Σημαία

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Κρίση στην Αλβανία Το 1997 δεν μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για την Αλβανία. Στα τέλη Ιανουαρίου άρχισαν να καταρρέουν η μια μετά την άλλη οι οικονομικές πυραμίδες, Γκάλικα, Βέφα, Σάντρα και Ξαφέρι, οι οποίες είχαν συγκεντρώσει σχεδόν το σύνολο των οικονομιών των Αλβανών που ζούσαν στη χώρα αυτή, αλλά και των μεταναστών στις γύρω χώρες, υποσχόμενες τεράστιες αποδόσεις κεφαλαίου.

Η απελπισία που κατέλαβε τους Αλβανούς από την κατάρρευση των πυραμίδων τους οδήγησε αρχικά σε βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον των κατόχων των πυραμίδων, αλλά σταδιακά στράφηκε και εναντίον του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, αφού ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα ήταν αυτός που προέβαλλε τις πυραμίδες ως μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της Αλβανίας, ενώ διατυπώθηκαν και κατηγορίες για παράνομη χρηματοδότηση των Δημοκρατών από τις καταθέσεις των ιδιωτών στις πυραμίδες.

Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση έχει τεθεί εκτός ελέγχου, αφού οι διαδηλωτές πυρπόλησαν κτίρια στην Αυλώνα και στο Αργυρόκαστρο και κυκλοφορούν με όπλα που αφαίρεσαν από τις αποθήκες οπλισμού του στρατού και της αστυνομίας. Ο πρόεδρος Μπερίσα κήρυξε την Κυριακή (2/3/97) τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλλε στρατιωτικό νόμο.

Περισσότερα στοιχεία για την Αλβανία:
Γενικά - Πολιτική - Οικονομία

   Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α   (20/03/97)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΚΙΜ ΦΙΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ- "ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΙΑ " ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο Μ.ΦΙΝΟ
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
ΑΛΒΑΝΙΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ


Για σχόλια και παρατηρήσεις επικοινωνήστε με webmaster@philippos.mpa.gr
© 1997 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων