ΣΧΟΛΙΟ Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ (01-12-99)

«Γούντστοκ» νέας εποχής

Περίπου εκατό χιλιάδες άνθρωποι από δεκάδες χώρες άρχισαν να διαδηλώνουν από χθες, και θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν επί τέσσερις ημέρες, στο Σιάτλ των ΗΠΑ εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς στην πόλη αυτή συνέρχονται οι υπουργοί Εμπορίου και 3.000 αντιπρόσωποι των 135 χωρών-μελών του. «Γούντστοκ εναντίον της παγκοσμιοποίησης» αποκαλεί ήδη ο διεθνής Τύπος αυτές τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, συγκρίνοντάς τις με το θρυλικό προ 30ετίας φεστιβάλ νεολαίας, που εξέφρασε την κοινωνική διαμαρτυρία της αμερικανικής γενιάς της αμφισβήτησης εναντίον της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων εκείνης της εποχής.
Σήμερα, οι διαδηλωτές του Σιάτλ εκφράζουν την απελπισία, αλλά και τη διάθεση αντίστασης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη, που χάνουν την εργασία τους και περιθωριοποιούνται από τις διαδικασίες παγκοσμιοποίησης της διεθνούς οικονομίας. Αβυσσαλέες καθίστανται πλέον οι ανισότητες: Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν ατομική περιουσία που υπερβαίνει το συνολικό ΑΕΠ των 35 φτωχότερων χωρών, με πληθυσμό 600 εκατομμυρίων, μας πληροφορεί π.χ. έκθεση του ΟΗΕ, ενώ το 86% του παγκόσμιου ΑΕΠ παράγεται στις πλουσιότερες χώρες, όπου κατοικεί μόλις το 20% του πληθυσμού της γης.
Κανείς δεν είναι εναντίον της διεύρυνσης των εμπορικών ανταλλαγών, αλλά ο ισοπεδωτικός τρόπος που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Ιαπωνία εκμηδενίζει κυριολεκτικά την παραγωγή και τις εξαγωγές των φτωχότερων κρατών, οι οποίες έφτασαν στο ανατριχιαστικό σημείο να αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,25%(!) του παγκόσμιου εμπορίου. Πώς θα επιβιώσουν αυτές οι χώρες; Υπ· αυτές τις συνθήκες, πώς να μην αντηχεί εντελώς υποκριτικός ο τίτλος «Πάμε στο Σιάτλ για να βοηθήσουμε τους φτωχότερους» άρθρου στη «Μοντ» του διευθυντή του ΠΟΕ Μάικ Μουρ, πρώην σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας;
Αλλες φορές, μια σύνοδος του ΠΟΕ θα προκαλούσε παντελή αδιαφορία της κοινής γνώμης. Τώρα εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν τις εργασίες της και εκατοντάδες χιλιάδες διαμαρτύρονται, γιατί καταλαβαίνουν ότι αυτός ο όλο και πιο αμφιλεγόμενος οργανισμός θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη δυνατότητά τους να επιβιώσουν μέσω της εργασίας τους.
Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Σαμί Ναΐρ συμπυκνώνει αυτό τον προβληματισμό: «Απέναντι στην παγκόσμια εμπορική αυτοκρατορία που σχεδιάζει ο ΠΟΕ, η οποία προστίθεται στην αυτονόμηση της αγοράς κεφαλαίων, στην ανεξέλεγκτη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία, στην υπέρμετρη πλανητική ισχύ των πολυεθνικών, «τι θα απογίνει η λαϊκή κυριαρχία;».