31 / 12 / 99
Web Posted:
14:31 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΑΡΜΕΝΙΑ
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.

Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)

ΑΡΜΕΝΙΑ

Δεκέμβριος 1998

01/12 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και της μη αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσαν ότι αποδέχονται το σχέδιο προτάσεων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ως τη βάση εκκίνησης διαβουλεύσεων για την επίλυση του προβλήματος.

03/12 Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς δδήλωσε ότι o oργανισμός συγκέντρωσε, το ποσό των 837.000 δολαρίων για την ενίσχυση των ιατρικών κέντρων στις έξι δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, Γεωργία, Αρμενία, Ρωσία, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν και Ουκρανία.

06/12 Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ εξέφρασε την υποστήριξή της για τη σύμβαση, που αφορά την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας υιοθετώντας ένα ψήφισμα που υπέβαλε η Αρμενία και προέτρεψε τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να λάβουν μέτρα για να ενδυναμώσουν τη συνεργασία μεταξύ τους, ώστε να γίνουν πράξη, όσα προβλέπονται από τη σύμβαση.

07/12 Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαρντάν Οσκανιάν δήλωσε ότι η Αρμενία είναι έτοιμη να ξεκινήσει "παραγωγικό διάλογο" με τη νέα τουρκική κυβέρνηση.

15/12 Η Ρωσία προχώρησε στην άμεση διάθεση πυρηνικού καυσίμου προς την Αρμενία, προκειμένου να μη διακοπεί η λειτουργία του ατομικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο Μετνζαμόρ.

Στο μεταξύ, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για τη χορήγηση δανείου 20.240.000 USD στην Αρμενία, που θα αξιοποιηθεί στην οργάνωση μέτρων πυρηνικής ασφάλειας, αλλά και στη μεταφορά πυρηνικού καυσίμου.

15/12 Ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος δέχθηκε τον υπουργό Πολιτισμού της Αρμενίας, Ρόλαντ Σαρογιάν που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα και συζήτησαν για όλο το φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, για τη συνεργασία σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο σε όλους τους τομείς: στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αρχαιολογικής έρευνας αλλά και στους τομείς του σύγχρονου πολιτισμού.

16/12 Η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης οργάνωσε ακροάσεις με τη συμμετοχή κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας από την Αρμενία, αλλά το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να συμμετέχει, διαμαρτυρόμενο για την παρουσία αντιπροσωπείας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπό τον πρόεδρο του Αρκάντι Γκιουκασιάν.

17/12 Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προμήθευσε στρατιωτικά αεροσκάφη στην Αρμενία με την οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή τους.

18/12 Ο αντιπτέραρχος Ανατόλι Κορνούκοφ αρχηγός της ρωσικής αεροπορίας, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αρμενία, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αρμέν Νταρμπικιάν και τον υπουργό Άμυνας Βαζγκέν Σαρκισιάν. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο πλαίσιο ανάπτυξης στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας, αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

23/12 Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών ανάμεσα στην Αρμενία, τη Βουλγαρία και τη Γεωργία υπέγραψαν οι υπουργοί μεταφορών των τριών χωρών -Γέρβαν Ζακαριάν, Βίχελμ Κράους και Μέραμπ Αντεισβίλι-σε συνάντηση που είχαν στο Ερεβάν.

23/12 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνοφ υποστήριξε ότι η ρωσο-αρμενική στρατιωτική συνεργασία δεν έχει στόχο να βλάψει το Αζερμπαϊτζάν.

Ιανουάριος 1999

04/01 Το κοινοβούλιο της Αρμενίας ψήφισε τον προϋπολογισμό του 1999, ο οποίος προηγουμένως είχε αποσπάσει την έγκριση τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Έτσι, ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς προβλέπει δημόσιες δαπάνες 248,3 δις ντραμς (477,5 εκατ. δολάρια), έσοδα 191,7 δις ντραμς, αλλά και κίνηση του ελλείμματος γύρω στο 5% επί του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι ποσοστό 95% του ελλέιμματος αυτού, αντιστοιχεί σε εξωτερικά δάνεια.

04/01 Ο αδερφός του Αρμένιου προέδρου Βαλέρι Κοτσαριάν έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό ατύχημα, όταν έχασε τον έλεγχο του διθέσιου αεροσκάφους το οποίο οδηγούσε με αποτέλεσμα να συγκρουστεί στο πεδίο αεροπορικών εκπαιδεύσεων Αρζνί, κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας Ερεβάν.

08/01 Η Αρμενία δημιούργησε εφετεία και πρωτοδικεία στο πλαίσιο της δικαστικής μεταρρύθμισης που διεξήχθη στη χώρα. Με προεδρικά διατάγματα διορίστηκαν πρόεδροι και δικαστές σε τρία εφετεία για διώξεις πολιτών, εγκληματικές, στρατιωτικές και οικονομικές υποθέσεις, ενώ διορίστηκαν επίσης δικαστές για τα πρωτοδικεία στο Ερεβάν και την περιφέρεια.

12/01 Το νόμισμα της Αρμενίας (ντραμ) σημείωσε πτώση έναντι του αμερικανικού νομίσματος πέφτοντας στα 550/1, έναντι 525/1, για να σταθεροποιηθεί τελικά στα 545/1, μετά από παρέμβαση της κεντρικής αρμενικής τράπεζας.

13/01 Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαρντάν Οσκανιάν διαβεβαίωσε το Αζερμπαϊτζάν ότι η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Αρμενίας δε στοχεύει κατά τρίτης χώρας, αλλά αποτελεί έναν από τους τομείς της διμερούς συνεργασίας.

14/01 Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Κατσατούρ Μπεζιργιάν δήλωσε ότι ο νέος εκλογικός νόμος, που θα ψηφιστεί από το αρμενικό κοινοβούλιο χρειάζεται σοβαρές τροποποιήσεις γιατί δεν προβλέπει την αποτελεσματική αντιμετώπιση "τεχνικών θεμάτων", που συνδέονται με την αξιοπιστία του, στην καταμέτρηση των ψήφων.

14/01 Ο Ανατόλι Ντριούκοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αρμενία, διέψευσε τις καταγγελίες κυβερνητικών αξιωματούχων του Αζερμπαϊτζάν, σχετικά με την ανάπτυξη του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300, σε αρμενικό έδαφος αλλά τόνισε ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται άμεσα για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των δυνάμεων, που διατηρεί στην Αρμενία, συμπεριλαμβανομένης και της αντιαεροπορικής άμυνας.

15/01 Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαρντάν Οσκανιάν προέτρεψε τους αντιπροέδρους της Ομάδας του Μίνσκ, που έχει συγκροτηθεί από τον ΟΑΣΕ, για την επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, να παραμείνουν σταθεροί στο κείμενο του σχεδίου ειρήνευσης, που παρουσίασαν πρόσφατα, προκαλώντας την αντίδραση του Αζερμπαϊτζάν.

18/01 Ο Μίτσελ Λέμον πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αρμενία εκτίμησε ότι η αναφερόμενη πρώην σοβιετική δημοκρατία, μπορεί να εξελιχθεί "σε οικονομική κινητήριος δύναμη για την περιοχή του Καύκασου" με την προϋπόθεση επιτυχούς υλοποίησης των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και τις ανάπτυξης στενών σχέσεων, με τις γειτονικές δημοκρατίες.

20/01 Ο ΟΤΕ υπέγραψε συμφωνίες με Αρμενία, Βουλγαρία, Ρωσία, Ουκρανία, Κύπρο και Σλοβενία για τη δημιουργία καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών που προβλέπεται να συνδέσει υποβρυχίως τη Βάρνα, την Οδησσό, το Νοβοροσίσκ, την Τιφλίδα και τη Γεωργία.

22/01 Ο πρόεδρος της Εθνικής Δημοκρατικής Ένωσης Βαζγκέν Μανουκιάν καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου Ρόμπερτ Κοτσαριάν και του υπουργού Αμυνας της Αρμενίας Βαζγκέν Σαρκισιάν και δήλωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση στην Αρμενία δεν έχει κάνει τίποτε το ουσιαστικό για τη βελτίωση της γενικότερης κατάστασης στη χώρα.

22/01 Αμερικανική ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαμαρτυρήθηκε στον Αρμένιο πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσαριάν για την καταπάτηση των δικαιωμάτων στη δημοκρατία του Καυκάσου, όπως βασανισμοί, αυθαίρετες συλλήψεις και απάτη στις εκλογές. Σε 12σέλιδη επιστολή στον επικεφαλής της Αρμενίας, η αμερικανική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιέλαβε λίστα παραπόνων, που υπονομεύουν την αίτηση της χώρας για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

25/01 Η αμερικανική εταιρία παραγωγής αυτοκινήτων General Motors, αποφάσισε την ενεργοποίηση παραγωγικών δραστηριοτήτων της στην Αρμενία, σε συνεργασία με το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου.

25/01 Ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δήλωσε ότι η επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα εξομαλύνει τις σχέσεις Αρμενίας-Τουρκίας.

26/01 Tο Συνταγματικό Δικαστήριο στην Αρμενία, μελέτησε τη προσφυγή 72 βουλευτών, που θεωρούν αντισυνταγματικό, το νέο νόμο για τις τηλεπικοινωνίες, ο οποίος και ψηφίστηκε την προηγούμενη χρονιά. Ο νόμος αυτός, δίνει στην αρμενική εταιρία τηλεπικοινωνιών Armen Tel, αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης ολόκληρου του τηλεφωνικού δικτύου της χώρας. Σημειώνεται ότι ο ελληνικός ΟΤΕ κατέβαλε ποσό 142 εκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 1997, για τον έλεγχο του 80% της Armen Tel, αλλά και τα σχετικά δικαιώματα αποκλειστικότητας για μια 15ετία.

29/01 Δύο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν συνομιλίες στο Ερεβάν και στο Μπακού, με κυβερνητικούς αξιωματούχους από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά επισκέφτηκαν και την μη αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκειμένου να εξετάσουν λεπτομερώς, τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, για ενεργοποίηση ουσιαστικού διαλόγου.

Φεβρουάριος

02/02 Νέο κόμμα με την ονομασία Ρεπουμπλικανικό Κόμμα συγκροτήθηκε στην Αρμενία μετά τη συνένωση του με το κόμμα Yekrapah, που συγκροτούν οι βετεράνοι του Καραμπάχ, ενώ ο αρχηγός του και κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Αλμπέρτ Μπαζεγιάν, τόνισε την ανάγκη υλοποίησης πρωτοβουλιών "για τη διασφάλιση τήρησης του νόμου και καταπολέμησης της διαφθοράς".

05/02 Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Αζερμπαϊτζάν για τον κίνδυνο κατά της εθνικής του ασφάλειας, από την εγκατάσταση ρωσικών οπλικών συστημάτων, εντός των εδαφικών ορίων της Αρμενίας και επισήμανε ότι τα όπλα, πρόκειται για το γνωστό πλέον πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300, αλλά και μαχητικά MiG-29 δεν έχουν παραδοθεί στις αρμενικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά έχουν αναπτυχθεί στη βάση που η Ρωσία διατηρεί, στην Αρμενία.

08/02 Ο Πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν διαβεβαίωσε αποστολή της κοινοβουλευτικής διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), που επισκέφτηκε το Ερεβάν για τη δέσμευση της δημοκρατίας του, στην ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και στην ελευθερία διακίνησης ιδεών και απόψεων, τόσο από πρόσωπα, όσο και από τα μέσα επικοινωνίας.

08/02 Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκλιση του αρμενικού κοινοβουλίου μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης για να εξετάσει τις καταγγελίες σχετικά με την πώληση μέρους της κρατικής τηλεφωνικής εταιρείας Armentel στον OTE για την οποία η αντιπολίτευση έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

09/02 Το αρμενικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο εκλογικό νόμο, στη διάρκεια της τρίτης συζήτησης και παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηγέτης της Εθνικής Δημοκρατικής Ενωσης Βαζγκέν Μανουκιάν, κάλεσε το εκλογικό σώμα να είναι ιδιαίτερα προσεχτικό για τον εντοπισμό φαινομένων νοθείας, στις κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν το Μάιο.

09/02 Δολοφονήθηκε ο στρατηγός Αρστρούν Μαρκαριάν, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας και το πτώμα του βρέθηκε σε δρόμο ανάμεσα στο Ερεβάν και την πόλη Σεβάν, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

15/02 Ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λούζκοφ, πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στο Ερεβάν, χαρακτηρίζοντας την Αρμενία ως "στρατηγικό συνεργάτη της Ρωσίας" στην περιοχή της Κασπίας.

19/02 Ο αρχηγός της ρωσικής αεροπορίας Ανατόλι Κορνούκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία άρχισε την αποστολή εξαρτημάτων του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 Zenith, στην αεροπορική βάση στο Γκιούμρι της Αρμενίας

19/02 Ο πρόεδρος Ρόμπερτ Κοτσαριάν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Αρμενίας θα διεξαχθούν στις 30 Μαΐου.

24/02 Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αρμενία κατηγόρησαν το συντάκτη του νέου εκλογικού νόμου Βίκτωρ Νταλακιάν, για αυθαίρετη προσθήκη τροποποιήσεων, που ενισχύουν τις εξουσίες της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

24/02 Δυο χιλιάδες Κούρδοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Ερεβάν, της πρωτεύουσας της Αρμενίας, ζητώντας την απελευθέρωση του ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτζαλάν και καταδικάζοντας τη στάση των κρατών για τη σύλληψη του Οτζαλάν.

Μάρτιος

03/03 Ο Αρσέν Γκασπαριάν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι έδαφος που ανήκει τόσο στους Αρμένιους όσο και στους κατοίκους του Αζερμπαϊτζάν, ενώ η σχέση μεταξύ των δύο λαών, δεν πρέπει να βασίζεται στη λογική της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας, αλλά στη μεταξύ τους ισότητα.

04/03 Βουλγαρική αντιπροσωπεία υπό τον πρόεδρο της Βουλής, Γιορντάν Σοκόλοφ, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αρμενία και έγινε δεκτή από πρόεδρο της Αρμενίας, Ρόμπερτ Κοτσαριάν και τον πρωθυπουργό Αρμέν Νταρμπινιάν.

04/03 Το κόμμα Γεκράπα που διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή της Αρμενίας, πρότεινε την τροποποίηση 31 διατάξεων του εκλογικού νόμου, που ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται στα κύρια αιτήματα και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

08/03 Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαρντάν Οσκανιάν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο και μετέβη στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στο τέρμα της οδού Λήδρας.

15/03 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμα του, υποστήριξε το πακέτο ειρηνευτικών προτάσεων της Ομάδας του Μίνσκ, που έχει συσταθεί από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με στόχο την επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο χαρακτηρίζεται ως "ουσιαστική βάση διαπραγμάτευσης", μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

18/03 Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Βαρντάν Οσκανιάν δήλωσε ότι η ίδρυση ενός περιφερειακού οργανισμού στην περιοχή του Καύκασου, θα είχε θετική επίδραση στην εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή.

23/03 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Ηρακλή Μεναγκαρισβίλι συναντήθηκε στο Ερεβάν, με τον Αρμένιο ομόλογο του, Βαρντάν Οσκανιάν και συζήτησαν πρωτοβουλίες για την επίλυση των διαφορών στην Αμπχαζία και το Καραμπάχ.

Απρίλιος

08/04 Η αντιπολίτευση της Αρμενίας καταδίκασε την απόφαση του προέδρου της χώρας Ρόμπερτ Κοτσαριάν να παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυσή του, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η ημερομηνία συμπίπτει με τον εορτασμό της Αρμενίας για τα θύματα από την Οθωμανική γενοκτονία του 1915.

13/04 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Βαλεντίνο Μαρτινέλι επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσαριάν, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Βαρντάν Οσκανιάν.

14/04 Διεξήχθη στο Ερεβάν επίσημη τελετή για την έναρξη συμμετοχής των αεροπορικών αμυντικών δυνάμεων της Αρμενίας στην κοινή αεράμυνα της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

22/04 Το υπουργείο Εξωτερικών στο Ερεβάν ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Παύλος Ιωάννης ο Β', θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Αρμενία, στις 2 Ιουλίου.

25/04 Την 84η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων τίμησαν τα μέλη της αρμενικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής εξουσίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

27/04 Πραγματοποιήθηκε συναυλία με εννέα νεαρούς βιρτουόζους από την Αρμενία στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 84η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

28/04 Άρχισε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 30ης Μαίου, ενώ σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, θα συμμετέχουν σ' αυτές 21 κόμματα.

Μάιος

03/05 Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αρμενίας Βάνο Σιραντεγιάν συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη χώρα, καθώς θεωρείται ύποπτος ως ηθικός αυτουργός σε τρεις απόπειρες δολοφονίας.

04/05 Η ρωσική βιομηχανία παραγωγής αεροσκαφών Sukhoi ανακοίνωσε τη πρόθεση της να ξεκινήσει την παραγωγή ελαφρών αεροσκαφών στην Αρμενία.

11/05 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία συνοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρη Νιώτη, του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρου Μπαλτά και του πρόεδρου του ΣΑΕ Αντριου Αθενς. Ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε το Μουσείο Αρχαίων Χειρογράφων "Ματενανταράν", παρακάθισε σε δείπνο που διοργάνωσε η Ελληνική πρεσβεία στην πρεσβευτική κατοικία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Ομογένειας και τον Πρόεδρο της Αρμενίας κ. Κοτσαριάν και υπεγράφησαν συμφωνίες "αποφυγής διπλής φορολογίας" και "συνεργασίας στον τελωνειακό τομέα" και έγινε ανταλλαγή εγγράφων επικυρώσεως "συμφωνίας, φιλίας και συνεργασίας" και προξενικής συμφωνίας.

18/05 Ομάδα Γάλλων, Βέλγων και Τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων που επιθεώρησε βάσει των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας, που βρίσκεται δίπλα στην πρωτεύουσα Ερεβάν, δε διαπίστωσε παραβάσεις της συνθήκης για τον περιορισμό των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη (CFE), που υπογράφτηκε το 1990.

20/05 Το Αζερμπαϊτζάν διαμαρτυρήθηκε για την απόκτηση από Αρμενία οκτώ πολλαπλών εκτοξευτών κινεζικής προέλευσης τύπου Typhoon, ενώ η κινεζική πρεσβεία στο Μπακού υποστήριξε ότι τα οπλικά αυτά συστήματα παραδόθηκαν στους Αρμένιους από ξένη εταιρία, που διεξάγει εμπορικές πράξεις με την Κίνα, χωρίς ωστόσο, να ενημερωθούν οι επίσημες κινεζικές αρχές.

21/05 Ο Ειδικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) Γιούρι Γιάροφ, συναντήθηκε στο Ερεβάν, με τον πρόεδρο της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν, αλλά και τον πρωθυπουργό Αρμέν Νταρμπινιάν.

24/05 Οι υπουργοί Αμυνας έξι δημοκρατιών της κεντροασιατικής περιοχής επιβεβαίωσαν την τήρηση των προβλεπομένων από τη συμφωνία συλλογικής ασφάλειας για την Κεντρική Ασία, που υπογράφτηκε το 1992 από την Ρωσία, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, τη Κιργισία και το Τατζικιστάν. Η διάσκεψη αυτή, πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, υπό την προεδρία του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.

24/05 Στο περιθώριο της διάσκεψης των υπουργών Αμυνας της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), που πραγματοποιήθηκε στο Ερεβάν, ο Αρμένιος υπουργός Αμυνας Βαζγκέν Σαρκισιάν και ο Λευκορώσος ομόλογος του, Αλεξάντερ Τσουμάκου, υπέγραψαν συμφωνία διμερούς αμυντικής συνεργασίας, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο.

30/05 Διεξήχθησαν κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αρμενία.

Ιούνιος

01/06 Θετική αξιολόγηση έκανε το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις συνθήκες διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή στην Αρμενία, επισημαίνοντας ότι εμφανίζεται "σημαντική βελτίωση" σε σχέση με τις προηγούμενες του 1995, γεγονός που "θα ληφθεί υπόψη στην εξέταση της αίτησης ένταξης" της χώρας στον οργανισμό του Στρασβούργου, όπου έχει καθεστώς ειδικού προσκεκλημένου από το 1996. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), παρατήρησε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν γενικά με ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο, σε σύγκριση με τα δεδομένα των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

07/06 Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζεϊμς Βόλφενσον, επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, όπου και είχε συναντήσεις με τους ηγέτες του κόμματος Συμμαχία Ενότητας, που κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές.

07/06 O πρωθυπουργός της Αρμενίας Αρμέν Νταρμπινιάν υπέβαλε την παραίτηση του στον πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσαριάν ο οποίος είχε ζητήσει τη δημιουργία κυβέρνησης που να ανταποκρίνεται στο νέο συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων που δημιούργησαν οι εκλογές.

08/06 Η κεντρική εκλογική επιτροπή στην Αρμενία ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, που διεξήχθησαν στις 30 Μαίου και σύμφωνα με τα οποία: η Συμμαχία της Ενότητας με τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας Βαζγκέν Σαρκισιάν και του πρώην γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος Κάρεν Ντερμιρτσιάν εξασφάλισε το 41,67% των ψήφων κερδίζοντας 29 από τις 56 έδρες, που κατανέμονται από το αναλογικό σύστημα. Εξασφάλισε επίσης 28 από τις 75 έδρες που κατανέμονται από τις εκλογικές περιφέρειες, φτάνοντας σε σύνολο τις 57. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αρμενίας ακολούθησε με 12,1% και 10 έδρες, το Κόμμα της Δεξιάς Συμφωνίας (7,97%) και επτά έδρες, η Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία (7,83%) και επτά έδρες, η Χώρα του Νόμου (5,28%) και έξι έδρες, η Εθνική Δημοκρατική Ένωση (5,17%) και έξι έδρες. Η Αρμενική Πανεθνική Ένωση και το Κόμμα της Αποστολής εκπροσωπούνται στο νέο κοινοβούλιο με μία έδρα, ενώ εκλέχθηκαν και 32 ανεξάρτητοι βουλευτές.

10/06 Ο Κάρεν Ντεμιρτσιάν, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Αρμενίας εκλέχθηκε πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης. Το κοινοβούλιο της Αρμενίας που αναδείχθηκε στις 30 Μαΐου περιλαμβάνει 129 βουλευτές που αντιπροσωπεύουν έξι πολιτικά κόμματα, τα οποία έλαβαν περισσότερο από το 5% των ψήφων. Η Ένωση Συνασπισμού, που σχηματίστηκε από το Ρεπουμπλικανικό και το Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία των εδρών.

11/06 Ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν διόρισε με προεδρικό διάταγμα τον Βαζγκέν Σαρκισιάν ως πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Αρμέν Νταρμπινιάν.

12/06 Η Γεωργία, η Αρμενία και το Ιράν προχώρησαν στην υπογραφή μνημονίου για την ανάληψη κοινών μέτρων αντιμετώπισης της διακίνησης ναρκωτικών, στην κεντροασιατική περιοχή.

14/06 Συγκρούσεις διεξήχθησαν ανάμεσα σε δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

17/06 Ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν ανακοίνωσε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 30ης Μαίου, στην οποία και συμμετέχουν εννέα υπουργοί από την προηγούμενη κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εξωτερικών, Βαρντάν Οσκανιάν.

22/06 Ο νέος πρωθυπουργός της Αρμενίας Βαζγκέν Σαρκισιάν παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης του στο κοινοβούλιο, δίνοντας έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατό οι συνέπειες που προκαλεί το πέρασμα στην ελεύθερη οικονομία, για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση του, θα λάβει μέτρα για τον περιορισμό της διαφθοράς, αλλά και θα ασκήσει συστηματικούς ελέγχους στην επενδυτική πολιτική, ενώ έχουν ληφθεί αποφάσεις για την υιοθέτηση αυστηρών φοροεισπρακτικών μέτρων.

24/06 Η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία, προχώρησαν στην υπογραφή διακήρυξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους, σε τομείς οικονομικής και εμπορικής ανάπτυξης. Στη διακήρυξη τονίστηκε ότι η ΕΕ ανησυχεί για τις εξελίξεις στην περιοχή του Καύκασου, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την κατασκευή των πολλαπλών αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την Κασπία στις δυτικές αγορές.

29/06 Ο Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αρμενίας Καρέκιν Ι πέθανε σε ηλικία των 66 χρόνων από καρκίνο. Ο Καρέκιν επρόκειτο να συναντήσει στις αρχές του μήνα τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ ωστόσο η ιστορική αυτή συνάντηση είχε αναβληθεί λόγω της ασθένειας του προκαθήμενου της αρμενικής εκκλησίας.

Ιούλιος

01/07 Περίπου 2000 Κούρδοι συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία και στο κτίριο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, διαμαρτυρόμενοι για τη θανατική καταδίκη του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

05/07 Ο Αρχιεπίσκοπος Νέρσες Ποζαπαλιάν εκλέχτηκε υπηρεσιακός επικεφαλής της Αρμενικής Εκκλησίας, θέση στην οποία θα παραμείνει μέχρι την εκλογή του νέου πατριάρχη.

07/07 Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Βόλφγκαγκ Σούσελ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αρμενία όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσαριάν, τον πρωθυπουργό Βαζγκέν Σαρκισιάν, τον Υπουργό Εξωτερικών Βαρντάν Οσκανιάν και τον προσωρινό επικεφαλής της Αρμενικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Νέρσες Ποζαπαλιάν.

09/07 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθυστέρησε τη χορήγηση της τελευταίας δόσης ύψους 32 εκατομμυρίων δολαρίων, από το τριετές δανειοδοτικό πακέτο των 154 εκατομμυρίων δολαρίων, προς την Αρμενία με αφορμή τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν στην υλοποίηση του προγράμματος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

12/07 Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Αρμενίας και της Γεωργίας κυριάρχησαν στη συνάντηση του προέδρου του γεωργιανού κοινοβουλίου Ζουράμπ Ζβάνια και του προέδρου της Αρμενίας, Ρόμπερτ Κοτσαριάν. Οι δύο άντρες συζήτησαν την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και η διοργάνωση κοινής οικονομικής διάσκεψης.

12/07 Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης συναντήθηκε με τους υφυπουργούς Εξωτερικών του Ιράν Μορτέσα Σαρμεντί και της Αρμενίας Αρμέν Μαρτιροσιάν, στο πλαίσιο της δεύτερης συνάντησης της Συντονιστικής Επιτροπής της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Ιράν - Αρμενίας.

15/07 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ είχε συνομιλίες στη Γενεύη με τον Αρμένιο ομόλογό του Ρόμπερτ Κοτσαριάν σχετικά με τη διαμάχη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Αρμένιος πρόεδρος Ρόμπερτ Κοτσαριάν εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

Αύγουστος

09/08 Η ΙΝΤΡΑΚΟΜ ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της Αρμενίας. Η σύμβαση, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, υπεγράφη στο Ερεβάν, μεταξύ της ελληνικής εταιρίας και του αρμενικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών ARMENTEL.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις της ΙΝΤRAKOM στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Αρμενίας προβλέπουν την προμήθεια υλικού και λογισμικού ψηφιακών κέντρων ΑΧΕ-10, καθώς επίσης και συστημάτων μετάδοσης, διαχείρισης δικτύου (NMS), ψηφιακής πρόσβασης συνδρομητών, τιμολόγησης και εξυπηρέτησης πελατών.

Η πρώτη φάση των εκσυγχρονιστικών παρεμβάσεων, ύψους 37 εκατ. δολαρίων (11,1 δισ. δρχ), αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2000, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα προβλέπονται από την τριετή σύμβαση μεταξύ της INTRAKOM και της ARMENTEL.

11/08 Η ανάπτυξη του πλαισίου των σχέσεων ΗΠΑ-Αρμενίας, θέματα περιφερειακής ασφάλειας, αλλά και το πρόβλημα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε πενταμελής ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών, με τον πρόεδρο της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν, αλλά και πρωθυπουργό Βαζγκέν Σαρκισιάν, κατά την επίσκεψη τους στο Ερεβάν.

19/08 Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαρντάν Οσκανιάν συναντήθηκε στη Στεπάνακερτ με τον πρόεδρο της μη αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αρκάντι Γκιουκασιάν.

26/08 Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των στρατευμάτων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν καθώς Αρμένιοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων στο Αζερμπαϊτζάν και οι Αζέροι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά χωρίς να υπάρξουν απώλειες ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν.

27/08 Mεταγωγικό αεροσκάφος με βοήθεια για τους σεισμοπαθείς στην Τουρκία αναχώρησε σήμερα από το Ερεβάν για την Κωνσταντινούπολη μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να αποδεχτούν τελικά την βοήθεια από την Αρμενία.

31/08 Το κοινοβούλιο της Αρμενίας υπερψήφισε την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας του πρωθυπουργού Βαζγκέν Σαρκισιάν, με κεντρικό στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που ανέρχεται σε 31 δις ντραμ (58 εκατ. δολ.). Ο πυρήνας των μέτρων αυτών, εντοπίζεται στην αύξηση των φόρων σε καύσιμα και τσιγάρα, στην περικοπή χρηματοδότησης ορισμένων έργων υποδομής, αλλά και των δαπανών για την εκπαίδευση.

Σεπτέμβριος

03/09 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία και είχε συνομιλίες με τον Αρμένιο ομόλογό του Βαρντάν Οσκανιάν, τον πρωθυπουργό Βαζγκέν Σαρκισιάν και τον πρόεδρο της χώρας, Ρόμπερτ Κοτσαριάν.

03/09 Στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ιαπωνία, ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαρντάν Οσκανιάν, είχε συναντήσεις με κυβερνητικούς και τραπεζικούς παράγοντες, αλλά και τους διευθυντές οικονομικών οργανισμών, με βασική επιδίωξη την οργάνωση διμερούς επιτροπής οικονομικής συνεργασίας, αλλά και τη βελτίωση του γενικότερου πλαισίου των οικονομικών σχέσεων.

07/09 Ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν και ο υπουργός Εξωτερικών Βαρντάν Οσκανιάν, είχαν συνάντηση στο Ερεβάν, με τον Καρεϊ Κάβανο, που ανέλαβε τη θέση του εκπροσώπου αντιπροεδρίας των ΗΠΑ στην Ομάδα του Μίνσκ, που έχει συσταθεί από τον ΟΑΣΕ, για την επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

08/09 Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στο Ερεβάν με τους ομολόγους του από την Αρμενία, Βαρντάν Οσκανιάν και από το Ιράν Καμάλ Καραζί, στο πλαίσιο της τρίτης υπουργικής συνάντησης της τριμερούς συνεργασίας. Οι υπουργοί έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Ρόμπερτ Κοτσαριάν και Βαζγκέν Σαρκισιάν, με τους οποίους συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως τα Βαλκάνια και ο Καύκασος.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανάπτυξη συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας και των Επικοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν τη δυνατότητα συμμετοχής της Ελλάδας και τρίτων χωρών στο πρόγραμμα αγωγού φυσικού αερίου Ιράν-Αρμενίας, καθώς και τη μελλοντική επέκτασή του στην Ευρώπη. Όσον αφορά στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας, αποφάσισαν τη σύσταση και εγκατάσταση στις τρεις χώρες μίας τράπεζας δεδομένων, προκειμένου να διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών για δραστηριότητες, ευκαιρίες και δυνατότητες κοινών επενδύσεων.

14/09 Ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν, συναντήθηκε στο περιθώριο της διάσκεψης της Γιάλτας για τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ, με κύριο θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

15/09 Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Λόρδος Ράσελ Τζόνσον δήλωσε ότι το 2000 η Αρμενία θα ενταχθεί με καθεστώς πλήρους μέλους στον οργανισμό. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός επισήμανε τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, τόσο στην υλοποίηση των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, όσο και στη δημοκρατική διεξαγωγή των εκλογών, ενώ εκτίμησε ότι η στασιμότητα που παρατηρείται στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δε έχει αρνητικές επιδράσεις, στη διαμόρφωση του επίσημου ευρωπαϊκού προφίλ της Αρμενίας.

15/09 Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας και προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Κνούτ Βόλεμπεκ μετέβη στην Αρμενία, όπου είχε συνομιλίες με τον αρμένιο υπουργό Εξωτερικών Βαρντάν Οσκανιάν και υπέγραψαν συμφωνία για την εγκατάσταση αποστολής του ΟΑΣΕ στο Ερεβάν. Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον αρμένιο πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσαριάν και τον πρωθυπουργό Βαζγκέν Σαρκισιάν και με τον πρόεδρο του Ναγκόρνο -Καραμπάχ Αρκάντι Γκουκασιάν

20/09 Η Αρμενία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατέληξαν σε συμφωνία για τους τελικούς όρους χορήγησης δανειοδοτικής δόσης 28 εκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 1999.

22/09 Εννέα πολιτικά κόμματα στην Αρμενία, τα οποία απέτυχαν να εκλέξουν αντιπροσώπους στο κοινοβούλιο κατά τις εκλογές του περασμένου Μαίου, ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να προχωρήσουν στη συγκρότηση πολιτικού σχηματισμού, που θα ονομάζεται "Δικαιοσύνη", με αποκλειστικό στόχο την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Στη νέα πολιτική συμμαχία θα συμμετέχουν το Δημοκρατικό Κόμμα της Αρμενίας, η Επιστημονική-Τεχνολογική και Πολιτική Ένωση, καθώς και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

23/09 Το Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε τους τελευταίους τέσσερις Αρμένιους στρατιώτες που κρατούσε ως αιχμαλώτους από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στο πλαίσιο μίας χειρονομίας καλής θέλησης για τη βελτίωση των σχέσεων με την αντίπαλη δημοκρατία του Καυκάσου.

24/09 Περίπου 1.500 αντιπρόσωποι κοινοτήτων της αρμενικής διασποράς, από όλα τα μέρη του κόσμου, παρακολούθησαν την έναρξη διήμερου συνεδρίου στο Ερεβάν, με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της παγκόσμιας αρμενικής κοινότητας.

28/09 Σύμφωνα με τους όρους πρωτοκόλλου που υπογράφτηκε πρόσφατα, η Αρμενία θα λάβει χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ (10.4 εκατ. δολ.) ετησίως στο διάστημα 2000-2006, προκειμένου να ενισχυθεί το πλαίσιο ασφαλούς λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στο Μεντζαμόρ, σύμφωνα με τον Αρμένιο υπουργό Ενέργειας Ντεϊβιντ Ζαντογιάν. Σημειώνεται ότι η Αρμενία έχει δεσμευτεί για την απενεργοποίηση του αντιδραστήρα στο Μεντζαμόρ μέχρι το 2004, στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος παραγωγής των 600 ΜW, μέχρι την αναφερόμενη ημερομηνία.

29/09 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία μετά από πρόσκληση της ηγεσίας της χώρας και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν

Οκτώβριος

05/10 Στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Βαζγκέν Σαρκισιάν, είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, αλλά και άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

11/10 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ είχε συνομιλίες για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τον Αρμένιο ομόλογό του Ρόμπερτ Κοτσαριάν στο Σανταράκ του νοτιοδυτικού Αζερμπαϊτζάν.

12/10 Οι υπουργοί Εξωτερικών Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο στην προσπάθεια τους για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

15/10 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προχώρησε στη χορήγηση τελικής δόσης 29 εκατ. δολαρίων, από δανειοδοτικό πακέτο τριετούς διάρκειας στην Αρμενία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εκπλήρωσε τις σχετικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει. Η χορήγηση αυτής της δόσης είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, αλλά αναβλήθηκε με αφορμή την καθυστέρηση των προτάσεων της αρμενικής κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση του κεντρικού ελλείμματος.

25/10 Ο αρχηγός της ρωσικής αεροπορίας πτέραρχος Ανατόλι Κορνούκοφ, παρέδωσε στην Αρμενία, αλλά τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29. Έτσι, στη δημοκρατία αυτή έχουν αναπτυχθεί 20 ρωσικά μαχητικά αυτού του τύπου. Η ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων Ρωσίας-Αρμενίας προκαλεί την αντίδραση του Αζερμπαϊτζάν, καθώς θεωρεί την εξέλιξη αυτή, ως ουσιαστική απειλή για τα εθνικά του συμφέροντα, με επίκεντρο τη δρομολόγηση αρνητικών για το Μπακού εξελίξεων, στο πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

25/10 Η Αρμενία απελευθέρωσε δύο στρατιώτες από το Αζερμπαϊτζάν σε κίνηση καλής θέλησης για τη βελτίωση των σχέσεων της με το Αζερμπαϊτζάν.

27/10 Ένοπλοι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της Αρμενίας και δολοφόνησαν τον πρωθυπουργό Βαζγκέν Σαρκισιάν και επτά ακόμη βουλευτές.

28/10 Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απέστειλε τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της Αρμενίας με το οποίο εξέφρασε τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση της Αρμενίας και τον αρμενικό λαό για την επίθεση στο κοινοβούλιο.

28/10 Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Σουρέν Αμπραμιάν, του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Σεργκέι Σαρκισιάν, καθώς και του Γενικού Εισαγγελέα Αγκβάν Οβσεπιάν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο κοινοβούλιο της Αρμενίας στην οποία σκοτώθηκε ο πρωθυπουργός Βαζγκέν Σαρκισιάν και άλλοι επτά πολιτικοί.

28/10 Ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Κνουτ Βόλεμπεκ καταδίκασε την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο κοινοβούλιο της Αρμενίας με αποτέλεσμα τη δολοφονία του πρωθυπουργού και τη χαρακτήρισε "τρομοκρατική ενέργεια".

28/10 Τρεις ημέρες εθνικού πένθους για "τα εξέχοντα κυβερνητικά στελέχη και τους πολιτικούς που δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες στη σύνοδο του Κοινοβουλίου στις 27 Οκτωβρίου" κήρυξε ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Ρόμπερτ Κοτσαριάν.

29/10 Ο υπουργός Εσωτερικών της Αρμενίας Σούρνε Αμπραχαμιάν υπέβαλε την παραίτηση του αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του για το δολοφονικό επεισόδιο στο κοινοβούλιο.

29/10 Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ μετέβη στο Ερεβάν της Αρμενίας και μετέφερε προσωπικά τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ προς την ηγεσία της χώρας για την τρομοκρατική επίθεση στο κοινοβούλιο.

31/10 Περισσότεροι από 100.000 Αρμένιοι παρευρέθησαν στη κηδεία του Αρμένιου πρωθυπουργού Βαζγκέν Σαρκισιάν και άλλων επτά πολιτικών που δολοφονήθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση στη βουλή της χώρας. Στην κηδεία του Αρμένιου πρωθυπουργού παρευρέθηκαν ακόμη 250 αξιωματούχοι από διάφορες χώρες ανάμεσα τους ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε και ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

01/11 Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αρμενίας απήγγειλε επισήμως κατηγορίες για τρομοκρατία και δολοφονίες εν ψυχρώ στους πέντε άνδρες που εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της χώρας την περασμένη Τετάρτη και σκότωσαν τον πρωθυπουργό Βαζγκέν Σαρκισιάν, τον πρόεδρο της Βουλής Κάρεν Ντεμιρτσιάν, τον υπουργό Εκτάκτων Περιστατικών Λεονάρντ Πετροσιάν, τους αντιπρόεδρους της Βουλής Γιούρι Μπαξιάν και Ρούμπεν Μιτρογιάν και τους βουλευτές Μιχαήλ Κοτανιάν, Αρμενάκ Αρμενακιάν και Χένρι Αμπραμιάν.

03/11 Το κοινοβούλιο της Αρμενίας εξέλεξε νέο πρόεδρο και αντιπροέδρους, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Κοτσαριάν είπε ότι ο νέος πρωθυπουργός και η νέα κυβέρνηση θα διοριστούν σύντομα. Πρόεδρος της βουλής διορίστηκε ο Aρμέν Κατσατριάν, στενός συνεργάτης του δολοφονηθέντος προέδρου της Βουλής της Αρμενίας Κάρεν Ντεμιρτσιάν, ενώ αντιπρόεδροι εξελέγησαν ο Τιγκράν Τοροσιάν και ο Γκαγκίκ Ασλιανιάν. O Αράμ Σαρκισιάν αδερφός του πρωθυπουργού της Αρμενίας Βαζγκέν Σαρκισιάν που σκοτώθηκε μετά την ένοπλη επίθεση στο κοινοβούλιο της χώρας διορίστηκε νέος πρωθυπουργός της χώρας.

05/11 Ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν επισκέφθηκε τη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ. Το πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κυριάρχησε στις συνομιλίες.

10/11 Το κοινοβούλιο της Αρμενίας ψήφισε ομόφωνα την άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή Μουσέγκ Μοβσεσιγιάν που κατηγορείται ότι είχε ανάμειξη στην επίθεση στο κοινοβούλιο της Αρμενίας τον περασμένο μήνα.

11/11 Ο Ζαν Ζακ Γκαγιάρντ, πρόεδρος της ομάδας του Μίνσκ, που έχει διορίσει ο ΟΑΣΕ για την επίλυση του ζητήματος Ναγκόρνο-Καραμπάχ συναντήθηκε στην Αρμενία με την ηγεσία της χώρας. Ο κ. Γκαγιαρντ είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσαριάν.

12/11 Οι αρχές της Αρμενίας προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων που κατηγορούνται για ανάμειξη τους στην οργάνωση της επίθεσης στη βουλή της χώρας στις 27 Οκτωβρίου στην οποία δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός και επτά βουλευτές.

14/11 Ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν διόρισε με διάταγμά του τρεις νέους υπουργούς για να αντιμετωπιστεί η κρίση, που σημειώθηκε στη χώρα, μετά την ένοπλη επίθεση στο κοινοβούλιο, στην οποία δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός και επτά ακόμη βουλευτές. Ο Χάικ Αρουτιουνιάν, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αντικατέστησε τον Σούρεν Αμπραμιάν στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά την επίθεση. Ο Κάρλος Πετροσιάν, πρώην επικεφαλής του τμήματος ερευνών του υπουργείου Εσωτερικών διορίστηκε υπουργός Εθνικής Ασφάλειας στη θέση του Σέργκε Σερκισιάν που παραιτήθηκε. Ο Κάρεν Τσμαριτιάν διορίστηκε υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου στη θέση του Χάικ Γκεβορκιάν.

19/11 Ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν υποστήριξε ότι το Αζερμπαϊτζάν απέρριψε πρόταση της Αρμενίας για την επίλυση της διαμάχης με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.