ΟΙ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΔΡΑΚΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ

ΣΟΦΙΑ 23 Οκτωβρίου 1996 (ΜΠΕ- του Σπύρου Κουζινόπουλου)

Κάτω απο δρακόντια μέτρα ασφαλείας, μετά την πρόσφατη δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού Αντρέϊ Λουκάνωφ και στη δίνη μιας φοβερής οικονομικής κρίσης, διεξάγονται την Κυριακή στη Βουλγαρία οι πιό κρίσιμες ίσως εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας απίθανος "πόλεμος των γκαλοπ" για τον επηρεασμό ενός εκλογικού σώματος, το οποίο φαίνεται να είναι βαθύτατα διαιρεμένο και προβληματισμένο.

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, δίνουν ένα σαφές προβάδισμα στον 44χρονο δικηγόρο Πέταρ Στογιάνοφ, υποψήφιο της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" και του φιλότουρκου "Κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών ". Ενω σε μικρή απόσταση, ακολουθεί ο 54χρονος καθηγητής της Ιστορίας και των Καλών Τεχνών Ιβάν Μαράζοφ, υπουργός Πολιτισμού στη σημερινή κυβέρνηση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με πρωθυπουργό τον Ζαν Βίντενωφ.


Ο συντηρητικός υποψήφιος πρόεδρος Πέταρ Στογιάνωφ

Το επιτελείο του υποψηφίου της συντηρητικής παράταξης, θεωρεί ότι ο Π,Στογιάννωφ θα εκλεγεί ως ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας απο αυτή την Κυριακή, συγκεντρώνοντας ποσοστό πάνω απο 50%. Ομως, πολιτικοί παρατηρητές στη Βουλγαρική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι η μάχη θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, δεδομένου και του γεγονότος ότι εκτός των δύο αυτών υποψηφίων, τη θέση του Προέδρου της Βουλγαρίας διεκδικούν και άλλοι 11 υποψήφιοι, εκ των οποίων 3-4 αναμένεται ότι θα συγκεντρώσουν αρκετά υψηλά ποσοστά.


Ο σοσιαλιστής υποψήφιος πρόεδρος Ιβάν Μαράζωφ

"Στο δεύτερο γύρο, θα είμαστε σιγουροι νικητές, καθώς όλοι οι άλλοι πλην του Στογιάννωφ υποψήφιοι, προέρχονται απο το χώρο της κεντροαριστεράς και φυσικά δεν θα θελήσουν να συμπράξουν στην εκλογή ενός Προέδρου της δεξιάς, η οποία με την πολιτική "σοκ" που εφάρμοσε, οδήγησε τη Βουλγαρία στη σημερινή οικονομική κρίση", τόνισε ο καθηγητής Ιβάν Μαράζοφ, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια αποκλειστική του συνέντευξη, που θα μεταδοθεί αύριο.

Ο Π.Στογιάννωφ, υποδείχθηκε απο την "Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων" ως υποψήφιος πρόεδρος, στη διάρκεια εσωκομματικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη άνοιξη, υπερισχύοντας του σημερινού Προέδρου της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ, ο οποίος είχε κερδίσει τις πρώτες μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα προεδρικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί στις 19 Ιανουαρίου 1992 αλλα δεν θα είναι τώρα υποψήφιος.

Ο Ι.Μαράζοφ, ορίσθηκε απο το ΒΣΚ υποψήφιος Πρόεδρος, όταν τον περασμένο Αύγουστο το Ανώτατο Δικαστήριο και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Βουλγαρίας, απέρριψαν την υποψηφιότητα για την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γκιόργκι Πίρινσκι, με το παράδοξο αιτιολογικό ότι μπορεί να έχει τη βουλγαρική Ιθαγένεια και να κατέχει το αξίωμα του επικεφαλής της Βουλγαρικής διπλωματίας, όμως δεν ήταν Βούλγαρος υπήκοος κατά τη γέννησή του, επειδή γεννήθηκε το 1948 στη Νέα Υόρκη απο Βούλγαρο που είχε απελαθεί απο τη χώρα του για πολιτικούς λόγους και ζούσε στις ΗΠΑ.

Εκτός των δύο αυτών υποψηφίων, υψηλά ποσοστά αναμένεται ότι θα συγκεντρώσουν στις εκλογές της Κυριακής ο πρόεδρος του "Κόμματος Επιχειρηματιών" Τζωρτζ Γκάντσεφ, πρώην αθλητής της ξιφασκίας, που έζησε πολλά χρόνια στην Αγγλία και τις ΗΠΑ και υπήρξε απο τα ιδρυτικά στελέχη της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" απο την οποία αποχώρησε μετά απο έντονες διαφωνίες του με τα ηγετικά της στελέχη. Καθώς και ο Αλεξάντερ Τόμωφ, πρόεδρος της "Ενωσης Πολιτών υπερ της Δημοκρατίας", ο οποίος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της πρώτης κυβέρνησης του ΒΣΚ, με πρωθυπουργό τον Λουκάνωφ.

Τέλος, αναμένεται ότι εκλογικά κέρδη θα έχει και το πανίσχυρο άλλοτε, μικρό όμως πλέον "Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κομμα", το οποίο ως υποψήφια για την Προεδρία έχει τη γιατρό Βέρα Ιλίεβα, που αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει "ψήφους διαμαρτυρίας" απο ψηφοφόρους του ΒΣΚ, δυσαρεστημένους για την βαθύτατη οικονομική κρίση της χώρας και την εξαθλίωση των κατωτερων στρωμάτων του πληθυσμού.

Με οξύτατα ήδη προβλήματα στον οικονομικό, τραπεζικό και κοινωνικό τομέα, με τεράστια ανεργία, διαλυμένο το παραγωγικό δυναμικό, με το Λέβα, το εθνικό νόμισμα της χώρας να κατρακυλάει καθημερινά σχεδον έναντι του δολλαρίου και με συντάξεις πείνας που μόλις φτάνουν τα 2.000 λέβα το μήνα, με το λέβα, που πριν μερικά χρόνια ήταν ισότιμο σχεδόν του δολλαρίου, να τιμάται σήμερα όσο περίπου μία δραχμή, η Βουλγαρία θα περάσει ένα μαύρο χειμώνα. Ενώ όλοι στην κυβέρνηση της Σόφιας, περιμένουν να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις μέχρι την προσεχή άνοιξη, για μια ανάκαμψη της οικονομίας.

Από την άλλη, η εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής, έφερε στην επιφάνεια τα τεράστια εσωκομματικά αλλα και επιχειρηματικά παιχνίδια, που παίζονται σήμερα στη γειτονική χώρα, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τον "πόλεμο των γκάλοπ".

Ο "πόλεμος" αυτός, ξεκίνησε ουσιαστικά πριν ένα μήνα περίπου, με την ακύρωση της υποψηφιότητας για την Προεδρεία της Δημοκρατίας του υπουργού Εξωτερικών Γκιόργκι Πίρινσκι και την αντικατάστασή του απο τον καθηγητή Ιβάν Μαράζοφ. Μέχρι τότε, όλες οι σφυγμομετρήσεις έδειχναν ότι ο Πιρινσκι, προηγούνταν του Στογιάννωφ κατά 6-7% και θεωρούνταν ο βέβαιος νικητής των εκλογών. Γιαυτό και όπως πιστεύουν στο ΒΣΚ, χρησιμοποιήθηκαν νομικά τεχνάσματα για την εξουδετέρωση του Πίρινσκι, επειδή απέναντί του ο Στογιάννωφ δεν είχε καμια πιθανότητα εκλογής.

Λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του νέου υποψηφίου της αριστεράς, του καθηγητή Ιβάν Μαράζοφ, μια δημοσκόπηση που οργάνωσε το πρακτορείο BBSS, που ανήκει στον Αντρέϊ Ράϊτσεφ, εμφανιζε τον Στογιάννωφ να προηγείται του Μαράζοφ με 17% ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες εταιρείες δημοσκοπήσεων, που καθημερινά σχεδόν δίνουν στη δημοσιότητα και απο ένα γκάλοπ, εμφανίζουν να μειούται διαρκώς η διαφορά που χωρίζει τους δύο υποψηφίους. Ετσι η διαφορά αυτή, απο 17% πήγε στο 15%, έφτασε στο 12%, ενώ τις τελευταίες ημέρες, η εταιρεία ACM, που επίσης ανήκει στον κ. Ράϊτσεφ, παρουσίασε μια σφυγμομέτρηση εμφανίζοντας τη διαφορά Στογιάννωφ-Μαράζοφ σε ποσοστό μεταξύ 5%-7%.

Με σημερινό της δημοσίευμα η προσκείμενη στο Σοσιαλιστικό Κόμμα εφημερίδα "Ντούμα", τονίζει ότι η πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων Προέδρων βρίσκεται στο 4%-4,5%, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή θα μειώνεται συνεχώς μέχρι την Κυριακή, δεδομένου ότι όπως προκύπτει απο κοινωνιολογικές έρευνες, το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων, προέρχεται απο τους ψηφοφόρους του ΒΣΚ.

Ομως, σχετικά με τις δημοσκοπήσεις αυτες, υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πως αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη κάποιων πολιτικών ή προσωπικών κερδών.

Ο Αντρέϊ Ράϊτσεφ, είναι ο κύριος μέτοχος της ΒBSS-Gallup, της μεγαλύτερης από τις πέντε εταιρείες δημοσκοπήσεων της Βουλγαρίας, που όμως δεν αναγνωρίσθηκε ωs θυγατρική της Gallup Internasional, λειτουργώντας έτσι ουσιαστικά ως ιδιωτικό πρακτορείο. Ο Ράϊτσεφ, εκτός απο τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, είναι στελεχος της υπο τον υπουργό Εξωτερικών Γ.Πίρινσκι, σοσιαλδημοκρατικής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού κόμματος και τελευταία αναδείχθηκε ως ο υπ΄αριθμό ένα εσωκομματικός αντίπαλος του πρωθυπουργού Ζαν Βίντενωφ, χωρίς να κρύβει τις προθέσεις του για την ανάληψη κάποιου ηγετικού ρόλου, μετά την απομάκρυνση του τελευταίου απο την εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνέντευξή του στην εφημεριδα "Τρουντ", επικαλούμενος τις στενές φιλικές σχέσεις που διατηρούσε με τον Λουκάνωφ, δήλωσε πρόσφατα ότι ο δολοφονηθείς τέως πρωθυπουργός του είχε εκμυστηρευθεί πριν τρεις μήνες πως απειλείται η ζωή του απο κύκλους που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση. Εκδόθηκε τότε αμέσως μια έντονη ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία καταγγέλονταν ο Ράϊτσεφ ότι εργάζεται μαζί με την συντηρητική αντιπολίτευση για την πτώση της κυβέρνησης και καλούνταν εφ΄όσον γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο για τους εκτελεστές, να το αναφέρει στις δικαστικές αρχές. Ομως, στον ανακριτή, όπου κλήθηκε για να καταθέσει, δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο που να στοιχειοθετεί τις καταγγελίες του.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα, το αίσθημα ασφάλειας των βουλγάρων πολιτών, που είχε υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα με το δημόσιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών αναμεσα στις διάφορες φατρίες της Βουλγαρικής Μαφίας, η οποία είχε μετατρέψει τη Σόφια σε Σικάγο της εποχής της ποτοαπαγόρευσης, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού Α.Λουκάνωφ, άρχισε να αποκαθίσταται και πάλι με τα, όπως ονομάζονται, "μικτά αποσπάσματα", απο άνδρες της αστυνομίας, των ειδικών δυνάμεων και της Πολιτοφυλακής, που κυκλοφορούν με τα αυτόματα στα χέρια, κάνοντας τους μαφιόζους να αποσυρθούν απο την δημόσια δράση το τελευταίο εικοσαήμερο. Πόσο θα διαρκέσει αυτό; Θα εξαρτηθεί ενδεχομένως και απο το αποτέλεσμα της Κυριακής...