31 / 12 / 99
Web Posted:
12:36 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΕΛΛΑΔΑ (Β' ΕΞΑΜΗΝΟ)
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.

Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)

ΕΛΛΑΔΑ Β' ΕΞΑΜΗΝΟ

Ιούλιος

1/7: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Λιθουανία όπου συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της χώρας. O κ. Στεφανόπουλος μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ αναφέρθηκε στη δυνατότητα κοινών επιχειρήσεων Ελλήνων και Λιθουανών με τις οποίες θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ανεργίας.

1- 2/7: Kοινή συνεδρίαση εκπροσώπων των κομμάτων της Ευρωπαικής Δημοκρατικής Ενωσης και εκπροσώπων κομμάτων από περιοχές, όπως η Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η FYROM, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Κροατία και η Σλοβενία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της συνάντησης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων για ανάληψη πρωτοβουλιών για τον εκδημοκρατισμό στα Δυτικά Βαλκάνια, από τα Κεντροδεξιά Κόμματα της Ευρώπης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διήμερης συνάντηση των κομμάτων της Ευρωπαικής Δημοκρατικής Ενωσης που γίνεται σε συνεργασία με το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα και ύστερα από πρωτοβουλία του Κώστα Καραμανλή που κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου.

2/7: Επτά στρατιώτες που υπηρετούσαν στην 4η μοίρα καταδρομών στη Ρεντίνα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στο 20ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας , σε μετωπική σύγκρουση νταλίκας με στρατιωτικό όχημα.

3/7: Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ενίσχυση της αστυνομίας και της συνοριακής φύλαξης με 1.500 άνδρες καθώς και την εντατικοποίηση των αστυνομικών επιχειρήσεων για την απέλαση των λαθρομεταναστών από τη χώρα μας. Ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειες για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης θα γίνουν σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.

5/7: Μαχητικό αεροσκάφος F-5 που πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση συνετρίβη στην περιοχή του αεροδρομίου "Μακεδονία" με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο χειριστής του, ανθυποσμηναγός Παναγιώτης Δρίβας και ο εκπαιδευτής του, σμηναγός Σταύρος Σταματογιάννης.

6/7: Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Οργανισμού "Αθήνα 2004" Στρατής Στρατήγης υπέβαλλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους.

7/7: Παρουσία της πολιτειακής και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας ολοκληρώθηκε η Δ' Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων. Οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου μίλησαν για τα εθνικά θέματα, την ανεργία, την οικονομία, το ρατσισμό και την εγκληματικότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στο θεσμό της Βουλής των Εφήβων, τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικό.

11/7: Επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όταν περίπου 3000 οπαδοί του ΚΚΕ απωθήθηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όταν επιχείρησαν να κάνουν πορεία μέσα στις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

12/7: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην απόφαση που πήραν οι ηγέτες των "15" στο Ρίο της Βραζιλίας, για τον ορισμό της Θεσσαλονίκης ως έδρας του Οργανισμού Ανασυγκρότησης, τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στο Σύμφωνο Σταθερότητας στην περιοχή και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

13/7: Oι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας Ακης Tσοχατζόπουλος και των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και διαπίστωσαν ταυτότητα απόψεων σε ότι αφορά στη διαχείριση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν τους 1.200 αμερικανούς πεζοναύτες οι οποίοι γύρισαν στο πλοίο "USS Kearsarge" από το Κοσσυφοπέδιο.

14-15/7: Νέα πειρατία από Αλβανό κακοποιό σε λεωφορείο, που αυτή τη φορά εκτελούσε το δρομολόγιο Γουμένισσας - Θεσσαλονίκης και στο οποίο επέβαιναν πενήντα άτομα. Ο Αλβανός ζήτησε διακόσια πενήντα εκατομμύρια δραχμές και δύο αυτόματα όπλα. Το λεωφορείο κατευθύνθηκε προς τη Φλώρινα και παρέμεινε ακινητοποιημένο όλη τη νύχτα με τους όμηρους και τους διαπραγματευτές της αστυνομίας να προσπαθούν να κρατήσουν ξάγρυπνο τον απαγωγέα, ο οποίος κρατούσε στα χέρια του δύο απασφαλισμένες χειροβομβίδες. Τελικά ένας από τους ομήρους, ο 21χρονος στρατιώτης από το Βόλο Νέστορας Κόκκαλης αφόπλισε τον Αλβανό κακοποιό, αρπάζοντας τη χειροβομβίδα και πετώντας την έξω από το λεωφορείο όπου και εξερράγη. Την ίδια στιγμή άντρες των ΕΚΑΜ πυροβόλησαν και σκότωσαν τον κακοποιό.

16/7: Το θέμα της εγκληματικότητας, αλλά και της ασφάλειας των πολιτών βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να διακατέχονται από αίσθημα ασφάλειας και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα συμπληρωματικά μέτρα, όπως η πρόσληψη νέων αστυνομικών.

17/7: Νέο ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε στη Σοφοκλέους. Ο Γενικός Δείκτης, κατέγραψε κέρδη της τάξης του 2,35% και διαμορφώθηκε στις 4.410,33 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 174,332 δισ. δραχμές.

19/7: Oι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ αποφάσισαν στις Βρυξέλλες ότι η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το φθινόπωρο την έδρα του οργανισμού για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και ότι το επιχειρησιακό κέντρο με σημαντικό βαθμό αυτοδιοίκησης θα εγκατασταθεί στην Πρίστινα. Στη Θεσσαλονίκη θα είναι η διοίκηση, οι γενικές υπηρεσίες και το διοικητικό συμβούλιο όπου και θα συνεδριάζει, ενώ στην Πρίστινα αρχικά και στη συνέχεια και στις άλλες πόλεις θα εγκατασταθεί το επιχειρησιακό κέντρο.

21/7: Αεροσκάφος της πολιτικής αεροπορίας που μετέφερε τον υπουργό Mεταφορών Τάσο Μαντέλη από την Κύπρο στην Ελλάδα παρενοχλήθηκε από τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος. Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή δύο ελληνικά Μιράζ-2000, όμως δεν έγινε αναχαίτιση καθώς το τουρκικό μαχητικό είχε αποχωρήσει από την περιοχή. O κ. Μαντέλης συμμετείχε ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

22/7: Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη η έδρα του οργανισμού ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Το ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να ανατρέψει απόφαση που ελήφθη από το Συμβούλιο υπουργών, αλλά μπορεί να δυσχεραίνει ή και να ακινητοποιήσει στην πράξη τη δραστηριότητα, αν υπάρξει πολιτική αντίθεση.

23/7: Oι τρεις μουσουλμάνοι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου με δημόσια έκκληση που απηύθυναν στους πολιτικούς αρχηγούς ζήτησαν να αναγνωριστεί "τουρκική και μακεδονική μειονότητα" στην Ελλάδα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε ανιστόρητες και εκτός πραγματικότητας κατασκευές τα όσα ισχυρίστηκαν οι τρεις βουλευτές και τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική κοινωνία, όπου γίνονται σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα και οι προσωπικές ελευθερίες και η μουσουλμανική μειονότητα απολαμβάνει τα αγαθά της ισονομίας και της ισοπολιτείας".

23/7: Η Αγκυρα προέβη σε νέες προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, καθώς 16 τουρκικά αεροσκάφη F-16 παραβίασαν το FIR Αθηνών. Αμέσως ελληνικά Μιράζ και F-16 σηκώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν, ενώ σε τρεις περιπτώσεις σημειώθηκαν εμπλοκές, δηλαδή εικονικές αερομαχίες και μάλιστα σκληρές.

23/7: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, τη συμμετοχή Απόδημων Μακεδόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, την Αυστραλία και τις Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων της Βορείου Ελλάδος και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα στο Λιτόχωρο Πιερίας τα εγκαίνια του "Αλεξάνδρειου Ιδρύματος".

26/7: Oι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, η συνεργασία στον τουρισμό και στην προστασία του περιβάλλοντος συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες στην τουρκική πρωτεύουσα στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

27/7: O πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και τον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα επισκέφθηκε την ελληνική ειρηνευτική δύναμη στο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου και συνομίλησε με αξιωματικούς και στρατιώτες για την αποστολή τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

29/7: Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην ΠΓΔΜ. Συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της χώρας και κυρίως με τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάβλε Τραγιάνοφ με τον οποίο συζήτησε την εφαρμογή πρωτοκόλλου αστυνομικής συνεργασίας, την αμοιβαία συνεργασία και τον κοινό αγώνα κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων.

29/7: Διεξήχθη στην Αθήνα η δεύτερη φάση του διαλόγου Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων για επιμέρους ζητήματα συνεργασίας. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τα θέματα αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, της λαθρομετανάστευσης και των ναρκωτικών.

30/7: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στο περιθώριο της διάσκεψης στο Σεράγεβο με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ. Στη συνάντηση έγινε μια εκτίμηση για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, η δεύτερη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε στην Αθήνα.

30/7-2/8: Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας περιόδευσε στα ακριτικά νησιά των Δωδεκανήσων.

Αύγουστος

4/8: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης επισκεύθηκε το Ισραήλ. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών David Levy, τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Haim Ramon. Η επίσκεψη αυτή ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε κυβερνητικό στέλεχος από τότε που ανέλαβε την εξουσία η νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ.

5/8: Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας της Αλβανίας, Gergi Leka. Ο ΥΜΑ-Θ ενημέρωσε τον κ. Leka για τη μεταναστευτική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης που αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Leka ζήτησε την παροχή υποτροφιών για Πανεπιστημιακές Σπουδές και τη διοργάνωση σεμιναρίων για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για ενήλικες

8/8: Κηδεύτηκε το Α' Νεκροταφείο Αθηνών η λαϊκή τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου που πέθανε από καθολικό καρκίνο. Αφησε πίσω της πέντε παιδιά, δεκάδες δίσκους και μεγάλες λαϊκές επιτυχίες.

8/8: Κατακόρυφη αύξηση της τουριστικής κίνησης, γνωρίζουν αυτό τον Αύγουστο όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, Η περιοχή όμως που κυριολεκτικά κατακλύζεται από τουρίστες, είναι η Κρήτη, όπου η πληρότητα έχει αγγίξει το 100%.

9-12/8: Στους ρυθμούς του καύσωνα κινείται η Ελλάδα καθώς η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 39 βαθμούς Κελσίου ενώ σε κάποιες περιοχές της χώρας άγγιξε τους 42 βαθμούς στην πιο ζεστή εβδομάδα του καλοκαιριού.

10-12/8: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής περιόδευσε στα νησιά των Κυκλάδων.

12/8: Πολυμελής αντιπροσωπεία του δήμου Σαπών, με επικεφαλής το δήμαρχο, Ντίνο Χαριτόπουλο επισκέφθηκαν το Ερεγλί του Μαρμαρά στην Τουρκία, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο δήμοι, επιδιώκοντας να αναπτύξουν μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας. Στην αποστολή του δήμου Σαπών συμμετείχε πολυμελές χορευτικό και μουσικό συγκρότημα, το οποίο παρουσίασε στον τοπικό πληθυσμό την παραδοσιακή μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς της Θράκης.

13/8: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της Σίφνου, νησί που προτιμά τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια για να περνά τις διακοπές του.

15/8: Ο Ελληνισμός εόρτασε την Κοίμηση της Θεοτόκου. Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η Παναγία Σουμελά, η Τήνος και η Παναγία η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκαν την Πάρο, οι πρόεδροι του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας την Παναγία Σουμελά μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε υπουργικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Α. Τσοχατζόπουλο.

15/8: Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αλκαίος" που μετέφερε 522 επιβάτες έμεινε ακυβέρνητο για δυο ώρες ανοιχτά της Ραφήνας λόγω βραχυκυκλώματος σε ηλεκτρικό πίνακα κλιματισμού που προκάλεσε γενικό μπλακ αουτ.

16/8: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Νατάσα Παζαϊτη περιοδεύει στην Κρήτη

31/8: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκε στην Αθήνα με το Συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας της Νοτιανατολικής Ευρώπης Μπόντο Χόμπαχ. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Ο κ. Χόμπαχ συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου μετέβη στη Θεσσαλονίκη και μαζί με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη επισκέφθηκε χώρους που από την ελληνική πλευρά προτείνονται για την εγκατάσταση των υπηρεσιών του Συμφώνου.

Σεπτέμβριος

2/9: O πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε μέτρα ύψους 470 δισεκατομμυρίων δραχμών για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την ελάφρυνση της φορολογίας στα μικρομεσαία εισοδήματα και εξειδικευμένα μέτρα για τις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού όπως οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι άνεργοι.

2/9: Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν στο γήπεδο της Τούμπας στον φιλικό αγώνα του ΠΑΟΚ με την τουρκική Γαλατά Σαράι. Τα έσοδα της αναμέτρησης, περίπου 25 εκατομμύρια δραχμές, διατέθηκαν στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας.

3/9: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εγκαινίασε την 64η Δ.Ε.Θ. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε οικονομικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

4/9: Ο κ. Σημίτης στην ομιλία του στο επίσημο δείπνο των εγκαινίων της 64ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τάχθηκε κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν εξυπηρετεί τη χώρα και διαβρώνει τις διαδικασίες. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ εμμένει στην υποψηφιότητα του Κωστή Στεφανόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.

4/9: Χιλιάδες επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό προσέλκυσε η 64η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στη φετινή διοργάνωση έλαβαν μέρος 1.363 εκθέτες, που κάλυψαν όλο το φάσμα των προϊόντων, ενώ "ατού" της 64ης ΔΕΘ αποτελεί και η έμφαση που δόθηκε στο βαλκανικό προσανατολισμό της.

6/9: Oι βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δόθηκαν στη δημοσιότητα. Στις εξετάσεις έλαβαν μέρος 166.000 διαγωνιζόμενοι και πέτυχαν 72.400.

7/9: Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14.56 το μεσημέρι στην Αθήνα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν είκοσι χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας κοντά στην Πάρνηθα. Οι κάτοικοι της Αθήνας διανυκτέρευσαν στην πλειοψηφία τους στους δρόμους, ενώ ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού, που συγκλόνισε την πρωτεύουσα ήταν τραγικός. Τα σωστικά συνεργεία κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες απεγκλωβισμού όσων παρέμεναν κάτω από τα ερείπια των εργοστασίων Ricomex, Φουρλής και σε άλλα 11 σημεία της Αττικής. Ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν σταδιακά και στις 15 Σεπτεμβρίου έφθασε τους 136. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν εκείνες των Θρακομακεδόνων, του Μενιδίου, της Νέας Ιωνίας, της Χαλκηδόνας, των Ανω Λιοσίων, της Κάτω Κηφησιάς και της Νέας Ερυθραίας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετέβη στα δύο εργοστάσια, το "Ρικομέξ" και "Φουρλής" προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία διάσωσης των εγκλωβισμένων και για την κατάσταση που επικρατούσε.

8/9: Οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία αναζητούσαν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια των πολυκατοικιών και των εργοστασίων που κατέρρευσαν . Σωστικά συνεργεία από την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Ελβετία μετείχαν στις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια. Για τους αστέγους στήθηκαν 3.500 σκηνές, ενώ ο νομός Αττικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

8/9: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, οι υπουργοί Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης και Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής και η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα πραγματοποίησαν επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές του νομού Αττικής.

8/9: Νέα κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα του σεισμού, ευχαρίστησε τις ξένες χώρες που εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους και ανακοίνωσε την άμεση καταβολή του ποσού των 200.000 δραχμών σε όλες τις άστεγες οικογένειες και δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων.

9/9: Τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων από τα χαλάσματα. Προωθήθηκαν 6.500 σκηνές και ο στρατός άρχισε την κατασκευή τριών καταυλισμών στα Ανω Λιόσια. Τα συνεργεία των μηχανικών έκαναν αυτοψίες στα κτίρια που υπέστησαν ζημιές. Πάνω από 1000 σεισμοί είχαν σημειώθηκαν στην Αττική εκ των οποίων οι δώδεκα ήταν πάνω από 4 Ρίχτερ.

9/9: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ευχαρίστησε εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας τα μέλη της τουρκικής ομάδας διάσωσης AKUT για τη σημαντική βοήθεια που προσέφεραν στον απεγκλωβισμό των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού στην Αθήνα.

13/9: Τα μισά από τα κτίρια που ελέγχθηκαν σε περιοχές της Αττικής από τους μηχανικούς κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα για στέγαση ή κατεδαφιστέα.

14/9: Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού χωρίς καμία προϋπόθεση και μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά το τέλος της ελληνοκυπριακής σύσκεψης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, των ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών και των κυβερνητικών εκπροσώπων.

15/9: Η Ελλάδα θρήνησε το χαμό του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη και ακόμη πέντε ανθρώπων. Το πρωθυπουργικό Falcon στο οποίο επέβαιναν με προορισμό το Βουκουρέστι, έχασε απότομα ύψος, 20 λεπτά πριν από την προσγείωση του στο αεροδρόμιο της ρουμανικής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του Νικόλας, ο αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος, ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ Δημήτρης Πανταζόπουλος, η δημοσιογράφος της ΕΡΑ Νίνα Ασημακοπούλου και ο μηχανικός του αεροσκάφους, Μιχάλης Παπαδόπουλος. Σε κωματώδη κατάσταση νοσηλεύονται ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Γιάννου Κρανιδιώτη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος και ο εικονολήπτης Παναγιώτης Πούλος.

15/9: Περίπου 19.000 σκηνές μοιράστηκαν στους σεισμοπαθείς, ενώ συνεχίστηκε η καταβολή του ειδικού επιδόματος των 200.000 δραχμών στους άστεγους των περιοχών που επλήγησαν.

16/9: Κηδεύτηκαν τα τέσσερα από τα έξι θύματα της αεροπορικής τραγωδίας, ενώ ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών παρήγγειλε επείγουσα έρευνα για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας στο πρωθυπουργικό "Φάλκον".

17/9: H πολιτική ηγεσία και ο λαός Ελλάδας και Κύπρου απηύθυναν το τελευταίο αντίο στον Γιάννο Κρανιδιώτη. Το μεσημέρι εψάλη στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Γιάννο Κρανιδιώτη και τον γιο του Νικόλα. Από τις 10 το πρωί η σορός του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Μετά την νεκρώσιμη ακολουθία ακολούθησε η ταφή στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

18/9: Με επισημότητα πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόριος Νιώτης εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ενώ παρέστησαν επίσης, ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρος Φίλων, μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι των Ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ. Ιάκωβος.

18/9: O υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετέβη στη Νέα Υόρκη προκειμένου να μετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, την Αμερικανίδα ομόλογο του, Μαντλίν Ολμπράιτ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

18/9: Ο Παναγιώτης Πούλος, εικονολήπτης της ΕΡΤ, που είχε τραυματιστεί βαριά στην αεροπορική τραγωδία του "Φάλκον" στη μοιραία πτήση προς το Βουκουρέστι άφησε την τελευταία του πνοή στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας.

Οκτώβριος

1/10: Τα μέτρα αποκατάστασης των σεισμοπαθών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε η ανάγκη να μην δημιουργείται κλίμα φόβου στην κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο επικείμενου σεισμού.

2/10: Το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με το Φιλανδό ομόλογό του και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάαβο Λίπονεν.

3/10: O υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο και παρακολούθησε με τον Κύπριο ομόλογό του Σωκράτη Χάσικο φάσεις της άσκησης "Νικηφόρος '99" καθώς και μέρος της εκπαίδευσης των εφέδρων, Κυπρίων και Ελλαδιτών. Οι δύο υπουργοί σε κοινή συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν στην άψογη συνεργασία στον αμυντικό στρατιωτικό τομέα αλλά και στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η εθνική ομάδα του ανσάμπλ στο 23ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής που διεξήχθη στην πόλη Οζάκα της Ιαπωνίας με εκπληκτική εμφάνιση κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στα αγωνίσματα 2 στεφάνια - 3 κορδέλες και στο ομαδικό, 10 κορίνες. Η ελληνική ομάδα που αποτελείται από τις Αϊνδηλή, Καρυάμη, Χριστοδούλου, Γεωργάτου και Πολλάτου πήρε την πρώτη θέση στις 10 κορίνες με 19.816 βαθμούς και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στα 2 στεφάνια - 3 κορδέλες με 19.833 βαθμούς. Η ελληνική ομάδα πήρε επίσης το ασημένιο μετάλλιο στις κορίνες και στα 2 στεφάνια - 3 κορδέλες.

4/10: Σε τραγωδία κατέληξε η εκδρομή στην Αθήνα φιλάθλων του ΠΑΟΚ που παρακολούθησαν τον αγώνα της ομάδας τους με τον Παναθηναϊκό. Στις 4.50 τα ξημερώματα λεωφορείο που μετέφερε 75 άτομα, συγκρούστηκε με φορτηγό στην κοιλάδα των Τεμπών και έπεσε σε χαράδρα δέκα μέτρων. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν 7 νεκροί, ενώ 27 άτομα νοσηλεύτηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Η ΠΑΕ και ΚΑΕ ΠΑΟΚ ανέλαβαν τα έξοδα για τις κηδείες των νεαρών, ενώ σύσσωμος ο ΠΑΟΚ αλλά και οι παίκτες ποδοσφαίρου και μπάσκετ παραβρέθηκαν στις νεκρώσιμες ακολουθίες των φιλάθλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη ως προσκεκλημένος της λέσχης διανοούμενων "Κύκλος του Ταξιμ" συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε στο Φανάρι και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίο συζήτησε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε συζήτηση εφ' όλης της ύλης με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαντ Σρέντερ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνο- Γερμανικού Επιμελητηρίου.

5/10: O υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η επικείμενη επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα αλλά και το Κυπριακό. Eπίσης είχε σημαντικές συνομιλίες με τον νέο ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Αλ Μόουζες, αλλά και τον αναπληρωτή εθνικό σύμβουλο ασφάλειας των ΗΠΑ κ. Στάινμπεγκ

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και οι Ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ευχή οι επισκέψεις Γερμανών καγκελαρίων στην Ελλάδα να είναι πιο συχνές στο μέλλον. Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί σύντομα στην ΟΝΕ, επισήμανε ότι υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας ενώ χαρακτήρισε επιτυχημένη την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

6-7/10: Ελληνογαλλικό σεμινάριο με τίτλο "Ν.Α. Ευρώπη, εκδημοκρατισμός, ανάπτυξη, διαδικασίες ολοκλήρωσης διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά από συμφωνία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του Γάλλου ομόλογού του Ιμπέρ Βεντρίν. Στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του σεμιναρίου οι κ. κ. Παπανδρέου και Βεντρίν πρότειναν τη διεύρυνση της θεματολογίας της συνάντησης και τη συμμετοχή σε αυτήν επιχειρηματιών, εκπροσώπων ΑΕΙ και μη κυβερνητικών οργανώνεων.

6-8/10: Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με το Διευθυντή του FBI, Λούις Φριτς. Ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε αμέσως μετά ότι η αμερικανική πλευρά εκφράζει την ικανοποίησή της για τις ενέργειες οι οποίες γίνονται από την ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε επίσης με το διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένεντ την υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζάνετ Ρίνο και τον υφυπουργό Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις κ. Πίκεριγκ.

7/10: O ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε η Σύνοδος της ηγεσίας του Ελληνισμού με κορυφαίους παράγοντες της διοίκησης του Λευκού Οίκου έδωσε στην ηγεσία της Ελληνικής Ομογένειας την.κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι ο πρόεδρος Κλίντον είναι αποφασισμένος να επιλυθεί το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο κ. Μόουζες έκανε γνωστό στην ηγεσία της Ομογένειας ότι μέσα στις επόμενες 30 μέρες θα έχει ουσιαστικά αποδειχθεί το κατά πόσο το νέο σχέδιο του προέδρου Κλίντον για την επίλυση του Κυπριακού θα έχει αποδώσει καρπούς.

9/10: Το ΠΑΣΟΚ τίμησε τα 25 χρόνια από την ίδρυσή του με τη συγκέντρωση των επιτροπών ανασύνταξης του κινήματος από όλη τη χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης σε επίσημη τελετή στο Κυβερνείο απένειμε στον Αυστραλό John Richard Meliville - Johns και το Γάλλο Jean Yves Empereur διακεκριμένους επιστήμονες και ερευνητές που καλλιεργούν και προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό, το βραβείο "Αριστοτέλης" και στην Καναδή Barbara Hall πολιτικό που συμπαρίσταται δυναμικά στην Ελληνική Ομογένεια της περιοχής, το βραβείο "Μέγας Αλέξανδρος" του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

9-10/10: O πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε στο "Μύλο" με νέους και νέες της Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση οργανώθηκε από τη "Λέσχη Διαλόγου Θεσσαλονικέων Πολιτεία" και ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχθηκε ερωτήσεις για τα ζητήματα ανεργίας, της παιδείας, του ρουσφετιού, όπως και για άλλα που αφορούν τις εκλογές και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

14/10: O υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατατζόπουλος είχε στο Τελ Αβίβ συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και να συνεργαστούν οι δύο χώρες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

14-15/10: Στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΗΕ μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας λοχαγός Γιώργος Κόπανος απήχθησαν στην Αμπχαζία, περιοχή που αποσχίστηκε από τη πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Γεωργίας. Oι έξι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΗΕ περιπολούσαν με ελικόπτερο στη διαχωριστική γραμμή Γεωργίας - Αμπχαζίας δέχθηκαν επίθεση από ένοπλους οι οποίοι ζητούσαν 200.000 δολάρια για την απελευθέρωσή τους. Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από δύο ημέρες.

15/10: Ο Θεσσαλονικιός αθλητής Δημοσθένης Ταμπάκος κατέκτησε τη τρίτη θέση και πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής που διεξήχθη στο Τιαντζίν της Κίνας.

15-16/10: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συμμετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε, στο Τάμπερε της Φινλανδίας στο οποίο συζητήθηκε η δημιουργία ενός χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, με πρωτοβουλία της Φιλανδικής Προεδρίας. Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε τη συγκρότηση οργάνου το οποίο θα καταρτίσει το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη, ενώ στο δείπνο των "15" ηγετών της Ε.Ε. συζητήθηκαν τα θέματα της διεύρυνσης, των Βαλκανίων και της σταθερότητας στην περιοχή.

18/10: Οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ.

19- 20/10: Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Νοέμβριος

1/11: Ο προϋπολογισμός του 2000 βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με τον πρωθυπουργό. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαντωνίου εκτίμησε ότι η ενδεχόμενη άνοδος του πληθωρισμού θα είναι συγκυριακή και πρόσθεσε πως δεν θα ληφθεί κανένα δημοσιονομικό μέτρο

Ο Μολδαβός πρόεδρος Πέτρο Λουτσίνσκι συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Στη συνέχεια ο κ. Λουτσίνσκι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας. Συζητήθηκε ακόμη το θέμα της βοήθειας που θα παρέχει η Ελλάδα στην κατασκευή τερματικού σταθμού εισαγωγής πετρελαίου στη Μολδαβία.

2-3/11: Με υψηλή εκπροσώπηση από τον πολιτικό χώρο των Βαλκανίων και με την συμμετοχή του ειδικού συντονιστή των Συμφώνου Σταθερότητας Μπόντο Χόμπαχ, καθώς και των πλέον αντιπροσωπευτικών ονομάτων της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το διεθνές συνέδριο για την ανασυγκρότηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Μεταξύ των πολιτικών που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου καθώς επίσης οι υπουργοί Οικονομικών της Αλβανίας, της Ρουμανίας, και της ΠΓΔΜ, Εμπορίου και Τουρισμού της Βουλγαρίας, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Κομισιόν για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, καθώς και ο Αμερικάνος πρέσβης Νίκολας Μπερνς.

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, ο προϋπολογισμός για το 2000. Σχολιάζοντάς τον ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός δίνει πίσω στους Έλληνες το πλεόνασμα που έχει δημιουργηθεί, προκειμένου να βελτιώσουν το εισόδημά τους.

Δεκατέσσερις Κούρδοι, λαθρεπιβάτες, έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία, στο γκαράζ του πλοίου Super Fast Ferry-3 στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο χώρο στάθμευσης σε φορτηγό που μετέφερε πολτοποιημένο χαρτί και ενώ το πλοίο έπλεε 15 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό την Ιταλία. Το πλοίο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Πάτρας.

4/11: Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ", το οποίο επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ παρουσίασε μέλη της ελληνικής κυβέρνησης να μην επιθυμούν την αποκάλυψη των τρομοκρατών της "17 Νοέμβρη", διότι φοβούνται πως θα αποκαλυφθούν οι σχέσεις που είχαν μαζί τους στο παρελθόν. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης προέβη σε τηλεφωνική διαμαρτυρία, ενώ διαβήματα διαμαρτυρίας έγιναν προς τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς και προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε "εκτός πραγματικότητας" τις απόψεις των Αμερικανών αξιωματούχων. Υστερα από τις έντονες αυτές ελληνικές αντιδράσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν δήλωσε ότι οι απόψεις που φέρεται ότι εξέφρασαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην "Ουάσιγκτον Ποστ", δεν απηχούν τις θέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Παράλληλα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς χαρακτήρισε ανεδαφικά τα υπονοούμενα του δημοσιεύματος.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης συναντήθηκε στο χειμερινό θέρετρο Μπόροβετς της Βουλγαρίας με τους προέδρους της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ και της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών αλλά και θέματα σταθερότητας στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης εξετάστηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ενώ ο κ. Σημίτης εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στις σχετικές προσπάθειες των δύο χωρών.

5/11: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκε με τη Γ. Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τους προέδρους του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο και του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα για να τους ενημερώσει για το επικείμενο ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προωθήσει τα εθνικά θέματα κατά την επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα. Επίσης τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχτεί το κύρος της χώρας και υπογράμμισε την ανάγκη οι όποιες εκδηλώσεις να είναι ειρηνικές καθώς, όπως είπε, δεν αρμόζει στη χώρα η άρνηση και η απομόνωση.

8/11: Η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα προκάλεσε σοβαρά προβλήματα. Μια 85χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από την κακοκαιρία που έπληξε τη Λακωνία, ενώ ένας τουρίστας έπαθε ανακοπή καρδιάς. Επαρχιακοί δρόμοι στην περιοχή της Κατερίνης πλημμύρισαν από τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής ένας 60χρονος έπεσε με το αυτοκίνητό του στη θάλασσα και πνίγηκε. Στο μεταξύ, στην περιοχή "Ξηρολάκι", έξω από την Κατερίνη, από τη βροχόπτωση πλημμύρισε χείμαρρος με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τα νερά επαρχιακοί δρόμοι.

9/11: Αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσε στην Ελλάδα η προειδοποίηση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις επισκέψεις Αμερικανών τουριστών στη χώρα μας, λόγω των διαδηλώσεων εναντίον της επίσκεψης Κλίντον και των επιθέσεων εναντίον στόχων αμερικανικών συμφερόντων.

10/11: Με ανακοινώσεις της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης γνωστοποιήθηκε ότι το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα μετατίθεται κατά μία εβδομάδα. Στην ελληνική ανακοίνωση σημειωνόταν ότι "ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών και προς το συμφέρον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε στο Λευκό Οίκο η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα να πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοεμβρίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ". Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφερόταν ότι η αλλαγή αυτή έγινε μετά από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου χαρακτηρίζεται πολύ σημαντικό και για τις δύο χώρες.

11/11: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. με αντικείμενο την προετοιμασία της υποδοχής του Αμερικανού προέδρου Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε όσους αντιτίθενται στην πραγματοποίηση της επίσκεψης Κλίντον και τόνισε ότι πέραν από τις κομματικές τους αντιλήψεις δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας η άποψή τους ότι και μόνον η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα βλάπτει. O πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε την αναβολή της επίσκεψης Κλίντον σοβαρή εθνική ζημιά.

17/11: Με πορείες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στην Αθήνα ολοκληρώθηκε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Στη Θεσσαλονίκη οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και πραγματοποίησαν πορεία προς το αμερικανικό προξενείο. Την κεφαλή της πορείας αποτελούσαν φοιτητικές ενώσεις και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων. Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από την είσοδο του εμπορικού κέντρου όπου στεγάζεται το αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης. Μετά από τα μικροεπεισόδια η πορεία συνεχίστηκε ειρηνικά και κατέληξε στο λιμάνι.

Πρωτόκολλο για την ίδρυση Περιοχικού Γραφείου Αεροναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιο Μαντέλη, την Αλβανίδα ομόλογό του Ίνγκριντ Σούλι και τον αρμόδιο υφυπουργό της ΠΓΔΜ, Χασάνι Ρετζέπ. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι τρεις χώρες θα δημιουργήσουν ένα γραφείο συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα σχεδιάζει, θα συντονίζει και θα υλοποιήσει τους τομείς που θα αποφασιστούν για την κοινή δράση, με αφορμή την ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών, που αποτελούν σημαντικό τομέα στην οικονομία των χωρών.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε πολύ καλό το κλίμα της συνάντησης και εξέφρασε τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στις δραστηριότητες του Πατριαρχείου. Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τα βήματα που έγιναν τον τελευταίο καιρό στην βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

18/11:Σε αποδοτική και θερμή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Σημίτη με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΑΣΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε στον κ. Σημίτη ότι κανένας στην Τουρκία δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις στην Ελλάδα και ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις καλές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι από την ελληνική πλευρά θα συνεχιστεί η βοήθεια προς τους Τούρκους σεισμόπληκτους και ότι θα σταλούν από την Ελλάδα ακόμα 150 λυόμενα.Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε καλό το κλίμα στις συνομιλίες και τόνισε ότι "πρέπει να ακολουθήσουμε την πορεία που χάραξαν οι δύο λαοί μετά τους σεισμούς".

19/11: Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε από την ελληνική Πολιτεία στον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Ροκόφυλλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, υποδέχθηκαν τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο κ. Κλίντον συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Χίλαρι και την κόρη του Τσέλσι και την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς τους πολίτες, κυρίως Ελληνοαμερικανούς, που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχθούν. Την ίδια ώρα, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και να κατευθυνθεί προς την αμερικανική πρεσβεία. Οι αστυνομικοί εμπόδισαν τους διαδηλωτές να περάσουν και όταν ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των δυνάμεων της τάξης τότε έκαναν χρήση δακρυγόνων και τους απώθησαν με συνέπεια να σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια. Ομάδα αναρχικών, που βρισκόταν στο τέλος της πορείας, πυρπόλησε και λεηλάτησε καταστήματα και τράπεζες, ιδιαίτερα στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας έγιναν συνολικά 36 συλλήψεις και προσαγωγές. Στη Θεσσαλονίκη ομάδα διαδηλωτών έσπασε την είσοδο του λιμανιού με πρόθεση να κατευθυνθεί προς τις αποθήκες του λιμανιού, που νοικιάζονται στο ΝΑΤΟ για τις ανάγκες των δυνάμεων της KFOR, ενώ διέκοψε και τις εκδηλώσεις του 40ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση για τα επεισόδια, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απέδωσε τις ευθύνες κυρίως στις συντεταγμένες δυνάμεις του ΚΚΕ.

Κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος προσφωνώντας τον Μπιλ Κλίντον, αναφέρθηκε εκτεταμένα στα εθνικά μας θέματα. "Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας επί διαφόρων νήσων και νησίδων του Αιγαίου, δε θα έπρεπε ούτε ως σκέψη να διατυπωθούν από αυτή, εάν θυμόταν τις υποχρεώσεις της" τόνισε, προσθέτοντας ότι " η Άγκυρα έχει παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα και τίτλο με τη Συνθήκη της Λοζάννης. Ο Μπιλ Κλίντον στην αντιφώνησή του επαίνεσε τη χώρα μας για την οικονομία της. "Αποτελείτε οικονομική δύναμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με το υψηλότερο ΑΕΠ και με ισχυρό χρηματιστήριο. Είστε παράδειγμα στο χώρο της Βαλκανικής" ανέφερε ενώ συμπλήρωσε ότι με κάθε ευκαιρία στην Τουρκία, σε κάθε δημόσια ομιλία του, έκανε λόγο για την προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

20/11: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και σε κοινή συνέντευξη τύπου χαρακτήρισαν ουσιαστικές τις συνομιλίες και επεσήμαναν ότι υπάρχουν δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για πρόοδο στα ελληνοτουρκικά και στο κυπριακό και τόνισε ότι ελπίζει κατά την επίσκεψη του στην Αγκυρα να δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να υπάρξει κάποια προσέγγιση στις σχέσεις των δύο χωρών.

22/11: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε κοινό ανακοινωθέν τους μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου τόνισαν την ανάγκη οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη να είναι ουσιαστικές. Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι δηλώσεις Κλίντον κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από την πολιτική των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και η κοινοτική επίτροπος, Viviane Reding εγκαινίασαν τις νέες εγκαταστάσεις του CEDEFOP (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης) στη Θεσσαλονίκη.