31 / 12 / 99
Web Posted:
12:36 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.

Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Δεκέμβριος 1998

03/12: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλειμάν Ντεμιρέλ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία και συζήτησε με τον πρόεδρο Εμίλ Κωνσταντινέσκου διμερή και περιφερειακά θέματα.

04/12: Πραγματοποιήθηκε η από καιρό πιθανολογούμενη αντικατάσταση του υπουργού Γεωργίας της Ρουμανίας, Ντίνου Γκαβριλέσκου. Νέος υπουργός Γεωργίας διορίστηκε ο μέχρι σήμερα υπουργός Μεταρρύθμισης, Ιοάν Μουρεσάν ενώ προσωρινός υπουργός Μεταρρύθμισης και πρόεδρος του Συμβουλίου Μεταρρύθμισης ανέλαβε ο Βίκτωρ Μπαμπιούκ, υπουργός Εθνικής Αμυνας.

04/12: Μνημόνιο συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών υπεγράφη μεταξύ της ρουμανικής Εθνικής Επιτροπής Κινητών Αξιών (CNVM), εκπροσωπούμενης από τον Στέφαν Μπόμποκ και της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιογοράς, εκπροσωπούμενης από τον Σταύρο Θωμαδάκη.

09/12: Μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και της αντιπολίτευσης στη Ρουμανία, επήλθε συμφωνία για τον τερματισμό της κοινοβουλευτικής κρίσης που διαρκούσε περίπου τρεις εβδομάδες.

14/12: Δικαστήριο στο Βουκουρέστι χαρακτήρισε ως παράνομη την απόφαση της κυβέρνησης του Ράντου Βασίλε, σχετικά με την ίδρυση του μειονοτικού ουγγρικού πανεπιστημίου στη χώρα, κατόπιν προσφυγής του κόμματος της Ρουμανικής Εθνικής Ενότητας.

14/12: Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ - Ραζβάν Ουγκουρεάνου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ενόψει της ανάληψης από τη χώρα του της προεδρίας της πολυμερούς Βαλκανικής Συνεργασίας για το 1999 και συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων, η κατάσταση στα Βαλκάνια, η πορεία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας, καθώς και η προετοιμασία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στο Βουκουρέστι στις 19 και 20 Ιανουαρίου.

17/12: Ο πρόεδρος Εμιλ Κονσταντινέσκου απέρριψε καταγγελίες ομάδας στρατηγών των ρουμανικών ενόπλων δυνάμεων για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο στράτευμα. Οι καταγγελίες γνωστοποιήθηκαν με τη μορφή "ανοιχτής επιστολής" που δημοσιεύτηκε σε ημερήσια εφημερίδα.

18/12: Σε κοινή συνεδρίαση της άνω και κάτω Βουλής του ρουμανικού κοινοβουλίου ψηφίστηκε η κατάργηση των υπουργείων Επικοινωνιών, Ιδιωτικοποιήσεων, Μεταρρυθμίσεων και Έρευνας, όπως επίσης και της θέσης του υπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο. Έτσι, στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν πλέον 17 υπουργοί και ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, το κοινοβούλιο επικύρωσε το διορισμό νέας διοίκησης για την Εθνική Τράπεζα, ενώ ανανέωσε τη θητεία του διοικητή της, Μουγκούρ Ισαρέσκου.

19/12: Η Ρουμανία και η εταιρία παραγωγής αυτοκινήτων Renault, υπέγραψαν μνημόνιο με την προοπτική υπογραφής συμφωνίας για την αγορά από τους Γάλλους του 51% της ρουμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Dacia. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή των Γάλλων στη ρουμανική αγορά αυτοκινήτου, μετά από 30 χρόνια απουσίας, ενώ η Dacia παρήγαγε τα γνωστά Renault 12, μετά από σχετική άδεια της γαλλικής εταιρίας.

21/12: Έληξε με επιτυχία, στην Κραϊόβα της Ρουμανίας, το Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Βοήθειας προς τη Ρουμανία, που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, τη Δημόσια Διοίκηση και Αποκέντρωση της Ελλάδας και την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑ). Το πρόγραμμα αυτό στόχευε στην ενεργειακή αποδοτικότητα των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων και αποσκοπούσε στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των αρχών της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός που διατέθηκε για το πρόγραμμα αυτό ανερχόταν στα 100.000 δολάρια.

23/12: Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας, καταψήφισε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Ράντου Βασίλε, που κατατέθηκε από αριστερά και εθνικιστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με ψήφους 283 υπέρ, έναντι 163 κατά.

23/12: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Αντρέι Πλέσου και ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ Κλάους Νάουμαν συζήτησαν σήμερα τις προοπτικές της συνόδου της συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 1999 καθώς και τις πιθανότητες ένταξης της Ρουμανίας στις δομές της.

29/12: Ραγδαία υποτίμηση του εθνικού νομίσματος σε σχέση με το δολάριο σημειώθηκε μέσα σε μία εβδομάδα. Το εθνικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 305 λέι, φθάνοντας την ισοτιμία 1 δολάριο = περίπου 11.000 λέι.

31/12: Η κάλυψη του εξωτερικού χρέους με διεθνή δανεισμό και οι περικοπές των δημοσίων δαπανών, αποτέλεσαν το επίκεντρο του οικονομικού προϋπολογισμού για το 1999, που ενέκρινε η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ράντου Βασίλε στη Ρουμανία.

Ιανουάριος 1999

04/01: Με ομόφωνη απόφαση του συντονιστικού συμβουλίου της Ενωσης των Συνδικάτων Ανθρακωρύχων αποφασίστηκε γενική απεργία στην περιοχή Valea Jiului, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πρόσφατης απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει όλα τα προβληματικά ορυχεία.

07/01: Μετά την γενική απεργία των ανθρακωρύχων στη Ρουμανία, νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων έπληξε τη χώρα. Αυτή τη φορά οι δάσκαλοι επειδή δεν έλαβαν τους μισθούς τους, αποφάσισαν να κατέβουν σε γενική απεργία.

15/01: Όπως ανακοίνωσε η Βουλγάρα διευθύντρια του προγράμματος "PHARE", Βεσελίνα Λιούμπενοβα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή της δεύτερης γέφυρας του ποταμού Δούναβη μετά το 2000. Αυτό θα γίνει, εάν οι δύο χώρες καταλήξουν σε συμφωνία για το σημείο, στο οποίο θα κατασκευαστεί η δεύτερη γέφυρα του Δούναβη.

20/01: Ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος επισκέφθηκε επίσημα τη Ρουμανία και είχε συνομιλίες με τον Ρουμάνο ομόλογό του σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Ρουμανία έχουν θεσμούς, σταθερότητα πολιτική και έχουν στόχο την ισότιμη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ενώ οι θέσεις των δυο χωρών για το Κοσσυφοπέδιο είναι ταυτόσημες. Ακόμα οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τα πολιτιστικά και προξενικά θέματα και αντάλλαξαν απόψεις για την προοπτική ίδρυσης μεικτής οικονομικής επιτροπής και το νομικό πλαίσιο που θα την καθορίζει, καθώς και για την περιφερειακή συνεργασία και τη συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα.

21/01: Οι 15.000 απεργοί ανθρακωρύχοι στη Ρουμανία συνεχίζουν τη πορεία τους προς το Βουκουρέστι, από τη πόλη Χορέζου στην οποία βρίσκονται, 200 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, αφού απέρριψαν αίτημα της κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις.

22/01: Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύτηκε ότι θα ενισχύσει οικονομικά τη Ρουμανία σε μία περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις έντονες κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων.

Η Ρουμανία η οποία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε, στο χρονικό διάστημα 1995-97 απέσπασε 330 εκατομμύρια δολάρια από το πρόγραμμα Phare.

27/01: Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ράντου Βασίλε πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη Γερμανία. Στο πρόγραμμα των συναντήσεων του Ρουμάνου πρωθυπουργού, συμπεριλαμβάνονταν συναντήσεις στη Βόννη με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στη Στουτγκάρδη με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου Baden-Wurtenberg, Edmund Stoiber. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός Ράντου Βασίλε είχε επίσης συναντήσεις με επιχειρηματίες, όπως την ηγεσία του ομίλου της Siemens και της Deutsche Bank.

Φεβρουάριος

02/02: Aναβλήθηκαν οι διαβουλεύσεις για τη συνένωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας (PSDR) με τη Συμμαχία για τη Ρουμανία (ApR). Aιτία της αναβολής, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του PSDR, Σέρτζιου Κουνέσκου, ήταν ο όρος που θέτει η Συμμαχία για τη Ρουμανία, για την έξοδο του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

08/02: Ομάδα Ρουμάνων επιχειρηματιών βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη διερευνώντας τις προοπτικές ελληνο-ρουμανικής επιχειρηματικής συνεργασίας. Οι ξένοι επιχειρηματίες από την περιοχή της Κωστάντζα συναντήθηκαν με Βορειοελλαδίτες συναδέλφους τους, στις εγκαταστάσεις του ΟΠΕ.

10/02: Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ράντου Βασίλε πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Ουγγαρία, ύστερα από πρόσκληση του Ούγγρου ομολόγου του, Βίκτωρ Ορμπάν. Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν οι υπουργοί Μεταφορών, Πολιτισμού, Γεωργίας και Εθνικών Μειονοτήτων, ο πρόεδρος του οργανισμού κρατικής περιουσίας, υφυπουργοί και σύμβουλοι της κυβέρνησης. Οι συνομιλίες του Βασίλε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ουγγαρίας, επικεντρώθηκαν σε θέματα οικονομικού περιεχομένου.

10/02: Οι ξένες εταιρείες στη Ρουμανία αντέδρασαν στην απόφαση της κυβέρνησης να δώσει τέλος στις φοροαπαλλαγές για τους επενδυτές, προειδοποιώντας ότι το σχέδιο αυτό θα βλάψει την αξιοπιστία της χώρας. Την προηγούμενη ημέρα το ρουμανικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την απόφαση σε μια προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της στο 2% του ΑΕΠ.

11/02: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ιον Ιλιέσκου, πρόεδρος του Κόμματος Κοινωνικής Δημοκρατίας Ρουμανίας (PDSR), συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Πιερ Μορουά, στο Παρίσι, στο πλαίσιο της απόφασης του κόμματός του να αρχίσει άμεσο διάλογο με τους εκπροσώπους της Διεθνούς.

12/02: Η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου επικρίνει τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αλλά και τις χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση του Τύπου δεν είναι ικανοποιητική. Ιδιαίτερα αναφέρονται η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κροατία, όπου, όπως καταγγέλλεται στην έκθεση, επιβάλλονται σε δημοσιογράφους και εφημερίδες μεγάλα πρόστιμα, όταν με τα δημοσιεύματα επικρίνονται οι κρατικοί ηγέτες.

17/02: Η αστυνομία της Ρουμανίας κατόρθωσε να ανακόψει την πορεία 5.000 ανθρακωρύχων προς το Βουκουρέστι και να συλλάβει τον αρχηγό τους Μιρόν Γκόζμα μετά από μια νύχτα συγκρούσεων με πολλούς τραυματίες. Ο Μιρόν Γκόζμα, ο οποίος καταδικάστηκε αμέσως σε κάθειρξη 18 ετών για αδικήματα που είχε διαπράξει το 1991 από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική ομάδα όταν οι ανθρακωρύχοι άρχισαν να υποχωρούν μπροστά στην επίθεση των αστυνομικών.

19/02: Πολλοί Κούρδοι τραυματίστηκαν σε συμπλοκές οπαδών του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (ΡΚΚ) και της ρουμανικής αστυνομίας στο Βουκουρέστι. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και οι Κούρδοι πέταξαν πέτρες σε σύγκρουσή τους έξω από τα γραφεία Ένωσης Κούρδων Επιχειρηματιών. Οι συγκρούσεις άρχισαν όταν η αστυνομία εμπόδισε τους Κούρδους να βαδίσουν προς την ελληνική πρεσβεία.

20/02: Ο Ελληνικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) συνεχίζει δυναμικά την υλοποίηση της επενδυτικής του στρατηγικής στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη κεντροευρωπαϊκή περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δρομολογηθεί η επένδυση 2,7 δις δολαρίων μέσα στην επόμενη πενταετία, με στόχο την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών από τη ρουμανική εταιρία τηλεπικοινωνιών Romtelecom. Υπενθυμίζεται ότι ο ελληνικός οργανισμός έχει ήδη αγοράσει το 35% της Romtelecom, το 1998.

21-23/02: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Μπόρις Ταρασιούκ πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ρουμανία. Στις συζητήσεις που είχε, κυριάρχησε η επίλυση των διμερών διαφορών σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας της νήσου Σέρπεντ. Παράλληλα, ο Ταρασιούκ επισκέφτηκε και την ουκρανική μειονότητα που ζει στην περιοχή Μαραμούρες, εντός των ρουμανικών ορίων.

24/02: Είκοσι χιλιάδες ανθρακωρύχοι στη κοιλάδα Τσιου στη νοτιοδυτική Ρουμανία, που οργάνωσαν δυο μεγάλες πορείες προς το Βουκουρέστι κέρδισαν την αύξηση του 17% στο μισθό τους. Η σχετική συμφωνία ισχύει από την 1η Μαρτίου.

26/02: Το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας προχωρεί στη διασφάλιση των σχετικών οικονομικών εγγυήσεων, προκειμένου να δρομολογηθεί η χορήγηση δανείου ύψους 50 εκατ. δολ. που θα διατεθεί για την αγορά εξελιγμένου συστήματος τηλεπικοινωνιών, ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των ρουμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μάρτιος

03/03: Η Ρουμανία εξέφρασε την ετοιμότητά της να χορηγήσει φάρμακα και να διαθέσει άνδρες για την ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου. Η πρόταση είναι σύμφωνη με την περυσινή απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας, σύμφωνα με το οποίο η Ρουμανία μπορεί να συμμετάσχει σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και ειρηνευτικές ενέργειες μίας πολυεθνικής δύναμης με περισσότερους από 250 στρατιώτες.

11/03: Η ετήσια σύνοδος κορυφής Τουρκίας,- Βουλγαρίας- Ρουμανίας οργανώθηκε στην πόλη Σινάϊα, 130 χιλιόμετρα βόρεια του Βουκουρεστίου και κατά τη διάρκεια της συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των τριών κρατών και περιφερειακά θέματα μεταξύ των προέδρων των τριών χωρών.

11/03: Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Ουγκουρεάνου πραγματοποίησε επίσκεψη στα Σκόπια και συναντήθηκε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Τίχομιρ Ιλιέφσκι. Μετά το πέρας της συνάντησης οι δυο υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των σχέσεων και τις διμερούς συνεργασίας.

15/03: Χάρη σε δύο Ρουμάνους οι οποίοι παρέμειναν στις φυλακές επί 15 χρόνια για απόπειρα δολοφονίας του Νικολάε Τσαουσέσκου, απένειμε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κωνσταντινέσκου.

16/03: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κωνσταντινέσκου αντέκρουσε τις κατηγορίες, που του προσήψαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και οι αντάρτες του ΡΚΚ, οι οποίοι εκτίουν ποινές στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ, ότι δήθεν βοήθησε το ΡΚΚ και τον Οτσαλάν, προσφέροντας "άσυλο" και βοήθεια σε Κούρδους, που έμπαιναν παράνομα στη Ρουμανία.

19/03: Eπιχειρηματίες από τη Ρουμανία επισκέφθηκαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και συναντήθηκαν με Έλληνες συναδέλφους τους. Στόχος της συνάντησης ήταν η προώθηση των εμπορικών σχέσεων και την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών αυτών.

19/03: Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας της Κοινής Γνώμης και της Αγοράς (ΙΝSOMAR), με την ευκαιρία της επικείμενης επίσκεψης του Πάπα στη Ρουμανία, ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας είναι ευπρόσδεκτος στη Ρουμανία. Συγκεκριμένα η συντριπτική πλειοψηφία του ρουμανικού λαού, το 80,5%, πιστεύει πως η παρουσία του Πάπα στη χώρα θα αλλάξει άρδην την εικόνα της προς το καλύτερο.

20-30/03: Η Ενωση Ελλήνων Ρουμανίας και οι Κοινότητες που την αποτελούν οργάνωσαν εκδηλώσεις με τίτλο "Το δεκαήμερο του Ελληνικού Πολιτισμού στη Ρουμανία" στην οποία ενέταξαν και τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

25/03: Μετά την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, τρία αεροδρόμια της δυτικής περιοχής της Ρουμανίας το Τιμισοάρα, το Αράμπ και το Καρανσέμπες έκλεισαν μέχρι νεοτέρας εντολής.

26/03: Τα ρουμανικά πολιτικά κόμματα αντιδρούν στην πιθανότητα συμμετοχής της Ρουμανίας στις επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο. Συγκεκριμένα αρνητικά στο ενδεχόμενο αυτό έχουν ταχθεί το Εθνικό Αγροτικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, το Κόμμα Μεγάλης Ρουμανίας και το Δημοκρατικό Κόμμα.

31/03: Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας διέψευσε δημοσιεύματα εφημερίδων, που έκαναν λόγο για διέλευση ρωσικών μεταφορικών αεροσκαφών, τα οποία επρόκειτο να μεταφέρουν ρωσικά οπλικά συστήματα, στη Γιουγκοσλαβία.

Απρίλιος

01/04: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος στα πλαίσια περιοδείας σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Σκόπια επισκέφθηκε τη Ρουμανία και συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με τον Ρουμάνο ομόλογό του Βίκτωρ Μπαμπιούκ, τον πρόεδρο της Ρουμανικής Βουλής, τον Πατριάρχη Ρουμανίας και το προεδρείο της Ενωσης των Ελλήνων που ζουν στη Ρουμανία. Στις συνομιλίες του ανέπτυξε την ελληνική θέση υπέρ μιας ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

03/04: Η Ρουμανία έστειλε οικονομική βοήθεια ύψους 600.000 δολαρίων στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των προσφύγων που καταφτάνουν από το Κοσσυφοπεδίου. Η βοήθεια περιλάμβανε την αποστολή τροφίμων, φαρμάκων, και ρουχισμού.

08/04: Οι ΗΠΑ προχωρούν σε αύξηση κατά 6 εκατ. δολάρια των προγραμμάτων βοηθείας προς τη Ρουμανία. Η εξέλιξη αυτή, έγινε γνωστή στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Βουκουρέστι, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Στρομπ Ταλμποτ. Το συνολικό ετήσιο οικονομικό ύψος των προγραμμάτων αυτών, φτάνει πλέον στα 46,6 εκατ. δολ.

14/04: Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), βρίσκεται από την προηγούμενη βδομάδα στη Ρουμανία, προκειμένου να εξετάσει την πορεία των δεικτών της οικονομίας, ώστε να ενεργοποιηθεί δανειοδότηση 300 εκατ. δολαρίων, με τη συμμετοχή και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

16/04: Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υμπέρτ Βεντρίν επισκέφθηκε τη Ρουμανία και είχε συνομιλίες με το Ρουμάνο ομόλογο του, Αντρεϊ Πλεσού. Μεταξύ των δύο αξιωματούχων διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων για την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία και ειδικότερα για την αναγκαιότητα συμμετοχής τόσο της Ρωσίας, όσο και του ΟΗΕ, στην προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης. Παράλληλα, εκφράστηκε η αντίθεση της Γαλλίας, αλλά και της Ρουμανίας στην ενεργοποίηση σχεδίων χερσαίας επέμβασης από το ΝΑΤΟ.

17/04: Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά γεφυρών του Δούναβη στη Σερβία, έχει άμεσα αρνητική επίδραση στις εμπορικές δραστηριότητες της Ρουμανίας, καθώς περίπου εξήντα πλοία και φορτηγίδες με φορτία για την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια Ορσοβα και Τούρνου Σέβεριν, ενώ το συνολικό κόστος της παραμονής τους στα λιμάνια αυτά, ξεπερνά τις 90.000 δολάρια ημερησίως.

20/04: Η ''ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ'' θα αποτελέσει την πρώτη ελληνική καπνοβιομηχανία που θα διαθέτει δική της παραγωγική μονάδα στο εξωτερικό, καθώς προχωρεί η κατασκευή μονάδας στη Ρουμανία και η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους.

21/04: Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρουμανία Τζέημς Ροσαπέπε προέτρεψε τις αμερικανικές εταιρείες να επενδύουν στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι το δυναμικό της υποτιμάται. Ο Αμερικανός πρεσβευτής υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της Ρουμανίας "συνάπτει σημαντικές συμφωνίες με διεθνή οικονομικά ιδρύματα", υπενθυμίζοντας τη συμφωνία του προηγούμενου μήνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και αυτή την εβδομάδα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και συνέστησε ως καλύτερες τις επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

22/04: Η ρουμανική Βουλή ενέκρινε το αίτημα του ΝΑΤΟ για απεριόριστη χρήση στον εναέριό της χώρο, με 225 ψήφους υπέρ, 21 κατά και 99 αποχές. Με την απόφαση αυτή τα νατοϊκά αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τον ρουμανικό εναέριο χώρα καθ' όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Μάιος

04/05: Συνεχίζοντας την περιοδεία του σε βαλκανικές χώρες ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έφτασε στο Βουκουρέστι και μίλησε στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας. Μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Ράντου Βασίλε ο κ. Μπλέρ ανέφερε ότι η κατάσταση στην χώρα είναι δύσκολη και η χώρα του αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ρουμανία για επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν.

07-09/05: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο ΙΙ επισκέφθηκε επίσημα τη Ρουμανία. Ο Ποντίφικας επισκέφθηκε στο Βουκουρέστι τον Ορθόδοξο καθεδρικό ναό της πόλης και συναντήθηκε με μέλη της Ρουμανικής Αρχιεπισκοπής και τον πρόεδρο της χώρας Εμίλ Κωνσταντινέσκου. Στις συζητήσεις που είχε στη Ρουμανία κυριάρχησε το θέμα των περίπλοκων σχέσεων Καθολικών και Ορθόδοξων Χριστιανών.

11/05: Σύμφωνα με την εφημερίδα "Curierul National" το ρουμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSDR) πρόκειται να συγχωνευτεί με τη Συμμαχία για τη Ρουμανία (ApR). Η συγχώνευση των δυο κομμάτων θα οριστικοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου. Κατά την εφημερίδα, ο πρώτος αντιπρόεδρος του PSDR, Αντρέι Πούτιν, θέλει να αποχωρήσει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

13/05: Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρουμανία Φωκίωνας Φωτιάδης με την ευκαιρία των εγκαινίων του Επιχειρηματικού Ομίλου Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρουμανίας δήλωσε ότι αναμένεται να χορηγηθεί μέσα στο 1999 στη Ρουμανία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ.

14/05: Διεξήχθη στη Σόφια η τακτική τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχαήλοβα, και της Ρουμανίας, Αντρέι Πλέσου. Στο επίκεντρο των συνομιλιών στη βουλγαρική πρωτεύουσα ήταν η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο προβλέπεται να συζητηθεί στις 27 Μαΐου, στη Βόννη. Ο Γεώργιος Παπανδρέου επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ελλάδας προς την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Επίσης συζητήθηκε και το θέμα της κατασκευής της δεύτερης γέφυρας του Δούναβη, μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

14/05: Στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των πρωθυπουργών της Κεντρικής Ευρώπης στην ουκρανική πόλη Λβοφ συναντήθηκαν οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου. και συζήτησαν το θέμα της κατασκευής δεύτερης γέφυρας που θα συνδέει τις δύο χώρες στον Δούναβη, στα σημεία Βίντιν - Καλαφάτ. Η ρουμανική πλευρά έθεσε ως όρο συμμετοχής της στην κατασκευή της γέφυρας τη χρηματοδότηση του έργου από τη Σόφια.

21/05: Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει το Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας Ρουμανίας (PDSR) και υποστηρίχθηκε από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας Ρουμανίας (PUNR) και το Κόμμα Μεγάλη Ρουμανία (PRM) τελικά καταψηφίστηκε. Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 147 βουλευτές, ενώ 286 ψήφισαν κατά. Η Συμμαχία για τη Ρουμανία (ApR) και η Ενωση των Δυνάμεων της Δεξιάς (UFD) δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατατέθηκε με αφορμή την ανάληψη από την κυβέρνηση της ευθύνης για το νόμο επιτάχυνσης της οικονομικής μεταρρύθμισης, τον οποίο η αντιπολίτευση θεωρεί αντισυνταγματικό.

21/05: Οι ηγεσίες των τεσσάρων μεγαλυτέρων συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών της Ρουμανίας προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι εάν αυτή δεν προχωρήσει στην ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων τους, που περιέχονται στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών, μέχρι τις 31 Ιουλίου, τότε θα κηρύξει γενική απεργία.

23/05: Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ σε χημικά εργοστάσια και διυλιστήρια πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία προκάλεσαν το φαινόμενο της όξινης βροχής στη νότια και δυτική Ρουμανία. Σε πολλές πόλεις στα νοτιοδυτικά της περιοχής Καράς Σέβεριν, έχουν καταστραφεί σοδιές και δάση, ενώ τα φύλλα των δέντρων έχουν πέσει, προκαλώντας αφύσικα για την εποχή φαινόμενα.

25/05: Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Ράντου Βασίλε πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Μολδαβία. Στη διάρκεια των συνομιλιών συμφωνήθηκε η αύξηση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, προς τη Μολδαβία, αλλά και η διάνοιξη νέας συνοριακής διάβασης μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή Κοστεστί.

Ιούνιος

03-06/06: Πενθήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ελλάδα διοργανώθηκαν στη Ρουμανία από το Ελληνικό Πολιτιστικό Ίδρυμα Ιασίου. Πραγματοποιήθηκε επιστημονικό συμπόσιο αφιερωμένο στις " Ρουμάνο- Ελληνικές σχέσεις στην ιστορία της Μολδαβίας " και έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του Ιδρύματος. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε ιστορικές μονές, φεστιβάλ βυζαντινών χορωδιών κ.α.

03/06: Eξαγριωμένοι εργάτες πραγματοποίησαν για δεύτερη συνεχή μέρα πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης Μπράσοβ της κεντρικής Ρουμανίας ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας τεσσάρων από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της πόλης. Tα τέσσερα εργοστάσια του Μπράσοβ παρουσιάζουν σημαντικές ζημιές το τελευταίο διάστημα και βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης λόγω έλλειψης επενδυτικών κεφαλαίων.

08/06: Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ ακύρωσε το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι της στην Ρουμανία, "εξαιτίας του πολύ φορτωμένου προγράμματός της", όπως ανακοίνωσε το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

08/06: Σε γενική απεργία κατήλθαν οι εκπαιδευτικοί της Ρουμανίας διαμαρτυρόμενοι για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους, τα οποία αρχικά η κυβέρνηση είχε δεχθεί, κατά την απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας, του περασμένου Οκτωβρίου.

12/06: Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Ρουμανία, το κοινοβούλιο της χώρας έδωσε την έγκρισή του, για το άνοιγμα των φακέλων των μυστικών υπηρεσιών την περίοδο της κομμουνιστικής διακυβέρνησης, που είναι ευρύτερα γνωστές ως Σεκιουριτάτε. Το άνοιγμα των φακέλων θα δώσει την ευκαιρία τόσο στους Ρουμάνους πολίτες, όσο και σε πολίτες άλλων χωρών που έμειναν στη Ρουμανία στα χρόνια του κομμουνισμού, να διαπιστώσουν οι ίδιοι τι ακριβώς έγραφαν οι προσωπικοί τους φάκελοι, που κρατούσαν στα αρχεία τους, οι υπηρεσίες ασφαλείας.

14/06: Η Ρωσία ζήτησε άδεια από τη Ρουμανία για να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για πτήσεις προς στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά η Ρουμανία αρνήθηκε.

16-18/06: Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος επισκέφθηκε επίσημα τη Ρουμανία και συναντήθηκε με το Ρουμάνο ομόλογό του Εμίλ Κωνσταντινέσκου. Στη συζήτηση οι δυο πρόεδροι αναφέρθηκαν στο άριστο επίπεδο των ελληνορουμανικών σχέσεων και τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν στους τομείς της επιχειρηματικής δράσης, του πολιτισμού, της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης και της διασυνοριακής εγκληματικότητας. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Δεκέμβριο στο Ελσίνκι, την ανάγκη να αρχίσουν από τώρα οι διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Ο κ.Στεφανόπουλος συναντήθηκε επίσης με το προεδρείο της ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας και εκπροσώπους πολιτικών προσφύγων, με το προεδρείο των Ελλήνων φοιτητών καθώς και με Ελληνες επιχειρηματίες και εγκαινίασε έκθεση ελληνικής ζωγραφικής στο εθνικό μουσείο τέχνης στο Βουκουρέστι.

17/06: Η Ρουμανία κήρυξε το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ανεπιθύμητο πρόσωπο και απαγόρευσε στον ίδιο αλλά και στην οικογένειά του να επισκέπτεται τη χώρα.

21/06: Νέος υφυπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας διορίστηκε ο Ιον Πάσκου, ο οποίος παίρνει τη θέση της Ελενας Ζαμφιρέσκου, που είχε παραιτηθεί. Ο κ. Πάσκου στις αρχές του 1990 είχε υπηρετήσει ως Α' Γραμματέας της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Αθήνα.

22/06: Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στο Βουκουρέστι και συζήτησε το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, τις διμερείς σχέσεις καθώς και τις σχέσεις Ρουμανίας-ΝΑΤΟ.

25/06: Είκοσι ένα άτομα έχασαν τη ζωή τους από καταιγίδες που έπληξαν τη Ρουμανία, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές σε όλη τη χώρα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Περίπου 4.000 σπίτια πλημμύρισαν και 300 οικογένειες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τα περισσότερα θύματα πέθαναν από πνιγμό ή από χτύπημα κεραυνού.

Ιούλιος

01/07: Ο υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας Βίκτωρ Μπαμπιούκ επισκέφθηκε επίσημα τις ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Κοέν. Ο Κοέν εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για τη στάση της Ρουμανίας στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Κατά την άποψη της Ουάσιγκτον η Ρουμανία θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των ενόπλων της δυνάμεων, αλλά και στη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης, παράλληλα με τις ανάγκες εκσυγχρονισμού και την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων.

01-12/07: Την περίοδο αυτή επλήγησαν από τις πλημμύρες 46 οικισμοί, 1250 κατοικίες, 3.974.000 στρέμματα γης, 28 επιχειρήσεις και 100 φρεάτια πόσιμου νερού. 30 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Καταστράφηκαν δρόμοι μήκους 100 χιλιομέτρων, 130 γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές μήκους 6 χιλιομέτρων, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και τηλεφωνικών επικοινωνιών, καθώς και 5 υδροτεχνικές εγκαταστάσεις. Οι πλημμύρες έπληξαν κυρίως το δυτικό τμήμα της χώρας.

02/07: Ο Μπέλα Μάρκο, πρόεδρος της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας των Ούγγρων της Ρουμανίας εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την απόφαση της Γερουσίας ν' αποδεχτεί τις τροποποιήσεις του εκπαιδευτικού νόμου, σύμφωνα με τις προτάσεις της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για το σκοπό αυτό. Ο νόμος προβλέπει τη σύσταση στα πανεπιστήμια τμημάτων διδασκαλίας των γλωσσών που ομιλούν οι μειονότητες που ζουν στη Ρουμανία, αλλά και τη δρομολόγηση ίδρυσης πολυπολιτισμικών πανεπιστημίων, τα δίδακτρα των οποίων θα καθοριστούν από ειδική επιτροπή.

07-08/07: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο Εμίλ Κονσταντινέσκου, τον πρωθυπουργό Ράντου Βασίλε, τον υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Πλέσου, αλλά και τον υπουργό Αμυνας Βίκτωρ Μπαμπιούκ και συζήτησε τις προοπτικές που υπάρχουν για την είσοδο της Ρουμανίας στη συμμαχία, μετά τον τερματισμό των βομβαρδισμών στο Κοσσυφοπέδιο.

07/07: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου και ο Ρώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν συμφώνησαν στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ για την κεντροευρωπαϊκή περιοχή, την ενεργοποίηση προσπαθειών για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα, στις διμερείς συζητήσεις επισημάνθηκε η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τον ισοσκελισμό των εμπορικών σχέσεων, καθώς το Βουκουρέστι εισάγει αγαθά από τη Ρωσία ύψους 1 δις δολαρίων, ενώ οι ρουμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία φτάνουν μόλις στα 80 εκατ. δολάρια.

10/07: Η Ρουμανία επιδιώκει τον άμεσο τερματισμό του εμπάργκο πετρελαίου, που η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει κατά της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στην εφαρμογή μονομερών μέτρων.

14/07: Η Ρουμανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR. Η συμμετοχή θα αποτελείται από μη μαχητικές μονάδες, 40 νοσοκομειακές κλίνες, ομάδα εμπειρογνωμόνων και μηχανικών που τώρα βρίσκονται στην ειρηνευτική δύναμη της Βοσνίας SFOR.

20/07: Η σιδηροδρομική σύνδεση της Τιμισοάρα, στη δυτική Ρουμανία, με το Βελιγράδι έγινε και πάλι εφικτή, μετά την καταστροφή μίας γέφυρας στο Δούναβη από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς. Η σιδηροδρομική σύνδεση Βουκουρεστίου-Βελιγραδίου διεκόπη στις αρχές Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

22/07: Εντονες ήταν οι αντιδράσεις της ηγεσίας του στρατού και του πολιτικού κόσμου για την καταδίκη σε φυλάκιση των στρατηγών Stanculescu και Chitac.

30/07: Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Γιάνος Μάρτονι πραγματοποίησε στο Βουκουρέστι με σκοπό την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων τους. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα του κρατικού πανεπιστημίου στην ουγγρική γλώσσα. Ο υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας Μπαμπιούκ ζήτησε την αναγνώριση της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουγγαρίας σαν ιστορική εκκλησία, καθώς και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και της διδασκαλίας των σχολικών μαθημάτων στη ρουμανική γλώσσα για τους Ρουμάνους της Ουγγαρίας.

Αύγουστος

02/08: Η θυγατρική της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, "Intrarom" υπέγραψε σύμβαση για τη δημιουργία δικτύου κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, αρχικού προϋπολογισμού 15 δισ.δρχ. Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ της κοινοπραξίας Ιντρακόμ-Ericsson-Intrarom και της εταιρίας Cosmorom, που αποτελεί θυγατρική του κρατικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας, ROM TELECOM. Στο πλαίσιο της σύμβασης, η Intrarom αναλαμβάνει την προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση -με το "κλειδί στο χέρι"- συστήματος κινητής τηλεφωνίας στην αγορά της Ρουμανίας, στην οποία η εταιρία έχει ήδη επικερδή παρουσία.

04/08: Κάτω από το όριο φτώχειας η Ρουμανία. Ενώ το όριο φτώχειας ενός ανθρώπου, όπως το καθόρισε η Παγκόσμια Τράπεζα, είναι 4 δολάρια την ημέρα, τον Ιούνιο, ο μέσος ημερήσιος καθαρός μισθός ενός Ρουμάνου ήταν μόνο 3,2 δολάρια. Η Ρουμανία έχει επίσημα 1,121 εκατομμύρια ανέργους. Το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε, αλλά το εξωτερικό εμπόριο είναι πολύ χαμηλό.

11/08: Εκατοντάδες προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας του πρώην δικτάτορα Τσαουσέσκου εκτέθηκαν σε δημοπρασία στο Βουκουρέστι Μεταξύ των αντικειμένων που δημοπρατήθηκαν συμπεριλαμβάνονταν και μια λιμουζίνα Buick, δώρο του προέδρου Νίξον προς τον Νικολαϊ Τσαουσέσκου, αλλά και μια ξύλινη σκακιέρα, δώρο του πρωταθλητή Ανατόλι Καρπόφ, επίσης προς τον Τσαουσέσκου.

11/08: Η ολική έκλειψη ηλίου, η οποία ήταν πολύ καλά ορατή από τη Ρουμανία, προσέλκυσε φέτος κατά 20-25% περισσότερους τουρίστες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

15/08: Δύο άτομα πνίγηκαν και πέντε αγνοούνται στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη νότια Ρουμανία. Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή τις δύο τελευταίες ημέρες μετέτρεψαν σε λίμνες τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κατέστρεψαν 1400 σπίτια και προκάλεσαν χάος στις συγκοινωνίες. Επιπλέον οι κάτοικοι των περιοχών Μπιζάου και Βραντσέα, στη νοτιοανατολική Ρουμανία, είχαν να αντιμετωπίσουν και το χαλάζι μεγέθους αυγού, το οποίο κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις αμπελώνων

17/08: Οι Ρουμάνοι οφθαλμολόγοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό ασθενών με προβλήματα στην όραση τον οποίο άφησε πίσω της η ολική έκλειψη ηλίου της προηγούμενης εβδομάδας. Το πρόβλημα ήταν ευρύτερο στην ρουμανική επαρχία, όπου πολλοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν εναλλακτικές μεθόδους προστασίας, όπως καπνισμένα γυαλιά, τα οποία κρίνονταν από τους επιστήμονες ως ανεπαρκή.

25/08: Τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν περίπου 3.300 κρούσματα μηνιγγίτιδας στη Ρουμανία. Η επιδημία αποδίδεται από τους ειδικούς στις κακές συνθήκες υγιεινής στις οποίες ζουν τα φτωχά στρώματα του ρουμανικού πληθυσμού, μεγάλο μέρος του οποίου ζει χωρίς τρεχούμενο νερό, εξαιτίας της αδυναμίας του να πληρώσει τους λογαριασμούς.

27/08: Η Παγκόσμια Τράπεζα προχώρησε στη χορήγηση δόσης 150 εκατ. δολαρίων προς τη Ρουμανία, από συνολικό δανειοδοτικό πακέτο 325 εκατ. δολ., ώστε να ενισχυθούν αποτελεσματικά οι προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναδιοργάνωση του ιδιωτικού τομέα, αλλά και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις.

28/08: Η Ρουμανία και η Ρωσία προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας, για την αποπληρωμή του χρέους της Μόσχας από την κομμουνιστική περίοδο, το οποίο και ανέρχεται στο ποσό των 21,7 εκατ. δολαρίων. Το χρέος της Μόσχας θα αποπληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2000, μέσω της εισαγωγής ρωσικών βιομηχανικών προϊόντων, αλλά και εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό ενεργειακού σταθμού στη δυτική Ρουμανία.

Σεπτέμβριος

03/09: Απεργία ξεκίνησαν και πάλι περίπου 500 ανθρακωρύχοι σε ορυχείο της Ρουμανίας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας τους. Οι απεργοί ζητούν μπόνους 90 δολαρίων (28.000 δρχ περίπου) περίπου για κάθε εργάτη και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως ανεπίτρεπτες.

13/09: Ο υπουργός Μεταφορών της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου αποφάσισε να απαγορεύσει τη διέλευση από τη διώρυγα Δούναβη προς τη Μαύρη Θάλασσα όλων των γιουγκοσλαβικών πλοίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διακρίσεις, που εφαρμόζει η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση σε βάρος των ρουμανικών πλοίων.

14/09: Φοβερή τραγωδία σημειώθηκε αργά το βράδυ όταν το κυβερνητικό αεροσκάφος τύπου Φάλκον στο οποίο επέβαινε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννος Κρανιδιώτης και πολυμελής αποστολή έπεσε σε κενό αέρος, με αποτέλεσμα να χάσει ύψος από τα 23.000 πόδια στα 5.000 πόδια πάνω από το έδαφος της Ρουμανίας και πριν προλάβει να φθάσει στο Βουκουρέστι, όπου ήταν ο τελικός προορισμός του. Νεκροί είναι ο Υφυπουργός Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του Νίκος, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος, Νίνα Ασημακοπούλου και ο μηχανικός Παπαδόπουλος.

15/09: Ο υπουργός Μεταφορών της Ελλάδος Τάσος Μαντέλης και ο Ρουμάνος ομόλογός του Τραϊαν Μπασέσκου αποφάσισαν τη σύσταση κοινής ελληνορουμανικής επιτροπής ελέγχου των αιτιών του χθεσινού θλιβερού συμβάντος που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και άλλα πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής.

17/09: Η Ουγγαρία αποκήρυξε ως "κακόγουστη και άξεστη" την προσβλητική πινακίδα που τοποθετήθηκε έξω από το προξενείο της στη ρουμανική πόλη Κλούζ, αλλά δεν σκοπεύει να προβεί σε διπλωματικά μέτρα. Η πινακίδα, στην οποία αναγράφεται "αυτή είναι η ουγγρική φωλιά κατασκόπων", τοποθετήθηκε μπροστά από το προξενείο από τον εθνικιστή δήμαρχο της πόλης Κλούζ Γκεόργκε Φούναρ, χθες το βράδυ, αλλά απομακρύνθηκε σήμερα το πρωί μετά από εντολή του ρουμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

22/09: Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν 14 εκατομμύρια δολάρια στη ρουμανική κυβέρνηση με στόχο να τα χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες των ορφανών παιδιών.

24/09: Η Ουκρανία, η Βουλγαρία και Ρουμανία, προχώρησαν στη συγκρότηση μετώπου, προκειμένου να διεκδικήσουν οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν στον ποταμό Δούναβη, από τη διεξαγωγή των αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, κατά της Γιουγκοσλαβίας.

24/09: Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε το Κέντρο Ερευνας της Κοινής Γνώμης και Αγοράς (CSOP), μέλος της Gallup International, δείχνουν θεαματική άνοδο της δημοτικότητας του Ιον Ιλιέσκου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ κατακόρυφη πτώση σημειώνει ο προέδρος, Εμίλ Κωνσταντινέσκου και ο κυβερνητικός συνασπισμός. Συγκεκριμένα ο Ιον Ιλιέσκου, πρόεδρος του Κόμματος Κοινωνικής Δημοκρατίας Ρουμανίας, (PDSR) συγκεντρώνει το 40% των προτιμήσεων για την προεδρία της Ρουμανίας, ενώ ο νυν Πρόεδρος, Εμιλ Κωνσταντινέσκου, (που υποστηρίζεται από το Δημοκρατικό Συνασπισμό Ρουμανίας-CDR) συγκεντρώνει το 17%.

25/09: Η Ρουμανία και η Ρωσία προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας με την οποία η Μόσχα θα προχωρήσει στην αποπληρωμή χρέους 22 εκατ. δολαρίων προς το Βουκουρέστι, μέσω της εξαγωγής ενεργειακού εξοπλισμού. Οι Ρώσοι, έχουν προτείνει τον εκσυγχρονισμό ενεργειακού σταθμού 200MW στην κεντρική Ρουμανία. Το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 50-60 εκατ. δολ. εκ των οποίων η Μόσχα θα καλύψει το ποσό του χρέους της, που ανέρχεται σε 22 εκατ. δολ.

27/09: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κοσταντινέσκου συνοδευόμενος από ομάδα επιχειρηματιών πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία. Συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και με τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Θέμα των συνομιλιών ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών για ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οκτώβριος

06/10: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μακροπρόθεσμο δάνειο στη Ρουμανία το οποίο ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της η οποία επλήγη από τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο. Οι πιστώσεις αυτές θα βοηθήσουν το Βουκουρέστι στο ισοζύγιο των πληρωμών και θα επιτρέψουν τη Ρουμανία να αγοράσει από το εξωτερικό και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση προϊόντα τα οποία έχει άμεση ανάγκη και δεν είναι σε θέση να τα παράγει μόνη της.

08/10: Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρουμανίας Ντανιέλ Στάιτσου θα ανοίξει σύντομα για το κοινό μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και την εποχή του Νικολάε Τσαουσέσκου στην ιδιαίτερη πατρίδα του Σκορνιτσέστι, νότια του Βουκουρεστίου. Τα περισσότερα από τα κομμάτια που θα εκτίθενται στο μουσείο αγοράστηκαν από τον πρόεδρο του ιδρύματος στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του ζεύγους Τσαουσέσκου που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο.

12/10: O Πρόεδρος Eμίλ Κωνσταντινέσκου, επικύρωσε τη συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, που υπέγραψε η Ρουμανία με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Η συμφωνία είχε υπογραφεί στην Αττάλεια και προβλέπει τη συνεργασία των τριών κυβερνήσεων στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, του ξεπλύματος χρημάτων, της παράνομης διακίνησης όπλων και μεταφοράς ανθρώπων.

14/10: Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Συμμαχία για τη Ρουμανία (ApR), Κόμμα Εθνικής Ενότητας Ρουμανίας (PUNR) και Εθνικό Κόμμα Ρουμανίας (PNR) ξεκίνησαν συνομιλίες με στόχο τη μελλοντική τους συνεργασία. Οι ηγέτες των κομμάτων ApR και PUNR, συζήτησαν για τις αρχές της μελλοντικής τους συνεργασίας, είτε υπό μορφή συμμαχίας είτε υπό μορφή συνεργασίας στις τοπικές, κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

18/10: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Αντρεϊ Πλεσου, είχε συνάντηση στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ζου Ρόνγκι και τον υπουργό Εξωτερικών Τανγκ Γιανξουάν, εκδηλώνοντας την υποστήριξη της κυβέρνησης του στα θέματα της Ταϊβάν και του Θιβέτ, που απασχολούν την κινεζική εξωτερική πολιτική.

19/10: Ο Αλεξάντρου Ατανασίου εξελέγη νέος πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας (PSDR), στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, το οποίο αποφάσισε την παραμονή του PSDR στον κυβερνητικό συνασπισμό.

29/10: Μέλη της ρουμανικής χορωδίας τα οποία πραγματοποίησαν ταξίδι στην Ιρλανδία για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό τραγουδιού ζήτησαν άσυλο από την κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχους του τμήματος μετανάστευσης της Ιρλανδίας. Η χορωδία η οποία επρόκειτο να τραγουδήσει σε διεθνές φεστιβάλ στα δυτικά της Ιρλανδίας εξαφανίστηκε μετά την άφιξη των μελών της στη Ρουμανία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του φεστιβάλ.

Νοέμβριος

01/11: Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος Δημήτρης Αποστολάκης επισκέφθηκε επίσημα τη Ρουμανία. Συζήτησε θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για την παγίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και με την εκπαίδευση στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Ρουμανίας στο Κέντρο Ειρηνευτικών Αποστολών, που λειτουργεί στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Ο υφυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Πατριάρχη Ρουμανίας Θεόκτιστο και τη διοίκηση της Ενωσης Ελλήνων Ρουμανίας με την οποία συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς. Επισκέφθηκε την πρώτη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού EXRPOMIL -99".

02/11: Η Ρουμανία συμφώνησε να επιτρέψει σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας να επιβλέψουν την οικονομική της στρατηγική.

04/11: Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας συναντήθηκαν στο Μπόροβετς της Βουλγαρίας και συζήτησαν το ενδεχόμενο της ένταξης των δυο χωρών στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές πολιτικές και οικονομικές δομές. Η συνάντηση αποτελούσε συνέχεια της Διάσκεψης Κορυφής των Δελφών (Οκτώβρης 1998) και των τακτικών συναντήσεων των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών (η τελευταία έγινε στη Σόφια το Μάιο του 1999).

05/11: Οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου, δεν πέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το σημείο στο οποία θα κατασκευαστεί η δεύτερη γέφυρα του Δούναβη. Ωστόσο, οι ηγέτες των δύο κρατών δεσμεύθηκαν μετά τη συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας που διεξήχθη στο βουλγαρικό χιονοδρομικό κέντρο Μπόροβετς να εργαστούν ενεργά για τη διευθέτηση αυτού του προβλήματος.

10/11: Ο υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας, Βίκτορ Μπαμπιούκ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε με τον Βέλγο ομόλογό του, Αντρέ Λακό ήταν η προώθηση της συνεργασίας των δυο χωρών, η στρατιωτική μεταρρύθμιση και η υποστήριξη που μπορεί να παρέχει το Βέλγιο στη Ρουμανία στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

11/11: Η πλειοψηφία του ρουμανικού πληθυσμού είναι δυσαρεστημένη από τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στις δυο τελευταίες κυβερνήσεις, μετά το 1996, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ρουμανία. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη δημοσκόπηση, σχετικά με τους κυβερνώντες και τη διακυβέρνηση, που διενήργησε, στις αρχές Νοεμβρίου, το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας της Κοινής Γνώμης και της Αγοράς (INSOMAR).

18/11: Εγκαινιάστηκε στο Βουκουρέστι το περιφερειακό κέντρο καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SECI). Αποστολή του περιφερειακού αυτού κέντρου, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του συμβούλου της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και συντονιστή της SECI, πρέσβη Ρίτσαρντ Σίφτερ, είναι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή.

19/11: H Ρουμανία επιβεβαίωσε ότι θα αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ το 2001.