ΣΥΝΤΟΜΑ (14-01-00)

ΜΕ ΕΥΝΟΪΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ
Στη φυλακή οδηγήθηκε χθες ο Εγκον Κρεντζ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας, Εγκον Κρεντζ, αφού εξάντλησε όλες τις εφέσεις του στα γερμανικά δικαστήρια προσπαθώντας να μειώσει την ποινή εξαετούς κάθειρξης που του επεβλήθη για τον πολιτικό ρόλο που διαδραμάτισε στους πυροβολισμούς εναντίον πολιτών οι οποίοι αποπειράθηκαν να διαφύγουν στη Δύση, οδηγήθηκε χθες στη φυλακή. Παρά ταύτα, ο 62χρονος Κρεντζ θα εκτίσει την ποινή του υπό εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες, αφού αναμένεται να του δοθεί το δικαίωμα άδειας κατά τη διάρκεια της ημέρας με τον όρο να επιστρέφει στις φυλακές με τη δύση του ηλίου. Ο ίδιος αμφισβητεί την εγκυρότητα της απόφασης και υποστήριξε ότι η καταδίκη του είναι αντισυνταγματική, καθώς θεωρεί ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του υπαγόταν στους νόμους της Ανατολικής Γερμανίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Παραβάτες αστυνομικοί
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενάντια στα βασανιστήρια βρέθηκαν οι, κατά τ' άλλα συμπαθείς, αστυνομικοί του Λονδίνου. Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η εν λόγω επιτροπή και η οποία βασίζεται σε έρευνα που διεξήχθη το 1997, κατηγορεί την αστυνομία του Λονδίνου ότι δεν τιμώρησε αστυνομικούς οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας. Οι συντάκτες της έκθεσης παραθέτουν ως πηγές τους διάφορους μη κυβερνητικούς οργανισμούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «ακόμα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος αστυνομικών για κακοποιήσεις κρατουμένων και συλληφθέντων, εν τούτοις η παραδειγματική τιμωρία τους αποτελεί σπάνιο φαινόμενο». Η κυβέρνηση των Εργατικών αποφάσισε να λογοκρίνει την έκθεση, διαγράφοντας ορισμένα σημεία της, προφασιζόμενη ότι οι συνήγοροι των καταγγελλομένων ζήτησαν να τηρηθεί «το επαγγελματικό απόρρητο».

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΝΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΡΛ ΚΑΡΛ ΧΕΪΖΕΛΜΠΕΤΖ
Εκτέλεση στο Τέξας
ΧΑΝΤΣΒΙΛ. Η Πολιτεία του Τέξας προχώρησε χθες στην πρώτη εφαρμογή της θανατικής καταδίκης για το 2000, εκτελώντας με τη μέθοδο της θανατηφόρας ένεσης τον 48χρονο Ερλ Καρλ Χέιζελμπετζ, ο οποίος καταδικάστηκε το 1991 για τον φόνο της Ρένα Ρότζερς και της, μόλις δύο ετών, κόρης της. Ο Χέιζελμπετζ δεν απηύθυνε ούτε μια λέξη προς το σύζυγο της Ρότζερς που παραβρέθηκε στην εκτέλεση, ενώ υπσχέθηκε στους γονείς του ότι θα ξανασυναντηθούν. Αυτή ήταν η διακοσιοστή εκτέλεση από το 1982, όταν η Πολιτεία του Τέξας επανέφερε τη θανατική ποινή.

Η ΓΚΑΡΑΦΑΛΟ ΥΠΟΠΤΗ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
Νέα επιβαρυντικά στοιχεία
ΜΠΕΡΛΙΝΓΚΤΟΝ. Ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζερόμ Νιντερμέιερ απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης της Λουκία Γκαραφάλο, που είχε συλληφθεί στις 19 Δεκεμβρίου μαζί με τον, αλγερινής καταγωγής, Αχμέντ Ρεσάμ, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα εισαγωγής εκρηκτικών υλών στις ΗΠΑ με σκοπό την τρομοκρατία. Αν και η Καναδέζα, Γκαραφάλο αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον Ρεσσάμ, οι εισαγγελικές αρχές προσκόμισαν νέα στοιχεία τα οποία, όπως υποστηρίζουν, αποδεικνύουν τη σχέση της με διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας, οι κατήγοροι έκαναν λόγο για εντοπισμό οκτώ τηλεφωνημάτων της Γκαραφάλο στον Ρατζά Ασλάμ, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τρομοκρατικές επιθέσεις εις βάρος των ΗΠΑ.

ΦΙΛΟΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ
Δεν απειλεί συμφέροντα των ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Δεν τίθεται θέμα άμεσης απειλής των αμερικανικών συμφερόντων από τη λειτουργία φιλοκινεζικής εταιρείας στη Διώρυγα του Παναμά, σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Η έκθεση, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέσω του Ιντερνετ, θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο οι υπάλληλοι της φιλοκινεζικής εταιρείας Panama Ports Co. να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της διώρυγας υπό τις οδηγίες του Πεκίνου, καθώς κάτι τέτοιο αντιτίθεται στα οικονομικά συμφέροντα της ασιατικής χώρας και θα επέφερε την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας. Η Panama Ports Co., θυγατρική της Hutcison Whampoa Ltd του Χονγκ Κονγκ, έχει το δικαίωμα λειτουργίας των λιμένων Μπαλμπόα και Κρίστομπαλ.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΟΡΕΓΚΟΝ
Κλωνοποίηση πιθήκου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πρώτη κλωνοποίηση πιθήκου ανακοίνωσαν μέσω της επιστημονικής επιθεώρησης Science Αμερικανοί ερευνητές του κέντρου θηλαστικών του Ορεγκον, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της κλωνοποίησης αλλά και την προοπτική αφθονίας κρίσιμων για την ιατρική αλλά σπανίων σήμερα πειραματόζωων. Η τεχνική που ακολούθησαν οι ερευνητές διαφέρει από εκείνη της κλονωποίησης της Ντόλι, καθώς δεν περιλαμβάνει την έγχυση ώριμου κυττάρου σε ωάριο, αλλά τη διαίρεση εμβρύου σε τέσσερα μέρη ή όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζέραλντ Σάτεν, «μια αντιγραφή της μεθόδου που ακολουθεί η φύση για τη δημιουργία διδύμων». Και από αυτήν την τετραπλή διαίρεση προέκυψε η «Τέτρα», πίθηκος θηλυκού γένους...