31 / 12 / 99
Web Posted:
15:03 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΡΩΣΙΑ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ)
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.

Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)

ΡΩΣΙΑ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ)

ΙΟΥΝΙΟΣ

1/6 Νέος υπουργός Οικονομικών ορίζεται ο Μιχαήλ Κασγιάνοφ.

Ο αριθμός των ανέργων στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 2,3 εκατ., από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης τον Αύγουστο του 1998, φτάνοντας τα 10,4 εκατ. τον Απρίλιο.

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμα Γκενάντι Σελέζνιεφ δήλωσε ότι μια σωστή ανάλυση των γεγονότων του 20ου αιώνα οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι ένα διεθνές δικαστήριο πρέπει να δικάσει το ΝΑΤΟ.

2/6Οι συνομιλίες στο Βελιγράδι του Προέδρου της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με το διαμεσολαβητή της Ε.Ε. για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία Μάρτι Αχτισάαρι και τον απεσταλμένο της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν που άρχισαν αργά το απόγευμα, τελείωσαν και θα συνεχιστούν αύριο. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, οι κ.κ. Αχτισάαρι και Τσερνομίρντιν παρέδωσαν στον κ. Μιλόσεβιτς το σχέδιο των ειρηνευτικών προτάσεων στις οποίες κατέληξαν μετά τις συνομιλίες στη Βόννη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ και τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

7/6 Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Σεργκέι Στεπάσιν και με το δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ με τους οποίους συζήτησε τις δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο εμπόριο και τον τουρισμό.

8/6 Ο Ρώσος πρωθυπουργός Σεργκεϊ Στεπασιν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξαντερ Λουκασένκο, τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την προετοιμασία υπογραφής συνολικής συμφωνίας-πλαισίου για την ένωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας 'Ιγκορ Ιβανόφ υποστήριξε από τη Βόννη ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να στηρίξει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο εάν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

9/6 Ο Ρώσος προεδρικός απεσταλμένος, Βίκτορ Τσερνομίρντιν δήλωσε ικανοποιημένος από τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G-8 για το Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος σημείωσε πως το κείμενο που υιοθέτησαν οι οκτώ υπουργοί "κινείται στο πνεύμα των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Βελιγράδι".

10/6 Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο μεσολαβητή για το γιουγκοσλαβικό, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, με θέμα την συμμετοχή της Ρωσίας στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη για το Κοσσυφοπέδιο Εξι άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν κομμάτι από τοίχωμα στην είσοδο του μετρό στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας θρυμματίστηκε με αποτέλεσμα να πλακώσει έξι πολίτες.

11/6Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για τη διοικητική δομή της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο δεν απέφεραν αποτελέσματα για μία ακόμη φορά.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ίγκορ Ιβανόφ, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ ανέφερε πως δε σημειώθηκε πρόοδος στις λεπτές αυτές διαπραγματεύσεις. Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν δήλωσε ότι οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ διέπονται από ένα κλίμα "ψυχρότητας" παρά την απόφαση του ΝΑΤΟ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν πρώτες στο Κοσσυφοπέδιο και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Πρίστινα, προετοιμάζοντας το έδαφος, για τη μεταφορά και νέων δυνάμεων.

12/6Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ίγκορ Ιβανόφ, απέδωσε σε λάθος την άφιξη των ρωσικών στρατευμάτων στην Πρίστινα και τόνισε πως οι στρατιώτες έχουν λάβει εντολή να αποχωρήσουν αμέσως.

15/6Ρωσικό στρατιωτικό κομβόι ξεκίνησε από τη Βοσνία και μέσω Βελιγραδίου κατευθύνεται προς το Κοσσυφοπέδιο, όπου θα ενισχύσει τη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας που είναι εγκατεστημένη στο αεροδρόμιο της Πρίστινα.

17/6 Οι συνομιλίες που είχε στο Ελσίνκι υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ιγκορ Σεργκέγιεφ με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Κοέν δεν κατάληξαν σε συμφωνία όσον αφορά στον ειρηνευτικό ρόλο της Ρωσίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Το ρωσικό κοινοβούλιο απέρριψε με 219 ψήφους κατά και 101 υπέρ, την πρόταση για την επιβολή νέου φόρου στα πετρελαιοειδή όπως είχε εισηγηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB και γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, ΑΣΚ πρέπει να αφοπλιστεί γρήγορα για να μην υπάρξουν νέες συγκρούσεις με τους Σέρβους στρατιώτες που αποχωρούν από την περιοχή αλλά και με τους Σέρβους πολίτες.

18/6 Eπτά Ρώσοι συνοριακοί φρουροί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων της Ρωσίας και της Τσετσενίας κοντά στα σύνορα με το Νταγκεστάν, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας.

20/6Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Μπορίς Γέλτσιν και Μπιλ Κλίντον συμφώνησαν ότι η συνάντησή τους στην Κολωνία πρέπει να σηματοδοτήσει την έναρξη νέας φάσης στις σχέσεις των δύο κρατών.

25/6 Η Δούμα επικύρωσε διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου για τη μη επιβολή διπλής φορολόγησης στο εισόδημα και στο κεφάλαιο.

29/6 Ομάδα 1500 Κούρδων, που διαμένουν στην Μόσχα, πραγματοποίησε διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης για την καταδίκη σε θάνατο του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

30/6Η Ρωσία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία με την οποία θα μπορούσε να αποδεσμευτεί τον επόμενο μήνα η οικονομική βοήθεια προς τη Μόσχα.

ΡΩΣΙΑ ΙΟΥΛΙΟΣ 7/99

2/7 Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Στεπάσιν κατά τη διάρκεια της πέμπτης συνόδου της γαλλορωσικής διακυβερνητικής επιτροπής για την εμπορική, οικονομική και επιστημονική συνεργασία τόνισε ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα στη Ρωσία για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. H πρωτοβουλία του γιουγκοσλαβικού κοινοβουλίου για την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στην Ενωση Ρωσίας- Λευκορωσίας εγκρίθηκε σήμερα από τη 12η σύνοδο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης Ρωσίας-Λευκορωσίας.

4/7Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Λεονίντ Κούτσμα συναντήθηκαν στην κατοικία "Rus" του κ. Γέλτσιν, και συζήτησαν θέματα οικονομικής φύσεως αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διεθνή ζητήματα, όπως οι συνέπειες του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία και οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

5/7 Ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντιμίρ Ρουσάιλο υποστήριξε ότι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν μεγάλο αλλά ανεξακρίβωτο αριθμό ένοπλων Τσετσένων, όταν επιτέθηκαν από πολεμικό ελικόπτερο σε αντάρτες κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία..

6/7Ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπορίς Γέλτσιν παραδέχθηκε ότι δεν είναι δημοφιλής στο ρωσικό λαό, εξαιτίας των αργών ρυθμών της οικονομικής μεταρρύθμισης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή "δυσάρεστη" ενώ ο κ. Γέλτσιν επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη δέσμευσή του να ολοκληρώσει τη θητεία του το καλοκαίρι του 2000.

O Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν και ο πρόεδρος της Συρίας Χαφέζ αλ Ασάντ εξέφρασαν την αντίθεση τους σε οποιαδήποτε "εντολή" ξένων δυνάμεων κατά τη διάρκεια συνομιλιών, που είχαν στη ρωσική πρωτεύουσα, όσον αφορά στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή.

7/7Πέντε ρώσοι στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν περίπου 80 ένοπλοι Τσετσένοι πραγματοποίησαν επίθεση σε συνοριακό φυλάκιο στα σύνορα Ρωσίας -Τσετσενίας, στο φυλάκιο του Γκρεμπένσκι, στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν.

8/7 Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν δήλωσε ότι παρά τις συγκρούσεις στα σύνορα Ρωσίας -Τσετσενίας δεν πρέπει να υπάρξει ένας νέος πόλεμος.

11/7 Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στη Γενεύη από την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη αναφέρεται ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί από την αρχή του έτους παρά την αβεβαιότητα η οποία συνεχίζει να υφίσταται.

17/7Ο υπουργός ασφαλείας της Τσετσενίας αφέθηκε ελεύθερος σήμερα, μία μέρα μετά τη σύλληψή του από τις αστυνομικές αρχές της Μόσχας. Η σύλληψη του Τουρπάλ Αλί Ατγκερίεφ απειλούσε να επιδεινώσει τις σχέσεις Ρωσίας-Τσετσενίας, η οποία χαρακτήρισε την κίνηση ως προκλητική πράξη που είχε στόχο να υπονομεύσει τη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στις δύο πλευρές.

19/7Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα εξαπέλυσαν πυρ εναντίον θέσεων Τσετσένων ανταρτών, ως αντίποινα για την χθεσινή επίθεση σε ρωσικό χωριό, στην οποία σκοτώθηκε ένας Ρώσος στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.

22/7 Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ η σύσκεψη του μόνιμου συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ρωσίας, η οποία θα σηματοδοτούσε την επανέναρξη των συνομιλιών, μεταξύ Μόσχας και Συμμαχίας, μετά από την ένταση που επικράτησε στις διμερείς σχέσεις, λόγω της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα η συνάντηση.

28/7 Κατά τη σύνοδο της ελληνορωσικής διυπουργικής επιτροπής υπεγράφη πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των ταχυδρομείων, της γεωργίας και των τροφίμων. Διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα κατά της γενοκτονίας των Σέρβων και του μη αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και κατά της συνεχούς παρέμβασης των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Γιουγκοσλαβίας.

ΡΩΣΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 8/99

2/8 Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς είχε συνομιλίες στη Μόσχα με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Σεργκέι Στεπάσιν και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ίγκορ Ιβανόφ με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις και την κατάσταση στα Βαλκάνια και το Κοσσυφοπέδιο.

3/8 O Υφυπουργός Εσωτερικών του Νταγκεστάν Μαγκομεντ Ομάροφ υποστήριξε ότι δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια νυχτερινών συγκρούσεων ανάμεσα σε ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας και σε ένοπλους Τσετσένους στα σύνορα της Τσετσενίας με τη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν.

4/8 O Ρώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν συναντήθηκε στην Μόσχα με τον Βλαντισλαβ Αρντζινμπα πρόεδρο της αποσχισθείσας από τη Γεωργία αλλά μη αναγνωρισμένης διεθνώς Αμπχαζίας.

8/8Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή ούτε των στρατιωτών, ούτε των πολιτών έδωσε φθάνοντας στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν Μαχατσκάλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν κι ενώ Τσετσένοι ένοπλοι εξακολουθούν να κρατούν ομήρους σε τέσσερα χωριά της χώρας κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία με αίτημα την άμεση αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Νταγκεστάν.

7/8 Ισλαμιστές αντάρτες εισέβαλαν στο Νταγκεστάν από την Τσετσενία και κατέλαβαν αρκετά χωριά της χώρας. Πρόκειται για τη χειρότερη έκρηξη βίας από το 1994 μέχρι το 1996 που έγινε ο πόλεμο Ρωσίας -Τσετσενίας στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 80.000 άνθρωποι.

8/8 Ο Ρώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν πραγματοποίησε επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν Μαχατσκάλα ενώ τέσσερα χωριά στα σύνορα Νταγκεστάν -Τσετσενία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ενόπλων του πιο γνωστού Τσετσένου στρατιωτικού ηγέτη του πολέμου 1994-6 Σαμίλ Μπασάγιεφ, ο οποίος κρατώντας ομήρους τους άνδρες των χωριών απαιτεί την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Νταγκεστάν

9/8Απόπειρα δολοφονίας κατά του αρχηγού του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού, Ανατόλι Κβάσιν, σημειώθηκε στο Νταγκεστάν, όπου μετέβαινε για να επιθεωρήσει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή όταν το ελικόπτερο του στρατηγού Κβάσιν έγινε στόχος πυρών την ώρα που προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο Μπότλικ, του νότιου Νταγκεστάν.

9/8Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν απέπεμψε τον Σεργκέι Στεπάσιν και ζήτησε από την Δούμα να επικυρώσει τον διορισμό του Βλάντιμιρ Πούτιν στην θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Ο κ. Πούτιν κατείχε την θέση του Γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Ο νέος πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η οικονομική γραμμή της κυβέρνησης του δεν θα διαφέρει σημαντικά από αυτήν της κυβέρνησης Στεπάσιν και ότι θα παραμείνει σταθερή και η γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

10/8Οι ισλαμιστές που βρίσκονται στο Νταγκεστάν ανακήρυξαν τη δημοκρατία ανεξάρτητο κράτος και κήρυξαν ιερό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

11/8Οι ρωσικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στα σύνορα της Τσετσενίας με την περιοχή της Σταυρούπολης, ενισχύθηκαν με νέες ομάδες κομάντος που μεταφέρθηκαν σήμερα στην περιοχή.

12/8Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, σχολιάζοντας για πρώτη φορά την κατάσταση στο Νταγκεστάν δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν να αντιμετωπίσουν μια "πολύ σοβαρή κατάσταση" σε αυτήν την Δημοκρατία

13/8Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι η κατάσταση στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν εξελίσσεται υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων.

15/8Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλαν Μασκάντοφ κήρυξε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα μήνα και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του προεδρικού γραφείου.

16/8Η Δούμα κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε ενέκρινε τον Βλαντιμίρ Πούτιν πρώην στέλεχος της μυστικής υπηρεσίας της Ρωσίας KGB και προσφάτως επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας για πρωθυπουργό της χώρας με 233 ψήφους υπέρ 84 κατά και17 αποχές.

17/8Ο ρώσος πρόεδρος με διάταγμα του διόρισε τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης χωρίς να προβεί σε αλλαγές εκτός από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Νέος Υπουργός Δικαιοσύνης διορίστηκε ο Γιούρι Τσαικα και στις θέσεις τους παραμένουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, ο Υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, ο Υπουργός Εσωτερικών Βλαντιμιρ Ρουσάιλο, ο Υπουργός Εκτακτων Αναγκών Σεργκέι Σοιγκου και ο διευθυντής της υπηρεσίας Ασφαλείας Νικολάι Πατρουσεφ.

23/8 Οι ισλαμιστές αντάρτες αποσύρθηκαν από τις ζώνες συγκρούσεων Μπότλιχ και Τσουμάντα στο Νταγκεστάν, μετά την κατάληψη ομάδας ορεινών χωριών στην περιοχή για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου τους.

27/8Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε επίσκεψη στο Νταγκεστάν, όπου και συναντήθηκε με μέλη της ηγεσίας της ρωσικής δημοκρατίας και θα μετέβη στο Μπότλικ την περιοχή των συγκρούσεων μεταξύ του ρωσικού στρατού και των ισλαμιστών ανταρτών.

28/8Επίσημη επίσκεψη στην Ρωσία πραγματοποίησε πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βαλερι Πουστοβοϊτένκο, όπου είχε συνομιλίες με μέλη της ηγεσίας της χώρας.

30/8 Η Μόσχα τηρεί επιφυλακτική στάση σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το οικονομικό σκάνδαλο δωροδοκίας για το οποίο κατηγορείται ο πρόεδρος Γέλτσιν υποστηρίζοντας ότι τα δημοσιεύματα τα οποία προέρχονται από τη Δύση δεν είναι αντικειμενικά ενώ θεωρεί πως δεν υφίσταται ενδεχόμενο κλοπής τόσο μεγάλων χρηματικών ποσών.

Το Κρεμλίνο πάντως παραμένει σιωπηλό σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι δισεκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν σε αμερικανική τράπεζα από τη ρωσική μαφία και ενδεχομένως από το οικογενειακό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Γέλτσιν, ενώ περιορίστηκε να διαψεύσει με ανακοίνωση του ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

31/8 Σύμφωνα με αμερικανικό δημοσίευμα στο Newsweek η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) υποστηρίζει ότι μέλη της ρωσικής πολιτικής ελίτ ανάμεσα στα οποία ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο πρώην πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ανατολί Τσουμπάις είχαν συναλλαγές με τον μεγαλοεπιχειρηματία Σεμιόνοφ Μογκίλεβιτς επειδή γνώριζε καλά το τρόπο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

ΡΩΣΙΑ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 9/1999

1/9 To ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο προσπάθησαν να καλύψουν τη σφαγή των 15 Σέρβων που έγινε τον προηγούμενο μήνα στο χωριό Ούγκλιαρ. Η Ρωσία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της σχετικά με την απόφαση της Αμπχαζίας να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία.

2/9 Oι καθηγητές πραγματοποιούν απεργία σε οκτώ περιοχές της Ρωσίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων τους. Περίπου 16.000 Ρώσοι καθηγητές συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ περίπου 390 εκπαιδευτικά ιδρύματα έμειναν κλειστά. Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας για τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ Μιχαήλ Ζαντόρνοφ υποστήριξε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ικανοποιημένο με τα οικονομικά αποτελέσματα της Ρωσίας, καθώς κρίνει ότι συμπορεύονται με τους στόχους του Ταμείου για το τρέχον έτος.

3/9 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ αρνήθηκε την εμπλοκή της Ρωσίας σε σκάνδαλο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μέσω της Τράπεζας της Νέας Υόρκης, από την ρωσική μαφία και από μέλη της οικονομικής ελίτ της χώρας.

4/9Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γελτσιν, είχε συνάντηση με το διευθυντή των ρωσικών υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας Νικολαϊ Πατρούσεβ, με αποκλειστικό αντικείμενο τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, για το θέμα που έχει προκληθεί σχετικά με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με τη διαμεσολάβηση της τράπεζας Bank of New York.

5/9Οι ισλαμιστές αντάρτες που εισήλθαν στο Νταγκεστάν από την Τσετσενία κατέλαβαν άλλα δύο χωριά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τους με τις ρωσικές δυνάμεις, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 15-20 Ρώσοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου της διοίκησης των ανταρτών.

8/9 Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόουμπ Τάλμποτ μετέβη στη Μόσχα για συνομιλίες με ρώσους αξιωματούχους σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα της μείωσης των εξοπλισμών καθώς οι δύο χώρες διαφωνούν στις προσεγγίσεις τους για τα αμερικανικά σχέδια πυρηνικής άμυνας. Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν συζήτησε τους ισχυρισμούς για το ξέπλυμα χρήματος από την πολιτική ηγεσία και τον επιχειρηματικό κύκλο της χώρας του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

9/9Ο κυβερνήτης του Κρασνογιάρσκ στη Σιβηρία Αλεξάντερ Λέμπεντ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2000. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν άσκησε δριμεία κριτική στους αντάρτες που εισέβαλαν στο Νταγκεστάν αποκαλώντας τους "διεθνείς τρομοκράτες" και "κερδοσκόπους". Έκρηξη σημειώθηκε σε εννιαόροφη πολυκατοικία στην Μόσχα στοιχίζοντας τη ζωή σε 80 ανθρώπους, ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δεν απέκλεισε την πιθανότητα η έκρηξη να οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο κοντά στην είσοδο της οικοδομής.

12/9Ο Αμερικάνος πρόεδρος Μπιλ Κλίντον συναντήθηκε με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλάντιμιρ Πούτιν στο περιθώριο της οικονομικής συνόδου του ΑPEC στο Οκλαντ στην Νέα Ζηλανδία. Ουάσιγκτον και Μόσχα κατέληξαν, σύμφωνα με τον ρώσο Πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. στην απόφαση για συνεργασία κατά του κατηγορούμένου ως τρομοκράτη Σαουδάραβα μεγιστάνα, Οσάμα μπιν Λάντεν,

13/9. Εκρηξη σημειώθηκε σε πολυκατοικία στη Μόσχα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 121 άτομα. Στο μεταξύ ο Σαμίλ Μπασάγιεφ, ηγέτης των ισλαμιστών ανταρτών που εισέβαλαν στο Νταγκεστάν από την Τσετσενία, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη τους στις εκρήξεις που συγκλόνισαν την Μόσχα τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες προκαλώντας το θάνατο 200 ατόμων.

15/9 Οι αστυνομικές αρχές της Ρωσίας συνέλαβαν 27 άτομα τα οποία θεωρούνται ως ύποπτα για τις τοποθετήσεις βομβών σε πολυκατοικία της Μόσχας οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 210 ανθρώπους, δήλωσε ο υποδιευθυντής της αστυνομίας Αλεξάντερ Βελντάγιεφ.

16/9 Ένδεκα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 115 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού, μπροστά σε πολυκατοικία, στην πόλη Βολγκοντόνσκ, στην νότια Ρωσία.

Πρόκειται για την τέταρτη έκρηξη, που σημειώνεται μέσα σε δύο εβδομάδες, στη Ρωσία, η οποία μαστίζεται από κύμα τρομοκρατίας. Από τις τελευταίες τρεις εκρήξεις στην Μόσχα έχασαν την ζωή τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Το υπουργείο Εσωτερικών της Τσετσενίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το χωριό της Τσετσενίας Εγκελ-Γιουρτ, στα σύνορα με το Νταγκεστάν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλά άτομα. Στο μεταξύ οι αστυνομικές αρχές της Ρωσίας εντόπισαν εκρηκτικά 3,5 τόνων σε περιοχή της νοτιοανατολικής Μόσχας

17/9Oι ισλαμιστές ηγέτες της Ρωσίας καταδίκασαν τις πρόσφατες τοποθετήσεις βομβών οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες άτομα και κατέστρεψαν πολυκατοικίες.

18/9 Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι βομβάρδισε ισλαμικές "βάσεις ανταρτών" στην Τσετσενία κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα πληροφορίες από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις της Ρωσίας στο Νταγκεστάν.

20/9 Η γυναίκα του τελευταίου προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Ραϊσα έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 67 ετών.

24/ 9 Ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ εξασφάλισε την πλήρη υποστήριξη της Μόσχας στην πολιτική του σε ότι αφορά τη συμφωνία ειρήνευσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, στη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ίγκορ Ιβανόφ, στο πλαίσιο της 54ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ,

26/9Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία.

27/9 Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι "παγώνει" την πληρωμή των συντάξεων στους κατοίκους της δημοκρατίας της Τσετσενίας.

28/9Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν δικαιολόγησε τις αεροπορικές επιδρομές των Ρώσων στην Τσετσενία αναφέροντας ότι οι τρομοκράτες έχουν κηρύξει πόλεμο εναντίον του ρωσικού λαού και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ενότητα και την επίθεση των ρώσων εναντίον των τρομοκρατών.

ΡΩΣΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 10/99

1/10Χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες υποστηριζόμενοι από περισσότερα από χίλια άρματα μάχης εισέβαλαν στην Βόρεια Τσετσενία καθώς η Μόσχα κατηγόρησε ξανά τον πρόεδρο της χώρας Ασλαν Μασκάντοφ ότι υποθάλπει και στηρίζει τους διεθνείς τρομοκράτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχων από την Τσετσενίας δέκα Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Τσετσένους πολεμιστές, οι οποίες διήρκεσαν 30 λεπτά κοντά στην πόλη της Τσετσενίας Ρουμπεζνόγιε η οποία βρίσκεται 10 περίπου χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα Ρωσίας Τσετσενίας. Παράλληλα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν αναγνωρίζει πια τη νομιμότητα της εξουσίας του προέδρου της Τσετσενίας Ασλαν Μασχάντοφ.

3/10 Τα ρωσικά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων του τσετσενικού στρατού στο χωριό Μπαμούτ στην Τσετσενία από την γειτονική δημοκρατία της Ινγκουσετίας καθώς οι ομοσπονδιακές δυνάμεις της Ρωσίας συνεχίζουν να δημιουργούν ζώνη ασφαλείας εντός της τσετσενικής επικράτειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας εφημερίδα "The Sunday Times" του Λονδίνου η Τατιάνα Ντιατσένκο, κόρη του Ρώσου προέδρου Μπόρις Γέλτσιν αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι ο πατέρας της χρησιμοποιεί την κρίση στην Τσετσενία και στο Νταγκεστάν για να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία.

4/10 Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε Την ανησυχία του ρώσου Προέδρου, Μπόρις Γιέλτσιν, για την κλιμάκωση της κρίσης στην Τσετσενία και τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων και των τσετσένων ανταρτών.

Οι ρωσικές αρχές άρχισαν να παρέχουν επίγουσα βοήθεια στους πρόσφυγες από την Τσετσενία, προμηθεύοντας ήδη κρεβάτια, σκηνές, τρόφιμα, κυρίως στην Ινγκουσετία και το Νταγκεστάν όπου έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος αριθμός. Συνολικά στην Ινγκουσετία η βοήθεια έχει φτάσει τα 24 εκατομμύρια ρούβλια, ενώ στο Νταγκεστάν τα 17.

5/10Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Επανέλαβε ότι συγκρούσεις στην Τσετσενία οι οποίες έχουν προκαλέσει τεράστιο κύμα προσφύγων καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποιούν επιθέσεις στην Τσετσενία, αποτελούν αποκλειστικά "εσωτερικό ζήτημα" της Ρωσίας.

6/10Η Μόσχα παραδέχτηκε ότι υπερέβη το όριο που έχει καθοριστεί βάσει της συμφωνίας - ορόσημο με το ΝΑΤΟ για τις συμβατικές δυνάμεις με το να πραγματοποιεί επιδρομές εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στην Τσετσενία.

7/10Σε απόφαση που ψηφίστηκε το ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε έντονα τη ρωσική εισβολή στην Τσετσενία, καθώς και την άρνηση της Μόσχας να διαπραγματευτεί με τη δημοκρατία αυτή της Ρωσίας. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Ρουσάιλο δήλωσε ότι οι επικεφαλής των Ισλαμιστών ανταρτών Σαμίλ Μπασάγεφ και Χατάμπ θα εκτελεστούν από τις ρωσικές δυνάμεις, εάν γίνει γνωστό που βρίσκονται και συλληφθούν.

8/10 Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ απηύθυνε την προειδοποίηση στη Μόσχα ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Τσετσενία θα καταλήξουν σε εξευτελισμό των ρωσικών δυνάμεων.

9/10 Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας τα ομοσπονδιακά στρατεύματα έχασαν επτά άτομα τις τελευταίες 24 ώρες στην Τσετσενία ο οποίος πρόσθεσε ότι 37 άτομα έχουν τραυματιστεί.

11/10 Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου εξήλθε από το νοσοκομείο της Μόσχας, όπου νοσηλευόταν επί δύο ημέρες με γρίπη και υψηλό πυρετό, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μπόρις Γιέλτσιν.

Αξιωματούχοι της εφορευτικής επιτροπής της Ρωσίας απέκλεισαν τη λίστα του εθνικιστικού κόμματος του Βλαντιμίρ Ζιρινόφκσι LDPR, από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, μετά την απαγόρευση υποψήφιου στελέχους του κόμματος να συμμετάσχει στις εκλογές, επειδή υπόκειται σε έρευνα για εγκληματικές ενέργειες.

13/10 Ο διευθυντής του ΔΝΤ Μισέλ Καμντεσί υποστήριξε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να χορηγεί δάνεια προς τη Ρωσία αλλά θα σταματήσει την παροχή οικονομικής βοήθειας αν αυξηθούν σημαντικά οι αμυντικές δαπάνες της χώρας εξαιτίας των ρωσικών επιχειρήσεων στη Τσετσενία..

14/10 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του γραφείου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας οι τσετσένοι πρόσφυγες στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου ανήλθαν στους 170.000.

18/10 Η Κάτω βουλή της Ρωσίας απέρριψε την πρόταση του Κοινοβουλίου της Τσετσενίας για τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ αντιπροσώπων των δύο κοινοβουλίων στη Μόσχα όσον αφορά στην κατάσταση στην Τσετσενία.

19/10 Ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν σε μήνυμά του στον Αμερικανό ομόλογό του Μπιλ Κλίντον, υπερασπίστηκε χερσαία εισβολή της Ρωσίας στην Τσετσενία και δεσμεύτηκε να συντρίψει "τη φωλιά των τρομοκρατών" στη δημοκρατία αυτή.

20/10Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμιρ Πούτιν επισκέφτηκε τις ρωσικές μονάδες που εδρεύουν στο Νταγκεστάν κοντά στα σύνορα με τη Τσετσενία.

22/10Η Μόσχα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των Τσετσένων, ότι τα ρωσικά ομοσπονδιακά στρατεύματα εξαπέλυσαν χθες το βράδυ επίθεση κατά της κεντρικής αγοράς της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, Γκρόζνι. Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε τη στρατηγική της Ρωσίας στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για την περίοδο 2000-2002 στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής Ρωσίας-ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι. Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά από τη σύνοδο κορυφής των δύο πλευρών στο Ελσίνκι από το Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Φιλανδό ομόλογό του Πάαβο Λίπονεν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και τον επικεφαλής της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Χαβιέρ Σολάνα, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμες να εξετάσουν τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Ο τελευταίος γύρος των ρωσοαμερικανικών συνομιλιών για τη μείωση των όπλων διεκόπη μετά την απαίτηση εκ μέρους της Ουάσιγκτον για αναπροσαρμογή της συμφωνίας η οποία θα της επιτρέψει να δημιουργήσει υψηλής τεχνολογίας πυρηνική πυραυλική αμυντική ασπίδα.

23/10 Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τους ηγέτες Ρωσίας και Τσετσενίας να ξεκινήσουν "επειγόντως" πολιτικό διάλογο προκειμένου να σταματήσει η βία στην αποσχισμένη δημοκρατία.

26/10 Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας οι Τσετσένοι πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στις δημοκρατίες του Βορείου Καυκάσου και συγκεκριμένα στην Ινγκουσετία, το Νταγκεστάν, τη Βόρεια Οσετία και την περιοχή της Σταυρούπολης, ανήλθαν στους 187.000.

29/10 Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόουμπ Τάλμποτ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερκών της Ρωσίας, Ιγκορ Ιβανόφ εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ κατανοούν πλήρως τη σοβαρή και ρεαλιστική προσέγγιση της Ρωσίας στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.

31/10 Αξιωματούχοι των ρωσικών στρατευμάτων στον Βόρειο Καύκασο υποστήριξαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν και ελέγχουν τα δύο τρίτα του Γκρόζνι και των περιχώρων της πρωτεύουσας της Τσετσενίας ανακοίνωσαν. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους ο ομοσπονδιακός στρατός ελέγχει όλες τις οδούς, που οδηγούν στο Γκρόζνι. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι ότι οι πληροφορίες για αεροπορικές επιθέσεις των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων κατά Τσετσένων πολιτών είναι "άρρωστη προπαγάνδα των τρομοκρατών".

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΡΩΣΙΑ 11/99

1/11 Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε διαβεβαιώσεις ότι στόχος της ρωσικής κυβέρνησης στην Τσετσενία είναι η προώθηση πολιτικών λύσεων στα πολιτικά προβλήματα στην περιοχή.

2/11Η Μόσχα ενέκρινε την αποστολή ομάδας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, (ΟΑΣΕ) στη Τσετσενία και στο Νταγκεστάν για να επιβλέψει την κατάσταση με τους πρόσφυγες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ συναντήθηκε στο Οσλο με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ όπου και επεξεργάστηκαν οι δύο αξιωματούχοι τις λεπτομέρειες της επικείμενης διάσκεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στα έγγραφα που πρόκειται να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στο ΟΑΣΕ ενώ διευκρίνισε ότι παραμένει ανοιχτή η διευθέτηση μιας σειράς διατυπώσεων όσον αφορά στη Xάρτα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, που είναι πρωταρχικής σημασίας για τη ρωσική πλευρά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ ζήτησε τη συμβολή του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στην προώθηση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή με το μπλοκάρισμα της πρόσβασης σε τρίτες χώρες σε επικίνδυνο οπλισμό, στο πλαίσιο συνάντησής του στο Οσλο.

3/11Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε την ανησυχία του για τους Τσετσένους πρόσφυγες καθώς, όπως επισημαίνει, η κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται στα σύνορα Τσετσενίας-Ινγκουσετίας είναι δραματική. Παράλληλα οι ηγέτες του βόρειου Καυκάσου ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ρωσίας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Τσετσενία.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε μια προσπάθεια να πείσει το διεθνή οργανισμό να συνεχίσει την παροχή των δανειοδοτικών δόσεων προς τη Ρωσία.

4/ 11 Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέτασε σε έκτακτη συνεδρίασή του την κλιμακούμενη ένταση στην Τσετσενία εν μέσω έντονων αντιδράσεων χωρών της Δύσης για τη συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στον Καύκασο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε νωρίτερα προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων μεταξύ των Τσετσένων πολιτών θα στρέψει την παγκόσμια κοινή γνώμη κατά της Ρωσίας στην κρίση στην Τσετσενία και θα καταστήσει δυσκολότερη την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

5/11 Οι Πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπουλέντ Ετζεβίτ μετά το πέρας των συνομιλιών τους στη Μόσχα εξέφρασαν την κοινή τους πρόθεση για την καταπολέμηση του προβλήματος, το οποίο έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες και τόνισαν ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές.

7/11Τα ρωσικά ομοσπονδιακά στρατεύματα κλιμάκωσαν τις επιχειρήσεις τους στην Τσετσενία και τα ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν εξόδους βομβαρδίζοντας το Γκρόζνι, ενώ ο πρωθυπουργός Βλαντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα παραιτηθεί από τις επιχειρήσεις παρά μόνο αν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Τσετσενίας.

8/11Oι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες για τη διεξαγωγή πολέμου στις οποίες περιλαμβάνεται και η συνθήκη της Γενεύης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Ρωσίας κατά της Τσετσενίας.

9/ 11 Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού Yπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών συνολικά 183.000 Tσετσένοι πρόσφυγες έχουν βρει προσωρινά καταφύγιο στην Ινγκουσετία, στο Νταγκεστάν και στη περιοχή της Σταυρούπολης. Συγκεκριμένα στην Ινγκουσετία διαμένουν 167.000 πρόσφυγες, η Βόρεια Οσετία φιλοξένησε 7.200 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 4.350 ταξίδεψαν στην υπόλοιπη Ρωσία και οι 2.061 επέστρεψαν στη Τσετσενία.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας Αλεξάντερ Βεσνιακοφ απέκλεισε την πιθανότητα διεξαγωγής εκλογών αυτή τη χρονική στιγμή στα εδάφη της Τσετσενίας που ελέγχουν τα ρωσικά στρατεύματα.

10/11 Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να συζητηθεί εκτενώς το ζήτημα της Τσετσενίας στην διάσκεψη κορυφής του ΟΑΣΕ στη Κωνσταντινούπολη στις 18 και 19 Νοεμβρίου.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ Κιμ Τρόβικ στην Ινγκουσετία όπου πραγματοποίησε επίσκεψη σε καταυλισμούς όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. από την Τσετσενία τόνισε ότι οι πρόσφυγες διαβιώνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

12/11 Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της στρατιωτική διοίκησης της Τσετσενίας, Βάχα Ιμπραχίμοφ οι βομβαρδισμοί ρωσικών αεροσκαφών σε κεντρικές περιοχές του Γκρόζνι που ξεκίνησαν το πρωί, συνεχίστηκαν μέχρι και τις απογευματινές ώρες. Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για μία από τις χειρότερες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας κατά της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 25 άτομα. Ένας από τους στόχους ήταν το Θέατρο Lermontof κοντά στο κυβερνητικό κτίριο.

15/11 Ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπόρις Γέλτσιν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Δύσης για την επικριτική της στάση στη στρατιωτική επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα ηγηθεί προσωπικά της ρωσικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν "την έντονη ανησυχία τους" για τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Τσετσενία, και ιδιαίτερα για τους πολίτες και τους πρόσφυγες.

18/11 Ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπόρις Γέλτσιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη των εργασιών της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη επανέλαβε την εμμονή της Μόσχας στη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Τσετσενία εξαπολύοντας παράλληλα δριμύτατη επίθεση κατά της Δύσης τονίζοντας ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να ασκεί κριτική στη Ρωσία για την κατάσταση στην Τσετσενία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν συναντήθηκαν για μία ώρα περίπου στο περιθώριο της συνάντησης της συνόδου κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωσταντινούπολη.

Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Κλίντον τόνισε ότι δεν κατάφερε να πείσει το Ρώσο πρόεδρο να υποχωρήσει στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην Τσετσενία δηλώνοντας "παρέμεινε στις θέσεις του και εγώ στις δικές μου". Στο μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος αναχώρησε ξαφνικά το βράδυ από τη σύνοδο και κατευθύνθηκε για τη Μόσχα.

20/11Η σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία κυριάρχησε η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας κατά της Τσετσενίας, αποκάλυψε την επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, όπως εκτίμησαν πολιτικοί αναλυτές από την Ουάσινγκτον.

23/11 Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της αμερικανικής διπλωματίας το επιτελείο εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Κλιντον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο σύνδεσης της υποστήριξης που παρέχει η Ουάσιγκτον στη χορήγηση των διεθνών δανειοδοτικών πακέτων προς τη Μόσχα, με τη γενικότερη στάση της Ρωσίας, στην υπόθεση της Τσετσενίας,

25/11Αρρωστος με βαριάς μορφής βρογχίτιδα είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν. Την ασθένεια του Προέδρου της Ρωσίας επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος και ανέβαλε το ταξίδι του στη Μόσχα για την υπογραφή της συνθήκης για την ένωση των δύο χωρών.

26/11O υπουργός Εθνικοτήτων της Ρωσίας Βιάτσεσλαβ Μιχάιλοφ απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν συνομιλίες με την ηγεσία της Τσετσενίας τονίζοντας ότι συνομιλίες ενδέχεται να πραγματοποιηθούν μόνο με αυτούς που βοηθούν τη Ρωσία να καταστρέψει τους "Τσετσένους αντάρτες".

28/11Ο διευθυντής του ΔΝΤ Μισέλ Καμντεσίς σε συνέδριο επιχειρηματιών, στη Μαδρίτη υποστήριξε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να συνεχίσει να χορηγεί δάνεια προς τη Ρωσία, αν όλη η διεθνής κοινότητα είναι εναντίον της, εξαιτίας των επιχειρήσεων στη Τσετσενία δήλωσε

29/11Ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω πνευμονίας, όπως είπαν οι γιατροί.