31 / 12 / 99
Web Posted:
15:16 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
EKΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ
Νέα Υόρκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

Λαμπρές είναι οι εκδηλώσεις που ετοιμάζονται σε όλο τον κόσμο για την υποδοχή του νέου αιώνα και της νέας χιλιετίας και όλα δείχνουν ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη γιορτή που γνώρισε ποτέ η Γη.

Σε ένα εικοσιτετράωρο, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα γιορτάσουν τον ερχομό του 2000 και αυτές τις τελευταίες ώρες, γίνονται οι τελευταίες προετοιμασίες στους δρόμους της Νέας Υόρκης, του Σίδνεϊ, του Λονδίνου, του Παρισιού, της Ρώμης, του Βαλπαραϊσο, του Μεξικού, της Αθήνας και στις πανέμορφες παραλίες του Ρίο ντε Τζανέιρο, που περιμένουν την εισβολή αυτών που θα γιορτάσουν τον ερχομό της νέας Χιλιετίας.

Στην Oυάσινγκτον, οι διοργανωτές αναμένουν 100.000 ανθρώπους στο Μολ, την τεράστια πλατεία που βρίσκεται στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας. Από το μνημείο Λίνκολν, ο ηθοποιός Oυίλ Σμιθ θα παρουσιάσει ένα σόου στο οποίο θα μετάσχουν πολλοί καλλιτέχνες. Επειτα από την προβολή της ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Το Ημιτελές Ταξίδι", ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Χίλαρι, θα εκφωνήσει λόγο ακριβώς πριν από τα μεσάνυχτα. Το κόστος των εορτασμών αυτών υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια. Στο Λας Βέγκας, 240.000 άνθρωποι αναμένονται για το ρεβεγιόν και τις συναυλίες της Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, της Μπέτι Μίντλερ, του Ροντ Στιούαρτ και του Κάρλος Σαντάνα.

Στην πλατεία Τάιμς Σκουέρ, στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι για να παρακολουθήσουν ένα υπερθέαμα που θα διαρκέσει 24 ώρες ξεκινώντας από τις 07.00 το πρωϊ της 31ης Δεκεμβρίου. Η αποθέωση του σόου θα είναι η κάθοδος στην πλατεία της φημισμένης σφαίρας, η οποία θα αρχίσει στις 23.59. Η κάθοδός της, που διαρκεί 60 δευτερόλεπτα θα σηματοδοτήσει το τελευταίο λεπτό της χρονιάς. Επίσημος προσκεκλημένος των εορτασμών στην Τάιμς Σκουέρ θα είναι η γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", η οποία έλαβε το φετεινό Νόμπελ Ειρήνης.

Στο Παρίσι, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να καταλάβουν τη λεωφόρο των Ηλυσίων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι εργάτες ακόμη καθαρίζουν τα κλαδιά και τα άλλα συντρίμμια που άφησαν πίσω του οι πρωτοφανούς σφοδρότητας άνεμοι που έπληξαν την Κυριακή τη γαλλική πρωτεύουσα. Από τη θύελλα ωστόσο γλύτωσαν οι δυο μεγαλύτερες ατραξιόν του εορτασμού, ο Πύργος του Αϊφελ και οι 12 μεγάλες φωταγωγημένες ρόδες Λούνα Παρκ από ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες κόστισαν 10,77 εκατομμύρια ευρώ.

Στο Λονδίνο, την πόλη που πήρε το πρωτάθλημα σε όλες τις κατηγορίες όσον αφορά τα ποσά που επένδυσε για τον εορτασμό του 2000 (9,3 δισεκατομμύρια ευρώ), οι αρμόδιοι εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να βάλουν την τελευταία πινελιά στο πιο μεγαλειώδες --και το πιο αμφιλεγόμενο- σχέδιο, το Θόλο της Χιλιετίας. Αυτός ο τεράστιος "ιπτάμενος δίσκος" που είναι προσγειωμένος στο Γκρίνουϊτς στοίχισε 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ.

Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου οι εορτασμοί που θα γίνουν θα είναι όπως ανακοινώθηκε οι πιο μεγαλειώδεις στην ιστορία της πόλης, όλοι εργάζονται πυρετωδώς γύρω από το λιμάνι, το οποίο θα μεταμορφωθεί σε ένα γιγαντιαίο αμφιθέατρο για να υποδεχθεί τους 1,4 εκατομμύριο θεατές που θα παρακολουθήσουν μια πανδαισία πυροτεχνημάτων .

Στο Βαλπαραϊσο της Χιλής, η αστυνομία φοβάται ότι δεν θα έχει φτάσει τα απαιτούμενα επίπεδα ετοιμότητας ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τα δύο εκατομμύρια επισκέπτες που αναμένεται να μετάσχουν σε "μια θαλάσσια γιορτή", κατά την οποία τόνοι πυροτεχνημάτων θα εκτοξευτούν από πλοία.

Παράλληλα, οι υπάλληλοι του δήμου του Ρίο ντε Τζανέιρο βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού, καθώς θα πρέπει να καθαρίσουν τις διάσημες παραλίες του από περισσότερους από χίλιους τόνους σκουπίδια, τα οποία υπολογίζεται ότι θα αφήσουν πίσω τους οι 4 εκατομμύρια άνθρωποι που θα εορτάσουν τον ερχομό της νέας χιλιετίας εκεί.

Στη Νότια Αφρική προβλέπεται η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών για να παρακολουθήσουν τις γιορτές στο Κέιπ Τάουν και το Ντέρμπαν. Στο νησί Ρόμπεν, όπου ο πρώην πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα έμεινε φυλακισμένος 17 χρόνια, ο ίδιος και ο διάδοχός του Τάμπο Μπέκι θα γιορτάσουν μαζί με τους τραγουδιστές Στίβι Γουόντερ και Μίριαμ Μακέμπα το πέρασμα στη νέα Χιλιετία.

Στο Βερολίνο, αναμένονται 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα μεσάνυχτα θα

εκτοξευτούν δυο τεράστια πυροτεχνήματα: το ένα πάνω από την Πύλη του Βραδεμβούργου και το άλλο πάνω από το πάρκο Τιργκάρτεν. Τα πυροτεχνήματα αυτά εντάσσονται σε μια σειρά πυροτεχνημάτων που θα εκτοξευτούν ανά τον

κόσμο, ξεκινώντας από τα νησιά Φίτζι και κλείνοντας τον κύκλο στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Βηρυττός σηματοδοτεί το πέρασμα στο νέο αιώνα με 15ήμερο καλλιτεχνικών και πολιτιστικών γεγονότων, συνολικού κόστους 8 εκατομμυρίων δολαρίων, στα οποία θα μετάσχουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Η Τεχεράνη θα εορτάσει το πέρασμα στο 2000 με μια σειρά μαζικών αντιϊσραηλινών διαδηλώσεων.

Στην Ιαπωνία, περίπου 5,5 εκατομμύρα άνθρωποι αναμένεται να μεταβούν στους ναούς της χώρας, ενώ 200.000 άνθρωποι θα εορτάσουν το νέο έτος στο Τόκιο. Στις πυραμίδες της Γκίζας, εκατοντάδες γάλλοι και αιγύπτιοι τεχνικοί εργάζονται μέρα και νύχτα για να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες για το υπερθέαμα ήχου και φωτός του Ζαν-Μισέλ Ζαρ με τίτλο "Τα 12 όνειρα του ηλίου", το οποίο αναμένεται να παρακολουθήσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 50.000 άνθρωποι.

Η Ρώμη, η Μόσχα, η Μαδρίτη, η Λισαβόνα, η Βιέννη, η Σινγκαπούρη, η Πράγα, η Βαρσοβία, η Ζυρίχη, η Αθήνα και το Μεξικό, δεν θα μείνουν πίσω: δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα συρρεύσουν και σ' αυτές τις πόλεις για να γιορτάσουν το πέρασμα στη νέα Χιλιετία.