31 / 12 / 99
Web Posted:
14:31 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.

Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Δεκέμβριος 1998

01/12 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και της μη αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι επισήμως αποδέχονται το σχέδιο προτάσεων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ως τη βάση εκκίνησης διαβουλεύσεων για την επίλυση του προβλήματος, παρά τις επιφυλάξεις που έχουν μερικώς διατυπωθεί.

03/12 Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι παρατηρεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις και τις κινήσεις της αντιπολίτευσης στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεϊμς Ρούμπιν, επέστησε την προσοχή του καθεστώτος Αλίεφ, μετά την καταδίκη του δημοσιογράφου Φουνάτ Γκακραμανλί, για άρθρο του, που τελικά δε δημοσιεύτηκε.

03/12 Με 83 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 2 αποχές, το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν επικύρωσε τη συμφωνία ύψους 2 δις δολαρίων, που υπογράφτηκε πέρσι τον Ιούλιο στο Λονδίνο, προβλέποντας την ενεργειακή αξιοποίηση του πεδίου άντλησης πετρελαίου στην περιοχή Ινάμ της Κασπίας. Στην κοινοπραξία που έχει συσταθεί συμμετέχουν η κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR) με ποσοστό 50%, η αμερικανική Amoco (25%), η βρετανική Monument Oil and Gas, αλλά και η ρωσική Central Fuel Company of Russia, με ποσοστό 12,5% η καθεμιά.

10/12 Διεξήχθησαν στο Μπακού τριμερείς συνομιλίες, μεταξύ Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στις πετρελαϊκές εταιρίες, αλλά και στις χώρες, που αντιτίθενται στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπακού -Τζεϊχάν.

15/12 Η Διεθνής Πετρελαϊκή Κοινοπραξία του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τον εφοδιασμό με πετρέλαιο του αγωγού, που θα ενώσει πετρελαϊκά την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού με το πετρελαϊκό τέρμιναλ της Σούπσα, στη Γεωργία.

17/12 Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν έστειλε επιστολές διαμαρτυρίας στις εταιρίες Shell και BP μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας τους, με την κρατική εταιρία πετρελαίων του Ιράν, για τη μελέτη εκμετάλλευσης σε περιοχή της Κασπίας, την οποία το Μπακού θεωρεί ως "περιοχή εντός των εθνικών του συμφερόντων".

17/12 Δικαστήριο της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν (Μπακού) επέβαλε πρόστιμα σε δύο ανεξάρτητες εφημερίδες. Πρόκειται για την "Azadlyg" και την "Yeni Musavat", που καλούνται να πληρώσουν η καθεμιά από 150 εκατομμύρια μανατς (39.000 δολ.), επειδή σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, προσέβαλαν την τιμή και την αξιοπρέπεια του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Χαιντάρ Αλίεφ.

19/12 Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τη Ρωσία για τη διάθεση μαχητικών αεροσκαφών MiG στην Αρμενία, απαιτώντας της άμεση απομάκρυνση τους, από τη βάση που φιλοξενεί τη ρωσική στρατιωτική δύναμη, εντός του αρμενικού εδάφους.

30/12 Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν με επικεφαλής τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μουρτούζ Αλεξέρωφ, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τεχεράνη, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλι Ακπερ Νατεκ Νουρι, αλλά και τον πρώην πρόεδρο Αλι Ακμπαρ Χασεμι Ραφσανζανι.

Ιανουάριος 1999

04/01 Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν Μουρτούζ Αλεξέρωφ επισκέφτηκε το Ιράν και συναντήθηκε στην Τεχεράνη με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Χατάμι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

07/01 Ο πρώην πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν Σουρέτ Χουσεϊνοφ αθωώθηκε από τις κατηγορίες οργάνωσης του πραξικοπήματος τον Οκτώβριο του 1994, της συγκρότησης παραστρατιωτικών οργανώσεων, αλλά και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

07/01 Το Αζερμπαϊτζάν τόνισε ότι επιθυμεί τη συγκρότηση πλαισίου αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία, κατά το πρότυπο της συμφωνίας που υπογράφτηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Αρμενίας, σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου του προέδρου Αλίεφ, Βάφα Γκουλουζεϊντ.

08/01 Ειδική τελετή έναρξης κατασκευής του αγωγού Μπακού-Σούπσα που θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν στη Γεωργία πραγματοποιήθηκε στη περιοχή Ακάλι Σαμγκόρι στη Γεωργία, 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα Γεωργίας- Αζερμπαϊτζάν.

08/01 Δυνάμεις του υπουργείου Δικαιοσύνης του Αζερμπαϊτζάν κατάφεραν να καταστείλουν εξέγερση που ξέσπασε σε φυλακές σε προάστιο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, Μπακού.

13/01 Ο εκπρόσωπος του διεθνούς κονσόρτσιουμ για τα πετρέλαια του Αζερμπαϊτζάν, Ρόμπιν Μπρένεγκαν και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας πετρελαίου της ίδιας χώρας, Αλεξ Κέρωφ, είχαν αλλεπάλληλες επαφές με Τούρκους εμπειρογνώμονες στην Άγκυρα με θέμα τον πετρελαιαγωγό Μπακού -Τζεϊχάν.

13/01 Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαρντάν Οσκανιάν διαβεβαίωσε το Αζερμπαϊτζάν ότι η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Αρμενίας δε στοχεύει κατά τρίτης χώρας, αλλά αποτελεί έναν από τους τομείς της διμερούς συνεργασίας

15/01 Το Αζερμπαϊτζάν καταδίκασε τα ρωσικά σχέδια για μεταφορά σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων στην Αρμενία, προειδοποιώντας ότι το Μπακού πιθανώς να προχωρήσει σε νέες προμήθειες στρατιωτικού υλικού για να αντισταθμίσει τη συνεργασία της Μόσχας με το Ερεβάν.

17/01 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ μετέβη για θεραπεία βρογχίτιδας στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο κ. Αλίεφ υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις στην κλινική GATA της Άγκυρας.

18/01 Το Αζερμπαϊτζάν πέτυχε αύξηση του ΑΕΠ κατά 10% το 1998, σύμφωνα με δηλώσεις του Βακίντ Ακούντοφ, που είναι οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Χαιντάρ Αλίεφ.

18/01 Ο επικεφαλής της ιατρικής στρατιωτικής ακαδημίας της Τουρκίας Gulhane, στρατηγός Τσετίν Χαρμανκάγια δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ότι η θεραπεία του συνεχίζεται.

20/01 Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Mιλιέτ" οι γιατροί που εξέτασαν τον Αζέριο πρόεδρο Χαιντάρ Αλίεφ, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία σε κλινική της Άγκυρας διέγνωσαν καρδιακή ανεπάρκεια.

25/01 Ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δήλωσε ότι η επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα εξομαλύνει τις σχέσεις Αρμενίας-Τουρκίας.

26/01 Ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Χασάν Φιρουζαμπάντι δήλωσε ότι η εγκατάσταση αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν θα έχει ανεπιθύμητες συνέπειες στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής. Ο πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν στο Ιράν, Αμπασάλι Χασάνοφ, διέψευσε αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το συγκεκριμένο θέμα, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Μπακού.

28/01 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε να παραχωρήσει δάνειο στο Αζερμπαϊτζάν συνολικού ύψους 112 εκατομμυρίων δολαρίων, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι το Ταμείο υποστηρίζει το οικονομικό πρόγραμμα του Μπακού για το 1999.

29/01 Δύο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν συνομιλίες στο Μπακού και το Ερεβάν, με κυβερνητικούς αξιωματούχους από το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, αλλά επισκέφτηκαν και την μη αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκειμένου να εξετάσουν τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, για ενεργοποίηση ουσιαστικού διαλόγου.

29/01 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ εξήλθε από τη στρατιωτική κλινική της Άγκυρας μετά από 12 μέρες νοσηλείας, εξαιτίας βρογχίτιδας.

Φεβρουάριος

02/02 Το υπουργείο Εξωτερικών στο Μπακού, τόνισε με ανακοίνωση του ότι το Αζερμπαϊτζάν θα "πιεστεί" να λάβει τα "απαραίτητα μέτρα" που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια, την άμυνα, αλλά και την εδαφική του ανεξαρτησία, "στην περίπτωση που η Ρωσία εξακολουθήσει την πολιτική ενίσχυσης των αμυντικών της σχέσεων, με την Αρμενία".

04/02 Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρία BP/Amoco, εξέτασε την δυνατότητα αξιοποίησης των σχεδίων για μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας από το Μπακού στις δυτικές αγορές, δια μέσου της Οδησσού στην Ουκρανία. Το δρομολόγιο αυτό του αγωγού, είναι η εναλλακτική λύση στα σχέδια της Άγκυρας για τον αγωγό Μπακού-Τζεϊχαν.

08/02 Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τοφίκ Ζουλφικάρωφ επισκέφτηκε το Παρίσι και είχε συνομιλίες με το Γάλλο ομόλογο του, Ιμπέρ Βεντρίν, για την διευθέτηση του προβλήματος στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

09/02 Το Αζερμπαϊτζάν παρουσίασε σχέδιο με το οποίο γίνεται η τελευταία πρώην σοβιετική δημοκρατία που αποσύρεται από τη ρωσική συμμαχία ασφαλείας.

11/02 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ πρότεινε να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά του προκατόχου του Αμπντουλφάζ Ελτσιμπέι για προσβολή της τιμής και της αξιοπρέπειας του.

11/02 Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα εξετάζει την πιθανότητα στρατιωτικής συμμαχίας με το Μπακού και κατηγόρησε την Αρμενία ότι εκπαιδεύει εκατοντάδες τρομοκράτες για να διεισδύσουν στην Τουρκία.

12/02 Η Διεθνής Πετρελαϊκή Κοινοπραξία του Αζερμπαϊτζάν (AIOC) έθεσε σε λειτουργία τον παράκτιο αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Μπακού-Γκρόζνι-Νοβοροσίσκ, καθώς η λειτουργία του, είχε ανασταλεί με το ξέσπασμα των πολεμικών συγκρούσεων στην Τσετσενία.

15/02 Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τοφίκ Ζουλφικάρωφ πραγματοποίησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Τουρκία.

15/02 Ο πρώην πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν Σαρέτ Γκουσείνοφ καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών που προβλέπεται από τον ποινικό κώδικα της χώρας, σε ισόβια κάθειρξη και σε κατάσχεση της περιουσίας του.

17/02 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν Ισμαήλ Τζεμ και Τοφίκ Ζουλφικάρωφ υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν για τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους στην Αγκυρα, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση του στρατιωτικού δυναμικού της Αρμενίας επηρέασε αρνητικά την κατάσταση στην περιοχή.

23/02 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ ζήτησε από τους ομολόγους του των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Ρωσίας να ασκήσουν πιέσεις για να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες ειρήνης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ..

24/02 Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή της Κασπίας Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν θα προχωρήσουν στην υπογραφή συμφωνίας τον Ιούνιο, με βασική επιδίωξη τον προσδιορισμό των περιοχών ενεργειακής εκμετάλλευσης στην Κασπία.

Μάρτιος

01/03 Η τοπική αστυνομία της Αγίας Πετρούπολης ανακοίνωσε ότι ο πρόξενος του Αζερμπαϊτζάν στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας πυροβολήθηκε δύο φορές από δύο άνδρες που μπήκαν στο γραφείο του. Ο πρόξενος, Γκουζί Ασμάνοφ, εισήχθη στο νοσοκομείο με δύο τραύματα στον ώμο, ενώ η αστυνομία υποστήριξε ότι οι κακοποιοί είναι από το Αζερμπαϊτζάν και ότι οι ταυτότητές τους είναι γνωστές.

02/03 Το Αζερμπαϊτζάν δέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με δήλωση του Βάφα Γκουλιζάντε, συμβούλου του Κράτους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

03/03 Ο Αρσέν Γκασπαριάν, που διατηρεί θέση υψηλόβαθμου αξιωματούχου στο αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι έδαφος που ανήκει τόσο στους Αρμένιους όσο και στους κατοίκους του Αζερμπαϊτζάν, ενώ η σχέση μεταξύ των δύο λαών, δεν πρέπει να βασίζεται στη λογική της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας, αλλά στη μεταξύ τους ισότητα.

05/03 Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά από συνάντηση των εκπροσώπων της Γαλλίας, της Ρωσίας, αλλά και των ΗΠΑ, που συμμετέχουν στην Ομάδα του Μίνσκ, που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.

05/03 Η πετρελαϊκή εταιρία North Asheron Operating Company, δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε ρευστοποίηση των κεφαλαίων της τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια θ' αποχωρήσει από το Αζερμπαϊτζάν, μετά την αποτυχία που σημειώθηκε σε τρεις πηγές γεωτρήσεων, που δε στάθηκε δυνατό ν' αποδώσουν ποσότητες πετρελαίου, εμπορικά αξιοποιήσιμες.

12/03 Ο πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αρκάντι Γκουκασιάν πραγματοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ όπου είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της χώρας.

14/03 Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τόφικ Ζουλφικάρωφ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιράν και είχε συνομιλίες με τον Ιρανό υπουργό Συνεργασίας Μορτέζα Χαγί.

15/03 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμα του, υποστήριξε το πρόσφατο πακέτο ειρηνευτικών προτάσεων της Ομάδας του Μίνσκ, που έχει συσταθεί από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με στόχο την επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

15/03 Οι πρώτες ποσότητες πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν, που θα εξαχθούν μέσω Γεωργίας στις δυτικές αγορές, έφτασαν ήδη στη Σούπσα, ενώ πέρασαν τρεις μήνες από την έναρξη κατασκευής του αγωγού που ξεκινά από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

15/03 Ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί προσφέρθηκε να βοηθήσει προκειμένου να βρεθεί μία δίκαιη λύση στη φιλονικία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

17/03 Η τουρκική κυβέρνηση και οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στο Αζερμπαϊτζάν, υπέγραψαν συμφωνία για τη χρηματοδότηση του κεντρικού αγωγού πετρελαίου, που θα μεταφέρει το πετρέλαιο, από την πρωτεύουσα Μπακού, στο τουρκικό λιμάνι του Τζεϊχάν, απέναντι από την Κύπρο.

18/03 Το αντιπολιτευτικό κόμμα του Λαϊκού Μετώπου στο Αζερμπαϊτζάν, εξέδωσε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας "άδικη" την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΟΑΣΕ, για την επίλυση του προβλήματος, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αφού διαπιστώθηκαν σημεία, που δρομολογούν μονομερείς παραχωρήσεις, από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.

18/03 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Χαιντάρ Αλίεφ και ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σαπαρμουράτ Νιγιάζοφ είχαν τηλεφωνική συνομιλία με θέμα τη συγκρότηση ομάδων εργασίας για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη ρύθμιση του καθεστώτος εκμετάλλευσης στην Κασπία.

Η συμφωνία θα προσδιορίζει επακριβώς τις περιοχές ελέγχου των δύο δημοκρατιών και θα ξεκαθαρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, για τις περιοχές πετρελαϊκής εκμετάλλευσης Τσιράκ και Αζέρι, οι οποίες διεκδικούνται τόσο από Αζερμπαϊτζάν, όσο και από το Τουρκμενιστάν.

19/03 Η διεθνής πετρελαϊκή κοινοπραξία του Αζερμπαϊτζάν (AIOC) που δραστηριοποιείται έντονα στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της αναφερόμενης δημοκρατίας, ανακοίνωσε τα σχέδια της, να προχωρήσει σε διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου κατά το 1999, στους 5,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

19/03 Ο υπουργός Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν Σαφάρ Αμπίγιεφ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τιφλίδα, τόνισε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Γεωργία αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της δημοκρατίας του, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του, για τη χρησιμοποίηση των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, όπου και επισκευάζονται άρματα μάχης του αρμενικού στρατού.

22/03 Η ρωσική Κάτω Βουλή με ψήφισμα της, καταδίκασε κάθε πιθανότητα εγκατάστασης νατοϊκής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν.

23/03 Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τοφίκ Ζουλφικάρωφ απέρριψε ως "αβάσιμη" την ανακοίνωση της ρωσικής Κάτω Βουλής, που καταδίκαζε τις επιδιώξεις του Μπακού, για εγκατάσταση αμερικανικής ή τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο έδαφος του.

26/03 Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Λεονίντ Ντρατσέβσκι είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ, στη διάρκεια της οποίας, του παρέδωσε επιστολή του πρόεδρου Μπόρις Γέλτσιν, ο οποίος διαβεβαιώνει τον Αλίεφ, ότι η στρατιωτική συνεργασία της χώρας του με την Αρμενία, δε στρέφεται κατά του Αζερμπαϊτζάν.

26/03 Ο υποστράτηγος Τσαρλς Ουαξ, διευθυντής σχεδιασμού των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη πραγματοποίησε επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, όπου και είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Αλίεφ, αλλά και τον υπουργό Αμυνας Σαφάρ Αμπίγιεφ.

31/03 Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Αζερμπαϊτζάν Ναμίκ Αμπάσωφ, κατηγόρησε τη Ρωσία και το Ιράν, όχι μόνο για την εφαρμογή κοινών οικονομικών και πολιτικών περιορισμών κατά της δημοκρατίας του, αλλά και για κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

31/03 Η Τσετσενία έκλεισε τον πετρελαιαγωγό ο οποίος εκτείνεται από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν και διαπερνάει από το έδαφος της εξαιτίας της διαμάχης με τη Μόσχα όσον αφορά στα δασμολόγια.

Απρίλιος

07/04 Ο εκπρόσωπος της διεθνούς πετρελαϊκής κοινοπραξίας του Αζερμπαϊτζάν, τόνισε ότι μόνο η κοινοπραξία αυτή, εξάγει πετρέλαιο από την αναφερόμενη δημοκρατία κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, στην περίπτωση που δεν ενεργοποιηθεί και πάλι ο αγωγός από την πρωτεύουσα Μπακού, προς το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ.

09/04 Η διεθνής πετρελαϊκή κοινοπραξία του Αζερμπαϊτζάν, προχώρησε στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από 100.000 σε 50.000 βαρέλια ημερησίως, ως συνέπεια διακοπής της λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς του πετρελαίου από την πρωτεύουσα Μπακού, στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ.

13/04 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Βαλεντίνο Μαρτινέλι, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, όπου και εγκαινίασε την πρεσβεία της χώρας του.

21/04 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ υποστήριξε ότι αντιτίθεται στη χρήση βίας κατά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου επισήμανε ωστόσο ότι δεν στηρίζει την ανεξαρτησία της περιοχής.

22/04 Το Αζερμπαϊτζάν παρέδωσε στο Καζακστάν το φορτίο των έξι μαχητικών ρωσικής προέλευσης τύπου MiG-21, που κατασχέθηκαν πρόσφατα, με την υποψία ότι είχαν τελική προέλευση της Γιουγκοσλαβία.

27/04 Οι πρόεδροι της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν, του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ και της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, είχαν συνάντηση στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Νορβηγίας και της Τουρκίας, στην οποία και συζητήθηκε η εξεύρεση τρόπων επίλυσης των περιφερειακών διαφορών, στην ευρύτερη κεντροασιατική περιοχή, με πολιτικά μέσα.

29/04 Το πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κυριάρχησε στη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν και του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ, στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

29/04 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ υπέγραψε συμφωνίες εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού πλούτου της δημοκρατίας του, με τρεις αμερικανικές εταιρίες, κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον. Η εταιρία Exxon εξασφάλισε δικαιώματα εκμετάλλευσης σε ποσοστό 30% των περιοχών εξόρυξης Ζαφάρ και Μασάλ, ενώ η Mobil εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην εκμετάλλευση των πεδίων γεωτρήσεων στις περιοχές Σαβαλάν, Ντάλγκα, Λέρικ-Ντενίζ και Ζανούμπ. Τα δύο αυτά συμβόλαια καλύπτουν οικονομικά κεφάλαια 5 και 4,5 δις δολάρια αντίστοιχα, ενώ στην εκμετάλλευση των παραπάνω περιοχών συμμετέχει και η κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, σε ποσοστό 50%. Παράλληλα, υπογράφτηκε συμβόλαιο 500 εκατ. δολαρίων, για τη συμμετοχή της Moncrief Oil, από το Τέξας, στην εκμετάλλευση περιοχής 410 τετραγωνικών μιλίων στην περιοχή του ποταμού Κούρα.

30/4 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ υπεβλήθη σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στο Οχάιο των ΗΠΑ.

Μάιος

03/05 Το τμήμα του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν (Μπακού), προς το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ, που διέρχεται από την Τσετσενία λειτούργησε ξανά, μετά από διακοπή τριών ημερών για την αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων.

20/05 Το Αζερμπαϊτζάν διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόκτηση από Αρμενία οκτώ πολλαπλών εκτοξευτών κινεζικής προέλευσης τύπου Typhoon, ενώ η κινεζική πρεσβεία στο Μπακού υποστήριξε ότι τα οπλικά αυτά συστήματα παραδόθηκαν σε Αρμένιους από ξένη εταιρία, που διεξάγει εμπορικές πράξεις με την Κίνα, χωρίς ωστόσο, να ενημερωθούν οι επίσημες κινεζικές αρχές.

20/05 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ πραγματοποίησε επίσκεψη στη Τουρκία,

όπου του απονεμήθει το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης του Ατατούρκ "για τις συνεχείς ειρηνευτικές προσπάθειες".

26/05 Απεσταλμένοι επιτροπών του ΝΑΤΟ και των 19 χωρών-μελών συζήτησαν στο Μπακού τα προβλήματα ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν.

Ιούνιος

07/06 Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από την Κίνα την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να επιστραφούν τα οκτώ πυραυλικά συστήματα τύπου Typhoon, που μέσω κινεζικής εταιρίας, πουλήθηκαν στην Αρμενία. Από την άλλη μεριά, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, προχώρησε στην έκδοση διπλωματικής νότας, στην οποία και διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε κυβερνητική συμμετοχή στη διαδικασία πώλησης του αναφερόμενου οπλικού συστήματος, ενώ πιστοποιεί τη λήψη μέτρων για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

14/06 Φωτιά εκδηλώθηκε στον αγωγό πετρελαίου, που ξεκινά από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού και καταλήγει στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ και συγκεκριμένα στο τμήμα του αγωγού που διέρχεται από την περιοχή του Νταγκεστάν, δίπλα στα σύνορα με την Τσετσενία.

14/06 Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι διεξήχθησαν συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και ανέφερε συγκεκριμένα ότι περίπου 300 Αρμένιοι στρατιώτες επιτέθηκαν κατά θέσεων του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Τέρτερ, περίπου 300 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, ωστόσο αποκρούστηκαν με μεγάλες απώλειες.

15/06 Το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν επικύρωσε συμφωνία οικονομικού ύψους 2,3 δις μεταξύ της κρατικής εταιρίας πετρελαίων (SOCAR) και κοινοπραξίας ιαπωνικών πετρελαϊκών εταιριών. Το ποσοστό συμμετοχής μοιράζεται στο 50%, για κάθε πλευρά, ενώ η κοινοπραξία αυτή, θα δραστηριοποιηθεί στην εκμετάλλευση τριών περιοχών της Κασπίας, που εκτιμάται ότι περιέχουν ποσότητες πετρελαίου, που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια τόνους.

16/06 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ ανακοίνωσε ότι δε θα συμμετέχει στη διάσκεψη για τον Καύκασο, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, με τη συμμετοχή των προέδρων των δημοκρατιών της κεντροασιατικής περιοχής. Το Αζερμπαϊτζάν θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Αρτούρ Ρασίζαντε.

17/06 Ο υπουργός Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν Σαφάρ Αμπίγιεφ ζήτησε την "ειρηνική" παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση με την Αρμενία περί το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

17/06 Nέες συγκρούσεις ξέσπασαν κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας κοντά στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως δήλωσαν Αζέροι αξιωματούχοι. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία της Αγκυρας για τα συνοριακά επεισόδια μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στη συνοριακή γραμμή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τα οποία η Αγκυρα θεωρεί ως "απειλή" κατά της γενικότερης σταθερότητας στην περιοχή.

18/06 Οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της επαρχίας του Αζερμπαϊτζάν, ο αρμενικός πληθυσμός της οποίας με την βοήθεια της Αρμενίας επέτυχε στρατιωτικά την ντε φάκτο ανεξαρτησία της χωρίς όμως να αναγνωρισθεί διεθνώς, κατηγόρησαν το Αζερμπαϊτζάν ότι ξεκίνησε τις συγκρούσεις κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

19/06 Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε την ανησυχία του για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη συνοριακή γραμμή της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων συνοριακών φρουρών, καλλιεργώντας πολεμικό κλίμα στην περιοχή. Ο ΟΗΕ, κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που υπογράφτηκε το 1994.

21/06 Η διάσκεψη κορυφής μεταξύ του προέδρου της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν και του ομολόγου του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ, που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο ματαιώθηκε, καθώς ο Αζέρος πρόεδρος είναι αδύνατο να παραστεί.

22/06 Η τουρκική θυγατρική της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Alcatel κέρδισε το διαγωνισμό ύψους 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του τηλεφωνικού συστήματος του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχων της εταιρείας. Ο Αλτούγκ Οζκάν της Alcatel Teletas, το 65% της οποίας κατέχει η γαλλική εταιρεία, δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες της χρηματοδότησης θα ολοκληρωθούν σύντομα και θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναβάθμιση του δικτύου.

23/06 O Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ πρώην ειδικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην περιοχή της Κασπίας και νυν πρέσβης των ΗΠΑ στο Συμβούλιο της Ευρώπης πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Μπακού την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, συνοδευόμενος από τον αντικαταστάτη του Τζον Βολφ.

24/06 Η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία, προχώρησαν στην υπογραφή διακήρυξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους, σε τομείς οικονομικής και εμπορικής ανάπτυξης.

28/06 Αξιωματούχοι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επισκέφτηκαν τη γραμμή επαφής μεταξύ των αρμενικών δυνάμεων και των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Ιούλιος

02/07 Η Βουλή του Αζερμπαϊτζάν ενέκρινε σήμερα την πρόταση του προέδρου της χώρας Χαιντάρ Αλίεφ για την αποστολή 30 στρατιωτών στη Γιουγκοσλαβία, οι οποίοι θα ενταχθούν στις δυνάμεις της Τουρκίας, η οποία συγκαταλέγεται στους στενούς συμμάχους του Αζερμπαϊτζάν και θα πληρώσει το κόστος της αποστολής, το οποίο, ανέρχεται σε 10.000 δολάρια ετησίως για κάθε στρατιώτη, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Αζα Ιμπάτοβ.

05/07 Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και των δημοκρατιών που συμμετέχουν στην ομάδα GUAM ( Γεωργία, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία), ήταν το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Ταράσιουκ και του ομολόγου του του Αζερμπαϊτζάν Τοφίκ Ζουλφικάρωφ.

08/07 Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Βόλφγκαγκ Σούσελ στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες του Καυκάσου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χαιντάρ Αλίεφ και τον Υπουργό Εξωτερικών Τοφίκ Ζουλφικάρωφ.

14/07 Τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στην περιοχή Σαχ Ντενίζ, σε απόσταση 60 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν Μπακού, έδειξαν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου, ξεπερνούν τα 400 δις κυβικά μέτρα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της εταιρίας BP Amoco PLC. Η αναφερόμενη εταιρία συμμετέχει σε κοινοπραξία που ιδρύθηκε το 1996, με τη συμμετοχή και της νορβηγικής Statoil, της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, αλλά και ρωσικών, ιταλικών, ιρανικών και τουρκικών εταιριών.

15/07 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ είχε συνομιλίες με τον αρμένιο ομόλογο του Ρόμπερτ Κοτσαριάν στην Γενεύη για την διαμάχη Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

21/07 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για εξεύρεση ειρηνικής επίλυσης μετά την συνάντηση των προέδρων τους στη Γενεύη.

22/07 Ο πρόεδρος της γαλλικής γερουσίας, Κριστιάν Πονσελέ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους της ηγεσίας της χώρας.

28/07 Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία συμφώνησαν σήμερα να στείλουν δυνάμεις του Μπακού υπό τουρκική διοίκηση στην ειρηνευτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι ο Αζέρος υπουργός Αμυνας Σαφάρ Αμπίγιεφ και ο συνταγματάρχης Μπετζάτ Τσελίκ του τουρκικού επιτελείου στρατού υπέγραψαν συμφωνία η οποία προβλέπει ότι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν θα μεταβούν στη σερβική επαρχία υπό τουρκική διοίκηση.

Αύγουστος

10/08 Τα σχέδια αλλαγών των γραφειοκρατικών δομών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), κυριάρχησαν στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ειδικός γραμματέας της Γιούρι Γιάροφ, στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Γιαροφ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χαιντάρ Αλίεφ, ενώ υποστήριξε ανοιχτά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ελεύθερης οικονομικής ζώνης μεταξύ των δημοκρατιών που συμμετέχουν στην ΚΑΚ, παρά τις αντιδράσεις του Τουρκμενιστάν.

10/08 Το Αζερμπαϊτζάν ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων του με το Νταγκεστάν, όπου οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται με ισλαμιστές αντάρτες.

20/08 Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Μπιλ Ρίτσαρντσον επισκέφτηκε την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού, όπου και είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Χαιντάρ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό Αρτούρ Ρασίζαντε, αλλά και τον Νατικ Αλιγεφ, πρόεδρο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας, SOCAR. Η ενίσχυση και σταθεροποίηση των διμερών σχέσεων ήταν ο αποκλειστικός στόχος της επίσκεψης του Αμερικανού αξιωματούχου, στη διάρκεια της οποίας, επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Μπακού-Τσεϊχαν, τον οποίο κατά την αμερικανική άποψη θα χρησιμοποιούν τόσο το Καζακστάν, όσο και το Τουρκμενιστάν.

26/08 Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τοφίκ Ζουλφικάρωφ, είχε συνομιλίες με το Γεωργιανό ομόλογό του Ηρακλή Μεναγκαρισβίλι, τον πρόεδρο της Βουλής Ζουράμπ Ζβάνια, αλλά και τον Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην λεπτομερειακή εξέταση του πλαισίου οικονομικής και γεωπολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

26/08 Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των στρατευμάτων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μετά την απόφαση των ηγετών των δυο κρατών να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στα σύνορα τους, ανακοίνωσε το Υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση χθες την νύχτα Αρμένιοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων στο Αζερμπαϊτζάν και οι Αζέροι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά χωρίς να υπάρξουν απώλειες.

28/08 Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Αζερμπαϊτζάν, αποφάσισαν να συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν για πρώτη φορά στην αναφερόμενη δημοκρατία, παρά την αρχική αρνητική τους στάση. Μέλη των κομμάτων Μουσαβάτ, Λαϊκό Μέτωπο και του κόμματος της Εθνικής Ανεξαρτησίας, αποφάσισαν να λάβουν μέρος στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, αφού θα προσπαθήσουν πρώτα να επιφέρουν αλλαγές στον εφαρμοζόμενο εκλογικό νόμο. Το Αζερμπαϊτζάν έχει διαχωριστεί σε 3.500 δημοτικές περιφέρειες, οι οποίες και θα εκλέξουν δημοτικά συμβούλια από 5-19 μέλη. Η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών αυτών, θεωρείται αποφασιστικής σημασίας για την είσοδο του Αζερμπαϊτζάν στους δυτικούς οργανισμούς.

Σεπτέμβριος

02/09 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ επέκρινε τον ρόλο των ΗΠΑ στην επίλυση του διαμάχης με την Αρμενία για το καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν προέβη σε καμία ενέργεια για να λυθεί το πρόβλημα. Ο κ. Αλίεφ, στην συνάντηση που είχε με τον Κάρι Κάβανο, το νέο Αμερικανό διαπραγματευτή για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προβεί σε προτάσεις επίλυσης της διαμάχης εδώ και δυο χρόνια.

02/09 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν όπου είχε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία ηγεσία της χώρας.

03/09 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία των διπλωματικών προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καταλογίζοντας "παθητικότητα" στους χειρισμούς της Ομάδας του Μίνσκ, που έχει συσταθεί από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

03/09 Διμοιρία από το Αζερμπαϊτζάν με 32 στρατιώτες και επικεφαλής υπολοχαγό, αλλά και διμοιρία από τη Γεωργία με 34 στρατιώτες και επικεφαλής ανθυπασπιστή, μετέβη στην Τουρκία προκειμένου να παρακολουθήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός μήνα.

08/09 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ, γνωστοποίησε την πρόθεση του, να είναι υποψήφιος για τρίτη προεδρική θητεία, στις εκλογές του 2003. Ο Αλίεφ εκλέχτηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1993 και επανεκλέχτηκε τον Οκτώβριο του 1998. Σημειώνεται ότι το σύνταγμα που βρίσκεται σε ισχύ στο Αζερμπαϊτζάν, επιτρέπει μόνο για δύο φορές, την εκλογή ενός προσώπου στην προεδρία.

13/09 Αξιωματούχοι της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR και της διεθνούς πετρελαϊκής κοινοπραξίας της Γεωργίας (GIOC), συναντήθηκαν στην Τιφλίδα επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη τους, στην κατασκευή του κεντρικού αγωγού πετρελαίου από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού με τελική κατάληξη τον πετρελαϊκό κόμβο του Τσεϊχάν, στη Μεσόγειο.

14/09 Ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν, συναντήθηκε στο περιθώριο της διάσκεψης της Γιάλτας για τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ, με κύριο θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

14/09 Ο Αζέρος υπουργός Αμυνας Σαφάρ Αμπίγιεφ και ο Αρμένιος ομόλογός του Βαγκαρσάκ Χαρουτουνιάν συναντήθηκαν στην περιοχή Γκαζάχ του Αζερμπαϊτζάν, περίπου 500 χιλιόμετρα δυτικά του Μπακού και συζήτησαν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

16/09 Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Βρετανός λόρδος Ράσελ Τζόνστον πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χαιντάρ Αλίεφ, τον πρόεδρο της βουλής Μουρτούζ Αλεξέρωφ και τον υπουργό Εξωτερικών Τοφίκ Ζουλφικάρωφ για το πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

17/09 Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αρμενίας Ζουράμπ Ζβάνια, συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν Κάρεν Ντεμιρτσιάν και Μουρτούζ Αλεξέρωφ στην Τιφλίδα, υπό την αιγίδα της κοινοβουλευτικής διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

17/09 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ καταδίκασε το κύμα εκρήξεων που έχει πλήξει τη Ρωσία όπως επίσης και τους ισλαμιστές αντάρτες που μάχονται με τα ρωσικά στρατεύματα στο Νταγκεστάν.

18/09 Ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ, Κνουτ Βόλεμπεκ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μπακού όπου είχε επαφές με τον Αζέρο πρόεδρο Χαιντάρ Αλίεφ, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μουρτούζ Αλεξέρωφ, τον πρωθυπουργό Αρτούρ Ρασίζαντε και τον υπουργό Εξωτερικών Τόφικ Ζουλφικάρωφ.

21/09 Ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας της Αμπχαζίας Βλάντισλαβ Αρντίνζμπα και ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας άρσης των περιορισμών για τις μετακινήσεις στα ρωσικά σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, που είχαν επιβληθεί το 1994, 1995 και 1997, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικού αποκλεισμού στην Αμπχαζία.

21/09 Ο Αζέρος πρόεδρος Χαιντάρ Αλίεφ καλωσόρισε την υπογραφή συμφωνίας Ρωσίας - Καζακστάν για τη διαίρεση της Κασπίας Θάλασσας σε δύο τομείς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Μπακού είναι έτοιμο να υπογράψει παρόμοια συμφωνία με τη Ρωσία.

22/09 Εκπρόσωποι 10 κυβερνήσεων από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας, αλλά και αντιπρόσωποι 24 πετρελαϊκών εταιριών, παρευρέθηκαν σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού, προκειμένου να τιμήσουν τη συμπλήρωση μιας πενταετίας από την υπογραφή του πρώτου συμβολαίου διεθνούς πετρελαϊκής συνεργασίας, οικονομικού ύψους 10 δις δολαρίων.

22/09 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ διέψευσε τις ρωσικές κατηγορίες ότι η χώρα του χρησιμοποιείται ως βάση για να μεταφέρει όπλα στις τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στο Βόρειο Καύκασο.

23/09 Ενα νέο εθνικιστικό κόμμα έκανε την εμφάνιση του στην πολιτική ζωή της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πρόκειται για το Αρμενικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, που οργάνωσε το ιδρυτικό του συνέδριο, ενώ θα προσπαθήσει να λειτουργήσει ως μέτωπο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στην Αρμενία και το Καραμπάχ, με κεντρικό άξονα τη συγκρότηση πανεθνικού αρμενικού κοινοβουλίου, στο οποίο θα εκπροσωπούνται και οι Αρμένιοι της διασποράς, από όλα τα μέρη του κόσμου.

23/09 Το Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε τους τελευταίους τέσσερις Αρμένιους στρατιώτες που κρατούσε ως αιχμαλώτους από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο πλαίσιο μίας χειρονομίας καλής θέλησης για τη βελτίωση των σχέσεων με την αντίπαλη δημοκρατία του Καυκάσου.

26/09 Πραγματοποιήθηκε στο Ναλτσίκ το πρώτο συνέδριο των λαών του Καυκάσου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Γεωργίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και των δημοκρατιών του Βορείου Καυκάσου.

30/09 Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Ρουσάιλο, είχε συνομιλίες στη Μόσχα με τους ομολόγους του της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας, Σουρέν Αμπραχαμιάν, Ραμίλ Ουζούμπωφ και Κάχα Ταργκαμάζντε. Οι υπουργοί, είχαν συνάντηση και με το Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, που υποστήριξε τη συγκρότηση κοινού κέντρου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας σε όλη την επικράτεια της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

Οκτώβριος

01/10 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν Βαρντάν Οσκανιάν και Τοφίκ Ζουλφικάρωφ, συναντήθηκαν με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάντλιν Ολμπράϊτ σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικού πλαισίου για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών υπό των ΟΑΣΕ, με στόχο την πολιτική επίλυση στο πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

01/10 Οι δώδεκα πρώην σοβιετικές δημοκρατίες -που αποτελούν την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών- ανάμεσα τους και η Γεωργία υπέγραψαν συμφωνία για να νικήσουν τους ισλαμιστές που πραγματοποιούν επιχειρήσεις στη Ρωσία και στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

07/10 Η πολιτική συμμαχία του Δημοκρατικού Μπλοκ στο Αζερμπαϊτζάν, που εκφράζει την αντιπολίτευση, χαρακτήρισε ως "απάνθρωπη ενέργεια" τη διεξαγωγή των ρωσικών επιχειρήσεων στην Τσετσενία και κάλεσε την ρωσική ηγεσία στο Κρεμλίνο, να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις.

09/10 Το Αζερμπαϊτζάν προχώρησε στη σύναψη προκαταρτικής συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα, σχετικά με τη χορήγηση δανειοδοτήσεων 400 εκατ. δολαρίων, μέσα στην επόμενη τριετία.

10/10 Περίπου 50.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού και διαμαρτυρήθηκαν για την ανάμειξη της Αρμενίας στη διαμάχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

11/10 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ είχε συνομιλίες για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τον Αρμένιο ομόλογό του Ρόμπερτ Κοτσαριάν στο Σανταράκ του νοτιοδυτικού Αζερμπαϊτζάν.

12/10 Οι υπουργοί Εξωτερικών Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο στην προσπάθεια τους για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

13/10 Αντιπροσωπείες του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν είχαν συνομιλίες στην Τεχεράνη για την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας.

14/10 Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι που έχουν τεθεί από τον οργανισμό για τη χορήγηση δανείου τριετούς διάρκειας, οικονομικού ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

18/10 Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Μπακού μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Χαιντάρ Αλίεφ. Οι συνομιλίες τους κατέληξαν σε συμφωνία για την κατασκευή αγωγού για την μεταφορά πετρελαίου από το Μπακού έως τις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας. Τα τελικά έγγραφα για την κατασκευή του αγωγού Μπακού-Τσεϊχάν θα υπογραφούν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τον επόμενο μήνα στην Κωνσταντινούπολη.

20/10 Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαρντάν Οκσανιάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι συνεχίζει να απορρίπτει κάθε μορφή συνεργασίας με την Αρμενία λόγω του αργού ρυθμού της επίλυσης του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

21/10 Ο πνευματικός ηγέτης των μουσουλμάνων στο Αζερμπαϊτζάν, Αλαξακούρ Πασάζεϊντ κατηγόρησε την Μόσχα για την πολιτική που ακολουθεί στην υπόθεση της Τσετσενίας και χαρακτήρισε την πολιτική αυτή "γενοκτονία".

21/10 Ο πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν Αρτούρ Ρασίζαντε πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν με στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών.

21/10 Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρία BP Amoco, που συμμετέχει στη διεθνή πετρελαϊκή κοινοπραξία του Αζερμπαϊτζάν, υποστήριξε την κατασκευή του κεντρικού αγωγού μεταφοράς πετρελαίου, από την πρωτεύουσα Μπακού, στον τουρκικό πετρελαϊκό κόμβο του Τσεϊχαν στη Μεσόγειο.

25/10 Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τοφίκ Ζουλφικάρωφ και ο σύμβουλος του προέδρου Ελντάρ Ναμάζοφ παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνομιλίες με την Αρμενία όσον αφορά στη διευθέτηση της κρίσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

25/10 Η Ρωσία ξεκίνησε την κατασκευή νέου αγωγού πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Νοβοροσίσκ, ο οποίος θα παρακάμπτει τη δημοκρατία της Τσετσενίας.

25/10 Η Αρμενία απελευθέρωσε δύο στρατιώτες από το Αζερμπαϊτζάν σε κίνηση καλής θέλησης για τη βελτίωση των σχέσεων της με το Αζερμπαϊτζάν.

26/10 Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ επισκέφθηκε το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο ανεπίσημης περιοδείας του στη περιοχή του Καυκάσου και είχε συνομιλίες με μέλη της ηγεσίας της χώρας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

26/10 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ όρισε νέο υπουργό Εξωτερικών τον Βιλαγιάτ Γκουλίεφ, ο οποίος αντικατέστησε τον Τοφίκ Ζουλφικάρωφ, που παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το χειρισμό διευθέτησης της διαμάχης με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

29/10 Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία τεξανικών συμφερόντων Conoco, ανακοίνωσε τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της, στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού, μετά την αποτυχία της να εξασφαλίσει την υπογραφή συμφωνίας με την κρατική πετρελαϊκή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR) σχετικά με την εκμετάλλευση του πεδίου γεωτρήσεων στην περιοχή Γκιουνεσλί.

31/10 Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Τουρκία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Χαιντάρ Αλίεφ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

02/11 Ο Πολωνός πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, συναντήθηκε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν με τον πρόεδρο Χαιντάρ Αλίεφ, με κύριο θέμα την υποστήριξη της αναφερόμενης χώρας προς το Αζερμπαϊτζάν, για την ένταξη του στο Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου, τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

02/11 Το βραβείο Ειρήνης Κεμάλ Ατατούρκ απονεμήθηκε στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σε ειδική τελετή στο προεδρικό μέγαρο.

04/11 Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα αρχίσει διάλογο με τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν για την καθιέρωση του καθεστώτος έκδοσης βίζας για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στη Ρωσία για να καταπολεμηθεί το ρεύμα μεταναστών και η παράνομη είσοδος Τσετσένων ανταρτών στη Ρωσία.

09/11 Ο Ζαν Ζακ Γκαγιάρντ, πρόεδρος της ομάδας του Μίνσκ, που έχει διορίσει ο ΟΑΣΕ για την επίλυση του ζητήματος Ναγκόρνο-Καραμπάχ συναντήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν με μέλη της ηγεσίας της χώρας. Ο κ. Γκαγιάρντ είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Βιλαγιάτ Γκουλίεφ και τον πρόεδρο Χαιντάρ Αλίεφ.

11/10 Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν να υπογράψουν δέσμευση για την ειρήνη σχετικά με τη μακροχρόνια εδαφική τους διαμάχη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη.

12/11 Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Αζερμπαϊτζάν, προχώρησαν στη δημοσιοποίηση διακήρυξης, στην οποία τονίζουν τα μέτρα που θεωρούν αναγκαία για την επίλυση του προβλήματος, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στο πακέτο αυτό των μέτρων, περιλαμβάνεται η συμμόρφωση της Αρμενίας, με τις τέσσερις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπουν την αποχώρηση των δυνάμεων της Αρμενίας από το Καραμπάχ, ενώ απαιτούν και την καταβολή αποζημιώσεων από το Ερεβάν, για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πολεμικές συγκρούσεις. Το Ισλαμικό Κόμμα του Αζερμπαϊτζάν δεν υπέγραψε τη διακήρυξη.

16/11 Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να αυξήσει την οικονομική της βοήθεια προς το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, σε περίπτωση που σημειωθεί πρόοδος στη μεταξύ τους διαμάχη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

18/11 Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, υπέγραψαν πακέτο συμφωνιών για την κατασκευή αγωγού πετρελαίου Μπακού-Τζεϊχάν και αγωγών φυσικού αερίου μέσω της Κασπίας. Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν από τους προέδρους των παραπάνω χωρών, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, προβλέπουν την προμήθεια των παγκόσμιων αγορών με πετρέλαιο από την Κασπία και με φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν μέσω του τουρκικού εδάφους.

Η έρευνα εφαρμογής του σχεδίου, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, διεξήχθη πέρυσι από την Αγκυρα, και θα περνά από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2004. Οι χώρες σκοπεύουν να δημιουργήσουν εταιρεία για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την κατασκευή του αγωγού.

19/11 Ο πρόεδρος της χώρας Χαιντάρ Αλίεφ δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν επιδιώκει αύξηση της αριθμητικής οροφής των συμβατικών οπλικών συστημάτων, που επιτρέπεται να έχει αναπτυγμένα στο έδαφος του.

19/11 Ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν υποστήριξε ότι το Αζερμπαϊτζάν απέρριψε πρόταση της Αρμενίας για την επίλυση της διαμάχης με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.