ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (11-01-00)

Και να, λοιπόν, που η... «κλειδολογία» μπήκε στη ζωή και την πολιτική ορολογία μας! Με την πολυσυζητημένη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην κυριακάτικη «Κ» και τη διαβεβαίωσή του ότι εκλογές θα γίνουν μετά το «κλείδωμα» της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, άρχισαν οι... αναλύσεις και οι «αυθεντικές» εκτιμήσεις, για το πότε θα οριστικοποιηθεί αυτό το «κλείδωμα»: με την αίτηση στις 8 Μαρτίου, με τη συζήτηση στο ECOFIN, με την (έκτακτη...) Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβώνας στις 24 Μαρτίου (δύσκολο - αδύνατο στην ουσία), με τη σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Επιτροπής στις 26 Μαΐου ή με την τελική και «τακτική» Σύνοδο Κορυφής της πορτογαλικής προεδρίας, στις 20 Ιουνίου;

Προς τι η... αναμπουμπούλα και η «κλειδολογία»; Μα για να αποσαφηνισθεί το πότε θα θεωρήσει η κυβέρνηση ότι «έκλεισε» η ένταξη στην ΟΝΕ, οπότε θα «ανοίξει ο δρόμος» (έτσι νομίζουν αυτοί που θέλουν να το νομίζουν, δηλαδή...) για να στηθούν οι κάλπες, αφού εν τέλει κανείς -και δεν αναφέρομαι μονάχα στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και σε μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ και... της κυβερνήσεώς του! -δεν δείχνει να πιστεύει στην πρόθεση του κ. Σημίτη να εξαντλήσει την 4ετία και το «κυβερνητικό έργο»!

Η «πονηρά» (και κομματικά επωφελής, από πολλές πλευρές...) σκέψη πως ο κ. Σημίτης θα θελήσει να αιφνιδιάσει, με εκλογές στις μέρες του Πάσχα, εκεί κοντά στο τέλος Απριλίου (να είναι οι ετεροδημότες στα χωριά για «ζύμωση» και... μη αποχή!) μάλλον θα πρέπει να αποκλεισθεί εντελώς, και επειδή στην ψυχοσύνθεση του πρωθυπουργού τέτοια «κόλπα» (ιδίως έπειτα από προσωπικές δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις...) δεν «κολλάνε», αλλά και εκ του γεγονότος ότι ο κ. Σημίτης δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να χαλάσει την εικόνα του «συνεπούς προς τις αρχές» του ηγέτη - είπε μετά το «κλείδωμα» της ΟΝΕ και θα δείξει ότι το εννοεί.

Στη Ν.Δ. τώρα, που έκαναν την ύστατη ώρα τα πάντα για να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές (που υποτίθεται ότι ήθελαν) με αφορμή την προεδρική εκλογή, κάνουν τους... δυσαρεστημένους που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν «ξεκαθαρίζουν» την ακριβή ημερομηνία των εκλογών - λες και υπήρχε ποτέ περίπτωση μια κυβέρνηση ή να δηλώσει... 6 μήνες πριν πότε θα κάνει εκλογές, με αποτέλεσμα να παραλύσει κάθε δραστηριότητα σε μια τόσο παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ή να απεμπολήσει το δικαίωμά της να επιλέξει αυτή τη στιγμή της εκλογικής αναμέτρησης, αν υποτεθεί ότι θέλει να στήσει πρόωρα τις κάλπες.

Μια μερίδα στελεχών της Ν.Δ. εμφανίζεται «ικανοποιημένη» από την «ασάφεια» του κ. Σημίτη ως προς το πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές - αλλά μάλλον «όσα δεν φθάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια»: η υποχρεωτική εγρήγορση στην οποία καλείται όλο το κόμμα ακριβώς «εν όψει» εκλογών (γι' αυτό, άλλωστε, δεν... επενοήθη και το έκτακτο «συνέδριο θέσεων»;) είναι απολύτως βέβαιο ότι κανέναν κομματικό δεν συμφέρει να παραμένει σε... κατάσταση «ερυθράς επιφυλακής», γιατί και οι μηχανισμοί κουράζονται και τα προγράμματα αναγκαστικά αναθεωρούνται.

Οι ίδιοι, άλλωστε, υποστηρίζουν ότι τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα δημιουργήσει «πρόβλημα αξιοπιστίας» στον κ. Σημίτη και δείχνουν να ποντάρουν σ' αυτό, βασιζόμενοι ότι μια πλειάδα στελεχών του Κινήματος, αλλά ακόμη και υπουργών της κυβέρνησης, εισηγούνται στον πρωθυπουργό εκλογές το συντομότερο δυνατόν, είτε επειδή «τώρα μας συμφέρει, που η Ν.Δ. ψάχνεται...» είτε επειδή «η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μακρά προεκλογική περίοδο...»! Αλλά, για να ξέρουμε τι λέμε δηλαδή, τυχόν εκλογές τον Ιούνιο (έτσι, να... συμπέσουν μαζί με τις «θριαμβευτικές» φωτογραφίες της υπογραφής ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ!) δύο μήνες πριν από την κανονική λήξη της θητείας της κυβέρνησης, πόσο «πρόωρες» μπορούν να θεωρηθούν και πόσο πολύ να «σπεκουλάρει» κανείς με την «αναξιοπιστία» του κ. Σημίτη;

Κι από την άλλη, αν πρόκειται να κάνεις εκλογές μέσα στο καλοκαίρι (και τις... εξετάσεις, που μάλλον τρέμει ο κ. Αρσένης!) τι μπορεί να συμβεί μέσα σε δύο μήνες (και δη: καλοκαιρινούς!) που να «δυσκολέψει» τα πράγματα για την κυβέρνηση, ώστε να μη θέλει να εξαντλήσει κανονικά τη θητεία της; Συμπέρασμα: το πιθανότερο είναι οι κάλπες να στηθούν από τα μέσα... Μαΐου και μετά, χωρίς διόλου να είναι «απίθανο» να κληθούμε να ξεσκονίσουμε τα εκλογικά μας βιβλιάρια εκεί κοντά που θα αρχίσει να φθινοπωριάζει!

Κάποιοι, πάντως, μέσα στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να... βιάστηκαν να προεξοφλήσουν τις πρόωρες εκλογές, αρκετά πριν από το σχετικό «ξεκαθάρισμα» του κ. Σημίτη με τη συνέντευξή του και τα περί «κλειδώματος», έσπευσαν να νοικιάσουν γραφεία και να στήσουν προεκλογικούς μηχανισμούς και τώρα που βλέπουν τα έξοδα να... τρέχουν αυτά μάλλον προώρως, κάνουν τους υπολογισμούς τους και τους πιάνει πονοκέλφαλος! Γι' αυτό και «πιέζουν» με εκτιμήσεις, αναλύσεις και... «πειστικές» συνεντεύξεις τους σε ραδιόφωνα και εφημερίδες, για την «ανάγκη» προσφυγής σε εκλογές το ταχύτερο δυνατόν - για να μην... εξαντληθούν οικονομικά!

Αντίθετη σε αυτούς, είναι μια άλλη κατηγορία βουλευτών, που γονυκλινείς προσεύχονται να μη φανεί «αναξιόπιστος» ο Σημίτης και να εξαντλήσει η κυβέρνηση την 4ετία - κι αυτοί, από την πλευρά τους, για ανάλογους... «ευγενείς» και καθαρά «πολιτικούς» λόγους: γιατί αλλιώς, με την κανονική εξάντληση της 4ετίας, στοιχειοθετούν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν θέλουν με κανένα τρόπο να διακινδυνεύσουν (εκλογές είναι αυτές, λίστες είναι αυτές, που... τρέχα γύρευε αν θα συμπεριληφθείς!) μια καλή βουλευτική σύνταξη!

Θα μπορούσε να 'ναι πραγματικά έξυπνος ελιγμός - αλλά ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε είναι τόσο άκομψος, οιηματικός και μεγαλομανής, που μάλλον δεν πρόκειται να αποδώσει τα αναμενόμενα: ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρης Τσοβόλας δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «δεν αποκλείει τη μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που δεν προκύψει από τις εκλογές αυτοδυναμία, υπό την προϋπόθεση ότι το Κίνημα θα πάψει να είναι... νεοφιλελεύθερο και θα υπάρξει αλλαγή της ηγεσίας του»!

Αν οι δηλώσεις του κ. Τσοβόλα είχαν περιορισθεί μόνο στο σκέλος που δεν αποκλείει τη μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν πράγματι να «γοητεύσουν» και να παρασύρουν κάποιους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, με το σκεπτικό, πως «και μάθημα θα δοθεί στη σημερινή κυβέρνηση, και... δεν θα κινδυνεύσει να χαθεί η εξουσία, αφού θα συνεργασθεί το ΔΗΚΚΙ!», με αποτέλεσμα να υπήρχε περίπτωση κάποιες ψήφους να «ροκανίσει» από το Κίνημα... Αλλά με τέτοιους όρους «λεόντειας συμμαχίας», πόσοι στ' αλήθεια ΠΑΣΟΚοι θα «πεισθούν» να ψηφίσουν Τσοβόλα έστω και «εναλλακτικά»;

Εστω και... καθυστερημένα: καλή χρονιά! Με υγεία, πάνω απ' όλα (τα άλλα έρχονται με το καλό...), και προσοχή στον... ιό! Οχι αυτό τον πολυδιαφημισμένο της «χιλιετίας» (μάλλον οι εταιρείες πληροφορικής τον μεγιστοποίησαν, για προφανείς λόγους!), αλλά τον περισσότερο υπαρκτό και επικίνδυνο: της γρίπης...

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ