ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (09-12-99)

Δεν περνάει και τις... καλύτερες μέρες του το Χρηματιστήριο, και σίγουρα υπάρχουν εξηγήσεις γι' αυτό - από τεχνοκρατικές, μέχρι «τζογαδόρικες», διάφορων «παιγνιδιών» που κάνουν οι «μεγάλοι» σε βάρος των «μικρών» κ.λπ. Μόνο που τέτοια φαινόμενα (και οι ανάλογες ερμηνείες» τους...) είναι στη φύση και τη «λογική» των απανταχού στον κόσμο χρηματιστηρίων, και όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν ή να παίξουν σε αυτά το συνεκτιμούν και το υπολογίζουν...

Τα λέμε τούτα, γιατί ακούγαμε χθες κάποιους «αναλυτές» και «ειδικούς» της αγοράς σε ραδιοφωνικές εκπομπές να «απορούν και να εξίστανται» πώς είναι δυνατόν να πέφτει η Σοφοκλέους «όταν το κλίμα στα άλλα χρηματιστήρια είναι θετικό!» ή να διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι «μέσα σε μια εβδομάδα γίνονται στο Χρηματιστήριο 5 νέες εισαγωγές και αυξήσεις κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να... στεγνώνει η ρευστότητα!» - για σιγά, μην τρελαθούμε κιόλας!

Γιατί θυμόμαστε πολύ καλά, τους ίδους «ειδικούς» (ένιοι των οποίων έχουν και... «ειδικό ενδιαφέρον», είτε ως εκδότες εντύπων είτε ως μεγαλοπαίκτες!) να πανηγυρίζουν πρόσφατα για τις συνεχείς «εισαγωγές» νέων εταιρειών στη Σοφοκλέους και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίων, κρίνοντας ότι αυτό αποτελεί «δείγμα υγείας και δυναμισμού» της ελληνικής χρηματαγοράς, ενώ στις «απορίες» που διατυπώνονταν από συγκεκριμένες πλευρές για το γεγονός ότι η Σοφοκλέους έκανε απίθανα ρεκόρ ανόδου του γενικού δείκτη, όταν στις υπόλοιπες χρηματαγορές υπήρχε επιφυλακτικότητα, δήλωναν με απολυτότητα πως «άλλο πράγμα τα ξένα χρηματιστήρια και άλλο το ελληνικό, που τώρα μετετάγη στα «ώριμα» και υποστηρίζεται από άριστες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας...»!

«Παίζουν», λένε, συγκεκριμένα μεγάλα χαρτοφυλάκια για να ρίξουν τις τιμές, να φοβίσουν τους μικροεπενδυτές και να αγοράσουν φθηνά τα χαρτιά τους - ε, και; Πρώτη φορά γίνονται τέτοια παιχνίδια σε χρηματιστήρια, στα οποία το χαρακτηριστικό ρήμα είναι το «παίζω» και όχι το «επενδύω»; Και, άραγε, όλοι αυτοί οι όψιμοι «επενδυτές» που νόμισαν πως η Σοφοκλέους είναι ένα... εύκολο και σίγουρο εισόδημα, δεν υποψιάστηκαν ποτέ πως κάποια ωραία πρωία κάποιοι που επίσης θα ήθελαν να κερδίσουν χρήματα (διαθέτοντας και μεγαλύτερα κεφάλαια και ... μεγαλύτερη πείρα!) θα επιχειρούσαν κινήσεις για «δυνατούς και ψύχραιμους»;

Οσο για το μετ' επιτάσεως διαδιδόμενο «επιχείρημα» πως «δεν μπορεί, η Σοφοκλέους σίγουρα θα ανέβει, γιατί η... κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να πάει στις εκλογές με τον δείκτη στις 7.000 μονάδες!», και αυτό θέλει κρισάρισμα από την κρισάρα της λογικής -όχι επειδή ίσως η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες προθέσεις, αλλά για τη δυνατότητα που διαθέτει η όποια κυβέρνηση να... ανεβοκατεβάζει τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου, λες και είναι... μπερντές! Είπαμε να μιλάμε για κόμμα της Σοφοκλέους, μη φθάσουμε να ισχυριζόμαστε πως έχει συσταθεί και... «Κόμμα των Ανοήτων».

Αντε πάλι στη φόρα τα σενάρια για... προωρότερες των προώρων (τον Μάρτιο του 2000, με αφορμή την προεδρική εκλογή) εκλογές, από τη δήλωση Σημίτη στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για «πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης» - και είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός μιλάει για πρόωρες εκλογές, μέχρι τώρα έμενε στη διαπίστωση πως «η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Δεν ξέρουμε για την «ευθύνη» της αξιωματικής αντιπολίτευσης - ξέρουμε όμως πως εκλογές προκηρύσσει (με χίλιες δυο αφορμές και αιτίες...) η εκάστοτε κυβέρνηση. Και επειδή ο κ. Σημίτης μάλλον δεν θα θέλει να «αιφνιδιασθεί» και επειδή οι σφυγμομετρήσεις που βγαίνουν η μια μετά την άλλη επιβεβαιώνουν πως ο κόσμος θέλει τον κ. Στεφανόπουλο και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και επειδή τίποτε δεν αποκλείει μια «αλλαγή στάσης» την τελευταία στιγμή από πλευράς Ρηγίλλης τον Μάρτιο, αν κρίνει πως εκλογές τον Μάρτιο δεν την συμφέρουν, και επειδή ο κ. Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει τα σχέδιά τους, εμείς δεν αποκλείουμε τίποτε. Επειδή... όλα αυτά τα «επειδή».

Η Εκκλησία θα βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις για την επιτυχία της Ολυμπιάδας του 2004, διατρανώθηκε χθες από την Ιερά Σύνοδο - και μη βιασθείτε να αναρωτηθείτε «και πώς μπορεί η Εκκλησία και οι Ιεράρχες να βοηθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες;», γιατί διαθέτουν ένα πανίσχυρο όπλο: την προσευχή προς τον Υψιστο. Για να προλάβουμε να φτιάξουμε έγκαιρα τα έργα, για να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες οργάνωσης, για να εκλείψει... διά θαύματος η χαρακτηριστική (και ενίοτε ύποπτη...) ελληνική τσαπατσουλιά!

Είδατε τι έγινε με το «Ολυμπιακό Χωριό» - ξαναγίνεται από την αρχή (με νέες προθεσμίες και τα συναφή...) ο διαγωνισμός για το αρχιτεκτονικό σχέδιο του Χωριού, που υποτίθεται ότι μετά κάμποσες καθυστερήσεις θα 'πρεπε να έχει τελειώσει και εγκριθεί περί τις... αρχές Νοεμβρίου, ενώ ακόμη δεν έχουν καταλήξει για το «πού» και «ποιος» θα χτίσει την... έδρα του «Αθήνα 2004!» Εδώ, όχι μόνο υπάρχουν (και κάθε μέρα «σκάνε μύτη» κι άλλες!) καθυστερήσεις και εμπλοκές σ' αυτά καθ' εαυτά τα έργα για την Ολυμπιάδα και την οργάνωσή της, αλλά ο φορέας που τα 'χει αναλάβει όλα τούτα, ακόμη... τυρβάζει και μπουρδουκλώνεται με την... «έδρα» του! Γι' αυτό σας λέμε: η προσευχή της Εκκλησίας μπορεί τελικά να αποδειχθεί πολύτιμη - μαζί φυσικά με τις «κατ' ανάθεση» και δίχως διαγωνισμούς «παραγγελίες» της τελευταίας στιγμής («για να προκάμουμε...»!) των έργων που ακόμη δεν έχουν καν σχεδιασθεί στο χαρτί.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται από την επιστημονική κοινότητα οι εργασίες του φετινού «Πανελλήνιου Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου» με διεθνή συμμετοχή, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Εκπαιδευτικό - Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας, στη Γλυφάδα, από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου. Ειδικά στο φετινό συνέδριο, δίνεται μεγάλη έμφαση στην ορθή και έγκαιρη ενημέρωση της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητος, αλλά και των πολιτών, για επιστημονικά ζητήματα υψίστης σημασίας, όπως λ.χ. τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα για τα οποία επ' εσχάτοις τόσα πολλά και σε πολλές περιπτώσεις τόσο επιπόλαια λέγονται και γράφονται -να μια καλή ευκαιρία να ακούσουμε τους πραγματικά ειδικούς...

Τι θέλουν και τα... περιπλέκουν τα πράγματα εκεί στη Ρηγίλλης; Εξι βουλευτές και δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. παραβρέθηκαν στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Σύνταγμα Μακρυγιάννη και αντήλλαξαν χειραψία με τον Στυλιανό Παττακό, γεγονός για το οποίο εγράφησαν διάφορα σχόλια στον Τύπο -ε, ας τ' άφηναν εκεί! Γιατί, με το που βγήκε «επίσημος» από τη Ν.Δ. για να «διευκρινίσει» ότι οι βουλευτές δεν... εκπροσώπησαν επισήμως το κόμμα, εκνευρίσθηκε ο βουλευτής κ. Απόστολος Ανδρεουλάκος και με χθεσινές δηλώσεις του όχι μόνο επέμεινε πως παραβρέθηκε «κατ' εντολήν» της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκπροσωπώντας τη Ν.Δ., αλλά... πονηρότατα «ρωτάει» να μάθει ποια υπηρεσία του κόμματος παρήγγειλε το δάφνινο στεφάνι που κατέθεσε ο ίδιος και μάλιστα κατέβαλε και τη σχετική δαπάνη! Τι θέλουν και τα περιπλέκουν;

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ