31 / 12 / 99
Web Posted:
12:36 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.

Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Ιανουάριος

4/01: Η κυβέρνηση Κόστοφ ενέκρινε τα όρια και τα διοικητικά κέντρα των 28 νέων νομών στη Βουλγαρία. Την απόφαση επικύρωσε στις 6/01 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πέταρ Στογιάνοφ.

6/01: Τη θέση της Βουλγαρίας υπέρ της "ειρηνικής και μόνιμης διευθέτησης της κρίσης στο Κόσοβο ", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών, Ράτκο Βλάικοφ.

07/01:Ο πρωθυπουργός Ιβαν Κόστοφ παραδέχθηκε ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν πραγματοποιούνται με τους προβλεπόμενους από την κυβέρνηση ρυθμούς. Ο ίδιος ανέλαβε μέρος της ευθύνης για την καθυστέρηση αυτή και Υποσχέθηκε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 1999 σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας.

10/01: Συλλαλητήριο με αφορμή την επέτειο των δυο ετών από τις μαζικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία, που οδήγησαν στην πτώση της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης και την κήρυξη πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο του 1997, οργάνωσε στη Σόφια το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Περίπου 10.000 μέλη και οπαδοί του κόμματος, άκουσαν τον ηγέτη του, Γκεόργκι Παρβάνοφ να ζητά την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του

Ιβάν Κόστοφ και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

11/01: Αρχική συμφωνία για χρηματοδότηση με 8,2 εκατομμύρια ECU μέσω του προγράμματος PHARE της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εργασιών βελτίωσης των συνθηκών αποθήκευσης των ραδιενεργών αποβλήτων στο χωριό Ελέσνιτσα της Βουλγαρίας, επετεύχθη κατά τη συνεδρίαση στη Σόφια της βουλγαρο-ελληνικής επιτροπής διασυνοριακής συνεργασίας.

12-13/01: Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποιεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου.

Διμερή προγράμματα εξέτασε στη Σόφια η μικτή βουλγαρο-ελληνική επιτροπή διασυνοριακής συνεργασίας.

13/01: Την υποστήριξη του Λονδίνου για τις μεταρρυθμίσεις στη Βουλγαρία εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Τζόρτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Σόφια.

19/01: Επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εξέτασε με τους Βούλγαρους αξιωματούχους τη διάνοιξη των νέων μεθοριακών διόδων μεταξύ της Ελλάδας και Βουλγαρίας και την κρίση στο Κόσοβο.

Η βουλγαρική έκδοση του έργου του Ρήγα Βελεστινλή "Τα επαναστατικά" παρουσιάστηκε στη Σόφια.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Γενικού Εισαγγελέα, Ιβάν Τατάρτσεφ, για την επανεξέταση του δημοψηφίσματος της 8ης Σεπτεμβρίου 1946, για την κατάργηση τη02/02: "Η Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένει τις προτάσεις των βουλγαρικών μη κυβερνητικών οργανώσεων για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων εναρμόνισης της εργατικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή". Αυτό τόνισε ο συντονιστής της πρωτοβουλίας "Ρουαγιαμόν" για τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, κατά τη συνάντησή του στη Σόφια με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Βουλγαρίας, Ιβάν Νέικοφ.

Με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ συναντήθηκε στη Σόφια ο Αρμπέν Τζαφέρι, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανόφωνων στην ΠΓΔΜ, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με το VMRO-DPMNE.

Φεβρουάριος

03/02: Η κρίση στο Κόσοβο κυριάρχησε στη συνάντηση που είχαν στη Σόφια οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και της Ρωσίας, Ιγκορ Ιβάνοφ.

05/02: O πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, μιλώντας στο 13ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η νίκη με μεγάλη πλειοψηφία του κόμματος των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" του οποίου ηγείται, στις τελευταίες εκλογές στη Βουλγαρία, οφείλεται και στη βοήθεια που έλαβε από τα ευρωπαϊκά λαϊκά κόμματα.

08/02: Οι παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Βουλγαρία, Ντέιβιντ Ατκινσον και Χένινγκ Γκέλεροντ που επισκέφθηκαν τη Σόφια, ζήτησαν να ενημερωθούν για περιπτώσεις αστυνομικής βίας, για το θέμα χορήγησης αδειών για το Διαδίκτυο, για τις τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα που αφορούν στην επιβολή ποινών για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή.

09/02: Συνομιλίες για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ είχαν ο Βούλγαρος υπουργός Εμπορίου, Βαλεντίν Βασίλεφ, και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Νικόλα Γκρούεβσκι.

11/02: Περιφερειακό πρόγραμμα για αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών, το οποίο έχουν εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΗΕ, εξέτασαν στη Σόφια εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της ΠΓΔΜ. Στις συζητήσεις συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΗΕ.

12/02: Μετά από "διάλειμμα" 22 μηνών, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σύνοδος της μικτής ελληνο-βουλγαρικής διακυβερνητικής επιτροπής, που έχει ως συμπροέδρους τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου και τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ. Σε τέσσερις τομείς της διμερούς συνεργασίας, στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση, αναφέρθηκε ο κ. Παπαντωνίου: του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, της ηλεκτρικής ενέργειας και των επενδύσεων.

"Η συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον τομέα της άμυνας συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή", τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ρουμανίας, Κωνσταντίν Ντεντζεράτου, επισκεπτόμενος τη Σόφια.

14/02: Κατά της στρατιωτικής επέμβασης στο Κόσοβο, τάχθηκαν δήμαρχοι από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία, οι οποίοι συμμετείχαν στη δεύτερη διαβαλκανική διάσκεψη για την τοπική αυτοδιοίκηση, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπλαγκόεβγκραντ.

15/02: Το θέμα της εξόφλησης του ρωσικού εξωτερικού χρέους προς τη Βουλγαρία και η κατάσταση στο Κόσοβο ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχαν στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Γεβγκένι Πριμακόφ.

18/02: Η Βουλή της Βουλγαρίας επικύρωσε τη διεθνή Σύμβαση- πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, καθώς και του ερμηνευτικού υπομνήματος που είχαν επεξεργαστεί από κοινού και πρότειναν η "Λαϊκή Ενωση" και το μουσουλμανικό "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών".

22/02: Κοινή Διακήρυξη με στόχο την αναβάθμιση των σχέσεων Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ, υπέγραψαν στη Σόφια οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών, Ιβάν Κόστοφ και Λιούμπτσο Γκεοργκίεβσκι. Οι δυο πλευρές δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να προβάλλουν μεταξύ τους εδαφικές αξιώσεις, δεν πρόκειται να προβούν σε εχθρικές ενέργειες ή να ενθαρρύνουν ή στηρίξουν ενέργειες που στοχεύουν κατά της Βουλγαρίας ή της ΠΓΔΜ, καθώς και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν το έδαφός τους να χρησιμοποιηθεί για τη δραστηριοποίηση οργανώσεων και ομάδων που έχουν ως στόχο τη διάσπαση της άλλης χώρας, την υπονομευτική δράση ή απειλούν την ασφάλεια της άλλης πλευράς. Επίσης, η ΠΓΔΜ διαβεβαιώνει ότι κανένα σημείο του Συντάγματός της δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ερμηνευτεί ως βάση για την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας με σκοπό την προστασία δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες της ΠΓΔΜ.

24-26/02: Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποίησε ο υφυπουργός Αμυνας της Ελλάδος, Δημήτριος Αποστολάκης.

27/02: Θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και η κατάσταση στην περιοχή απασχόλησαν τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ και της Ρουμανίας, Ράντου Βασίλε, στη Σινάγια της Ρουμανίας.

22-23/01: Επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ.

30/01: Πενήντα δυο θρησκευτικές και μειονοτικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία κατέθεσαν υπόμνημα στη Βουλή, με το οποίο ζήτησαν την επικύρωση, χωρίς την υιοθέτηση ερμηνευτικού υπομνήματος, της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των μειονοτήτων. Μεταξύ των οργανώσεων αυτών είναι η φιλοσκοπιανή ΟΜΟ- "΄Ιλιντεν", η "Συνομοσπονδία των Τσιγγάνων στη Βουλγαρία", η "Μουσουλμανική Κοινότητα στη Ροδόπη" και η "Βουλγαρική Επιτροπή του Ελσίνκι".

Μάρτιος

03/03: Εθνική επέτειος, 121 χρόνια από την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον τουρκικό ζυγό. Στις 3/03/1878 υπεγράφη το Σύμφωνο του Αγίου Στεφάνου, με το οποίο τερματίστηκε ο ρωσο-τουρκικός πόλεμος και η Βουλγαρία απέκτησε την ανεξαρτησία της.

04/03:Εξήντα ένας βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" (ΕΔΔ) στη Βουλγαρία αποφάσισαν να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου να ακυρωθεί η νομιμοποίηση της οργάνωσης ΟΜΟ "Ιλιντεν- Π.Ι.Ρ.Ι.Ν. ( το Π.Ι.Ρ.Ι.Ν είναι αρκτικόλεξο του "Κόμματος Οικονομικής Ανάπτυξης και Ενσωμάτωσης του Πληθυσμού").

07/03: Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σόφια, Ζακ Βιουνενμπερζέ τόνισε με δηλώσεις του ότι η αναβολή της αναστολής λειτουργίας των μονάδων 1-4 του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι μπορεί να δυσκολέψει τις διαβουλεύσεις για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

10/03: Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε στη Σόφια ο υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος συζήτησε με την ομόλογό του Ναντέζντα Μιχάιλοβα τις εξελίξεις στο Κόσοβο και τις διμερείς σχέσεις.

11/03: Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και οι ομόλογοί του από την Τουρκία και τη Ρουμανία, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και Εμίλ Κονσταντινέσκου, υπέγραψαν στη Σινάγια της Ρουμανίας κοινή διακήρυξη, στην οποία εξέφρασαν την ετοιμότητα των χωρών τους να προχωρήσουν στη δημιουργία κοινής ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

Επίσημη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ πραγματοποίησε η υπουργός Εξωτερικών Ναντέζντα Μιχάιλοβα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών της με τον ομόλογό της, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ, τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ και τον πρωθυπουργό, Λιούμπτσο Γκεοργκίεβσκι, ήταν οι δυνατότητες ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, η κατασκευή του Διαδρόμου 8 και η κρίση στο Κόσοβο.

12/03: Προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στην περιοχή, την κατασκευή του Διαδρόμου 8, καθώς και κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, εξέτασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο.

Συμφωνία πλαίσιο για συνεργασία της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ στον τομέα της άμυνας, υπέγραψαν στη Σόφια οι υπουργοί Αμυνας των δυο χωρών, Γκεόργκι Ανάνιεφ και Νικόλα Κλιούσεφ.

19/03: Τις δυνατότητες συνεργασίας Βουλγαρίας- Αυστρίας στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, εξέτασαν στη Σόφια οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο χωρών, Μπογκομίλ Μπόνεφ και Καρλ Σλέγκιλ.

21/03: Διμερή θέματα, αλλά και την κρίση στο Κόσοβο συζήτησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Μαρίν Ράικοφ και ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Ιντρανκο Πίρλιτς, σε συνάντησή τους στη Σόφια.

22/03: Κατάστημα της τουρκικής ιδιωτικής τράπεζας "Ντεμίρμπανκ", εγκαινίασαν στη Σόφια οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Πρόκειται για τη δεύτερη τουρκική τράπεζα που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία, καθώς τον Ιούλιο του 1998 η "Ζιραάτ" (Αγροτική Τράπεζα) άνοιξε κατάστημα στη Σόφια.

24/03: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα απέστειλε στον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, επιστολή στην οποία τον διαβεβαιώνει ότι "η ασφάλεια της Βουλγαρίας αποτελεί άμεση φροντίδα του ΝΑΤΟ". Ο κ. Σολάνα τόνισε επίσης ότι η Συμμαχία θα εξετάσει "με εξαιρετική σοβαρότητα" κάθε απειλή πολέμου της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας προς τη Βουλγαρία.

Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εθνικής Αμυνας συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ με θέμα τις εξελίξεις γύρω από το Κόσοβο. H Βουλγαρία δεν έχει λόγους να ανησυχεί, διαβεβαίωσε ο κ. Στογιάνοφ

25/03: Η Βουλή ψήφισε διακήρυξη σχετικά με την κρίση στο Κόσοβο, στην οποία τονίζεται ότι : Η Βουλγαρία δεν πρόκειται να μετάσχει άμεσα ή έμμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Επίσης, η Βουλγαρία εξέφρασε αλληλεγγύη στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ και κάλεσε την κυβέρνηση της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας να υπογράψει την ειρηνική συμφωνία ώστε να αποφευχθούν νέα ανθρώπινα θύματα και καταστροφές.

26/03:Θραύσματα πυραύλου αέρος-αέρος από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, έπεσαν στην επικράτεια της Βουλγαρίας δυτικά από την πόλη Τράν κοντά στα βουλγαρο-γιουγκοσλαβικά σύνορα.

29/03: Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουτέρες, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σόφια.

Την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τη Βουλγαρία προς την Τουρκία εξέτασαν ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Ζίγια Ακτάς και ο πρόεδρος της βουλγαρικής Επιτροπής Ενέργειας, Ιβάν Σιλιάσκι.

31/03: Η κρίση στο Κόσοβο, η πορεία της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση και το θέμα της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι, κυριάρχησαν στις διήμερες εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Βουλγαρίας.

Απρίλιος

01/04: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Κόστοφ κατέθεσαν στη Βουλή 59 βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τη για αποτυχημένη πολιτική στον βιομηχανικό τομέα.

05/04: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόουμπ Τάλμποτ επισκέφτηκε τη Σόφια και υποσχέθηκε αμερικανική βοήθεια 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τις μεταρρυθμίσεις στον βουλγαρικό στρατό.

07/04: Με 139 ψήφους "κατά" και 89 "υπέρ", η βουλγαρική Βουλή, απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων", που είχαν υποβάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

08/04: Συρρίκνωση στις 45.000 του ανθρώπινου δυναμικού στον στρατό και καθορισμό του στόχου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, προβλέπει το νέο αμυντικό δόγμα της Βουλγαρίας, που ψήφισε η Βουλή.

09/04: Η κρίση στο Κόσοβο και οι σχέσεις Βουλγαρίας- Γαλλίας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και Ιμπέρ Βεντρίν, στη Σόφια.

13/04: Συνομιλίες για την κρίση στο Κόσοβομεταξύ των υπουργών Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ και της Ρουμανίας, Βίκτορ Μπαμπιούκ.

Την υποστήριξη της Βιέννης για τις πρωτοβουλίες εκπόνησης σχεδίου σταθεροποίησης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σύγκλησης βαλκανικής διάσκεψης μετά από την επίλυση της κρίσης στο Κόσοβο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Τόμας Κλέστιλ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Σόφια μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Πέταρ Στογιάνοφ.

15/04: Συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδος, Κώστα Σημίτη και της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, στη Σόφια. Οι δύο άνδρες επεσήμαναν τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών τους. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιδέα διοργάνωσης διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνευση και την ασφάλεια στα Βαλκάνια υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την παραχώρηση στην ΠΓΔΜ 94 τανκς Τ-55Α και 108 όλμων αποφάσισε η κυβέρνηση Κόστοφ. Η αλλαγή της προσυμφωνημένης προμήθειας των 150 τανκς και ισάριθμων όλμων, έγινε μετά από αίτημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Λιούμπτσο Γκεοργκίεβσκι. Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν στις 16/04 στη Σόφια οι υφυπουργοί Αμυνας των δυο χωρών, Πλάμεν Ραντόνοφ και Νεντάν Γιοβάνοβσκι.

16/04: Εμφαση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία από την κρίση στην Γιουγκοσλαβία, έδωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Μπόζκοφ, μιλώντας στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στο Λονδίνο.

17/04: Το ΝΑΤΟ απηύθυνε αίτημα στη Βουλγαρία για παραχώρηση αεροδιαδρόμων που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας, κατά της Γιουγκοσλαβίας.

22/04: Η κυβέρνηση Κόστοφ αποφάσισε την εφαρμογή και από τη Βουλγαρία του ΝΑΤΟϊκού εμπάργκο πετρελαίου για τη Γιουγκοσλαβία.

Η κυβέρνηση Κόστοφ ενέκρινε σχέδιο συμφωνίας για τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και του ΝΑΤΟ για τη χρήση από τη Συμμαχία του βουλγαρικού εναέριου χώρου.

23/04: Εγγυήσεις για την ασφάλεια της Βουλγαρίας θα παρέχει το ΝΑΤΟ, υποσχέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του, Χαβιέρ Σολάνα με επιστολή στον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ.

26/04: Η Σόφια και τα Σκόπια συντόνισαν τις θέσεις τους σχετικά με την οικονομική βοήθεια που πρόκειται να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό έγινε κατά τη συνάντηση που είχαν στη Σόφια οι αντιπρόεδροι της Βουλγαρίας, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ και της ΠΓΔΜ, Ντόστα Ντίμοβσκα.

27-28/04: Επίσημη επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέ Μαρία Χιλ Ρόμπλες και ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βουλγαρίας Νίκος Παπακυριαζής, οι οποίοι έλαβαν μέρος στη Διάσκεψη των προέδρων των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών -υποψήφιων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

28/4: Την έντονη αντίδραση και την ανησυχία της Σόφιας προκάλεσε η πτώση πυραύλου "αέρος- εδάφους", τύπου AZ 88 Harm από ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος στη συνοικία Γκόρνα Μπάνια της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

29/04: Η κυβέρνηση Κόστοφ αποφάσισε να δώσει θετική απάντηση στο αίτημα του ΝΑΤΟ για χρησιμοποίηση του βουλγαρικού εναέριου χώρου για τους σκοπούς της επιχείρησης "Allied Force".

Μάιος

02/05: Για την επιτάχυνση της κατασκευής του Διαδρόμου 8 δεσμεύτηκαν οι πρόεδροι των κοινοβουλίων της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ιταλίας και της ΠΓΔΜ, σε συνάντησή τους στα Σκόπια.

03/05: Ο στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ, ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, επισκέφτηκε τη Σόφια, όπου συζήτησε γύρω από την κρίση στο Κόσοβο και τη συνεργασία ΝΑΤΟ- Βουλγαρίας ενόψει της χρήσης του βουλγαρικού εναέριου χώρου από τα συμμαχικά αεροσκάφη.

04/05: Η Βουλή ενέκρινε με 154 ψήφους "υπέρ", 83 "κατά" και 1 αποχή, τη συμφωνία για τη χρήση από το ΝΑΤΟ του εναέριου χώρο της Βουλγαρίας. Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από έντονους λεκτικούς διαξιφισμούς μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος συνασπισμού των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλιν Ολμπράιτ ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή της στη Βουλγαρία λόγω "υποχρεώσεων στην Ουάσιγκτον".

11/05: Eκκληση στους πρέσβεις στη Σόφια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πείσουν τις κυβερνήσεις τους ώστε μέχρι το τέλος του 1999 η Βουλγαρία να λάβει πρόσκληση για έναρξη των διαβουλεύσεων για ένταξή της στην ΕΕ, απηύθυνε η υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα.

13/05: Tη θέση της Βουλγαρίας υπέρ της σταθερότητας και του αμετάβλητου των συνόρων στα Βαλκάνια εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Λονδίνο με τον ομόλογό της Ρόμπιν Κουκ.

Η Βουλή της Βουλγαρίας επικύρωσε τη Συμφωνία για τη δημιουργία πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

14/05: Την πρόταση, μετά τον τερματισμό του πολέμου η Θεσσαλονίκη να γίνει κέντρο κατανομής της οικονομικής βοήθειας για την ανασυγκρότηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του στη Σόφια, όπου έλαβε μέρος στην τακτική τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας τόνισαν ότι οι συνομιλίες στη Σόφια αποτελούν συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των τριών χωρών και ότι με τις τριμερείς συναντήσεις θέλουν να αποδείξουν ότι τα Βαλκάνια δεν είναι μόνο περιοχή συγκρούσεων, αλλά και περιοχή επιθυμίας συνεργασίας.

Νέος πύραυλος έπεσε στη Βουλγαρία στην περιοχή του χωριού Βάρμποβο, σε απόσταση 10 χλμ από τα σύνορα με την Γιουγκοσλαβία. Πρόκειται για τον έκτο πύραυλο που πέφτει σε βουλγαρικό έδαφος από την αρχή των νατοϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας.

15/05: Με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στη Σόφια ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιου Παπανδρέου, της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, και της Ρουμανίας, Αντρέι Πλέσου. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας προς τη γρήγορη έναρξη των διαπραγματεύσεων για πλήρη ενσωμάτωση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Ελσίνκι.

17/05: Την κοινή θέση υπέρ της ταχύτερης ειρηνικής επίτευξης, μέσω της διπλωματίας, μιας συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης στο Κόσοβο, διατύπωσαν οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδος, Ακης Τσοχατζόπουλος και της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ, σε συνάντησή τους στη Σόφια.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, μετέβη στη Σόφια για ολιγόωρη επίσκεψη εργασίας. Κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Ιβάν Κόστοφ δεσμεύτηκε ότι το Λονδίνο θα βοηθήσει τη Βουλγαρία για επίσπευση της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

20/05: Την κοινή θέση τους υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης της κρίσης στο Κόσοβο εξέφρασαν οι υπουργοί Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανανιεφ και της Ρουμανίας, Βίκτορ Μπαμπιούκ, σε συνάντησή τους στη Σόφια.

24/05: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ρώμη με την ευκαιρία της ημέρας της βουλγαρικής παιδείας και του πολιτισμού, και της σλαβικής γραφής, έγινε δεκτός από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον II. Στην ιταλική πρωτεύουσα ο κ. Κόστοφ είχε συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του Μάσιμο Ντ΄Αλέμα και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Λιούμπτσο Γκεοργκίεβσκι.

26/05: Tην υποστήριξη της Βόννης στην πορεία ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκιούντερ Φερχόιγκεν, στις επαφές που είχε στη Σόφια με κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων της Βουλγαρίας.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της συνάντησής τους στη Βουλγαρία οι υφυπουργοί Αμυνας των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ιταλίας και των ΗΠΑ επισκέφθηκαν την έδρα της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης της Ν.Α. Ευρώπης στο Πλόβντιφ.

26-27/05: Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος εγκαινίασε στη Σόφια το νέο εργοστάσιο της "Χωναίος Α.Β.Ε.Ε.". Στη βουλγαρική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση επιχειρηματιών των δύο χωρών, με πρωτοβουλία του συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και θέμα " Η ελληνο-βουλγαρική συνεργασία στην ανασυγκρότηση των οικονομιών της Ν.Α. Ευρώπης".

Ιούνιος

02/06: Νέος πύραυλος έπεσε στη βορειοδυτική Βουλγαρία, σε απόσταση περίπου 1 χλμ από το χωριό Γκοβέζντα, περιοχής Μοντάνα. Πρόκειται για τον έβδομο πύραυλο που πέφτει σε βουλγαρικό έδαφος από την αρχή των νατοϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας.

03/06: Η ανάπτυξη των σχέσεων με την ΠΓΔΜ αποτελεί για τη Βουλγαρία εθνική προτεραιότητα και όχι "θέμα κομματικής πολιτικής", σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ο οποίος δέχτηκε στη Σόφια σκοπιανή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.

Την πρόταση της Σόφιας να πληρώνει σε εμπορεύματα μέρος των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου "Γκάζπρομ", Ρεμ Βιάχιρεφ.

5/06: Η βουλγαρική κρατική εταιρία φυσικού αεριού "Μπουλγκάργκαζ" και η ρωσική "Γκάζπρομ" υπέγραψαν πρωτόκολλο με χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή 9 σταθμών φυσικού αερίου.

06-07/06: Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ, μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομόλόγου του Σεργκέι Στεπάσιν, ο οποίος δήλωσε ότι "αποδείχτηκε αποτυχημένη "η προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου χωρίς τη Ρωσία". Ο κ.Κόστοφ έλαβε μέρος στις εργασίες επιχειρηματικού φόρουμ που οργάνωσε η Ενωση Βιομηχάνων Ρωσίας και εξέτασε με τον δήμαρχο της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ τις δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο εμπόριο και τον τουρισμό.

08/06: Την ετοιμότητα της Βουλγαρίας να συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο εξέφρασε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Βουλγαρίας, Μίχο Μίχοφ.

12/06: Αίτημα για διέλευση ρωσικών αεροσκαφών από τον βουλγαρικό εναέριο χώρο, με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο, υπέβαλε η Ρωσία.

14/06: Συμφωνία για τη διάνοιξη έως το 2002 δυο νέων μεθοριακών διόδων μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, υπέγραψαν στα Σκόπια ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ και ο υπουργός Οικοδόμησης και Χωροταξίας της ΠΓΔΜ, Ντούσκο Καντίεβσκι.

14/06: Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη Σόφια ότι η χώρα του θα παραμείνει στα όρια της της Γιουγκοσλαβίας με την προϋπόθεση ότι το Βελιγράδι θα ακολουθήσει τον δρόμο του εκδημοκρατισμού.

15/06: Σε 100 εκατομμύρια δολάρια ανέρχονται οι άμεσες απώλειες της βουλγαρικής οικονομίας από τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία, ενώ μακροπρόθεσμα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 300-400 εκατομμύρια δολάρια, λόγω των μειωμένων εμπορικών συναλλαγών και τις καταστροφές στο γιουγκοσλαβικό δίκτυο μεταφορών, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από τα 100 εκατομμύρια δολάρια που πρόκειται να χορηγήσουν οι ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας, τα 25 εκατομμύρια θα δοθούν για τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών της Βουλγαρίας και για τα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης.

17/06: Συμφωνίες για συνεργασία Βουλγαρίας και Κίνας στον κοινωνικό τομέα και στον τομέα της εκπαίδευσης υπέγραψαν στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και Ταν Τζιασουάν .

18/06: Το ΝΑΤΟ απέστειλε στη Βουλγαρία νότα με την οποία ζητά χερσαίο διάδρομο για διέλευση με προορισμό το Κόσοβο στρατευμάτων της διεθνούς δύναμης ασφάλειας.

22/6: Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στη Σόφια, χαιρέτησε την επιθυμία της Βουλγαρίας να ενσωματωθεί στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ως σοβαρή την υποψηφιότητα της χώρας. Η κατάσταση στην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας και ο ευρωατλαντικός προσανατολισμός της Βουλγαρίας ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, με τη Βουλγάρα ομόλογό της, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ.

Την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων μετά από την επίλυση της κρίσης στο Κόσοβο, συζήτησε ο πρόεδρος της βουλγαρικής Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, στο περιθώριο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, στην Αγκυρα.

25/06: Η Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ για τη διέλευση δια της Βουλγαρίας συμμαχικών στρατευμάτων με προορισμό το Κόσοβο, όπου θα λάβουν μέρος στη διεθνή δύναμη ασφάλειας KFOR.

Ενωση Αδελφοποιημένων Βαλκανικών Πόλεων σύστησαν στη βουλγαρική πόλη Πλέβεν εκπρόσωποι επτά δήμων από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, την Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία. Πρώτη έδρα της Ενωσης για δυο χρόνια θα είναι η Πλέβεν και πρώτος πρόεδρός της, ο δήμαρχος της ομώνυμης πόλης.

Ιούλιος

02/07: Ο δήμαρχος της Σόφιας Στέφαν Σοφιάνσκι, μιλώντας στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης λύσης στα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της Βαλκανικής ώστε να αποτραπούν νέες κρίσεις.

05/07: Με ένα γερμανικό μάρκο ισούται στο εξής το εθνικό νόμισμα της Βουλγαρίας, καθώς τίθεται σε κυκλοφορία το νέο λέβα, ίσο με 1.000 παλιά. Η διαγραφή των τριών μηδενικών εκτιμάται ότι θα διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό τις οικονομικές συναλλαγές σε λέβα.

06/07: Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ και της Ρωσίας, Σεργκέι Στεπάσιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με αφορμή το νέο αίτημα της Μόσχας για χορήγηση από τη Βουλγαρία αεροδιαδρόμου στα ρωσικά στρατεύματα, με προορισμό το Κόσοβο.

Οικονομική ανάπτυξη στη Βουλγαρία μέχρι το τέλος του έτους, προέβλεψε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Γιούχα Κάκονεν. Ο κ. Κάκονεν, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα μέτρα που έχει λάβει η βουλγαρική κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα αποδίδουν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

08/07: Ολιγόωρη επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα. Με την υπουργό Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα συζήτησε για την ασφάλεια και το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Την επιδίωξη της Βουλγαρίας για ταχύτερη έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ κατά τη συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

09/07: Η Βουλή ενέκρινε την απόφαση για την διέλευση ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, με προορισμό το Κόσοβο.

11/07: Πολιτική απόφαση χαρακτήρισε ο διευθυντής της βουλγαρικής αεροπορικής εταιρίας "Μπαλκάν", Φίλιπ Μουστάκοφ, την απόφαση του Λιβάνου και της Συρίας να αναστείλουν τις πτήσεις της "Μπαλκάν" προς Βηρυτό και Δαμασκό αντίστοιχα, μετά την πώληση του 75% του

βουλγαρικού εθνικού αερομεταφορέα στις ισραηλινές εταιρίες "Zeevi Group" και "Arkia holding".

12/07: Την έναρξη εργασιών για την ηλεκτροκίνηση στη μήκους 151 χλμ σιδηροδρομική γραμμή Ντούπνιτσα- Κούλατα, που θα καταλήγει στα βουλγαροελληνικά σύνορα, εγκαινίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευγκένι Μπακαρτζίεφ.

13/07: Τη δημιουργία μικτών βουλγαροσκοπιανών κατασκευαστριών εταιριών με στόχο την κοινή συμμετοχή στην υλοποίηση έργων σε τρίτες χώρες, συζήτησαν μεταξύ άλλων σε συνάντηση εργασίας στην πόλη Σαντάνσκι επιτροπές της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ.

15/07: Επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποίησαν ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μπόντο Χόμπαχ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Γιόζεφ βαν Αρτσεν.

Πρωτόκολλο ανταλλαγής προϊόντων, χρηματοδότησης των εξαγωγών, οικονομικής και βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ιταλίας υπογράφηκε στη Σόφια κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της διακυβερνητικής βουλγαρο-ιταλικής ομάδας εργασίας.

21/07: Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ και είχε επαφές με τον Ελληνα ομόλογο του, Κώστα Σημίτη, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Βούλγαρου πρωθυπουργού ήταν τα σχέδια για την κατασκευή των τριών νέων οδικών αρτηριών στις μεθοριακές διαβάσεις Ρουντοζέμ - Ξάνθη, Γκότσε Ντέλτσεφ - Δράμα και Κίρτζαλι - Κομοτηνή, καθώς και η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

25/07: Tη δημιουργία από την Ευρωπαϊκή Ενωση ειδικού περιφερειακού ταμείου, που θα εξασφαλίζει οικονομική βοήθεια για την υλοποίηση προγραμμάτων στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρότειναν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, της ΠΓΔΜ, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ και της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, σε συνάντησή τους στη Σόφια.

29/07: Στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ και της Τσεχίας, Βλάντιμιρ Βέτχι, ήταν η διευθέτηση της κρίσης στο Κόσοβο και το Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αύγουστος

04/08: Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και τον ηγέτη του μουσουλμανικού "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" (ΚΔΕ), Αχμέτ Ντογκάν, είχε στη Σόφια αμερικανική μη κυβερνητική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, και δημοσιογράφοι.

09/08: Την πεποίθηση ότι η αποπομπή του πρωθυπουργού Σεργκέι Στεπάσιν δεν πρόκειται να επηρεάσει τις μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράτκο Βλάικοφ.

21/08: Mε δύο διαδοχικές αποτυχημένες εκρήξεις ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης του μαυσωλείου του Γκεόργκι Ντιμιτρόφ στο κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Το μαυσωλείο αποτελούσε σύμβολο του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Βουλγαρία.

26/08: Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ συναντήθηκε στην Αθήνα με τον ομόλογό του Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψής του στην Ελλάδα. Στη συνάντηση κυριάρχησαν θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

26-27/08: Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Βαλεντίν Βασίλεφ.

27/08: Το μαυσωλείο, στο οποίο φυλασσόταν το ταριχευμένο σώμα του κομμουνιστή ηγέτη της Βουλγαρίας Γκεόργκι Ντιμιτρόφ τελικά κατεδαφίστηκε, μετά από τις άκαρπες προσπάθειες μίας εβδομάδας. Το μαρμάρινο οικοδόμημα που χτίστηκε το 1949 σε παρόμοια γραμμή με αυτό του Λένιν στη Μόσχα, αντιστάθηκε στις επανειλημμένες προσπάθειες κατεδάφισης, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί μόνο η μία πλευρά του.

Σεπτέμβριος

03/09: Το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε την πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευγκένι Μπακαρτζίεφ για την κατασκευή τούνελ για τη διέλευση οχημάτων στη νέα μεθοριακή δίοδο Γκότσε Ντέλτσεφ - Δράμας. Οι μέχρι τώρα εισηγήσεις προέβλεπαν οδική σύνδεση για τα οχήματα και μικρά τούνελ για τη διέλευση των καφέ αρκούδων. Σημειώνεται ότι η κατασκευή τούνελ αποφασίστηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας, αλλά και μετά από σύσταση ειδικών από τις Βρυξέλλες για να προστατευτούν οι αρκούδες και τα άλλα ζώα της περιοχής.

10-11/09: Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ συμμετείχε στη διεθνή σύνοδο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ανατολάς και για τη διευθέτηση των περιφερειακών συγκρούσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Γιάλτα της Ουκρανίας.

11/09: Εφτά κράτη της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης εγκαινίασαν στο Πλόβντιφ το Στρατηγείο της νέας περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης παρέμβασης στης κρίσεις στα Βαλκάνια. Η δύναμη, η οποία θα διοικείται αρχικά από το Πλόβντιφ, στη νότια Βουλγαρία, είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας που επιτεύχθηκε πέρυσι για τη δημιουργία Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτή είναι η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Ελλάδα.

13/09: Νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της Βουλγαρίας με 300 εκατ. ευρώ εκπονεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Τράπεζας κ. Κέλερ μετά από τη συνάντησή του στη Σόφια με τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ.

15/09: Για τις δυνατότητες δημιουργίας κοινής τελωνειακής ένωσης στα Βαλκάνια συζήτησαν ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ και ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος.

Επίσημη επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

16/09: Επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία πραγματοποίησε ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ.

21/09: Συνάντηση στο Μπλαγκόεβγκραντ είχαν οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ και της ΠΓΔΜ Λιούμπτσο Γκεοργκίεβσκι, οι οποίοι συζήτησαν γύρω από τις διμερείς σχέσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

23/09: Ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη Σόφια, όπου με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ και τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ συνομίλησε για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς ανατολάς και την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

29/09: Την Ισπανία επισκέφτηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Βουλγαρίας, πτέραρχος Μίχο Μίχοφ.

Οκτώβριος

01/10: Νέο καλώδιο οπτικών ινών, που συνδέει τη Σόφια με τη Θεσσαλονίκη και τα Σκόπια διαμέσου του Πέτριτς (Πετρίτσι) και του Κιουστεντίλ αντίστοιχα, εγκαινιάστηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Μεταφορών της Ελλάδος, Νικόλαος Σαλαγιάννης, ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ευγκένι Μπακαρτζίεφ, καθώς και οι πρέσβεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Σόφια.

Στη Βουλγαρία μετέβη ο έκπτωτος βασιλιάς Συμεών Β΄, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εκφράσει υποστήριξη για καμία πολιτική δύναμη. Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψη του Συμεών Β΄ στη Βουλγαρία, μετά από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα το 1989.

04/10: Συνάντηση στη Βαρσοβία είχαν οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι.

06-08/10: Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποίησε η βασίλισσα της Ολλανδίας, Βεατρίκη.

08/10: "Αναγκαίο και επιτευκτό" έκρινε το κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας η νέα Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως επιβάλεται για λόγους ασφαλείας και σεβασμού διεθνών συμφωνιών, αλλά συνδέεται και με οικονομική ενίσχυση και αποφάσεις για την ενταξιακή πορεία της χώρας που πρόκειται να ληφθούν στο Ελσίνκι το Δεκέμβριο του 1999, πριν απ' το οποίο πρέπει να υπάρξει συμφωνία.

13/10: Αύξηση έως και 30% των βουλγαροσκοπιανών εμπορικών συναλλαγών, κατά το 2000, προέβλεψε ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Βαλεντίν Βασίλεφ, ο οποίος μαζί με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Νικόλα Γκρούεβσκι υπέγραψαν στη Σόφια διμερή συμφωνία για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2000.

13-14/10: Η υπουργός Εξωτερικών Ναντέζντα Μιχάιλοβα πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου συζήτησε τη διμερή οικονομική συνεργασία.

16/10: Δημοτικές εκλογές: Ενενήντα έξι κόμματα και συνασπισμοί διεκδίκησαν την ψήφο 6.859.103 εκλογέων. Από τον πρώτο γύρο εξελέγησαν 53 δήμαρχοι. Το 31% αυτών ανήκουν στην κυβερνώσα "Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων" και των συμμάχων της, το 25% στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το 7% στο μουσουλμανικό "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών", το 6% στην "Ευρωριστερά" και οι υπόλοιποι είναι ανεξάρτητοι. Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν περίπου το 7% του συνόλου, με επιτρεπτό όριο 15%.

Ο δεύτερος γύρος διεξήχθη στις 23 Οκτωβρίου και αφορούσε σε 178 δήμους και κοινότητες.

18/10: Ξεκίνησαν στη Σόφια οι εργασίες της 9ης Συνόδου της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Βουλγαρίας - Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Εξετάστηκαν θέματα σχετικά με τη συμμετοχή των υποψήφιων χωρών στην θεσμική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα περιφερειακά προβλήματα, το Σύμφωνο Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τον πυρηνικό σταθμό στο Κοζλοντούι κ.α.

19/10: Η δημιουργία κοινού πλαισίου για οικονομική συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπη και η μείωση των κινδύνων στην περιοχή, αποτελούν τις προϋποθέσεις για την προσέγγιση των οικονομικών συστημάτων των χωρών αυτών και την εναρμόνισή τους με το οικονομικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που διεξήχθη στη Σόφια.

Την κοινή βούληση για ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών, Ιβάν Κόστοφ και Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, σε συνάντησή τους στη Σόφια.

20/10: Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, Ιβάν Κόστοφ και Βίκτορ Ούρμπαν, συζήτησαν στη Βουδαπέστη για το Σύμφωνο Σταθερότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την αποκατάσταση της ναυσιπλοϊας στον Δούναβη.

Στήριξη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Βουλγαρίας υποσχέθηκε ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σόφια.

21/10: Τη προσδοκία της Σόφιας για ταχύτερη έναρξη της υλοποίησης προγραμμάτων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα στη διάρκεια της συνάντησής της με τον συντονιστή του Συμφώνου, Μπόντο Χόμπαχ.

Σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στον βουλγαρικό στρατό έως το 2004, ενέκρινε η κυβέρνηση Κόστοφ.

25/10: Το Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης στη Σόφια των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, Ιβάν Κόστοφ και Παντελή Μάικο.

26/10: Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ και της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ θεμελίωσαν το φράγμα "Γκόρνα Αρντα" στη Νότια Βουλγαρία. Ο προϋπολογισμός του έργου που έχουν αναλάβει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας και ο τουρκικός όμιλος "Τζεϊλάν Χόλντινγκ", ανέρχεται σε 220 εκατομμύρια δολάρια. Το φράγμα θα αποτελείται από τρεις τεχνητές λίμνες και τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

28/10: Η κυβέρνηση Κόστοφ ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2000.

30/10: Κοινή διακήρυξη για την ανάληψη γρήγορων και αποτελεσματικών ενεργειών σχετικά με την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, Μουραβέι Ράντεφ και Μπόρις Στοϊμενοφ και η υφυπουργός Οικονομικών της Αλβανίας, Αντριάνα Μπερμπέρι, σε συνάντησή τους στη Σόφια.

Νοέμβριος

01/11: Η ανοικοδόμηση των Βαλκανίων και οι δυνατότητες προώθησης των αμερικανικών επενδύσεων στην περιοχή, ήταν στο επίκεντρο του διεθνούς φόρουμ "Νοτιοανατολική Ευρώπη: δυνατότητες εμπορίου και συνεργασίας" που διεξήχθη στη Σόφια.

02/11: Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου πρόκειται να γίνει επεξεργασία προγράμματος για συνεργασία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Αλβανίας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, για το έτος 2000. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ, μετά από τις συνομιλίες που είχε στη Σόφια με τον Αλβανό ομόλογό του, Λουάν Χαϊνταράγκα.

To Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι διμερείς σχέσεις και το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Βουλγαρίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης στο Παρίσι του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

04/11: Την πεποίθηση ότι το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έγκειται στην ένταξη της στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές πολιτικές και οικονομικές δομές εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης όπως επίσης και οι πρόεδροι της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ και της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν από το χειμερινό θέρετρο Μπόροβετς της Βουλγαρίας.

05/11: Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της Ελλάδος Ιβάν Κόστοφ και Κώστας Σημιτης συζήτησαν για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, τις συνοριακές διόδους και το Κοζλοντούι, σε συνάντησή τους στο μέγαρο Μπογιάνα της Σόφιας.

Η Βουλή εξουσιοδότησε την κυβέρνηση Κόστοφ για την έναρξη, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για το κλείσιμο των αντιδραστήρων 1-4 του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι.

06/11: Κοινή επιθυμία για συχνότερες επαφές μεταξύ των πρωθυπουργών των βαλκανικών χωρών προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Σύμφωνο Sταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ και της Κροατίας, Ζλάτκο Ματέσα, σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας, στην Πράγα.

09/11: Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε πως οι χώρες- μέλη της Ενωσης δεν πρόκειται να συμφωνήσουν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βουλγαρία, έως ότου δεν επιτευχθεί συμφωνία για το πρόωρο κλείσιμο των αντιδραστήρων 1-4 του Κοζλοντούι.

11-12/11: Η υπογραφή του πρωτοκόλλου επικύρωσης συμφωνίας για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 900.000 ευρώ από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και το θέμα της αποφυγής της διπλής φορολόγησης μεταξύ των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη και της υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Ροδούλας Ζήση στη Σόφια. Ο κ. Μαγκριώτης και η κ. Ζήση πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία συνοδευόμενοι από εκπροσώπους 45 επιχειρήσεων, κυρίως από το χώρο της Βορείου Ελλάδος.

12/11: Συμφωνία Βουλγαρίας - Σλοβακίας για αποφυγή της διπλής φορολόγησης υπέγραψαν στη Μπρατισλάβα οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και Εντουαρ Κούκαν.

16/11: Συνήλθε στις Βρυξέλλες το συμβούλιο σύνδεσης Βουλγαρίας-Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, στο επίκεντρο του οποίου ήταν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Βουλγαρία και η προοπτική απενεργοποίησης των αντιδραστήρων 1-4 του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι.

17/11: Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ συμμετείχε στις εργασίας της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και στην άτυπη συνάντηση κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου, που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη.

Στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχάιλοβα συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό της, Γεώργιο Παπανδρέου. Οι δυο υπουργοί συζήτησαν θέματα σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, τον Δεκέμβριο, και τους δυο όρους που θα πρέπει να εκπληρώσει η Βουλγαρία για να προσκληθεί σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

18/11: Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ χαιρέτησε από το βήμα της Διάσκεψης Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην Κωνσταντινούπολη, την ανακοίνωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι ότι η Κομισιόν σκοπεύει να χορηγήσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

18/11: Συμφωνία για τη χορήγηση από τις ΗΠΑ 25 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών στην οικονομία της Βουλγαρίας, λόγω της κρίσης στο Κόσοβο, υπέγραψαν στη Σόφια ο υπουργός Οικονομικών Μουραβέι Ράντεφ, ο Αμερικανός πρέσβης στη Βουλγαρία, Ρίτσαρντ Μάιλς και ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, Τζον Γκραντ.

19/11: "Η Βουλγαρία δεν είναι Κόσοβο" δήλωσε ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ, αναφερόμενος στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Σόφια, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

21-23/11: Ο Μπιλ Κλίντον πραγματοποίησε την πρώτη μετά το 1901 (έτος σύναψης διπλωματικών σχέσεων Βουλγαρίας- ΗΠΑ) επίσημη επίσκεψη Προέδρου των ΗΠΑ στη Βουλγαρία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Βουλγαρίας.

23/11: Οι σχέσεις Βουλγαρίας- ΗΠΑ και το Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης στη Σόφια των υπουργών Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχάιλοβα και των ΗΠΑ, Μάντλιν Ολμπράιτ.

25/11: Η Φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο στο δρόμο της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς και είναι σε θέση να αρχίσει σύντομα ενταξιακές διαβουλεύσεις.

29/11: Ο επίτροπος για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκιούντερ Φερχόιγκεν, επισκέφτηκε τη Σόφια και δήλωσε ότι "η Βουλγαρία θα λάβει άνευ όρων πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.".

Η υπουργός Εξωτερικών Ναντέζντα Μιχάιλοβα και ο κ. Φερχόιγκεν υπέγραψαν "Μνημόνιο Κατανόησης", σύμφωνα με το οποίο οι αντιδραστήρες 1 και 2 του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι θα κλείσουν πριν από το 2003. Το 2002 η Σόφια πρέπει να ανακοινώσει πότε θα κλείσει και τους αντιδραστήρες 3 και 4, κάτι που κατά τον κ. Φερχόιγκεν "πρέπει να γίνει το αργότερο έως το 2006".

Δεκέμβριος

01/12: H ετοιμότητα της Βουλγαρίας να στηρίξει την ένταξη της Αρμενίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπογραμμίστηκε στην πολιτική δήλωση που συνυπέγραψαν στο Ερεβάν οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ και της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν.

02/12: Τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στα σχέδια μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς την Ευρώπη, συζήτησαν οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας και του Αζερμπαϊτζάν, Πέταρ Στογιάνοφ και Γκαϊντάρ Αλίγεφ, σε συνάντησή τους στο Μπακού.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποφάσισε να χορηγήσει στη Βουλγαρία το έκτο μέρος της οικονομικής βοήθειας, που έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές. Πρόκειται για περίπου 72 εκατομμύρια δολάρια.

03/12: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι εξασφάλισε τη στήριξη των ομολόγων του από το Βέλγιο και την Ολλανδία, καθώς και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, για τη διαγραφή της Βουλγαρίας από τη "μαύρη λίστα" του Σένγκεν.

06/12: Η επίσημη έναρξη των πρώτων στρατιωτικών ασκήσεων της πολιεθνούς ειρηνευτικής δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης έγινε στο Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Μπογκομίλ Μπόνεφ, μετέβη στην Αγκυρα για επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Σααντετίν Ταντάν. Οι δυο αξιωματούχοι εξέτασαν την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

08/12: Η συνεργασία Βουλγαρίας - Πολωνίας στον τομέα της άμυνας, το θέμα της περιφερειακής ασφάλειας, το Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας των δυο χωρών, Γκεόργκι Ανάνιεφ και Γιάνους Ονισκέβιτς, στη Σόφια.

10/12: Ως ιστορικό γεγονός για τη Βουλγαρία χαρακτηρίστηκε από τη Σόφια η πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., την οποία απηύθυνε προς τη χώρα η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνήλθε στο Ελσίνκι.

14/12: Κοινές πρωτοβουλίες για ενίσχυση του ελέγχου στο εμπόριο όπλων, εξετάστηκαν σε διεθνής διάσκεψη στη Σόφια με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και από τις ΗΠΑ.

15/12: Η Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη με την ΠΓΔΜ, τον περασμένο Οκτώβριο.

20/12: Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ, ο οποίος απομάκρυνε 10 από τους συνολικά 16 υπουργούς. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε και τις αρμοδιότητες του πρώην υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Μάριο Ταγκαρίνσκι και πρότεινε μόνο έναν αντιπροέδρο της κυβέρνησης, καθώς και τη συγχώνευση των υπουργείων Μεταφορών, Εμπορίου και Τουρισμού σε υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Η Βουλή ψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2000.

21/12: Η Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο σχήμα της κυβέρνησης Κόστοφ.

23/12: Την πρώτη του συνεδρίαση μετά τον ανασχηματισμό πραγματοποίησε το Υπουργικό Συμβούλιο. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ, τονίζοντας: "Η συνεδρίαση έδειξε πως στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα λόγω της αλλαγής πολλών υπουργών".