ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (26-10-99)

Κάτι σαν την ποδοσφαιρική ομάδα, που ενώ περνάει τη «σέντρα» και κατευθύνεται με ωραίες πάσες και «ντρίπλες» προς την εστία του αντιπάλου, ξαφνικά... γυρίζει πίσω και ξαναγυρίζει την μπάλα στα «καρέ» της, ομολογούμε πως μας θύμισε αυτή η ακατανόητη «τακτική» της Ν.Δ. (αν πρόκειται περί γκάφας, είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα) να ξαναφέρει στα καλά καθούμενα στην επικαιρότητα θέμα... προεδρολογίας.

Το θέμα αυτό το 'χει αναγάγει (καλώς ή κακώς, ο... καιρός θα δείξει) σε «προνομιακό χώρο» του το ΠΑΣΟΚ, που έσπευσε να δηλώσει «Στεφανόπουλος» σε παντελώς ανύποπτο χρόνο, ακριβώς για να «μπλέξει» τη Ν.Δ. σε μια συζήτηση και ενδεχόμενες «δεσμεύσεις» που η ίδια δεν είχε κανένα λόγο να δημιουργήσει. Οι δε τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων και τις καλύτερες απόψεις έχει για τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν θέλει πρόωρες εκλογές, μάλλον σε δυσχερή θέση έφεραν την Ρηγίλλης.

Εκεί, λοιπόν, που με την «αντεπίθεση» υπέρ της διαφάνειας και κατά των διαπλεκομένων η Ν.Δ. πέτυχε να απομακρύνει το ενδιαφέρον της πολιτικής αντιπαράθεσης από την «προεδρολογία», ήρθε ξαφνικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με μια συνέντευξή του την Κυριακή, να... γυρίσει την «μπάλα» και να τη δώσει στο ΠΑΣΟΚ άνευ λόγου και αιτίας, λέγοντας πως η Ν.Δ. δεν θα 'χει αντίρρηση να ψηφίσει Κωστή Στεφανόπουλο, αλλά... μετά τις εκλογές.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που έχει θητεύσει σε... «πονηρότερες» πολιτικές σχολές από αυτές του νεαρού εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., ερωτηθείσα να σχολιάσει χθες την ξαφνική «επικαιροποίηση» της προεδρολογίας περιορίσθηκε να υπενθυμίσει τις «πάγιες θέσεις» του κόμματός της («δεν έχουμε λόγο να παίξουμε το παχνίδι του ΠΑΣΟΚ» και «προέχει η ύπαρξη μιας κυβέρνησης στην εξουσία, ικανής να διαχειρισθεί τα προβλήματα του τόπου»), εκτιμώντας ότι «τα όσα δήλωσε στη συνέντευξή του ο κ. Σπηλιωτόπουλος απηχούν τις προσωπικές του απόψεις...» - κάρφωμα με... το γάντι.

Γιατί, φυσικά, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχει άνθρωπος σε τούτη τη χώρα που θα δεχθεί πως ο εκπρόσωπος Τύπου ενός κόμματος που σχεδιάζει να αναλάβει την εξουσία δίνει συνεντεύξεις καθαρά πολιτικές στις οποίες «ξεχνάει» την επίσημη ιδιότητά του και μιλάει ως... «Αρης» για τέτοια πολιτικά ζητήματα - εκτός πια κι αν...

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι τη θέση αυτή την έχουν εκφράσει κατά καιρούς και άλλα στελέχη, και μάλιστα με πείρα και με κύρος, της Ν.Δ. αλλά προ... εκστρατείας κατά της διαπλοκής και πάντα «αμυντικά» σε σχέση με την πίεση που ασκούσε το στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ για να αναγκάσει τους Νεοδημοκράτες να παίζουν το δικό του παιγνίδι, της προεδρολογίας - τώρα, δεν φαίνεται αυτή η «στροφή» να έχει κανένα πρακτικό νόημα. Εκτός πια κι αν...

Γιατί, υπάρχουν αρκετοί στη Ρηγίλλης που εκφράζουν την άποψη ότι «καλά κάνουμε και θέλουμε με τη στάση μας στην εκλογή Προέδρου να οδηγήσουμε σε πρόωρες εκλογές, αλλά δεν θα 'ταν κι άσχημα να έχουμε αφήσει κάποιες διεξόδους... διαφυγής και αναδίπλωσης ανοικτές, αν την τελευταία στιγμή διαπιστώσουμε ότι ίσως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να μη μας πολυσυμφέρει...» -είναι κι αυτό μια ρεαλιστική άποψη!

Χθες, πάντως, η Ν.Δ. κατέθεσε στη Βουλή πρόταση τροπολογίας («διά χειρός» Προκόπη Παυλόπουλου) την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Κώστας Καραμανλής και σύμπασα η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με την οποία ζητείται η κατάργηση της επίμαχης διάταξης περί Βιντελόττο, την οποία απέσυρε με τη γνωστή προσωπική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης -προφορικά! Δεν τίθεται θέμα, φυσικά: και η κυβέρνηση με δική της τροπολογία θα την καταργούσε και τυπικά τη διάταξη, αλλά σε τέτοιες... προεκλογικές περιόδους και οι εντυπώσεις και το «τούκα πρω» έχουν τη σημασία τους!

Παραμένει σε καθεστώς «νευρικότητας» η Σοφοκλέους - τουλάχιστον αν κρίνει κανείς με τα γνωστά «σταθμά» που μέχρι πρότινος μας είχε συνηθίσει με τα καθημερινά «ρεκόρ όλων των εποχών» και τα ατέλειωτα «λιμιτ απ», ακόμη και σε μετοχές που οι αντικειμενικές «δυναμικές» τους δεν τα δικαιολογούσαν! Οι επαγγελματίες της αγοράς παραμένουν ψύχραιμοι και βλέποντας μεσομακροπρόθεσμα το Χρηματιστήριο εκφράζουν την άποψη πως «έχει ακόμη δρόμο...», χωρίς αυτό να σημαίνει πως «διορθώσεις», καμιά φορά αρκετά «δυνατές», είναι εκτός χρηματιστηριακής λογικής...

Για κάποιους από αυτούς, οι εκπληκτικοί «τζίροι» και η ευκολία με την οποία «φρέσκο χρήμα» καθημερινά εισέρρεε στη Σοφοκλέους ίσως να φθάνουν σε σημείο κορεσμού, και οι κινήσεις για κάποιο διάστημα να είναι πιο μετρημένες και «ορθολογικές» -αλλά με δεδομένη (όπως όλα σήμερα δείχνουν...) τη θετική εξέλιξη της οικονομίας και την επίτευξη των στόχων σύγκλισης και της ένταξης στην ΟΝΕ, αργά ή γρήγορα (εκεί κάπου... κοντά στον Μάρτιο, που θα γίνει και η επίσημη αίτηση για την ΟΝΕ) θα αρχίσουν να «έρχονται» στη Σοφοκλέους και οι ξένοι «θεσμικοί», με αποτέλεσμα να σημειωθεί νέα εποχή «κρασιού και λουλουδιών...» για την ελληνική χρηματαγορά, οπότε (κατά την εκτίμηση απολύτως αρμοδίων παραγόντων) οι μέχρι χθες «εντυπωσιακοί όγκοι συναλλαγών» θα θεωρούνται περίπου... «ψίχουλα» μπροστά στα νέα «ρεκόρ» που θα απολαμβάνει το Χρηματιστήριο!

Μαζί, και κάποια μέτρα που «εκκολάπτονται» (παράταση της διάρκειας λειτουργίας του Χρηματιστηρίου και δυνατότητα ανόδου του «λίμιτ απ» από το 8% στο 12%, μεταξύ αυτών...) αναμένεται να «αναθερμάνουν» την κίνηση στη Σοφοκλέους και να διώξουν τη σχετική «παγωμάρα» που σήμερα επικρατεί. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει «κόμμα Χρηματιστηρίου», αλλά σίγουρα... «οπαδοί» του υπάρχουν! Κι αυτό το γνωρίζουν και τα... άλλα κόμματα, του κυβερνώντος συμπεριλαμβανομένου.

«Ενδιαφέρουσα» άποψη περί του τι «αφορά» και τι δεν «αφορά» την Εκκλησία διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση δύο επιστολών του (αυστηρότατων σε ύφος...) που απέστειλε στους υπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών κ. Αρσένη και Παπανδρέου, με τις οποίες εκφράζει τη διαφωνία και τις αντιρρήσεις του με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, όπως λ.χ. το περιεχόμενο των... σχολικών βιβλίων, η άδεια να διδάσκονται τουρκικά στα μειονοτικά σχολεία των μουσουλμάνων της Θράκης και η δράση που αναπτύσσουν τα ξένα δόγματα στη χώρα μας: με δηλώσεις του «ξεκαθάρισε» ότι το περιεχόμενο των επιστολών δεν συνιστά «παρέμβαση» στο έργο της πολιτικής εξουσίας και τόνισε πως «θα μιλάει για ό,τι μας (σ.σ. την Εκκλησία εννοεί...) αφορά - άλλωστε δεν μιλάω για την τιμή της... ντομάτας (αν και αυτό μας αφορά!) ούτε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που... επίσης μας αφορά...»!

Με το συμπάθιο, Μακαριώτατε, αλλά... μόνος σας ομολογείτε ότι «σας αφορά» παν ό,τι το «επιστητό» και... άλλα τινά - ή κάνουμε λάθος; Ε, αφήστε, με τη μεγαθυμία που σας διακρίνει, και «κάτι» να... αφορά και την εκλεγμένη πολιτική εξουσία αυτού του τόπου!

Θάνος Οικονομόπουλος