ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΠΕΤΑΡ ΣΤΟΓΙΑΝΝΩΦ ΟΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ ΤΙΣ ΜΕΘΑΥΡΙΑΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

ΣΟΦΙΑ 25 Οκτωβρίου 1996 (ΜΠΕ-του Σπύρου Κουζινόπουλου)

Δύο μόλις εικοσιτετράωρα απο τις κρίσιμες Προεδρικές εκλογές στη γειτονική Βουλγαρία και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ενώ προβλέπεται ότι θα είναι σκληρή η αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο κυριότερους απο τους δεκατρείς διεκδικητές της Προεδρίας, τον συντηρητικό Πέταρ Στογιάννωφ, αντιπρόεδρο της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", που προηγείται στα γκάλοπ και τον σοσιαλιστή Ιβάν Μαράζοφ, υπουργό Πολιτισμού.

Ο ίδιος ο κ. Στογιάννωφ, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπο τον πρωθυπουργό Ζαν Βίντενωφ ότι οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσει τις εκλογές απο τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό πάνω απο 50%. Ομως, όπως εκτιμούν δημοσιογραφικοί κύκλοι στη βουλγαρική πρωτεύουσα, η μάχη θα κριθεί στο δεύτερο γύρο και το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί απο την αποχή που θα υπάρξει τόσο στον πρώτο, όσο και στο δεύτερο γύρο και η οποία προβλέπεται ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς δεν είναι υποχρεωτική αλλα προαιρετική η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δυνατός, όταν έχει δυνατή πολιτική και κοινωνική υποστήριξη. Κι εμείς έχουμε την υποστήριξη αυτή, δεδομένου ότι πίσω μας είναι οι ενωμένες δημοκρατικές δυνάμεις. Καταφέραμε να ενώσουμε τη βουλγαρική αντιπολίτευση. Πιστεύουμε ότι θα ενώσουμε και το βουλγαρικό λαό, για να σταματήσουμε την κατάπτωση της πατρίδος μας" τόνισε ο κ. Στογιάννωφ σε πρόσφατο προεκλογικό του διάγγελμα προς τον βουλγαρικό λαό.

Στο μεταξύ, η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και η ανάπτυξη των σχέσεων με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες αλλά και τη Ρωσία, είναι οι κύριοι άξονες της εξωτερικής πολιτικής του εκλεκτού της αντιπολίτευσης υποψήφιου στις μεθαυριανές βουλγαρικές Προεδρικές εκλογές Πέταρ Στογιάννωφ, όπως τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας κ. Ιβάν Στάνεφ.

Σχετικά με την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του κ. Στογιάννωφ λέει ότι η Βουλγαρία είναι μια μικρή χώρα και χρειάζεται να σκεφθεί την εθνική της ασφάλεια, επειδή δεν είναι σε θέση απο μόνη της να την εξασφαλίσει. "Σ΄αυτό το πνεύμα, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, είναι μια εγγύηση για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο στρατιωτικός συνασπισμός, αλλα αποτελεί τη μοναδική δύναμη αυτή τη στιγμή που αποφασίζει και ρυθμίζει τα προβλήματα με ένα σωστό τρόπο. Κι αυτό είναι αρκετά δύσκολο να γίνει αντιληπτό απο ένα μέρος της βουλγαρικής κοινής γνώμης που υπέστη πλύση εγκεφάλου εδώ και μισό αιώνα, απο την προπαγάνδα του προηγουμένου καθεστώτος που έλεγε ότι το ΝΑΤΟ είναι το εργαλείο του ιμπεριαλισμού και απειλή για την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική γαλήνη και ειρήνη", παρατηρεί ο κ. Στάνεφ.

Αναφερόμενος στις σχέσεις που θα αναπτύξει ο κ. Στογιάννωφ με τις βαλκανικές χώρες, ο εκπρόσωπός του δηλώνει ότι θεωρούνται αυτές πρωτεύουσας σημασίας, αναφέρεται δε με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για την Ελλάδα, για την οποία λέει ότι οι βούλγαροι που ταξιδεύουν προς τη χώρα μας, βλέπουν τι έχει επιτύχει μια δημοκρατική χώρα, η οποία στα μέσα του αιώνα βρισκόταν περίπου στην ίδια κοινωνική και οικονομική κατάσταση.

"Για μας, η Ελλάδα αποτελεί ένα παράδειγμα της βαλκανικής ευημερίας. Και σ΄αυτό τον τομέα, οι σχέσεις μας με την Ελλάδα, έχουν ιδιαίτερη σημασία, όπως το ίδιο θεωρούμε σημαντικές τις σχέσεις και με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες", επισημαίνει ο κ. Στάνεφ. Και καταλήγοντας παρατηρεί : "Θέλω να τονίσω ότι πολλά

έχουμε να μαθουμε εμείς οι Βούλγαροι απο την Ελλάδα, δεδομένου ότι απο όλες τις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες, είναι η πλέον συμπαγής, εμφανέστατα δημοκρατική και πάρα πολύ ανεπτυγμένη στην οικονομία, καθώς επίσης και η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην περιοχή μας".