Κύριο άρθρο της 30-11-99

Ελγίνεια

Εμμεση ώθηση στις κοπιώδεις και πολυετείς προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων για επιστροφή των «Ελγινείων» μαρμάρων του Παρθενώνος στην Ελλάδα, αναμένεται να δώσει το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο που διεξάγεται σήμερα στο Λονδίνο. Οι ειδικοί που συμμετέχουν σ· αυτό θα ασχοληθούν, συν τοις άλλοις, με τις ανεπανόρθωτες ζημίες που προκάλεσαν στα μοναδικά γλυπτά οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου το 1938, όταν, κατά τον βάναυσο «καθαρισμό» τους με συρμάτινες βούρτσες, κατέστρεψαν ανάγλυφες λεπτομέρειες σε πολύ μεγάλη έκταση της επιφανείας τους.
Η δημοσιοποίηση της εκτάσεως των ζημιών και οι εντυπωσιακές αποκαλύψεις περί της εσκεμμένης συγκαλύψεώς τους όχι μόνον από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά και από αυτούς ακόμη τους πρωθυπουργούς (!) της Βρετανίας Χάρολντ Μακμίλαν, το 1958, και Χάρολντ Ουίλσον, το 1965, καθώς και από τον σημερινό υπουργό Πολιτισμού Κρις Σμιθ, το 1998, διευρύνουν τον κύκλο εκείνων που τάσσονται υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα.
«Η κοινή γνώμη στη Βρετανία έχει σίγουρα μεταστραφεί» στο θέμα αυτό, δήλωσε στο BBC ο Βρετανός ιστορικός Γουίλιαμ Σεν Κλερ, ο οποίος αποκάλυψε την υπόθεση των ζημιών. Ταυτοχρόνως, εξέχουσες προσωπικότητες όχι μόνον της πνευματικής αλλά και της πολιτικής ζωής της Γηραιάς Αλβιώνος τάσσονται, πλέον, δημοσίως υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνος στην Ελλάδα. Πρώτος, μεταξύ αυτών, ο διάδοχος του θρόνου Κάρολος, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Σάντεϊ Τάιμς», τάσσεται αναφανδόν υπέρ της επιστροφής και μάλιστα σύντομα, ώστε τα ανεκτίμητα μάρμαρα να βρίσκονται εγκαίρως στην Αθήνα για την Ολυμπιάδα του 2004. «Υποστηρίζω την ιδέα της επιστροφής των Ελγινείων στην πατρίδα τους», δήλωσε και ο δημοφιλέστατος υποψήφιος των Εργατικών για το αξίωμα του δημάρχου του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον.
Η ευρύτης της απηχήσεως του ελληνικού αιτήματος προκαλεί τουλάχιστον αήθεις αντιδράσεις άλλων βρετανικών κύκλων, στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν την παρακράτηση των μαρμάρων. «Καλλιτεχνική εκδοχή της εθνικής εκκαθαρίσεως (!)» χαρακτήρισε το αίτημα επιστροφής ο Μάικλ Ντάλεϊ, διευθυντής της «Αρτγουότς του Ηνωμένου Βασιλείου». Επιθετικότερη η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» διατείνεται σε κύριο άρθρο της, ότι «ο σημερινός ελληνικός πληθυσμός κατάγεται κατά μέγα μέρος από τους εισβολείς που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα προς το τέλος της πρώτης χιλιετίας» και ως εκ τούτου «δεν έχουν σχέση με αυτούς που έκτισαν τον Παρθενώνα»!
Θα ανέμενε κανείς πιο νηφάλια συζήτηση και μεγαλύτερη συστολή, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις, πέραν των καταστροφών, και «βαρβαρικών συμποσίων» Βρετανών προυχόντων εντός του Βρετανικού Μουσείου, ακριβώς υπό τα μάρμαρα του Παρθενώνος, έναντι αδράς αμοιβής 17-18 εκατομμυρίων δραχμών.
Εν πάση περιπτώσει, αυτές οι έξαλλες μειοψηφικές φωνές πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και να μην αφεθούν να καταστρέψουν το καλό κλίμα, δεδομένου ότι είναι ανίκανες να αντιστρέψουν την τάση διογκώσεως του ρεύματος των υποστηρικτών της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνος στην Ελλάδα.