ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ (12-11-99)

Θέματα «χαμηλής πολιτικής»

Ας επανέλθουμε, μετά τη θύελλα Κλίντον, σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», τα οποία άλλωστε έχουν και την προτίμηση, επειδή ακριβώς προκύπτουν από στενή συνεργασία με τους αναγνώστες της «Κ» (ή τους ακροατές του «ΣΚΑΪ»). Με το σημερινό σημείωμα, από πλευράς μου τουλάχιστον, θα 'θελα να κλείσω τη συζήτηση που εμείς, αλλά και άλλες εφημερίδες, ανοίξαμε προ καιρού για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Σας υπενθυμίζω τα επίμαχα σημεία της συζήτησης: Η προηγούμενη (κυρίως), αλλά και η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού καταγγέλλονται από εργαζομένους για απευθείας, χωρίς διαγωνισμό, ανάθεση έργων, για παραβίαση των όρων του διαγωνισμού κατά την εκτέλεση των έργων και για τροποποίηση των αρχικών σχεδίων, τα οποία εκπονεί το Τμήμα Μελετών και βάσει των οποίων διενεργούνται οι διαγωνισμοί ή οι απευθείας αναθέσεις. Συνεπεία αυτών των παραβιάσεων προκύπτει, την τελευταία τριετία... έλλειμμα 280 περίπου κατοικιών, χωρίς αντιστοίχως να συνοδεύεται από... περίσσευμα του σχετικού προϋπολογισμού! Αυτές είναι οι καταγγελίες και επ' αυτών οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης διεξήγαγαν έρευνα και συνέταξαν πόρισμα, μάλλον δυσμενές για τη διοίκηση του Οργανισμού. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται επίσης Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) επί των καταγγελιών και εκκρεμεί επέμβαση του εισαγγελέως. Ταυτόχρονα, εργαζόμενοι κατηγορούν τη διοίκηση ότι εξαπέλυσε διώξεις εναντίον... των διαμαρτυρομένων, με εσωτερικές μετακινήσεις και αντιμετακινήσεις ακόμη και με παρακολούθηση των τηλεφώνων.

Αυτά από τη μία πλευρά. Από την άλλη, έχουμε έναν μεγάλο οργανισμό, ο οποίος διαχειρίζεται τεράστιο προϋπολογισμό (χρήματα των εργαζομένων και των εργοδοτών) και έχει να επιδείξει σημαντικότατο κοινωνικό έργο. Ο σημερινός πρόεδρος κ. Ιωαννίδης (και πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών) θεωρείται ικανός, έντιμος και βαθύς γνώστης του αντικειμένου, δεν μπορεί εύκολα να τον ξεγελάσει εργολάβος. Δεν ξέρω πώς δικαιολογεί ο κ. Ιωαννίδης την απευθείας ανάθεση έργου, η διοίκηση όμως θεωρεί αναγκαία την τροποποίηση των αρχικών σχεδίων... γιατί είχαν σκόπιμα σφάλματα, ώστε να επακολουθήσει η πάντοτε συμφέρουσα στον εργολάβο αναθεώρηση της συμβάσεως. Οσο για το έλλειμμα των 280 κατοικιών, η διοίκηση επιμένει ότι οι κατοικίες είναι μεν λιγότερες από εκείνες για τις οποίες έγινε ο διαγωνισμός αλλά το εμβαδόν είναι ακριβώς το προβλεπόμενο.

Τι να πούμε εμείς για όλα αυτά, αγαπητοί αναγνώστες; Ούτε δικαστές είμαστε ούτε εισαγγελείς για να ελέγξουμε την νομιμότητα των πράξεων. Γιατί πράγματι αν μια πράξη ξεφεύγει από τη νομιμότητα, η έρευνα αναγκαστικά κατευθύνεται στην εξακρίβωση των λόγων που προκάλεσαν την παρανομία. Πράγμα σχεδόν αδύνατο για τη δημοσιογραφική έρευνα, όταν μάλιστα πρόκειται για δύσκολα και περίπλοκα τεχνικά προβλήματα, που μόνο ειδικοί τα γνωρίζουν. Το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση στον οργανισμό είναι πολύ άσχημη και σχεδόν επικίνδυνη. Οι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι επιστήμονες, είναι χωρισμένοι σε δυο «κόμματα» και το ένα κατηγορεί και υποβλέπει το άλλο, αφήνοντας αιχμές για οικονομικές ατασθαλίες σε βάρος του οργανισμού. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι ίσως το πιο σπουδαίο. Δημόσιος οργανισμός είναι, θα έχει και αυτός... το σύνηθες ποσοστό διαφθοράς (έχω ακούσει στις ΗΠΑ ότι το ποσοστό της διαφθοράς, όταν δεν υπερβαίνει ορισμένο όριο, το θεωρούν... «νόμιμο» και κυρίως ακαταμάχητο... και το υπολογίζουν στο κόστος του έργου!) Το πιο σημαντικό είναι άλλο: Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο οργανισμός (όταν το ένα τμήμα υποβλέπει το άλλο και ρίχνει επικίνδυνες... πεπονόφλουδες) είναι σε θέση να συνεχίσει το έργο του και ταυτόχρονα να αναλάβει την ανέγερση του Ολυμπιακού Χωριού, συνολικού προϋπολογισμού 100 δισ. δραχμών. Κάνω αυτή την ερώτηση (την κάνουν και άλλες εφημερίδες), χωρίς να γνωρίζω κανέναν ιδιωτικό συμφέρον. Γνωρίζω όμως ότι καραδοκούν και θα εμφανισθούν την κρίσιμη και κατάλληλη στιγμή... Σ' αυτό το ερώτημα μόνο η εισαγγελική έρευνα μπορεί να απαντήσει...

Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ