ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (08-10-99)

Σε... πυρετώδεις προετοιμασίες αναλώθηκαν χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κώστας Καραμανλής, εν όψει της σημερινής «προ ημερησίας» συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το θέμα των σεισμών, μια συζήτηση που πριν ακόμη γίνει προκάλεσε... «δονήσεις», λόγω των καταγγελιών του προέδρου της Ν.Δ. ότι ο πρωθυπουργός... «φυγομαχεί», επειδή ζήτησε (λογικώς, κατά την άποψή μας) η συζήτηση να μη γίνει στα ολιγομελή θερινά τμήματα, αλλά να περιμένουν λίγες μέρες για να γίνει στην Ολομέλεια!

Ο πρωθυπουργός είχε μακρά συνεργασία επί του θέματος και των διάφορων πτυχών του, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτη και την υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπανδρέου, αντίστοιχα δε ο κ. Καραμανλής στη δική του... «αβάν πρεμιέρ» στη Ρηγίλλης συναντήθηκε με την Επιτροπή Εκτάκτων Γεγονότων, για να προετοιμασθεί κι αυτός κατάλληλα για την αυριανή εμφάνιση και ομιλία του στη Βουλή.

Δεν θυμόμαστε καμιά τέτοια «προ ημερησίας» συζήτηση στο Κοινοβούλιο να «έβγαλε» κάτι ουσιαστικό -πλην των ευκαιριών αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων. Και πολύ φοβούμεθα πως και η σημερινή διαδικασία σε... μια «από τα ίδια» θα καταλήξει, με «κορώνες» και «καταγγελίες» περισσότερο για τις ανάγκες... τιτλοφόρησης των εφημερίδων (που πλέον, όμως, έχουν σταματήσει να κάνουν «πρώτο θέμα» αυτές τις κόντρες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, επειδή... «δεν πουλάνε»!) και τις «εντυπώσεις» που θα δημιουργήσουν οι αρχηγοί...

Μόνο που η αυριανή συζήτηση συμπίπτει μ' αυτήν την... «άτυπη» έναρξη μιας ιδιότυπης «προεκλογικής εκστρατείας», με αφορμή την προεδρολογία και τα παιγνίδια παρασκηνίου (μεταξύ των κομμάτων, αλλά και... εντός των ίδιων των κομματικών οργανισμών!) για το «αν», το «πώς» και (κυρίως) το «πότε» θα στηθούν πρόωρες κάλπες. Και υποθέτουμε πως ένα μεγάλο τμήμα των σημερινών ομιλιών (έστω σε επίπεδο «δευτερολογιών») θα αφιερωθεί σ' αυτό το ζήτημα...

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν χθες μετ' επιτάσεως (ακόμη και στο... χρηματιστήριο, αλλά και «οίκους» ξένων χρηματαγορών!) είναι ότι παρά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι στη «λογική» της κυβέρνησης οι πρόωρες εκλογές αποκλείονται, και εναπόκειται μόνο στη Ν.Δ. να τις προκαλέσει με την εμμονή της να μη δέχεται «συμφωνία» στο πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας (στον κ. Κωστή Στεφανόπουλο, δηλαδή) πρόωρη προσφυγή στις κάλπες όχι μόνο δεν θα πρέπει να θεωρείται «απίθανη», αλλά να εξετάζεται μετά πάσης σοβαρότητος και προσοχής.

Φήμες, που από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδονταν μετ' επιτάσεως, με τη «διευκρίνιση» ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει το «κλίμα ηρεμίας» που επικρατούσε προ των σεισμών. Τώρα, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης, σε χθεσινή του συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε... τις εξαγγελίες Σημίτη στη ΔΕΘ για τους συνταξιούχους (με την προσθήκη, ότι σύντομα ανοίγει και ειδικό SITE στο... Ιντερνετ από το οποίο μπορούν να «σερφάρουν» οι... συνταξιούχοι για να ενημερώνονται για θέματα που τους αφορούν -υποθέτουμε πως ο κ. Χριστοδουλάκης θα έχει πληροφορίες ότι αν όχι η... συντριπτική πλειοψηφία, πάντως κάμποσοι συνταξιούχοι διαθέτουν κομπιούτερ και είναι «συνδεδεμένοι» στο Ιντερνετ...).

Κι από κοντά (όλως τυχαίως, υποθέτουμε...) και ο υπουργός Εργασίας κ. Παπαϊωάννου σε δική του συνέντευξη επανέλαβε και αυτός τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τους «μη απασχολούμενους» (τους ανέργους, δηλαδή!), ακριβώς για να... ξαναέρθουμε στο «προ σεισμών» κλίμα ηρεμίας! ‹Η, τουλάχιστον, για να... ξαναθυμηθούμε τις (πράγματι γενναίες και ουσιαστικές) εξαγγελίες Σημίτη στη Θεσσαλονίκη, που ενδεχομένως να έχουμε ξεχάσει λόγω... Βαρώτσου και σεισμολαγνίας!

Οι χθεσινές δηλώσεις του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λουκά Παπαδήμου (με αφορμή το «σπλιτ» που αποφασίσθηκε στην μετοχή της Τράπεζας, που τους δύο τελευταίους μήνες έχει... 4πλασιάσει την τιμή της!) για τα επιτόκια επιδέχονται «διπλή ανάγνωση»: κάποιοι θα τις θεωρήσουν ως ένδειξη μη μειώσεως των επιτοκίων (κάτι που περιμένει... πώς και πώς η Σοφοκλέους!), κάποιοι άλλοι αντιθέτως θα τις ερμηνεύσουν ως «εκκρεμότητα» που μπορεί να σηματοδοτεί και τη σχετικά σύντομη αποκλιμάκωσή τους. Είπε ο κ. Παπαδήμος, πως στόχος παραμένει η μείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα κάτω του 2% «και τότε...» θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων...

Ο πληθωρισμός (παρά τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις...) φαίνεται ότι θα «κλείσει» για τον μήνα Σεπτέμβριο στο 2% (έναντι αρχικής «αισιόδοξης» πρόβλεψης για 1,8% και μετέπειτα αναπροσαρμογής της στο 1,9%) και είναι η πρώτη φορά φέτος αν δεν κάνουμε λάθος που από μήνα σε μήνα ο πληθωρισμός θα σημειώσει άνοδο - μικρή μεν, της τάξεως του 0,1%, αλλά οπωσδήποτε άνοδο, που οφείλεται αφ' ενός στις ραγδαίες αυξήσεις διεθνώς της τιμής του «μαύρου χρυσού» και αφ' ετέρου στις τιμές των οπωρολαχανικών, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας.

Κάλυψε απολύτως η ηγεσία της Ν.Δ. (και δεν θα μπορούσε να πράξει αλλιώς όχι για τον «τύπο» αλλά για την ουσία του θέματος) τον βουλευτή κ. Γιώργο Σούρλα, που είχε την πρωτοβουλία της υποβολής τροπολογίας (την οποία προσυπογράφουν άλλοι 8 βουλευτές) σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη πάσης φύσεως και διοικητές δημοσίων οργανισμών να... παίζουν στο Χρηματιστήριο. Η πληροφορία, προχθές το βράδυ, στους διαδρόμους της Βουλής ότι «κάποιοι» ετοιμάζονται να υποβάλουν τέτοια τροπολογία, σήκωσε... θύελλα αντιδράσεων (κυρίως μεταξύ των βουλευτών... της ίδιας της Ν.Δ. - αλλά φυσικά όχι μόνο) που έφθασαν μέχρι και τα κεντρικά της Ρηγίλλης.

Οι αντιδράσεις αυτές προκλήθηκαν, κυρίως, λόγω της φήμης ότι στην απαγόρευση περιλαμβάνονται ακόμη και... βουλευτές, που αποτελεί κοινό μυστικό ότι «επιδίδονται στο άθλημα» της Σοφοκλέους. Επί της ουσίας (και επί της ηθικής διάστασης της «φιλοσοφίας» της τροπολογίας) δεν μπορεί κανείς λογικός και τίμιος άνθρωπος να έχει αντιρρήσεις - φαντασθείτε υπουργού