ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (26-11-99)

Αξίζει να... ψάξει κανείς με πολλή προσοχή στα κομματικά παρασκήνια τόσο της Ν.Δ. όσο και του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ για να διαπιστώσει το γιατί αμφότερα τα κόμματα είναι... πολύ ικανοποιημένα με την «αποτίμηση» της πολυδιαφημισμένης συζήτησης στη Βουλή για τη «διαφάνεια» και τα «διαπλεκόμενα»! Μια βόλτα κάποιων στελεχών στους δρόμους και «δημοσκοπήσεις» από τηλεθεατές που στήθηκαν στις τηλεοράσεις για να δουν τη «μάχη», θα έπειθε πως οι εντυπώσεις του κόσμου κάθε άλλο παρά «ικανοποιητικές» είναι...

Με μια Ν.Δ. να μας ξαναφέρνει «στο ίδιο έργο θεατές...», με ριπλέι των ίδιων «επεισοδίων» που παίζονται το τελευταίο δίμηνο, και κουραστική επιμονή στο Ξυστό και το Βιντεολόττο, ενώ η αίσθηση που είχε δημιουργηθεί με δηλώσεις στελεχών της αλλά και «διαρροές» ήταν προς την κατεύθυνση «περιμένετε να δείτε τι σεισμός θα προκληθεί!», και μια κυβέρνηση να... μην αρνείται μεν ότι στην κοινωνία «μη αγγέλων» που ζούμε υπάρχουν και σκάνδαλα και διαπλοκές, αλλά να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «μικροκομματική και αντεθνική εκμετάλλευση», η τελική «γεύση» που έμεινε στον κόσμο είναι πως... άρχισε η προεκλογική περίοδος!

Μπορεί να δίνει «επιχειρήματα για τις συζητήσεις οπαδών στα καφενεία!» (όπως... χαρακτηριστικά δήλωνε υπουργός σε παρέα δημοσιογράφων στους διαδρόμους της Βουλής!) αυτή η αντιπαράθεση «θέσεων», αλλά για όσους... δεν συχνάζουν σε καφενεία, προκάλεσαν πολύ δυσάρεστες εντυπώσεις τόσο οι δραματικές «καταγγελίες» του κ. Καραμανλή ότι «εμείς θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους -δεν μας πτοούν οι απειλές και η λάσπη που εκτοξεύονται ακόμη και εναντίον μου!», όσο και οι «εκτός ύφους» του κ. Σημίτη «αποκαλύψεις» περί του τι συνιστά τα «διαπλεκόμενα», με ονόματα υπουργών και βουλευτών και υπαινιγμούς για συμφέροντα που εξυπηρετούν εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς -δηλαδή ποιο ήταν το τελικό μήνυμα»; Πως «αν εσύ μας κατηγορείς ότι "διαπλεκόμεθα" με τον τάδε, εμείς σου απαντάμε πως κι εσείς διαπλέκεσθε με τον δείνα...»; Αυτό περίμενε ο μέσος πολίτης από μια τέτοια «θεσμική» (υποτίθεται...) συζήτηση στη Βουλή για τη διαφάνεια; Τη λογική του γνωστού ανεκδότου, «κι εσείς γιατί... βασανίζετε τους νέγρους;»...

Χαρακτηριστική, πάντως, της...«περιόδου» που φάνηκε να εγκαινιάζεται με την «εκστρατεία» της Ν.Δ. κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, αλλά και του τρόπου με τον οποίο «απήντησε» η κυβέρνηση, είναι και η χθεσινή «προτροπή» του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προς τους υπουργούς στο υπουργικό συμβούλιο, να «απαντούν επιθετικά» στις βολές της Ν.Δ. και μάλιστα όχι μόνο ο «βαλλόμενος» υπουργός, αλλά όλοι οι υπουργοί -ωραία θα περάσουμε μέχρι τις εκλογές, που με τέτοιο «κλίμα» καλύτερα να γίνουν μια ώρα αρχύτερα, να ξεμπερδεύουμε, για να βρουν... καιρό οι πολιτικοί μας να ασχοληθούν και με τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν και που θα γίνουν... μεγαλύτερα μετά την «ένταξη» στην ΟΝΕ!

Πάλι... «καλά», δηλαδή, που τα ιδιωτικά κανάλια έχουν αποφασίσει να μη μας «κουράζουν» με την ειδησεογραφία και την εμβάθυνση σε αυτά τα προβλήματα και τους τρόπους που τα αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί και τα κόμματα -θα το 'χετε διαπιστώσει κι εσείς! Ανοίγεις την τηλεόραση για να παρακολουθήσεις το (βασικό...) βραδινό «Δελτίο Ειδήσεων» (από... συνήθεια εξακολουθούν να τα αποκαλούν έτσι, υποθέτω!) και... απολαμβάνεις ένα καλοστημένο «κουτσομπολίστικο» σόου, με «ρεπορτάζ» από τη ζωή ηθοποιών και κοριτσιών της πασαρέλας, το πώς... διασκέδασε τα γενέθλιά του ο Φράνκο Νέρο σε κοσμικό ξενυχτάδικο, αν μαγειρεύει καλό γαύρο η ωραιότατη σύζυγος πρωταθλητή της άρσης βαρών, ποια άποψη έχει για τις... γυναίκες και τη συζυγική «πιστότητα» ο Θόδωρος Πάγκαλος - αμάν πια, δηλαδή!

Δόξα τω Θεώ, που υπάρχουν ακόμη τα κρατικά κανάλια, που (με όλες τις εγγενείς αδυναμίες και ελλείψεις τους!) εξακολουθούν να σέβονται πολύ περισσότερο τον έρμο τον Ελληνα πολίτη και το δικαίωμά του στην ενημέρωση! Γι' αυτό, όχι μόνο να μη διαμαρτυρόμεθα για την «εισφορά» που πληρώνουμε για την ΕΡΤ και τη ΝΕΤ, αλλά να φωνάζουμε και να πιέζουμε την (εκάστοτε!) κυβέρνηση για μεγαλύτερη ενίσχυση των κρατικών καναλιών - και ακόμη μεγαλύτερη (γιατί έχουν γίνει πράγματι γενναία βήματα προς την κατεύθυνση αυτή!) «απεξάρτησή» τους από την οδό Ζαλοκώστα!

Με την «προεδρολογία» να... παίρνει φωτιά (ιδίως μετά την ομιλία του κ. Κωστή Στεφανόπουλου στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του Μπιλ Κλίντον) αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι «πάγιες», αλλά και... «αναπροσαρμοζόμενες» θέσεις των διαφόρων κομμάτων γύρω από το θέμα! Σε χθεσινή ειδική εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού «Πλάνετ», ο μεν κ. Κώστας Σκανδαλίδης επέμενε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν το ανησυχεί διόλου η φημολογούμενη αμηχανία της Ν.Δ. και η πιθανή αλλαγή στάσεως» (σ.σ.: υπέρ Στεφανόπουλου...) που θα είχε ως αποτέλεσμα να υπερψηφισθεί ο σημερινός Πρόεδρος και... να μη γίνουν πρόωρες εκλογές για τις οποίες ετοιμάζεται πυρετωδώς η κυβέρνηση, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος επέμενε ότι «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιανουάριο από τα κομματικά όργανα» (τα οποία, προφανώς, θα... έχουν την ευχέρεια να μη συμφωνήσουν με την άποψη Καραμανλή πως «προέχει να φύγει μια ώρα αρχύτερα η κακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!»...), ο κ. Τσοβόλας απέφυγε να πάρει σαφή θέση παραπέμπτοντας και αυτός στην «απόφαση των κομματικών οργάνων!» - αν και με τα όσα δήλωνε άφηνε σαφώς να εννοηθεί η θετική του στάση απένταντι στον κ. Στεφανόπουλο...

Ιδιαίτερη σημασία είχε η επανάληψη της γνωστής θέσης του δημάρχου Αθηναίων κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου πως «αν ήταν βουλευτής, θα ψήφιζε σαφώς υπέρ του σημερινού Προέδρου!» (και με τον δικό του τρόπο διέψευσε τις φήμες που μιλούν για «σκέψεις» να είναι υποψήφιος της Ν.Δ....) όσο και η αποκάλυψη από τον κ. Παναγόπουλο της εταιρείας δημοσκοπήσεων ALCO, πως ο κ. Στεφανόπουλος όχι μόνο απολαμβάβει «πρωτοφανούς δημοτικότητος» που φθάνει το... 90%, αλλά και της «λεπτομέρειας» πως το 45% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θέλει να... επανεκλεγεί ο σημερινός «πολύ καλός» Πρόεδρος της Δημοκρατίας!

Η... «είδηση» από τη συζήτηση αυτή ήταν η παραδοχή εκ μέρους του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου πως «αν άλλαζε το πολιτικό σκηνικό, θα μπορούσε κάλλιστα να βρεθεί στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη! - τώρα το «πώς» θα άλλαζε το πολιτικό σκηνικό και το αν ο κ. Αβραμόπουλος θα «πλησίαζε» τον κ. Σκανδαλίδη, ή το... αντίθετο, δεν διευκρινίσθηκε! Αλλά, έχουμε καιρό!

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ