Κύριο άρθρο της 01-12-99

Το μεταναστευτικό

Η Ελλάς μετεξελίσσεται σε πολυ-πολιτισμική κοινωνία, διαπιστώνει η κυβέρνηση, αν κρίνει κανείς από την τοποθέτηση τριών εκπροσώπων της στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους πρόσφυγες. Το πολυ-πολιτισμικό στοιχείο δεν οφείλεται, βεβαίως, στους πρόσφυγες, αλλά στους οικονομικούς μετανάστες, που αποτελούν τον κύριο όγκο των αλλοδαπών κατοίκων της χώρας μας, υπολογιζομένων σήμερα σε περίπου 800.000. Οπως διαπιστώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, στην πρώτη ανάλυση των στοιχείων όσων υπέβαλαν αίτηση για παροχή λευκής κάρτας, η Ελλάς φιλοξενεί άτομα από 120 χώρες, η συντριπτική, όμως, πλειοψηφία προέρχεται από τη Βαλκανική - και δη την Αλβανία, που «τροφοδοτεί» τη χώρα μας με το 65% των μεταναστών.
Ιστάμενη απέναντι στα δεδομένα αυτά, η χώρα μας, για την οποία η μετανάστευση μπορεί να αποτελέσει παράγοντα όχι μόνον οικονομικής, αλλά και δημογραφικής ανανεώσεως, καλείται να εκπονήσει πλαίσιο ενσωματώσεως των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το πλαίσιο αυτό δεν περιλαμβάνει μόνον τη δυνατότητα νομίμου παραμονής, απασχολήσεως και κοινωνικής ασφαλίσεως, αλλά και την πρόνοια για την εκπαιδευτική και πολιτιστική στήριξη των μεταναστών, ώστε να μπορούν να προσαρμοσθούν στη νέα τους πατρίδα.
Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά, πρέπει να έχει κανείς υπόψη του το βασικότερο ζήτημα στην οικονομική μετανάστευση. Οι ίδιοι οι μετανάστες, μιλώντας σε ερευνητές του Παντείου Πανεπιστημίου, σημειώνουν ότι πρώτο τους πρόβλημα δεν είναι κάποιος αόριστος ρατσισμός, αλλά η οικονομική εκμετάλλευση από τους Ελληνες εργοδότες. Αυτή, όμως, η εκμετάλλευση είναι εκείνη που προσφέρει τόσο πολλές θέσεις εργασίας. Με αξιοπρεπείς μισθούς και κανονικές κρατήσεις, δεν θα υπήρχε τόση απασχόληση. Οι μετανάστες γνωρίζουν, κατά τρόπο οδυνηρό, την αμείλικτη πραγματικότητα της ελεύθερης αγοράς, στην οποίαν οι ανειδίκευτοι πιέζονται να δεχθούν όλο και λιγότερα ανταλλάγματα, για να αποφύγουν το φάσμα της ανεργίας. Υποκρινόμενοι ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, θα εθελοτυφλούσαμε. Η αξιοπρεπής απασχόληση των οικονομικών προσφύγων προϋποθέτει αξιοπρεπή απασχόληση -ή επιδότηση- των ανειδικεύτων... Ελλήνων. Και ακόμη, όσο και αν ακούγεται σκληρό, προϋποθέτει σύστημα ελέγχου, που θα ρυθμίζει την είσοδο αλλοδαπών στη χώρα, ώστε το πλήθος τους να μην υπερβαίνει εξ ορισμού εκείνο που μπορεί να απορροφήσει η οικονομία. Δυσκολευόμενη να εξασφαλίσει ευημερία σε όλους τους Ελληνες, η Ελλάς δεν δύναται να υποκρίνεται ότι μπορεί να το επιτύχει για πάντα μετανάστη...