ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (19-10-99)

Οσοι περίμεναν χθες στη Σοφοκλέους ένα... «μίνι κραχ» δεν διαψεύσθηκαν! Αγωνίσθηκε, στην κυριολεξία, ο γενικός δείκτης να παραμείνει πάνω από τις 5.400 μονάδες, κλείνοντας τελικά με απώλειες -6,21%, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως... «διόρθωση», με σημαντικότατες πτώσεις όλων των επιμέρους κλάδων (ακόμη και των «βαριών χαρτιών», όπως οι τράπεζες...) και περί τις 180 μετοχές να σημειώνουν «βουτιά» στο -8%, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για το μέχρι πού θα έφθαναν, αν δεν υπήρχε το «πλαφόν» ανόδου και πτώσεως!

Η εξήγηση που δίνουν οι επαγγελματίες της αγοράς είναι πως επέδρασαν αρνητικά οι δηλώσεις Γκρίνσπαν, της περασμένης Παρασκευής, καθώς και η προσδοκία για άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων, λόγω «τσιμπήματος» του πληθωρισμού - αλλά οι εξηγήσεις αυτές παραείναι πιθανότατα τεχνοκρατικές και «επιστημονικές» για να έχουν εφαρμογή στην ελληνική... ψυχοσύνθεση! Αλλωστε, τις ίδιες «ανησυχίες» Γκρίνσπαν άκουσαν και τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που χθες αντέδρασαν πολύ πιο ψύχραιμα και τηρώντας στάση αναμονής...

Μια πιο σωστή ανάλυση του χθεσινού πανικού στη Σοφοκλέους θα πρέπει μάλλον να εστιάσει το ενδιαφέρον της στο γεγονός ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο γίνεται περισσότερο «παιγνίδι», παρά... «επενδύσεις» - όπως τουλάχιστον αντιλαμβάνονται τον όρο όσοι ασχολούνται με τις χρηματαγορές στον αναπτυγμένο κόσμο! Και όταν έχεις εξασφαλίσει μέσα σ' ένα μήνα κέρδη της τάξεως του 30-50%, είναι «λογικό» να θέλεις να κεφαλαιοποιήσεις τα κέρδη αυτά, και να περιμένεις τον επόμενο... πανικό, για να αγοράσεις φθηνότερα, ξεκινώντας από την αρχή ένα νέο ράλι τρελών αποδόσεων...

Βάλτε τώρα στον προβληματισμό σας, πως κάμποσοι από τους νεόκοπους «επενδυτές» έχουν... δανεισθεί από τις τράπεζες με υψηλά επιτόκια τα κεφάλαια που παίζουν στη Σοφοκλέους, προσδοκώντας γρήγορα κέρδη, πολλαπλάσια των επιτοκίων που πληρώνουν για το δάνειο, ελάτε στη θέση τους όταν ξεχυθούν στην αγορά οι πληροφορίες για πτώση και «διορθώσεις», αντιληφθείτε την αγωνία τους πως αντί για... «μαλλί» κινδυνεύουν να βγουν και «κουρεμένοι» (κάποιοι, πράγματι, βγαίνουν... «γουλί»!) και θα καταλήξτε στο συμπέρασμα πως πτώσεις σαν τη χθεσινή δεν είναι διόλου εκτός «λογικής» στη Σοφοκλέους!

Κάποιοι, πάντως (και σίγουρα όχι ο... μπατζανάκης της εξαδέρφης σας από το χωριό!) σε τέτοιες «αναμπουμπούλες» χαίρονται, όπως ο... λύκος! Επωφελούνται από τον πανικό, εγγράφουν κέδη, «απολαμβάνουν» τους «μικρούς» να πουλάνε όσο όσο, και διατηρώντας τα απαραίτητα κεφάλαια σε «διαθεσιμότητα», είναι πανέτοιμοι να «ξαναγοράσουν» τις μετοχές που κατρακύλησαν, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα! Ολα τα χρηματιστήρια «διορθώνουν», ακόμη και «πανικοβάλλονται», αλλά... με μέτρο και λογική!

Οταν την περασμένη Παρασκευή η Γουόλ Στριτ περνούσε μια «δύσκολη» μέρα, υπήρχαν πωλητές, αλλά υπήρχαν και... αγοραστές - το ίδιο συνέβη και με τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια! Το φαινόμενο της Σοφοκλέους, από την αρχή να... πωλούν οι πάντες τα πάντα, αποτελεί αναμφισβήτητα νεοελληνικό φαινόμενο, άξιο... ψυχανάλυσης!

Και... πάλι καλά, να λέμε, και οι «αρμόδιοι» να... δοξάζουν τον Θεό που κράτησε την καλοκαιρία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, και γλίτωσαν μέχρι σήμερα οι σεισμοπαθείς από κρύα και βροχές, στους πρόχειρους καταυλισμούς και τις σκηνές τους! Μόνο που... τα «χατίρια» του καιρού φαίνεται πως τελειώνουν μια και καλή κι από δω κι εμπρός τα προβλήματα για τους χιλιάδες άστεγους θα είναι και μεγάλα και... σωρευτικά!

Φυσικά και δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για τα προβλήματα αυτά (σκεφθείτε, ας πούμε, τι θα γινόταν αν ο σεισμός είχε γίνει μέσα στο Γενάρη...) ούτε μπορεί να την κατηγορήσει κανείς για «ολιγωρία» - το μόνο που θα μπορούσε να της καταλογίσει είναι μια... υπέρμετρη αισιοδοξία ότι το πρόβλημα των «σκηνιτών» θα 'χει λυθεί μέσα σε 8 εβδομάδες - ήδη... διατρέχουμε την 6η και τα στοιχεία δείχνουν πως μάλλον θα περάσουν και οι υπόλοιπες δύο με τις σκηνές εκεί που βρίσκονται και σήμερα...

Αυτό που τώρα πλέον οφείλει να επιδιώξει πάση θυσία η κυβέρνηση είναι η επίσπευση όλων των διαδικασιών, των γραφειοκρατικών «παρελκουσών» και η απάλυνση των φαινομένων ασυνεννοησίας μεταξύ των διάφορων «συναρμόδιων» φορέων, ώστε και οι «μονιμότερες» λύσεις των λυομένων και των «κοντέινερ-σπιτιών» να επιταχυνθούν, αλλά και οι «λύσεις ανάγκης» (όπως λ.χ. η μεταφορά αστέγων σε άδεια ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια και δημοτικούς κλειστούς χώρους...), να μεθοδευτούν έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν μονιμότερα τον κόσμο.

Αναμένεται με ενδιαφέρον το τι θα γίνει στη Βουλή (από πλευράς «συμπεριφοράς» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και... απουσιών τους!) κατά την αυριανή ψηφοφορία της επίμαχης διάταξης περί «τυχερών παιγνιδιών», που αφορά το... περιβόητο «βιντεολόττο» η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για την εκστρατεία υπέρ της διαφάνειας και εναντίον των «διαπλεκομένων» από πλευράς Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής με συνεντεύξεις του ξεκαθάρισε πως «θα φθάσει το μαχαίρι έως το κόκαλο», κάτι που προκάλεσε (εκτός από εντονότατο προβληματισμό, αλλά και αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το «κλίμα» που τείνει να δημιουργηθεί προεκλογικά...) την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «ανευθυνολογία και κινδυνολογία», καλώντας την ταυτόχρονα «να παρουσιάσει στον εισαγγελέα ό,τι στοιχεία έχει...».

Σίγουρα χρειάζονται στοιχεία και συγκεκριμένες καταγγελίες (που η Ν.Δ. υπόσχεται να παρουσιάσει), αλλά από την άλλη, πάλι, το μείζον θέμα που δημιουργείται από τις διάχυτες (και προ «εκστρατείας» της Ν.Δ.) υπόνοιες περί αδιαφάνειας και «διαπλεκομένων» περί τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, είναι κατ' εξοχήν θέμα πολιτικό, πολύ πέραν των όποιων στοιχείων που μπορεί να υπάρχουν. Και με το να παραπέμπει η κυβέρνηση το τεράστιο αυτό (και υπαρκτό - εδώ και πολλά χρόνια...) θέμα στη «στενή» αρμοδιότητα των εισαγγελέων, και πρόσθετα ερωτηματικά προκαλεί και δεν πείθει κανέναν. Για να το ξανασκεφθούν...

Θάνος Οικονομόπουλος