31 / 12 / 99
Web Posted:
14:39 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΔΑΔ
Αγκυρα, 31/12/1999 (MΠΕ)

Οι Τούρκοι που καταθέτουν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της χώρας τους όχι μόνο δικαιώνονται αλλά και πλουτίζουν καθώς η Αγκυρα αναγκάζεται να τους καταβάλλει υπέρογκα για τα τουρκικά δεδομένα ποσά αποζημιώσεων.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Σαμπάχ" η Τουρκία καταδικάστηκε να καταβάλλει το ποσό των 36,376 δισεκατομμυρίων λιρών στον Ιζζέτ Τζακιτζί Αϊντίν ο οποίος προσέφυγε στο ΕΔΑΔ με την κατηγορία της παραβίασης της έκφρασης, ενώ ποσά 20,35 και 20,1 δισ. αντίστοιχα θα καταβληθούν στους Σουκράν Αϊντίν και Σελμά Τανρίκουλου αντίστοιχα.

Στο ΕΔΑΔ έχουν κατατεθεί 3.880 προσφυγές κατά της Τουρκίας εκ των οποίων οι 2.250 είναι Ελληνοκυπρίων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την γη και τις περιουσίες τους με την εισβολή στην Κύπρο. Ακόμη 455 προσφυγές αφορούν πολίτες στους οποίους καταβλήθηκαν με καθυστέρηση αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις, 418 προσφυγές για πυρπόληση χωριών και εξαναγκασμό σε εγκατάλειψή τους, και 350 για βασανιστήρια και παρατεταμένο χρόνο κράτησης. Ακόμη έχουν κατατεθεί 134 προσφυγές για ανεξιχνίαστα εγκλήματα και 94 επειδή θεωρούν ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν ήταν δίκαιες. Εξάλλου στο ΕΔΑΔ έχουν προσφύγει 62 αξιωματικοί που απομακρύνθηκαν από την ένοπλες δυνάμεις με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.