ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (06-10-99)

Με έναν απολογισμό του «τι πέτυχε» η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, μια λεπτομερή απαρίθμηση «τι έχει ακόμη να κάνει», μια έκκληση προς όλους για «έναν αγώνα με σύνθημα πρώτα η Ελλάδα - πρώτα ο πολίτης!» και με ... διμέτωπες επιθέσεις εναντίον τόσο της Ν.Δ. όσο και «πακέτο» της αριστερής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με την χθεσινή ομιλία του θα μπορούσε να... εγκαινιάζει τον προεκλογικό αγώνα αν ο «τόπος» δεν ήταν η αίθουσα Γερουσίας, αλλά κάποια πλατεία, και το ακροατήριο, οπαδοί του ΠΑΣΟΚ και όχι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα!

Α, ναι: κι αν ακόμη δεν είχε φροντίσει τόσες πολλές φορές να υπογραμμίσει πως στόχος του είναι οι εκλογές να γίνουν το Σεπτέμβριο του 2000 («αλλά αν από τις συνθήκες προκύψουν, είμαστε έτοιμοι να τις κερδίσουμε...») και πως εν πάση περιπτώσει δεν πρέπει να στηθούν κάλπες στο «κρίσιμο τρίμηνο από Μάρτη μέχρι Ιούνιο του 2000!», από τότε δηλαδή που θα υποβληθεί η αίτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, μέχρι να ληφθεί από τους εταίρους μας η τελική απόφαση...

Τώρα, εδώ που τα λέμε, αυτό το επιχείρημα που τόσο πολύ προβάλλεται επ' εσχάτοις, πως δηλαδή αυτό το δεύτερο τρίμηνο του 2000 είναι τόσο «κρίσιμο» που οπωσδήποτε πρέπει να μην γίνουν εκλογές, δεν νομίζουμε πως πολυπείθει - στο κάτω κάτω, με τόσες θυσίες (των πολιτών...) και αγώνες (της κυβερνήσεως...) για να φθάσουμε σε τέτοιο σημείο την οικονομία μας, ώστε να «πιάνουμε» τα έρμα «κριτήρια ένταξης» (και τα πιάσαμε, δόξα τω Θεώ!), γιατί να είναι τόσο «αποφασιστικό» το τελευταίο (και σχεδόν διαδικαστικό) τρίμηνο; Ασε, δηλαδή, που ακόμη κι αν υποθέσει κανείς πως μπορεί η Ν.Δ. να κερδίσει τις εκλογές, ε, δεν είναι δα και... αντιευρωπαϊκό ή «αντι-ΟΝΕ» κόμμα, ούτε (αν πούμε ότι οι εκλογές θα γίνουν λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας...) θα έχει προλάβει να «καταστρέψει» το έργο της σημερινής κυβέρνησης!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επέμεινε για άλλη μια φορά στην άποψή του πως «η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο...» (και θεωρητικά, δεν έχει άδικο!) για να «πετάξει το μπαλάκι» πάλι στην αντιπολίτευση και δη την αξιωματική και να χρεωθεί αυτή (αν υποτεθεί πως η πλειοψηφία του κόσμου δεν τις θέλει...) τις τυχόν πρόωρες εκλογές. Τώρα, η αλήθεια είναι πως με την αποδοχή που έχει ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος στον κόσμο (το 70% των ερωτηθέντων στα γκάλοπ αλλά... και ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, που είχε προβληθεί ως «πιθανός υποψήφιος» της Ν.Δ. για το ύπατο αξίωμα, τον θεωρούν τον καλύτερο Πρόεδρο που είχε η χώρα...) ο κ. Καραμανλής, έχει κάποιο «προβληματάκι» με την άρνησή του να ψηφίσει τον σημερινό Πρόεδρο - γι' αυτό ίσως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, με πρόσφατες δηλώσεις της φάνηκε να «ρίχνει νερό στο κρασί!

Ρωτήθηκε αν θεωρεί εφικτή τη λύση της συναίνεσης στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, και απάντησε λακωνικά (δεν θυμόμαστε άλλη φορά στέλεχος πρώτης γραμμής της Ν.Δ. να δίνει τέτοια απάντηση...) «δεν αποκλείω τίποτε» -σπεύδοντας μάλιστα να διευκρινίσει με σημασία πως «ό,τι και να γίνει, όμως, δεν πρέπει να είναι κατά κανέναν τρόπο σε επίπεδο παρασκηνιακό...»- σαφές. Και θα ήταν σαφέστερο, αν μπορούσε κανείς να διαγνώσει αν οι υπεύθυνες αυτές δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη, ήταν «προσωπικές της απόψεις», ή απηχούσαν (έστω...) κάποιες σκέψεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γιατί τον τελευταίο καιρό, βγαίνουν στελέχη και λένε σωστά πράγματα (όπως λ.χ. ο κ. Αλογοσκούφης, που είπε ο άνθρωπος ότι θα πρέπει να φορολογούνται οι υπεραξίες των μετοχών κι όχι οι πράξεις αγοράς και πώλησης) και παραλίγο να τον «κρεμάσουν» στη Ρηγίλλης, που έκρινε ότι «θίγει το... κόμμα του Χρηματιστηρίου»!

Λένε κάποιοι ορισμένα σωστά πράγματα στη Ν.Δ., και... τους παίρνουν «με τις πέτρες» και κάποιοι άλλοι λένε κάποιες... μεγαλοπρεπέστατες, αρλούμπες (και μάλιστα τις τυπώνουν και σε χαρτιά με «φίρμα» της Ν.Δ. ως επίσημες ανακοινώσεις!) και δεν τους λέει κανείς το παραμικρό! Οπως η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., με την οποία υποστηρίζει (μέσω μιας... δαιδαλώδους διατύπωσης!) ότι ο κ. Λαλιώτης, γνωστοποίησε το σήμα της ομάδας ΒΑΝ για να... «πανικοβάλλει τον κόσμο και να τον αποπροσανατολίσει»!

Με το συμπάθιο, δηλαδή, αλλά τον... πανικόβαλε ο κ. Λαλιώτης τον κόσμο για να τον «αποπροσανατολίσει» από ποιο «άλλο» μείζον θέμα; Μιλάει κανείς για οτιδήποτε άλλο στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα εκτός από τους σεισμούς; Συμφωνούμε ότι ήταν λάθος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να δημιοσιοποιήσει τις... «Πυθομαντείες» του ΒΑΝ, αλλά και ο ισχυρισμός ότι με τους σεισμούς θέλησε να... αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τους σεισμούς, ούτε ως σουρεαλιστικό ανέκδοτο δεν στέκει!

Αχ, με αυτούς τους σεισμούς! Ολο λέμε πως πρέπει «να μάθουμε να ζούμε με αυτούς... (άρα: και με τη σκέψη ότι σεισμοί θα γίνονται!) αλλά όλο μαθητές «στουρνάρια» αποδεικνυόμαστε! Με τους 5,2 Ρίχτερ στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας και τους σχεδόν «κολλητούς» 4,6 στη Ρόδο, ξαναφούντωσαν τα... λαϊκά ρομάντζα περί «ξανάρχεται ο Εγκέλαδος!», καταλλήλως μάλιστα υποδαυλιζόμενα από κάποιες δηλώσεις και υπαινιγμούς σεισμολόγων - σταρ τηλεοπτικών (!) ότι δηλαδή ίσως ο κυριακάτικος μετασεισμός των 4,1 Ρίχτερ να ήταν... «μεγαλύτερος και το κρύβουν!» ή ότι τάχατες δεν προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, αλλά από καινούργιο... «πιο κοντινό»! Κατά τα άλλα ο... Λαλιώτης «παίζει» με τον πανικό του κόσμου!

Αρχισε χθες η («κρίσιμη» τη θέλουν πολλοί ιεράρχες - αλλά όλες αυτόν τον χαρακτηρισμό δεν εξασφαλίζουν κάθε φορά;) Σύνοδος της Ιεραρχίας που θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, με μια εισήγηση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου... «μόλις» 94 (!) σελίδων, από τις οποίες ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέγνωσε χθες μόνο τις... μισές στην εναρκτήρια ομιλία του που κράτησε κοντά 4 ώρες!

Τέτοιες μαραθώνιες ομιλίες, αποτελούν την «αδυναμία» του... Φιντέλ Κάστρο (τώρα που μεγάλωσε - στα νιάτα του «άντεχε» και σε 7ωρες ομιλίες!) και του Μουαμάρ Καντάφι! Αν μάλιστα σκεφθεί κανείς ότι το βασικό «μήνυμα» της αρχιεπισκοπικής εισήγησης είναι πως «όλα πάνε καλά στην Ιεραρχία» και γι' αυτό το «όλα καλά» χρειάσθηκαν 4 ώρες χθες κι άλλες τόσες σήμερα το μόνο που απομένει να πιστέψουμε (οι βλάσφημοι!) είναι ότι την εισήγηση του κ. Χριστόδουλου, μάλλον θα τη γυρίσει... «σύντομη» ταινία αργότερα, ο κ. Θόδωρος Αγγελόπουλος!

Θάνος Οικονομόπουλος