31 / 12 / 99
Web Posted:
14:31 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΚΡΟΑΤΙΑ
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.

Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)

ΚΡΟΑΤΙΑ

Δεκέμβριος 1998

8/12 Τα αποτελέσματα της διήμερης οικονομικής διάσκεψης διεθνούς χαρακτήρα, που διοργανώθηκε στο Ζάγκρεμπ, χαρακτηρίζονται ως "πενιχρά" από κύκλους της κροατικής κυβέρνησης, καθώς δρομολογήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση επενδυτικών κεφαλαίων 25 εκατ. δολαρίων, έναντι των συνολικών αναγκών των 2,5 δις δολαρίων, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν την περίοδο των πολεμικών συγκρούσεων (1991-1995).

11/12 Το άνοιγμα των συνόρων του με την Κροατία στην περιοχή Ντεμπελι Μπριεγκ, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για τη θετική πορεία φιλελευθεροποίησης της αγοράς στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βογιάν Τζουγκανοβιτς. Παράλληλα, ο Μαυροβούνιος αξιωματούχος τόνισε ότι η κυβέρνηση στην Ποντγκόριτσα προσανατολίζεται στη μονομερή διάνοιξη του συγκεκριμένου σημείου συνοριακής διέλευσης, στην περίπτωση που το Βελιγράδι εξακολουθήσει να αντιδρά σε μια τέτοια εξέλιξη.

22/12 "Η Κροατία δε γυρίζει την πλάτη της στις ΗΠΑ", δήλωσε ο πρόεδρος Φράνιο Τούτζμαν, σχολιάζοντας τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μόσχα. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να στιγματίσει τη συμπεριφορά του Αμερικανού πρεσβευτή στο Ζάγκρεμπ Ουϊλιαμ Μοντγκόμερι τονίζοντας ότι ορισμένες φορές, οι δηλώσεις του, ξεπερνούν το πλαίσιο των "φυσιολογικών διπλωματικών σχέσεων". Στη διάρκεια της επίσκεψης του στη Μόσχα, ο Τουτζμαν εκφράστηκε θετικά "για τον εποικοδομητικό ρόλο της Ρωσίας στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή", ενώ υπογράφτηκε πακέτο συμφωνιών, που μεταξύ άλλων, προβλέπει και την εξαγωγή στην Κροατία ρωσικών οπλικών συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας.

Ιανουάριος

01/01"Πιστεύω ότι το 1999 θα είναι πιο πετυχημένο για τη Κροατία από την περασμένη χρονιά και αυτό θα γίνει με τη βοήθεια των πολιτών" δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Φράνκο Τούτζμαν με την αλλαγή του χρόνου. Ο κ. Τούτζμαν είπε ότι ο τρόπος ζωής, ελευθερίας και δημοκρατίας της χώρας εξαρτάται από την ενότητα, την αποφασιστικότητα, την εξυπνάδα, τη σοφία και την εργατικότητα όλων των πολιτών. Σε δήλωση του στους δημοσιογράφους ο κ. Τούτζμαν ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους τους πολίτες της Κροατίας και σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό.

15/01 Την απογοήτευση της εξέφρασε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Χέλα Ντέιν καθώς κατά την τριήμερη παραμονή της στην Κροατία ο πρόεδρος της χώρας Φράνιο Τούτζμαν αρνήθηκε να τη συναντήσει. Η κ. Ντέιν είπε ότι η κίνηση του προέδρου της Κροατίας (ο οποίος απέρριψε την πρόταση για συνομιλίες και εξέταση της κατάστασης στη χώρα του, για βελτιώσεις σε πολλούς τομείς), δεν ήταν σοφή. Η πρόεδρος της ΚΣ του ΟΑΣΕ αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Σλαβονία είπε ότι είναι γεγονός πως καθημερινά περίπου 5 οικογένειες εγκαταλείπουν την περιοχή και ότι επικρατεί κλίμα ανασφάλειας.

15/01 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την παράταση για έξι μήνες της αποστολής του οργανισμού στη χερσόνησο Πρέβλακα, την οποία διεκδικούν η Κροατία και η Γιουγκοσλαβία. Η 28μελής αποστολή MONUP έχει αναλάβει την επίβλεψη αποστρατικοποίησης της χερσονήσου και με την απόφαση 1122, που υιοθέτησαν ομόφωνα τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα παραταθεί η θητεία της μέχρι τις 15 Ιουλίου, κρίνοντας ότι η παρουσία των παρατηρητών "εξακολουθεί να είναι βασική προϋπόθεση" για τη διευθέτηση.

23/01 Η Κεντρική Τράπεζα της Κροατίας ανακοίνωσε το διορισμό επιτρόπων σε τέσσερις προβληματικές τράπεζες, με συνολικό έλλειμμα 2,3 δις κούνα (370 εκατ. δολαρίων). Πρόκειται για τις τράπεζες Glumina, Komercijalna, Gradska και Zupanjska Banka, ενώ η σχετική απόφαση στηρίχτηκε στην εφαρμογή νέου νόμου, που δίνει ενισχυμένα δικαιώματα στην κεντρική τράπεζα, με στόχο την προστασία του χρηματοοικονομικού συστήματος, από οικονομικές κρίσεις.

28/01 Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος Ντράζεν Μπάντισα, δήλωσε στο Ζάγκρεμπ ότι ο πρόεδρος Φράνιο Τούτζμαν, πρότεινε τη συμμετοχή του κόμματος του στο σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος αρνήθηκε, χαρακτηρίζοντας την πρόταση αυτή ως "πολιτική αυτοκτονία". Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών Ίβιτσα Ράτσαν, είχε συνομιλίες με τον Τούτζμαν για το πολιτικό μέλλον της Κροατίας, χωρίς ωστόσο, να του γίνει πρόταση για συμμετοχή του κόμματος του, σε νέο κυβερνητικό σχήμα.

Φεβρουάριος

01/02 Η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) σε απόφαση της, ασκεί κριτική στο καθεστώς του προέδρου Φράνιο Τούτζμαν στην Κροατία, υπογραμμίζοντας ότι το Ζάγκρεμπ δεν τήρησε έστω και μία από τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε έναντι του αναφερόμενου ευρωπαϊκού οργανισμού, σχετικά με τη γενικότερη πορεία εκδημοκρατισμού της κροατικής κοινωνίας. Το ΣτΕ είχε συστήσει την τροποποίηση του εκλογικού νόμου σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των Κροατών που ζουν εκτός της χώρας και συγκεκριμένα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι πληθυσμοί αυτοί, έχουν εφοδιαστεί με κανονικό κροατικό διαβατήριο, παρά την άποψη δυτικών νομικών κύκλων, που υποστηρίζουν ότι ο εκλογικός νόμος, που τους δίνει δικαίωμα ψήφου, στην ουσία παραβιάζει την κυριαρχία, αλλά και τη νομική υπόσταση της νέας βοσνιακής κρατικής οντότητας, στην οποία και διαμένουν.

09/02 Θετική χαρακτήρισαν την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Κροατίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Κροάτης ομόλογος του Μάτε Γκράνιτς. Μετά το τέλος των συνομιλιών τους στο Ζάγκρεμπ, οι δυο υπουργοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι έτοιμη να υποστηρίξει το αίτημα της Κροατίας για είσοδό της στο πρόγραμμα PHARE και στον Παγκόσμιο Εμπορικό Οργανισμό, WTO.

13/02 Για ακόμη μια φορά η αντιπολίτευση στην Κροατία άσκησε κριτική στην πολιτική αυταρχισμού που ακουλουθεί το καθεστώς του προέδρου Φράνιο Τούτζμαν, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για την εδραίωση της δημοκρατίας, την οποία και χαρακτηρίζει ως "εύθραυστη". "Το Κόμμα της Κροατικής Δημοκρατικής Ενότητας (HDZ) ακολουθεί πλέον ακραία πολιτική συμπεριφορά, όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα στο κοινοβούλιο, τη δικαιοσύνη, τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά και τα κρατικά μέσα επικοινωνίας" αναφέρεται στην κοινή δήλωση, που υπογράφουν τα έξι κεντροαριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης.

28/02 Το αμερικανικό στρατιωτικό οχηματαγωγό πλοίο "Αντάρες" καταπλέει στη Ριέκα στη βόρειο Κροατία, μεταφέροντας εξοπλισμό για τα αμερικανικά στρατεύματα που συμμετέχουν στη δύναμη σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ, SFOR, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ηina. Το πλοίο μετέφερε 77 στρατιωτικά οχήματα, 40 ελικόπτερα και 250 κοντέινερς με στρατιωτικό υλικό, για τη δύναμη της SFOR στη Τούζλα..

Μάρτιος

10/03 Ο Βλάντο Γκότοβατς, ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος στην Κροατία, κατηγορεί την κυβέρνηση για ελλειπή δημοσιοποίηση πληροφόρησης, σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προέδρου Φράνιο Τούτζμαν. Δημοσίευμα της εβδομαδιαίας επιθεώρησης "Nacional" ανέφερε ότι ο Τούτζμαν πέρα από την παλιά περιπέτεια της υγείας του, πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο και έχει υποβληθεί σε χημειοθεραπεία από ομάδα Γάλλων γιατρών. Οι γιατροί που τον παρακολουθούν υποστηρίζουν ότι πάσχει από πνευμονία.

16/03 Το κοινοβούλιο στην Κροατία, επικύρωσε τελικά τη συμφωνία που υπογράφτηκε με τη Βοσνία το Νοέμβριο το 1998, μετά την άσκηση σοβαρών πιέσεων από τη Δύση και στις δύο πλευρές. Οι ηγέτες των Μουσουλμάνων κράτησαν αρνητική στάση έναντι της αναφερόμενης συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι εξασφαλίζει αυξημένα δικαιώματα στο Ζάγκρεμπ και συγκεκριμένα στους Κροάτες, που ζουν εντός των ορίων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Από την πλευρά της, η Κροατία υποστηρίζει ότι έχει κάθε δικαίωμα, να προστατεύσει τα δικαιώματα του κροατικού πληθυσμού της Βοσνίας, επιδιώκοντας την ισότιμη μεταχείριση του, έναντι του σερβικού και μουσουλμανικού στοιχείου.

Απρίλιος

05/04 Οι σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία των χωρών που γειτνιάζουν με τη Γιουγκοσλαβία, λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων και της έκρυθμης κατάστασης άρχισαν να γίνονται ορατές. Η Κροατία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με σημαντική μείωση της τουριστικής κίνησης, καθώς έχουν ήδη ακυρωθεί ταξίδια στη χώρα και ο αριθμός των τουριστών στα παράλια της Αδριατικής είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

06/04 Παρά το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης στην Κροατία έδωσαν έμφαση στο δράμα των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εφημερίδας "Γιούταρνι Λιστ" έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Κροατών δεν επιθυμεί να γίνουν δεκτοί πρόσφυγες στη χώρα.

19/04 Ο Περ Βίνθερ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ζάγκρεμπ τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του στην κροατική πρωτεύουσα, ότι το θέμα δεν είναι πότε η Κροατία, επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά, πότε θα έχει εκπληρώσει τα συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης. Έτσι, οι Βρυξέλλες θεωρούν ουσιαστική προϋπόθεση για την οποιαδήποτε εξέλιξη, την υπογραφή διμερούς συμφωνίας, που θα προβλέπει τα επόμενα βήματα.

22/04 Η κατάσταση στα σύνορα Κροατίας-Γιουγκοσλαβίας, χαρακτηρίζεται σταθερή και υπό έλεγχο όπως ανακοίνωσε το κροατικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν με την είσοδο σερβικών δυνάμεων στη διεκδικούμενη από Βελιγράδι και Ζάγκρεμπ χερσόνησο της Πρέβλακα η οποία επιτηρείται από τον ΟΗΕ.

Μάιος

04/05 Ο υπουργός Άμυνας της Κροατίας Πάβαο Μιλιάβατς αντέκρουσε την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών ότι η χώρα απειλείται από ενδεχόμενο πραξικόπημα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Ριέκα "Νόβι Λιστ" και σε ερώτηση αν η Κροατία απειλείται από τον κίνδυνο μη δημοκρατικών στοιχείων στο εσωτερικό του αμυντικού της συστήματος ο Κροάτης υπουργός Άμυνας απάντησε ότι δεν υφίστανται τέτοιου είδους απειλές, ωστόσο παραδέχθηκε ότι μεμονωμένοι πολιτικοί επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τάσεις για να ικανοποιήσουν αποκλειστικά τους πολιτικούς τους στόχους.

16/05 Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Κροατίας (SDP) επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Κομουνιστών Ίβιτσα Ράτσαν είναι το δημοφιλέστερο κόμμα στη χώρα, σύμφωνα με το κέντρο δημοσκοπήσης του Σπλιτ "Puls". Η έρευνα του κέντρου για τη διεξαγωγή της οποίας παρείχε οικονομική ενίσχυση και το Αμερικανικό Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο, το SDP, εάν οι εκλογές γινόταν στα μέσα Απριλίου, θα είχε το προβάδισμα με ποσοστό 23% και το κυβερνών κόμμα, η Κροατική Δημοκρατική Ενωση 19%.

17/05 Ο υπουργός Αμυνας της Κροατίας, Πάβαο Μιλιάβατς, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι κροατικά μαχητικά αεροσκάφη δεν παρέχουν υποστήριξη σε ΝΑΤΟϊκά κατά τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, με αφορμή τηλεγράφημα του γιουγκοσλαβικού κρατικού πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούνκ", το οποίο έκανε λόγο για συμμετοχή κροατικών αεροσκαφών στις αεροπορικές επιδρομές. Σε συνέντευξή του στην κροατική εφημερίδα "Vecernji List", ο Μιλιάβατς τόνισε πως πρόκειται για εικασίες, οι οποίες έχουν ως στόχο την ανάμειξη της Κροατίας στη γιουγκοσλαβική κρίση.

Ιούνιος

04/06 Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Μάτε Γκράνιτς δήλωσε ότι περίπου 58.000 Σέρβοι πρόσφυγες επέστρεψαν στην Κροατία από τη Γιουγκοσλαβία και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας κατά τη συνάντηση που είχε με τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ, υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Κνουτ Βόλεμπεκ. Ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η επιστροφή των προσφύγων σε κρατικό επίπεδο διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αναγνώρισε όμως ότι υπάρχουν προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, επειδή όπως τόνισε δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μετά από ότι συνέβη το 1991.

06/06 Το λιμάνι Πλότσε στην νότια Κροατία έχει υποστεί ζημιές 2.5 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω, τους δυο τελευταίους μήνες που διαρκούν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε η διοίκηση του λιμανιού. Οι απώλειες αποδίδονται στο ότι τα εργοστάσια από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν παρέδωσαν τα συμφωνηθέντα προϊόντα με συνέπεια να ακυρωθούν οι συναλλαγές με βιομηχανία χημικών προϊόντων και το λιμάνι να υποστεί τεράστιες ζημιές για την μεταφορά αγαθών με προορισμό την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

15/06 Η κυβέρνηση της Κροατίας εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής εκπροσώπων της στην αποστολή πολιτικών παρατηρητών του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βλάντιμιρ Ντρόμπνιακ τόνισε σε δηλώσεις του ότι το ζήτημα της κροατικής συμμετοχής είναι πολύ λεπτό, επισήμανε ωστόσο ότι η χώρα του επιθυμεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

28/06 Με τη συμμετοχή εκπροσώπων 30 χωρών και μη κυβερνητικών οργανισμών άρχισε στο Ζάγκρεμπ το διήμερο συνέδριο για το θέμα των ναρκών κατά προσωπικού. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κροατικής βουλής Γιάντρανκα Κόσορ οι στόχοι του συνεδρίου είναι η συνέχιση του διαλόγου με τις γειτονικές και τις άλλες χώρες για την απαγόρευση χρήσης ναρκών και την προσέγγιση και προώθηση της Συνθήκης της Οττάβας για την καταστροφή των ναρκών και την επικύρωση της από τις χώρες που δεν εφαρμόζεται. Η κ. Κόσορ επεσήμανε ότι στην περιοχή της Κροατίας υπάρχουν περίπου 1 εκ. νάρκες, διάσπαρτες σε 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα Για την εξουδετέρωση των ναρκών στο χώρο αυτό χρειάζονται περισσότερα από 2 δις δολάρια.

Ιούλιος

01/07 Τα βάσανα δείχνουν να μην τελειώνουν για τους Σέρβους της Κροατίας που ζουν πλέον, στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς εκπατρίζονται και από εκεί, για να γλιτώσουν από το εκδικητικό μένος των Αλβανών που επιστρέφουν στις εστίες τους. Πρόκειται για Σέρβους πρόσφυγες από την Κροατία οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και να εγκατασταθούν στο Κοσσυφοπέδιο. O πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία τους ανάγκασε για μία ακόμη φορά να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς μαζί με τους υπόλοιπους Σέρβους που εγκαταλείπουν τρομοκρατημένοι το Κοσσυφοπέδιο.

06/07 Ο πρόεδρος της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν ανέθεσε τη διεύθυνση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, στο γιο του Μίροσλαβ, παρά την άσκηση σκληρής κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μίροσλαβ Τούτζμαν διορίστηκε για δεύτερη φορά στη θέση αυτή, από την οποία παραιτήθηκε τον περασμένο Μάιο, με αφορμή τη διαμάχη που παρατηρείται στους κόλπους του κυβερνητικού κόμματος της Δημοκρατικής Κοινότητας.

15/07 Ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος στην Κροατία Κροατική Δημοκρατική Ενότητα (HDZ) και των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης ναυάγησε, καθώς ο μεσολαβητής του HDZ Βλάντιμιρ Σέκς και ο συντονιστής των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης Ντράζεν Μπούντισα μετά από διήμερες συνομιλίες δεν κατέληξαν σε συμβιβασμό στο θέμα του νέου εκλογικού νόμου. Διαφωνία υπήρξε ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές μεταναστών και τις ρυθμίσεις του νόμου για την κροατική ραδιοτηλεόραση.

21/07 Το Ζάγκρεμπ θα παράσχει στοιχεία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία για "εγκλήματα πολέμου κατά των Κροατών" που διέπραξαν αξιωματούχοι της Βοσνίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Ζβόνιμιρ Σεπάροβιτς. Σε συνέντευξή του στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Slobodna Dalmacija, ο κ Σεπάροβιτς δήλωσε ότι "το δικαστήριο συμβάλει στο σχηματισμό μίας άποψης ότι τα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί μόνο από Κροάτες και Σέρβους και ότι οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας είναι μόνο τα θύματα. Για το λόγο αυτό θα προσφέρουμε στοιχεία κατά πέντε προσώπων που διέπραξαν τα πιο σοβαρά εγκλήματα κατά των Κροατών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη".

Αύγουστος

05/08 Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Κροατίας πρόκειται να παραδώσει άτομο για το οποίο υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ενέχεται σε εγκλήματα πολέμου κάτι το οποίο προηγουμένως είχε αρνηθεί να πράξει. Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για τον Βίνκο Μαρτίνοβιτς, ο οποίος κατηγορείται για βασανισμούς και δολοφονίες μουσουλμάνων γύρω από την πόλη Μόσταρ το 1993.

26/08 Η πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων του ΟΗΕ, Γκαμπριέλ Κέρκ ΜακΝτόναλντ ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Κροατία αρνείται να συνεργαστεί με το δικαστήριο. Σε επιστολή που απηύθυνε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε να ληφθεί δράση, ώστε η Κροατία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Σεπτέμβριος

03/09 Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν του υποσχέθηκε πως η χώρα του, θα συνεργαστεί με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε θέματα που σχετίζονται με την εγκληματική δραστηριότητα συγκεκριμένων προσώπων.

14/09 Η Κροατία και η Βοσνία θα ξεκινήσουν σύντομα τη δεύτερη φάση των συνομιλιών για ζητήματα σχετικά με τα σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινής διπλωματικής επιτροπής για το θέμα των συνόρων Ζέλικο Ντομπράνοβιτς, η δεύτερη φάση, η οποία ξεκινά πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου, θα περιλάβει το σχεδιασμό ακριβέστερων χαρτών και θέματα τοποθεσίας των συνοριακών σημείων. Η πρώτη φάση των συνομιλιών αφορούσε στη γραμμή αναγνώρισης ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 1998 και τον Ιούλιο του 1999 υπογράφηκε συμφωνία για τα σύνορα, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του Κροάτη προέδρου Φράνιο Τούντζμαν στη σύνοδο για το Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια που διεξήχθη στο Σεράγεβο.

28/09 Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στην Κροατία η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ Βλάντο Κάμποφσκι ότι θα καταθέσει ως μάρτυρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία εναντίον του προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν και του μέλους του προεδρείου της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, Αλία Ιζεμπέγκοβιτς.

29/09 Συνεχίζονται οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της Κροατίας, ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών οποίες θα διεξαχθούν στο τέλος του χρόνου ή αρχές του νέου έτους., με την ίδρυση νέου αντικυβερνητικού συνασπισμού. Τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης - το Κροατικό Αγροτικό Κόμμα (HSS), το Φιλελεύθερο Κόμμα, το Κροατικό Λαϊκό Κόμμα και ο Δημοκρατική Συνέλευση Ιστριας κατέληξαν σε συμφωνία για προεκλογική και μετεκλογική συνεργασία.Με την απόφαση αυτή, δόθηκε τέλος στα διλήμματα για το τι θα κάνουν τα κόμματα αυτά μετά τη συμφωνία για συνεργασία που υπέγραψαν πρόσφατα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (πρώην Κομμουνιστές) (SDP) και το Κροατικό Σοσιαλιστικό Φιλελεύθερο Κόμμα (HSLS) καθώς τα 6 αυτά αντιπολιτευόμενα κόμματα αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για το κυβερνών κόμμα Κροατική Δημοκρατική Ενότητα στις επικείμενες εκλογές.

Οκτώβριος

04/10 Για τα εγκλήματα που διέπραξε, ή σχεδίαζε επιτρέποντας την εκτέλεση των φρικαλεοτήτων του καθεστώτος των "Ουστάσι" κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο τότε διοικητής του στρατοπέδου συγκεντρώσεως "Γιασένοβατς" Ντίνκο Σάκιτς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, μέγιστη ποινή σύμφωνα με τον κροατικό ποινικό κώδικα. Ο Ντίνκο Σάκιτς μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε καταφύγει στην Αργεντινή, όπου ζούσε μέχρι πέρσι και εκδόθηκε στην Κροατία (όπως και η γυναίκα του) από τις αρχές του Μπουένος 'Αϊρες ύστερα από εισαγγελικό αίτημα του Ζάγκρεμπ.

19/10 Οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν οικονομική βοήθεια ύψους 100.000 δολαρίων στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Κροατίας. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ζάγκρεμπ, Γουίλιαμ Μοντγκόμερι, ο οποίος παρέδωσε τη βοήθεια στην πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων της Κροατίας, δήλωσε ότι η ελευθερία και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης της Κροατίας είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία για την ανάπτυξη της δημοκρατικής κοινωνίας και κάλεσε την κροατική κυβέρνηση να στηρίξει τη λειτουργία των ανεξάρτητων μέσων.

21/10 Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κροατίας επικύρωσε προηγούμενη πόφαση δικαστηρίου της χώρας για την έκδοση ενός Κροάτη της Βοσνίας, ο οποίος κατηγορείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κροατίας απέρριψε την έφεση του Μλάντεν Νελέτιλιτς, ο οποίος κατηγορείται για 17 εγκλήματα πολέμου στην περίοδο 1992-95. Ο Νελέτιλιτς είχε ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα συνταγματικά του δικαιώματα και ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι, σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, δεν επιτρέπεται η έκδοση των Κροατών σε άλλη χώρα, παρά το γεγονός ότι εξαιρείται η περίπτωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την έφεση ως αβάσιμη.

Νοέμβριος

01/11 Ο πρόεδρος της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν υπεβλήθη σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση, καθώς οι γιατροί διέγνωσαν διάτρηση στο παχύ έντερο. Ο 72χρονος Τούτζμαν εισήλθε εκτάκτως σε κλινική του Ζάγκρεμπ, με έντονους πόνους στη περιοχή του στομάχου. Σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν παρουσιάζει μετεγχειρητικές επιπλοκές και αισθάνεται καλά.