ΣΥΝΤΟΜΑ (11-01-00)

Αδίστακτοι διαρρήκτες
Σκότωσαν τον φύλακα, για να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο
Για ένα χρηματοκιβώτιο αδειανό, σκότωσαν τελικά άγνωστοι τον φύλακα εργοστασίου, στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Οι δράστες μπήκαν τη νύχτα της Κυριακής στο εργοστάσιο σωληνουργίας της ΜΑΚ ΜΕΤΑΛ, με σκοπό να διαρρήξουν το χρηματοκιβώτιο της επιχείρησης. Εκείνη την ώρα ο φύλακας Βασίλειος Πετρούσης, 59 ετών, κοιμόταν στην αίθουσα όπου φυλασσόταν το χρηματοκιβώτιο. Οι διαρρήκτες τον χτύπησαν με σιδηρολοστό έξι φορές στο κεφάλι με αποτέλεσμα να τον σκοτώσουν. Ανενόχλητοι στη συνέχεια άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο, αλλά στο εσωτερικό δεν υπήρχαν χρήματα. Οταν το πρωί πήγαν στο εργοστάσιο οι εργαζόμενοι της βάρδιας, βρήκαν τον Πετρούση νεκρό σε μια λίμνη αίματος και ειδοποίησαν την αστυνομία.

ΑΘΗΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Πρόβλημα σε αεροσκάφος
Ηλεκτρολογικό πρόβλημα παρουσίασε χθές το πρωί αεροσκάφος της εταιρείας Σαμπένα, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βρυξέλλες. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών, λίγο πριν από την προσγείωση στις Βρυξέλλες έσβησαν τα φώτα του αεροσκάφους, όμως τελικά η προσγείωση πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ οι βελγικές αρχές είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα για παν ενδεχόμενο.

ΛΗΣΤΕΨΑΝ 16ΧΡΟΝΟ
Του πήραν μπουφάν, παπούτσια
Κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία παραπέμπονται να απολογηθούν, σε τακτικό ανακριτή, δύο από τους δράστες της ληστείας εις βάρος του 16χρονου μαθητή, την Κυριακή το βράδυ στην οδό Σταδίου. Πρόκειται για τους Σπ. Κ. Φωτεινό και Κων. Χ. Κωστόπουλο, οι οποίοι μαζί με άλλα άτομα, που διέφυγαν τη σύλληψη, φέρονται ότι επιτέθηκαν στον ανήλικο, τον ξυλοκόπησαν και του αφαίρεσαν 9.000 δραχμές, το μπουφάν και τα... παπούτσια του. Λίγη ώρα μετά το περιστατικό οι δύο συνελήφθησαν στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Στην κατοχή τους βρέθηκαν τα κλοπιμαία.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ
Οχι καταστήματα στη Βούλα
Οι κάτοικοι της Βούλας με προσφυγές τους που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αντιδρούν στην ανατροπή της φυσιογνωμίας του οικισμού τους με τη χορήγηση αδειών λειτουργίας σε καταστήματα. Ο εισηγητής, μάλιστα, σύμβουλος Επικρατείας κ. Ν. Ρόζος με την πρότασή του, τους δικαιώνει σε πρώτη φάση, κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματική η πρόβλεψη και άλλων χρήσεων γης στη Βούλα, που έχει οριστεί περιοχή αμιγούς κατοικίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει απόφαση στις επόμενες εβδομάδες.

ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ
Από τη Νάξο στη Σύρο
Στη Νάξο οδηγήθηκαν χθες οι έντεκα δουλέμποροι οι οποίοι στις 3 Ιανουαρίου του 2000 είχαν αποβιβάσει σε ερημική ακτή του ακρωτηρίου Μουσούνα της Νάξου 275 λαθρομετανάστες. Σύμφωνα με τους λιμενικούς, οι έντεκα δουλέμποροι, δέκα Τούρκοι και ένας Βούλγαρος, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να μεταφερθούν από τη Νάξο στη Σύρο και να οδηγηθούν ενώπιον του αρμοδίου εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

ΥΕΝ
Περίθαλψη σε τέσσερις ασθενείς
Τέσσερις ασθενείς που χρειάζονταν άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη μεταφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο με πρωτοβουλία του θαλάμου επιχειρήσεων του ΥΕΝ. Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκε από την Πάτμο στη Λέρο με «δελφίνι» IV, η 65άχρονη Παρασκευή Κωνσταντά, από τη Λέρο στην Κω, με το επιβατηγό/οχηματαγωγό «ΜΑΡΙΝΑ», ο Δημήτρης Μαραβέλιας που τραυματίστηκε σε τροχαίο, ενώ με το επιβατηγό «ΣΥΜΗ Ι» μεταφέρθηκαν από τη Σύμη στη Ρόδο ο 85άχρονος Κωνσταντίνος Κατσαρός που έπασχε από καρδιά και ο 60χρονος Μιχάλης Καψής που έπασχε από αναπνευστικά προβλήματα.

ΠΑΤΜΟΣ
Φήμες για αναγκαστική παραίτηση
Ανάστατη είναι και πάλι η κοινωνία της Πάτμου επειδή, σύμφωνα με φήμες, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου Αμφιλόχιος Καμίτσης, που αποκάλυψε το οικονομικό σκάνδαλο, εξαναγκάζεται σε παραίτηση. Με επιστολή τους στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο οι δημοτικές αρχές του νησιού αναφέρουν ότι «οι Πάτμιοι απαιτούν να παραμείνει στη θέση του ο άξιος ηγούμενος Αμφιλόχιος, ο οποίος μέχρι σήμερα αντιπαλεύει σθεναρά με τις σκληρές αντιξοότητες που συστηματικά δημιουργούν αντιτιθέμενοι κύκλοι, υποκινούμενοι από τους ήδη υπόδικους πρωταγωνιστές του μεγάλου και πρωτοφανούς σκανδάλου».

ΤΡΟΧΑΙΟ
Αβοήθητος έξι ώρες σε χαράδρα
Αβοήθητος επί έξι ώρες μέσα σε μια χαράδρα παρέμεινε 33χρονος, θύμα τροχαίου. Το Ι.Χ. που οδηγούσε ο Σπ. Βάσος, 32 χρόνων, ξέφυγε από την πορεία του στο 46ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας και ανατράπηκε. Σκοτώθηκε ο ίδιος και τραυματίστηκε σοβαρά ο συνοδηγός Παναγιώτης Βουτσάς. Εγκλωβισμένος, κάλεσε σε βοήθεια μέσω του κινητού του, χωρίς όμως να προσδιορίσει την ακριβή θέση του συμβάντος. Ακολούθησαν πολύωρες έρευνες ανδρών της Τροχαίας, οι οποίοι μετέφεραν τον τραυματία στο Ιπποκράτειο, όπου νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πληροφόρηση στα νησιά
Ειδικό υπηρεσιακό κλιμάκιο της νομαρχίας Πειραιά επισκέπτεται τα νησιά και δίνει πληροφορίες για τις υπηρεσίες της νομαρχίας, ενώ παράλληλα δέχεται αιτήσεις και καταγράφει τα παράπονα των πολιτών. Το κλιμάκιο θα βρίσκεται στις 12.1, στις 11 π.μ. στα Μέθανα, στις 14.1, στις 10 π.μ. στον Πόρο, στις 17.1 στις 11 το πρωί στις Σπέτσες, στις 19.1 στις 10.30 π.μ., στην Τροιζήνα, στις 21.1 στις 10.30 στην Υδρα, στι 24.1 στις 9 το πρωί στη Σαλαμίνα και στις 24 του μηνός στις 11 π.μ. στα Αμπελάκια.

ΚΡΗΤΗ
Οδικά έργα στη Σητεία
Εγκρίθηκαν με αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτης πιστώσεις συνολικού ύψους 1.120.000.000 δραχμών για οδικά έργα στο τμήμα Αυχήν Αγκαθιάς - Σητεία και στο τμήμα Χαμέζι - Σητεία στο βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης, στο τμήμα Αγιος Νικόλαος - Παχειά Αμμος και στο τμήμα περί τη γέφυρα Φρούζι στο βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης, καθώς επίσης και στο τμήμα Χερσόνησος - Μάλια.