ΣΥΝΤΟΜΑ (14-10-99)


ΕΚΔΟΣΗ ΝΤΑΛΙ

Ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ
Στο Ισραήλ βρίσκεται από προχθές ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους κοκαΐνης, ο Ελία Νταλί, ο οποίος συνελήφθη πέρυσι το καλοκαίρι στη Μύκονο, κατηγορούμενος για διακίνηση ενός τόννου «σκληρών» ναρκωτικών. Ο Νταλί που ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, πριν από ένα μήνα «έστησε» ολόκληρη επιχείρηση εικονικής δίκης του, προκειμένου να μεταφερθεί από τις φυλακές στο Τμήμα Μεταγωγών και να αποδράσει από εκεί. Η απάτη του αποκαλύφθηκε από τον διευθυντή των φυλακών και γι' αυτό το λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ευάγγ. Γιαννόπουλος, υπέγραψε επικυρώνοντας προχθές την απόφαση του Αρείου Πάγου για την έκδοσή του.


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΑΤΟ

Ανάληψη προεδρίας από την Ελλάδα
Παρουσία του Γάλλου προέδρου κ. Ζακ Σιράκ, του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ λόρδου Ρόμπερτσον, αλλά και του απελθόντος κ. Χαβιέ Σολάνα, συνέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα η 45η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ατλαντικού Συμφώνου, την προεδρία της οποίας ασκεί έως τον Δεκέμβριο του 2000 η χώρα μας. Ο κ. Σιράκ θα μιλήσει στην εναρκτήρια συνεδρίαση, ενώ ο κ. Ρόμπερτσον θα παρουσιάσει, πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τις απόψεις και το πρόγραμμά του για τη Συμμαχία. Την ευθύνη της Γενικής Συνέλευσης θα έχει ο πρόεδρος της Ενωσης, κ. Θεόδ. Γεωργίου. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Αμύνης κ. Δ. Αποστολάκης.


ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΣ

Σε υπόγεια αποθήκη χάρτου
Μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε υπόγεια αποθήκη χάρτου, στη συμβολή των οδών Πολυκλείτου και Ευριπίδου, απείλησε πολλά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των εύφλεκτων υλικών που φυλάσσονταν στην αποθήκη. Η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους διεκόπη επί αρκετή ώρα και πυκνοί καπνοί τύλιξαν την περιοχή. Στο σημείο έσπευσαν 12 οχήματα και 60 άνδρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.


ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Διαμαρτυρία στην πρεσβεία των ΗΠΑ
«Ο πλανήτης απαιτεί: ΗΠΑ, μην παραβιάζετε τα ανθρώπινα δικαιώματα». Με το σύνθημα αυτό τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 15 Οκτωβρίου, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η διαμαρτυρία, στην οποία θα πάρουν μέρος και μέλη του καλλιτεχνικού και πνευματικού χώρου, αποτελεί μέρος της εκστρατείας που έχει αρχίσει η Διεθνής Αμνηστία από τον Οκτώβριο του 1998, προκειμένου να σταματήσει η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

Νέες μέθοδοι και εφαρμογές
Διεθνές συνέδριο για τη δασοπυρόσβεση διοργανώνεται στη χώρα μας με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος και τη στήριξη της Ε.Ε., στις 18 και 19 Νοεμβρίου. Διακεκριμένοι επιστήμονες, Ελληνες και ξένοι, θα παρουσιάσουν νέες μεθόδους και εφαρμογές για το μείζον πρόβλημα της προστασίας των δασών. Στο συνέδριο θα αναλυθούν σχέδια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ θα γίνει παρουσίαση των τεχνολογικών εξαελίξεων για την πρόληψη και την έγκαιρη καταστολή των δασικών πυρκαγιών.


ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ «ΕΚΣΤΑΣΗΣ»

Εξαρθρώθηκε σπείρα
Μεγάλη ποσότητα χαπιών «Εκσταση» σκόπευαν να διοχετεύσουν στα στέκια διασκέδασης της νεολαίας τα μέλη σπείρας διακίνησης ναρκωτικών, τα οποία συνελήφθησαν από άνδρες του αστυνομικού τμήματος Νικαίας. Ακρη του νήματος για την εξάρθρωση της σπείρας ήταν η σύλληψη του 24χρονου Ανδρέα Αθανασιάδη, στην οδό Θησέως 168 στην Καλλιθέα. Επειτα από έλεγχο που διενήργησαν αστυνομικοί, βρέθηκαν στην κατοχή του 100 δισκία «Εκσταση», τα οποία, όπως ισχυρίσθηκε, είχε προμηθευθεί από κάποιον άγνωστο για προσωπική του χρήση. Στη συνέχεια όμως ομολόγησε τα στοιχεία του προμηθευτή του.


ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ 15ΧΡΟΝΟ

Μέσα στο σχολείο του από τρεις
Τρεις ανήλικοι που κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας επιτέθηκαν σε 15χρονο μέσα στο σχολείο του στη Θεσσαλονίκη, για να του πάρουν χρήματα. Οι τρεις ανήλικοι πλησίασαν το μαθητή του 23ου Λυκείου Θεσσαλονίκης την ώρα που βρισκόταν στο προαύλιο και του ζήτησαν να τους δώσει χρήματα. Οταν ο 15χρονος αρνήθηκε, οι νεαροί δράστες τον ακινητοποίησαν, τον χτύπησαν με τα χέρια στο κεφάλι, μπροστά στα μάτια των έντρομων συμμαθητών του, και του πήραν το «κινητό». Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Το νεαρό αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι είχε κάποιες αμυχές.


ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Διοργανώνει η «Στροφή» την Τρίτη
Στον αγώνα για την απεξάρτηση από τις ουσίες, κάθε προσφορά και κυρίως αυτή του αίματος υπογραμμίζει την κοινωνική συμπαράσταση σε αυτούς που επιδίδονται στην γιγαντιαία αυτή προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό, η «Στροφή» διοργανώνει αιμοδοσία την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στο Σύλλογο Οικογένειας «Στροφή», δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να επιδείξουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Η αιμοδοσία στην οποία πρώτοι θα δώσουν αίμα οι γονείς, τα μέλη και το προσωπικό της «Στροφής», γίνεται και φέτος με τη συνεργασία του νοσοκομείου Ελπίς.


ΕΚΑΒ

Ετοιμο για το 2000
Ετοιμο και κατάλληλα προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει το Πρόβλημα του 2000 δηλώνει το ΕΚΑΒ σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων σχετικά με το βαθμό ετοιμότητας των δημοσίων υπηρεσιών. Ολες οι αντιπρόσωποι και προμηθεύτριες εταιρίες απάντησαν σε σχετικά έγγραφα που τους απέστειλε το ΕΚΑΒ ότι όλα τα μηχανήματα (ασύρματος και ενσύρματος τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, ιατρικά όργανα, μηχανολογικός εξοπλισμός, συστήματα πληροφορικής) είναι συμβατά με το Πρόβλημα του 2000. Επίσης, το ΕΚΑΒ έχει κάνει όλες τις ενέργειες για την αδιάλειπτη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ (166).


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Σε σεισμοπαθείς ναυτικούς
Εκτακτη οικονομική επιχορήγηση αποφάσισε το Δ.Σ. της Εστίας Ναυτικών για τους ναυτικούς των οποίων οι κατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας των σεισμών στην περιοχή της Ν. Αττικής και έχουν χαρακτηρισθεί προσωρινά ή μόνιμα ακατοίκητες. Πιο συγκεκριμένα η έκτακτη επιχορήγηση θα φτάνει στις 150.000 δρχ. για τους άγαμους και στις 200.000 δρχ. για τους έγγαμους, εν ενεργεία και συνταξιούχους.