31 / 12 / 99
Web Posted:
14:08 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ
Ουάσιγκτον, 31/12/1999 (MΠΕ)

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση ότι η εισαγγελέας του Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου του ΟΗΕ, Carla Del Ponte εξετάζει ένορκες καταθέσεις εναντίον διοικητών του ΝΑΤΟ, ότι παραβίασαν τον διεθνή νόμο με τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας την περασμένη άνοιξη. Η κα Del Ponte, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ", δήλωσε ότι θα εξετάσει την έκθεση της ανακριτικής επιτροπής για πιθανά εγκλήματα πολέμου εκ μέρους του ΝΑΤΟ, την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων στη γενέτειρά της την Ελβετία.

Σημειώνεται ότι οι καταγγελίες εναντίον διοικητών του ΝΑΤΟ δεν προήλθαν μόνο από την Κυβέρνηση του Μιλόσεβιτς (ο ίδιος καταδιώκεται για εγκλήματα πολέμου), αλλά και από δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς της Δύσης. Η προκάτοχος της Del Ponte, Louis Arbour είχε συναντηθεί με αντιπροσωπεία νομικών και ακαδημαϊκών από τη Νορβηγία, την Ελλάδα, τον Καναδά και άλλες χώρες τον περασμένο Αύγουστο για να ακούσει τις απόψεις τους για τον ρόλο του Δικαστηρίου.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Δικαστηρίου, Paul Risley, δήλωσε ότι η έκθεση της ανακριτικής επιτροπής δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα παρά μόνον εάν η Del Ponte αποφασίσει να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον ηγετών ή στρατιωτικών διοικητών του ΝΑΤΟ. Προστίθεται ότι εκπρόσωπος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και του αμερικανικού Πενταγώνου αρνήθηκαν να προβούν σε δηλώσεις.