ΣΥΝΤΟΜΑ (08-10-99)


ΒΟΛΟΣ

Καταλήψεις σε δύο σχολεία
Πριν καν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, άρχισαν οι καταλήψεις στα σχολεία του Βόλου. Το 5ο Γυμνάσιο και το 8ο Ενιαίο Λύκειο Βόλου τελούν από χθες υπό κατάληψη, σύμφωνα με την απόφαση που πήραν οι μαθητές στις γενικές συνελεύσεις, διαμαρτυρόμενοι για το εκπαιδευτικό σύστημα και για την ποινικοποίηση των αγώνων τους με αφορμή την προανακριτική διαδικασία για συμμαθητή τους για τις περυσινές κινητοποιήσεις. Τις κινητοποιήσεις προσπάθησαν να σταματήσουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, που έκοψαν την κλειδαριά της κεντρικής πύλης του κτιρίου στο οποίο συστεγάζονται τα δύο σχολεία. Και η ΕΛΜΕ Μαγνησίας αποφάσισε για σήμερα τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το δικαστικό μέγαρο στον καθηγητή που δικάζεται για τις περσινές κινητοποιήσεις κατά του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.


ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υποστήριξη ΒΕΑ από την ΕΝΑΕ
Την αμέριστη συμπαράσταση και την πολιτική υποστήριξή του στα αιτήματα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος κ. Θεόδωρος Κατριβάνος. Ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Γ. Κυριόπουλος και ο α‹ αντιπρόεδρος κ. Δ. Μάος σε χθεσινή επίσκεψη που πραγματοποίησαν στα γραφεία της ΕΝΑΕ ενημέρωσαν τον κ. Κατριβάνο για τα προβλήματα 800 πληγεισών επιχειρήσεων και για τα μέτρα ενίσχυσης που προτείνουν για την ανακούφισή τους. Ο κ. Κατριβάνος τόνισε ότι θα φέρει το θέμα στο Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο ώστε να επισπευσθεί η υλοποίηση των μέτρων ενίσχυσης των βιοτεχνών.


ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ

Αποζημίωση 10 εκατ. δρχ.
Αποζημίωση 10 εκατομμυρίων δραχμών αναγνώρισε το δικαστήριο σε ένα 60χρονο από την Καλαμάτα, ο οποίος έπεσε θύμα σπανιοτάτου «ιατρικού σφάλματος» όταν πριν από 13 χρόνια χειρουργήθηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και οι γιατροί... ξέχασαν μέσα στον πνεύμονα του μία... βελόνα Παθών ο κ. Ηλ. Εξηνταβελόνης, ο οποίος αντιμετωπίζει, όπως είναι φυσικό, οξύτατο πρόβλημα υγείας, έχει βγει στη σύνταξη του ΙΚΑ με μερική αναπηρία και με την αγωγή του που κατέθεσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών μόλις το 1997, ζητούσε 30 εκατομμύρια δραχμές ως αποζημίωση. Το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος επικαλέστηκε στο δικαστήριο μέχρι και παραγραφή των ευθυνών. Οπως όμως αποκαλύπτει ο κ. Εξηνταβελόνης, για την καθυστέρηση ευθύνεται το ίδιο το Νοσοκομείο, όπου από το 1986 πήγαινε και του έκαναν εξετάσεις αλλά ουδέποτε, παρά τις ακτινογραφίες όπου φαινόταν η βελόνα, δεν του έλεγαν την αλήθεια...


ΣΙΛΙΚΟΝΗ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

Σε 1.000 Ελληνίδες ετησίως
Περισσότερες από 1.000 Ελληνίδες καταφεύγουν κάθε χρόνο σε πλαστικούς χειρουργούς για προσθήκη σιλικόνης στο στήθος, ενώ ήδη περισσότερες από 20.000 γυναίκες έχουν πραγματοποιήσει την επέμβαση από τότε που εφαρμόστηκε. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες τα μέλη της εταιρείας πλαστικής χειρουργικής. Ο πρόεδρος της εταιρείας και διευθυντής της κλινικής πλαστικής χειρουργικής του μαιευτηρίου ΙΑΣΩ κ. Ανδρέας Φουστάνος τόνισε ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι προσεκτικές και να επιλέγουν μόνο εξειδικευμένους γιατρούς και όχι αισθητικούς ή ανειδίκευτους γιατρούς που λόγω της έλλειψης γνώσεων δεν ακολουθούν τους ιατρικούς κανόνες και χρησιμοποιούν απαγορευμένα υλικά, όπως υγρή μορφή σιλικόνης, παραφίνη και άλλα.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

Τρόποι συνδυασμού θεραπειών
Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού δεν σημαίνει πλέον κατ' ανάγκην μαστεκτομή, τονίζουν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακτινοθεραπείας Ογκολογίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Από τα συγκριτικά αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών σχετικά με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού προκύπτει ότι οι περιορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις με διατήρηση του μαστού που συμπληρώνονται μετεγχειρητικά με ακτινοθεραπέια ή χημειοθεραπέια προσφέρουν εξ ίσου καλό έλεγχο της νόσου τοπικά όσο και η συνολική επιβίωση με τις ολικές μαστεκτομές. Με τους σύγχρονους τρόπους συνδυασμού θεραπειών που σέβονται την ακεραιότητα του γυναικείου σώματος, το ποσοστό τοπικού ελέγχου υπερβαίνει το 80%.


«ΠΟΛΥΦΩΝΙΕΣ» ΣΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων
Με μελωδίες και νότες θα πλημμυρίσει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «Πολυφωνίες». Οι εκδηλώσεις, που σκοπεύουν στην ανάδειξη του πολιτιστικού χαρακτήρα του ΩΚΚ και της συνύπαρξης μουσικής και υγείας, θα περιλαμβάνουν σειρά συναυλιών, εκθέσεων και παρουσιάσεων, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα διεξαχθούν στο αίθριο του νοσοκομείου, θα ξεκινήσει στις 10 Οκτωβρίου, στις 18:30 με το συγκρότημα Melos Brass. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


ΔΑΙΜΟΝΙΟΙ ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ

«Χτύπαγαν» εξοχικά
Εύκολος στόχος είχαν γίνει οι εξοχικές κατοικίες σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής από τις οποίες οι «δαιμόνιοι» διαρρήκτες αφαιρούσαν είδη οικοσυσκευής, έπιπλα, εικόνες, χαλιά, πίνακες ζωγραφικής και οτιδήποτε είχε αξία. Την τελευταία τους «επιδρομή» -που στάθηκε και αφορμή για τη σύλληψή τους- έκαναν στο σπίτι του αρχιτέκτονα Μιχ. Ντεντιδάκη στη Νέα Ερυθραία η 52χρονη Γεωργία Μαρκάκη και ο 32χρονος Παν. Κούρτης, από το οποίο πήραν αντικείμενα αξίας ενός εκατομμυρίου δραχμών. Από τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν, οι αστυνομικοί κατέληξαν στα ίχνη της Μαρκάκη και του συνεργού της, οι οποίοι με τις κατηγορίες της κλοπής κατά συναυτουργία και κατ' επάγγελμα και της σύστασης συμμορίας οδηγήθηκαν στον 9ο ειδικό ανακριτή Αθηνών ενώπιον του οποίου απολογήθηκαν και τελικώς κρίθηκαν προφυλακιστέοι και πήραν τον δρόμο για τις φυλακές.


ΠΡΟΒΟΛΗ - ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Τα έσοδα στους σεισμοπαθείς
Κινηματογραφική πρεμιέρα της ταινίας «Waking Ned Devine», τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στα θύματα του πρόσφατου σεισμού, διοργανώνει η Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας. Η προβολή της ταινίας, που έχει χαρακτηριστεί «ταινία-έκπληξη της χρονιάς», με 30 εβδομάδες παραμονής στο αμερικανικό Box Office, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 στον κινηματογράφο ΑΤΤΙΚΟΝ (στην οδό Σταδίου). Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται σε μια σειρά από ενέργειες της ΟΝΝΕΔ για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το δράμα των αστέγων σεισμοπαθών.