ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (14-12-99)

Σε πολύ χαμηλούς και ρεαλιστικούς τόνους (και πάντως κάθε άλλο παρά «εναρμονισμένους» σε προεκλογικές λογικές...) κινήθηκε και χθες η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα στο Ελσίνκι, στους ρυθμούς των οποίων πάντως εξακολουθεί έντονα να πορεύεται η εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, κυρίως εξ αιτίας των προσπαθειών της αντιπολίτευσης (με προεξάρχουσα την αξιωματική...) να «απαντήσει» στο σαφώς θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη από την αδιαμφισβήτητη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης σε έναν κρίσιμο τομέα της εξωτερικής μας πολιτικής που μας ταλανίζει επί δεκαετίες ολόκληρες...

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενημέρωσε χθες για τις εξελίξεις και τις προοπτικές τους στο Ελσίνκι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος επίσης εξέφρασε την ελπίδα «το Ελσίνκι να αποδειχθεί ωφέλιμο για τα εθνικά συμφέροντα», ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ξανακάλεσε την Τουρκία «να εγκαταλείψει το παρελθόν της» και να ακολουθήσει τον «ωφέλιμο δρόμο που διανοίγεται μπροστά της...».

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραμανλής, ύστερα από ένα πρώτο 48ωρο «αρνητικής... αμηχανίας», που επέτρεψε σε στελέχη του κόμματός του να εκφράσουν δημοσίως την «ειδοποιό διαφοροποίησή» τους από εκείνο που διεφάνη από τις πρώτες αντιδράσεις της Ρηγίλλης να αποτελεί την «επίσημη γραμμή» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπάθησε χθες με μια ξαφνική συνέντευξη Τύπου που έδωσε να περάσει στην αντεπίθεση ισχυριζόμενος περίπου πως η Τουρκία «πήρε» ό,τι ακριβώς ήθελε, χωρίς κανέναν όρο και αντάλλαγμα προς την Ελλάδα -λησμονώντας, μάλλον, ότι οι τρεις όροι που έθεσε και εξασφάλισε η κυβέρνηση από τους υπόλοιπους 14 εταίρους της χώρας μας στην Ε.Ε. ήταν... αυτοί στους οποίους επέμενε μετά πάθους και... η ίδια η Ν.Δ., πριν από την κρίσιμη διάσκεψη κορυφής στη φινλανδική πρωτεύουσα, όταν ίσως πίστευε ότι η ικανοποίησή τους είναι αδύνατη...

Είναι απολύτως ενδεικτικές της γενικής αμηχανίας που επικράτησε στη Ν.Δ., μετά το Ελσίνκι, οι διαφοροποιημένες απόψεις τόσο της κ. Ντόρας Μπακογιάννη («οι αποφάσεις» κορυφής του Ελσίνκι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ανοίγουν μια νέα σελίδα... τους οποίους είχε θέσει σχεδόν η πλειονότητα των κομμάτων για το Ελσίνκι, ήταν ουσιαστικά εθνικοί στόχοι, οι ίδιοι που πέτυχε ο κ. Καραμανλής στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι ίδιοι που επετεύχθησαν στη Σύνοδο Κορυφής...) όσο και του τέως προέδρου του κόμματος κ. Μιλτιάδη Εβερτ, αλλά και του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη -κι ας αφήσει κανείς «απέξω», ως μη κινούμενους στον καθαυτό κομματικό χώρο της Ν.Δ., τις κινήσεις του δημάρχου Αθηναίων (και τέως διπλωμάτη καριέρας...) κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου που έσπευσε να συγχαρεί από τη νύκτα της Παρασκευής ήδη τον κ. Σημίτη και των κ. Σουφλιά και Μάνου που έκριναν ως θετικά τα αποτελέσματα του Ελσίνκι.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χθες περιορίσθηκε να πει πως στόχοι «είναι λογικό να υπάρχουν αποχρώσεις απόψεων, αλλά... επίσημη θέση της Ν.Δ. είναι αυτή που παρουσιάζει ο ίδιος - κι επιμένει σε αυτήν!». Αυτό το «ξεκαθάρισμα» φυσικά δεν αποθάρρυνε πλήθος στελεχών αλλά και βουλευτών της Ν.Δ., να επιμένουν ότι η αντίδραση του κόμματος και του κ. Καραμανλή προσωπικώς, πρώτον, θα έπρεπε να έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα και εξ αρχής από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και, δεύτερον, (και... ουσιαστικότερο!), και από πλευράς πολιτικής, αλλά και από πλευράς εντυπώσεων θα όφειλε να είναι πιο «θαρραλέα» και «γενναιόψυχη», να αναγνωρίσει πως «έγινε κάποιο θετικό βήμα, αλλά τα... επόμενα μπορεί να αποδειχθούν πολύ κρισιμότερα, τα οποία με σύνεση και υπευθυνότητα θα επιχειρήσει η Ν.Δ. ως αυριανή κυβέρνηση»...

Αντίθετα, μεγάλη εντύπωση προκάλεσε σε πολλούς βουλευτές (με γνώση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της ιστορίας της Ν.Δ. ως αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ σε τέτοια θέματα!) το γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. εμφάνισε περίπου ως «κοινή» την εξωτερική πολιτική που έχει «διαμορφωθεί» από το 1974 και εντεύθεν από τις κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου, την ώρα που οι πάντες ενθυμούνται τη σκληρότατη κριτική που η Ν.Δ. είχε ασκήσει για την άφρονα» και «αδιέξοδη», «ανερμάτιστη» και «επικίνδυνη», «εθνικά επιζήμια» και «αλλοπρόσαλλη» εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, την οποία σε μεγάλο βαθμό η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει... «συναντώντας και πάλι τη σκληρή κριτική από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Για τους σοβαρούς, πάντως, αναλυτές και παρατηρητές των εξελίξεων το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται τώρα (πέρα από κινήσεις εντυπώσεων και εσωτερικής κατανάλωσης, που«λογικό» είναι να εκδηλώνονται και εκεί...) στις από δω κι εμπρός αντιδράσεις του τουρκικού «συστήματος», που οφείλει να αλλάξει και να εκδημοκρατισθεί άρδην για να ικανοποιήσει τους όρους ένταξής του στην Ευρώπη -κι αυτό αποτελεί ίσως τον πλέον δύσκολο και πολύπλοκο στόχο της Αγκυρας, όπως παραδέχθηκε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος δήλωσε πως «έχουμε πολλή δουλειά, η Τουρκία είναι μια ισλαμική χώρα που θέλει να μπει στην Ευρώπη, μια χώρα με ιδιομορφίες που πρέπει να αλλάξουν και το κύριο πρόβλημά της δεν είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις...»!

Εχουμε με μεγάλη έμφαση υποστηρίξει τη σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά που γίνεται στα κρατικά νοσοκομεία (κυρίως από πλευράς προσωπικού...) και την εμπιστοσύνη που έχουμε γι' αυτά - τη εξαιρέσει του... άθλιου περιβάλλοντος που διαθέτουν για τους ασθενείς! Αλλά από το να «παραβλέπεις» το άθλιο περιβάλλον με τα κρεβάτια στους διαδρόμους και τις... καταρρέουσες κτιριακές εγκαταστάσεις, μέχρι να μην αγανακτείς από απαράδεκτες καταστάσεις σαν αυτές που έζησαν φίλοι, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», υπάρχει μεγάλη απόσταση!

Μάνα με το 3μηνο βρέφος της κάηκαν από καυτό νερό - κι έσπευσαν στο «Παίδων» όπου: στο χειρουργείο δεν υπήρχαν οι απαραίτητες αλοιφές για την αντιμετώπιση του ύψιστου κατά το πρώτο 24ωρο κινδύνου από εγκαύματα, δεν υπήρχαν οι ειδικές γάζες, υλικά που προθυμοποιήθηκε να τα φέρει... εσπευσμένα από το σπίτι του ο γιατρός υπηρεσίας -να 'ναι καλά ο άνθρωπος!- ο οποίος και... έδωσε συνταγή στη δύστυχη μάνα για να... αγοράσει η ίδια την επομένη τις αλοιφές και τις γάζες για να περιποιείται το μωρούλι της!

Στον θάλαμο που έμεινε το βρέφος οι... κατσαρίδες έκαναν ανενόχλητες περίπατο στους τοίχους, τουταυτό και στους πάγκους της μικρής κουζίνας που υπήρχε στον όροφο για να ζεσταίνουν το γάλα των μωρών! Είπαμε να... υστερούν τα κρατικά νοσοκομεία σε «ξενοδοχειακή υποδομή», κ. Παπαδήμα, αλλά όχι κι έτσι! Οχι κι έτσι...

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ