητές του Προεδρικού αξιώματος στις μεθαυριανές προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία, καθηγητής Ιβάν Μαράζοφ, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατηγορώντας ευθέως τον υποψήφιο πρόεδρο της κεντροδεξιάς "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" (CDC) δικηγόρο Πέταρ Στογιάννωφ και την παράταξή του ότι οδηγούν τη χώρα στο χάος και την αποσταθεροποίηση για μικροκομματικά συμφέροντα.

Ο καθηγητής Μαράζοφ, που είναι υπουργός Πολιτισμού από το 1994, οπότε κέρδισαν τις εκλογές οι σοσιαλιστές (πρώην κομμουνιστές) και ως καθηγητής της Ιστορίας και των Καλών Τεχνών ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον ελληνικό πολιτισμό, υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω ολόπλευρης ανάπτυξης των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, τονίζοντας ότι εάν εκλεγεί Πρόεδρος της χώρας, θα εργαστεί στην κατεύθυνση αυτή, καθώς και για την ανάπτυξη των σχέσεων της Βουλγαρίας με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.

"Για μένα προσωπικά, σημειώνει ο 54χρονος υποψήφιος πρόεδρος της αριστεράς, η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε ισχυρός πόλος έλξης, επειδή σαν επιστήμονας έχω ασχοληθεί πάρα πολύ μ' αυτά που γίνονται στη χώρα σας εδώ και τέσσερις χιλιετίες. Και ερευνώντας σε όλη μου τη σταδιοδρομία τα θέματα αυτά, είναι φυσικό να είμαι θερμός υποστηρικτής της αναβάθμισης των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων".

Ο κ. Μαράζοφ, δηλώνει ότι θα έπρεπε να προωθηθούν ακόμη περισσότερο οι συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνει ότι τώρα που άρχισε η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα της Βουλγαρίας υπάρχουν τεράστια πεδία ανάπτυξης των ελληνοβουλγαρικών εμπορικών σχέσεων και παρατηρεί ότι χρειάζεται να προωθηθούν ακόμη περισσότερο οι διμερείς συναλλαγές "κάτι όμως που θα γίνει όταν η βουλγαρική οικονομία δουλέψει όπως πρέπει", όπως χαρακτηριστικά λέει.

Αναφερόμενος στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα του, ο υποψήφιος των σοσιαλιστών την αποδίδει στην "καταστροφική πολιτική" που εφάρμοσε η συντηρητική "Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων" κατά την διακυβέρνηση της Βουλγαρίας μέχρι το 1994, ιδιαίτερα με την "πολιτική-σοκ" την οποία ακολούθησε. Τονίζει δε πως για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ακολουθούμενη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα οικονομική μεταρρύθμιση και να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής του λαού, είναι αναγκαία η εσωτερική σταθερότητα και ο τερματισμός της επτάχρονης αντιπαράθεσης που υπήρχε όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των θεσμών στη Βουλγαρία.

"Εμείς, μπορούμε να εργαστούμε σε συνεργασία με όλους τους υπόλοιπους θεσμούς και όχι σε αντιπαράθεση εναντίον τους, όπως γινόταν με τον μέχρι τώρα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ήταν ο ιδρυτής της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" και βασικό στέλεχος", υπογραμμίζει ο Ιβάν Μαράζοφ, επικρίνοντας τη CDC η οποία διακήρυξε ανοικτά ότι ο βασικός της στόχος είναι, εάν ο υποψήφιος της Πετάρ Στογιάννωφ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης Βίντενωφ και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

"Αυτό, σημαίνει πλήρη αποσταθεροποίηση της χώρας κι ακόμη περισσότερα βάρη στην ήδη δύσκολη ζωή του λαού μας", δηλώνει ο Μαράζοφ. Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο βουλγαρικός πληθυσμός, επιθυμεί αντί της αποσταθεροποίησης τη σταθερότητα, την ησυχία και την αποκατάσταση της έννομης τάξης στη χώρα. "Κι εμείς προτείνουμε τη λογική αυτή πολιτική", καταλήγει.

Συνέντευξη του υποψηφίου της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" Πέταρ Στογιάννωφ στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, θα μεταδοθεί αύριο.