31 / 12 / 99
Web Posted:
15:44 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ
Δουβλίνο, 31/12/1999 (MΠΕ)

Ειδικό 12σέλιδο ένθετο αφιέρωμα που αναφέρεται στα σημαντικότερα γεγονότα στο διεθνή χώρο κατά το χρόνο που πέρασε και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στην Ασία, στη Γιουγκοσλαβία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με επιμέρους αναφορές στην Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) στις ΗΠΑ, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Ρωσία, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, δημοσιεύεται στην ιρλανδική εφημερίδα "Irish Times"

Άρθρο του Declan Burke-Kennedy αναφέρεται στις προοπτικές της σύγχρονης Τουρκίας στον 21ο αιώνα, τονίζοντας τη γνωστή επιχειρηματολογία ότι η Τουρκία είναι η μοναδική μουσουλμανική χώρα με κοσμικό καθεστώς, κοινοβουλευτικούς δημοκρατικούς θεσμούς, πίστη στην οικονομία της αγοράς και είναι μέλος δυτικών οργανισμών ασφαλείας, που μπορεί να αποτελέσει γέφυρα Ανατολής-Δύσης.

Αναφορές γίνονται στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, όπου σημειώνεται η βοήθεια των Αμερικανών για τη σύλληψη του Οτσαλάν στην Κένυα, καθώς και για την έγκριση της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη χώρας στην ΕΕ.

Γίνονται επίσης και ιστορικές αναφορές, όπου μεταξύ άλλων, μνημονεύονται οι κακοί υπολογισμοί των συμμάχων για τις δυνατότητες των Οθωμανών όταν έσπευσαν να ενισχύσουν τον ελληνικό αλυτρωτισμό που με τη βοήθεια των Αρμένιων και Κούρδων, επιχείρησαν την ανασύσταση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Σημειώνεται επίσης ότι ολόκληρες κοινότητες υπέστησαν εθνοκάθαρση, δίχως όμως να διευκρινίζεται από ποιόν εις βάρος ποίου.

Τέλος, άρθρο της Helena Smith σχολιάζει ότι η Ελλάδα υποδέχεται τον 21ο αιώνα με αυτοπεποίθηση που στηρίζεται στην πολιτική σταθερότητα, υγιή οικονομία και το κλίμα βελτιωμένων σχέσεων με την Τουρκία. Ουδέποτε στο παρελθόν ήταν η εικόνα της χώρας τόσο θετική είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, παρατηρεί η αρθρογράφος, σημειώνοντας στη συνέχεια στις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, την ένταξη στο ενιαίο νόμισμα και άλλες θετικές προοπτικές.