ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (10-12-99)

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που «επισήμως» το ΠΑΣΟΚ μιλάει για πρόωρες εκλογές: την πρώτη διά στόματος Κώστα Σημίτη, και χθες με τις δηλώσεις που έκανε ο γραμματέας του Κινήματος κ. Κώστας Σκανδαλίδης (εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου - αν κάτι μπορεί να σηματοδοτεί αυτό...) και μάλιστα προσδιορίζοντας ως ημερομηνία την 26η Μαρτίου - μια ημερομηνία που «παίζει» πολύ τον τελευταίο καιρό στα ΜΜΕ και τις εκτιμήσεις «αναλυτών», αλλά πρώτη φορά διατυπώνεται κατά τρόπο σαφή και «οριστικό».

«Οριστικό», τώρα - καλά, «θα δείξει»! Γιατί οι πληροφορίες λένε πως, παρά τις διαψεύσεις (και χθες, ακόμη, από τον εκτελούντα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Νίκου Αθανασάκη), το ενδεχόμενο οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου να αρχίσουν αρκετά νωρίτερα (παρέχει «παράθυρο» το Σύνταγμα, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες του) δεν έχει... φύγει από το μυαλό της κυβέρνησης, που θα ήθελε να «παίξει» με την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης για την ένταξή μας στην ΟΝΕ όσο πιο κοντά γίνεται με το στήσιμο των καλπών!

Δεν μένει πια καμιά αμφιβολία πως το κυβερνών Κίνημα θέλει (άρα: θα κάνει κιόλας!) τις εκλογές στις αρχές του 2000 - άλλο τώρα που το βολεύει να «φορτώνει» την πρόωρη διεξαγωγή τους στην «αδιαλλαξία» της Ν.Δ., να συμφωνήσει στο πρόσωπο του κ. Στεφανόπουλου (την... μέχρι στιγμής αδιαλλαξία, δηλαδή, για να εξηγούμεθα - «αύριο» ποιος μπορεί να ξέρει;). Να δούμε, βέβαια, και τι θα «βγάλει» το Ελσίνκι, και πως θα... παρουσιασθεί στην Κοινή Γνώμη αυτό που θα «βγει»!

Οι πληροφορίες και η «γεύση» από το Ελσίνκι και τις επαφές που άρχισε ήδη εκεί ο πρωθυπουργός, χθες συναντήθηκε με τον Φινλανδό πρωθυπουργό και προδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Λίπονεν) αλλά και τις διαβουλεύσεις που πυρετωδώς διεξάγονται σ' επίπεδο αντιπροσωπειών είναι πως «ίσως» βρισκόμαστε λίγο πιο κοντά στο ναι» απ' ό,τι στο «όχι» για ν' αναγνωρισθεί στην Τουρκία η ιδιότητα της «προς ένταξη» χώρας...

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να πετύχουμε αυτό που θεωρούμε σωστό, μια λύση στα προβλήματα της διεύρυνσης που να εξασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και είναι θέματα πολύπλοκα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις -εμείς εμμένουμε και θα συνεχίσουμε να εμμένουμε...»-, σύμφωνοι. Απ' ό,τι ακούγεται, όμως, χωρίς να μπορεί κανείς να είναι απολύτως σίγουρος για την τελική έκβαση, το μεν θέμα της αναγνώρισης της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης από την Τουρκία φαίνεται να «καλύπτεται» από τη δήλωση Τζεμ περί «εναρμονισμού με τις προβλέψεις της Ε.Ε.», για την επίλυση των διαφορών και την αποδοχή των προβλέψεων της «ατζέντας 2000», το δε ζήτημα της Κύπρου και της απρόσκοπτης ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε., πιθανότατα (κι αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά την τελευταία στιγμή...) να καλυφθεί από τη διατύπωση των «συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», που θα λένε σε γενικές γραμμές ότι οι «15» επιθυμούν η ενταξιακή διαδικασία να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά «δεν αποτελεί αυτή η κατάληξη προαπαιτούμενο για την ένταξη της Κύπρου...», μια διατύπωση που θα ικανοποιεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Μια τέτοια κατάληξη δεν σημαίνει, φυσικά, ότι δεν θα προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης, αφού η Ν.Δ. έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι για να δεχθεί το «ναι» απαιτεί σαφείς «διασφαλίσεις» (και το τι είναι «σαφές» αλλά και «διασφάλιση» θα αποτελέσει το αντικείμενο συζητήσεων και... διαμάχης τις προσεχείς ημέρες -αν τελικά ειπωθεί από πλευράς μας το «ναι!»), ενώ το ΔΗΚΚΙ, που θέλει να νομίζει πως εκπροσωπεί το λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» (αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον όρο - αλλά υπάρχει ως τέτοιος!) δεν... θέλει υπό την οποιαδήποτε προϋπόθεση την άρση του «βέτο» (εκτός αν... αυτομαστιγωθεί δημοσίως η Τουρκία - κατά κάποιον τρόπο!), το δε ΚΚΕ δεν θέλει την Τουρκία στην Ε.Ε., για να... γλιτώσει ο τουρκικός λαός από τα «δεινά» που μια τέτοια ένταξη συνεπάγεται, όπως ακριβώς ήταν και είναι αντίθετο και στην ελληνική ένταξη στην ΕΟΚ - για λόγους δηλαδή... ιδεολογικούς!

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά διατυπώθηκε ως επίσημη θέση και χθες από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Τάκη Τσίνγκα! Τώρα, πώς το ΚΚΕ νομιμοποιείται να... εκφράζει τον τουρκικό λαό είναι μια λεπτομέρεια που για να διευκρινισθεί πρέπει να ανατρέξει κανείς στα... σκονισμένα κιτάπια του διεθνισμού!

Οσον αφορά, τώρα, την επίσημη θέση του ΣΥΝ, μάλλον «πλησιάζει» αυτήν της Ν.Δ. («ναι» στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, αλλά με σαφείς διασφαλίσεις των ελληνικών συμφερόντων...), αν και εμφανίζεται λιγότερο αδιάλλακτη από σημαντικότατο τμήμα των στελεχών του κόμματος αυτού. Τελικά, όπως... όλοι προβλέπουν (στην τελική περίπτωση του "ναι", επαναλαμβάνουμε) ότι η μεγάλη «μάχη» θα δοθεί στο... περιτύλιγμα της στάσεως της ελληνικής κυβέρνησης, και τις εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν (με την... κατάλληλη «βοήθεια» από πλευράς κομμάτων!) στον κόσμο. Που από μόνος του, μάλλον θα 'λεγε κανείς ότι έχει κουρασθεί από την πολύχρονη εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό, και θέλει επιτέλους με κάποιο «αξιοπρεπή τρόπο» να ξεμπερδεύουμε! Ετσι κι αλλιώς, με την υποτιθέμενη «σκληρή στάση» που τηρούμε όλα αυτά τα χρόνια, μήπως είδαμε και κανένα συγκεκριμένο «εθνικό όφελος»;

Και στην Τουρκία, πάντως, η «αίσθηση» που δημιουργείται από τα δημοσιεύματα του Τύπου, είναι πως η όλη υπόθεση βρίσκεται «στο παρά 5‹» του να δοθεί στη χώρα η ιδιότητα της «προς ένταξη» -αν και για λόγους «ασφάλειας» ή ακόμη και δημιουργία εντυπώσεων για «μεγάλη μάχη» που δίνει η κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Τζεμ δήλωσε χθες ότι «αν τελικά δεν αναγνωρισθεί στην Τουρκία αυτή η ιδιότητα, δεν θα 'ναι και το τέλος του κόσμου- το όποιο όμως θετικό αποτέλεσμα θα αποτελεί προϊόν σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης... -Εχουν βλέπετε κι εκεί «εσωτερικό μέτωπο», και ανάγκη για δημιουργία εντυπώσεων!

Ως πολιτικό πολύ έμπειρο, και απολύτως χρήσιμο για οποιοδήποτε κόμμα (με ιδιαίτερη έμφαση σ' αυτό το... «οποιοδήποτε!») χαρακτήρισε χθες η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Βάσω Παπανδρέου τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Γιώργο Σουφλιά, συνεχίζοντας με τον τρόπο της το «παιχνίδι» που έχει αρχίσει σχετικά με το τι τελικά θα πράξει στις επόμενες εκλογές ο ανεξάρτητος βουλευτής...

Επί της ουσίας, κανείς δεν μπορεί να έχει διαφορετική άποψη για το ήθος και τη σοβαρότητα, την πείρα και την αποτελεσματικότητα του «Σαρακατσάνου» πολιτικού - διερωτώμεθα, όμως, σ' επίπεδο «τακτικισμού» σε τι αποβλέπουν όλα αυτά τα δημόσια «αγκαλιάσματα» του ΠΑΣΟΚ προς τον κ. Σουφλιά! Μάλλον να «κόψουν τις γέφυρες» σε μια ενδεχόμενη (αν και όχι τόσο πιθανή - με υπαιτιότητα της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης!) επιστροφή του κ. Σουφλιά στη Ρηγίλλης...

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ