ΣΥΝΤΟΜΑ (01-10-99)


ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Τέσσερα χρόνια στη μητέρα και τον φίλο της
Τον δρόμο για τις φυλακές πήρε χθες ο 24χρονος Μιχ. Περλέπος, ο οποίος κατηγορείτο ότι κακοποίησε τα δύο ανήλικα παιδάκια της φίλης του Δέσποινας Καστανάκη καίγοντάς τα με τσιγάρο και χτυπώντας τα. Την ίδια τύχη είχε και η μητέρα των παιδιών, που επίσης οδηγήθηκε στις φυλακές, καθώς το δικαστήριο απεφάνθη να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεσή τους. Και οι δύο καταδικάσθηκαν χθες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε φυλάκιση τεσσάρων ετών ο καθένας για σωματική βλάβη ανηλίκων. Τα αδελφάκια φιλοξενούνταν στο ίδρυμα «Το χαμόγελο του παιδιού» ύστερα και από επιθυμία της Καστανάκη που είχε επικαλεσθεί οικονομικά προβλήματα. Τις εκχυμώσεις και τους μώλωπες διαπίστωσαν οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος όταν η μητέρα μετέφερε τα παιδιά εκεί, ύστερα από ένα διήμερο που είχαν περάσει μαζί στο σπίτι της στη Μεταμόρφωση και ειδοποίησαν την αστυνομία.


ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Σεμινάριο για την πρόληψή της
«Πυρηνική απειλή: Εκπαίδευση για συμβολή για πρόληψη» είναι το θέμα του 1ου Μεσογειακού Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου για τα Πυρηνικά που ξεκινά τις εργασίες του σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Το Σεμινάριο διοργανώνει η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της πηρυνικής και βιοχημικής απειλής που αποτελεί μέρος της ομοσπονδίας εθνικών οργανώσεων γιατρών, η οποία βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1985 για τη συμβολή της στο σταμάτημα της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών. Στο Σεμινάριο μεταξύ άλλων θα συμμετέχει και ο Βασίλης Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, του οποίου η εισήγηση έχει θέμα «Ενεργός τεκτονική Ανατολικής Μεσογείου και εγκατάσταση πυρηνικών εργοστασίων».


ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Επίσημος εορτασμός στις Μενετές
Πανηγυρικός θα είναι φέτος ο εορτασμός της 55ης επετείου της Απελευθέρωσης της Καρπάθου, που θα λάβει χώρα στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις Μενετές της Καρπάθου όπου έγινε το επαναστατικό απελευθερωτικό κίνημα της 5ης Οκτωβρίου του 1944, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την εκδίωξη των Ιταλών και την απελευθέρωση του νησιού, οκτώ μήνες νωρίτερα από τα άλλα Δωδεκάνησα. Την ημέρα της επετείου θα γίνει ο επίσημος εορτασμός στις Μενετές, τον οποίο θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.


ΣτΕ ΓΙΑ ΑΤΤΙΚΗ

Οχι άλλες βιομηχανίες
Ακολουθώντας τη νομολογία του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση νέων βιομηχανιών στην Αττική για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος που είναι ήδη βεβαρημένο. Ετσι, απέρριψε την προσφυγή της εταιρείας «MD FOODS Καλτσόγιας ΑΕΒΕ» που βρίσκεται στην Κάτω Κηφισιά και ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις του νομάρχη, αλλά και του υφυπουργού Ανάπτυξης, με τις οποίες της είχε αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας ψυκτικής εγκατάστασης. Το Ε‹ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι ο νόμος αλλά και το προεδρικό διάταγμα 84/1984 με το οποίο απαγορεύεται η εγκατάσταση νέων βιομηχανιών και βιοτεχνιών στην Αττική αποσκοπούν στην οικολογική ανασυγκρότηση των Αθηνών.


ΒΙΒΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

Το ελαιόλαδο, σύμμαχος της υγείας
Για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία καλύπτεται σφαιρικά το μεγάλο θέμα του πολιτισμού της ελιάς με το βιβλίο «Ο πολιτισμός της ελιάς, το ελαιόλαδο - Ιστορία, Λαογραφία, Μυθολογία, Υγεία, Διατροφή». Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι ερευνητές του διατροφικού μας πολιτισμού Νίκος και Μαρία Ψιλάκη και ο καθηγητής Ιατρικής κ. Ηλίας Καστανάς. Το βιβλίο αναφέρεται στη συμβολή της ελιάς στην εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού και στις ιατρικές μελέτες που καταξιώνουν το ελαιόλαδο ως πολύτιμο σύμμαχο της υγείας και παραθέτει 265 συνταγές απ' όλες τις ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας για τη σωστή του χρήση. Η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «Φιλαίος» οργανώνει την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου την Τρίτη 5 Οκτωβρίου. Την έκδοση θα παρουσιάσει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.


ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ

Από ελληνογερμανικό σχολείο
Οι αποστάσεις, γεωγραφικές και άλλες, ανάμεσα στους λαούς φαίνεται να εκμηδενίζονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως είναι ο σεισμός. Οι μαθητές και οι καθηγητές του δίγλωσσου ελληνογερμανικού μοντέλου Kaiser-Karls-Gymnasium του Ααχεν Γερμανίας έκαναν έρανο και μάζεψαν περίπου 270 χιλιάδες για τους σεισμοπαθείς της Αθήνας, τις οποίες θα παραδώσουν στις 5 Οκτωβρίου στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Το γυμνάσιο αυτό είναι το μοναδικό στη Βόρεια Ρηνανία όπου η ελληνική γλώσσα διδάσκεται ως δεύτερη γλώσσα, ισότιμη με τις άλλες ευρωπαϊκές, ενώ το γυμνάσιο κάνει και μαθητικές ανταλλαγές με το Γυμνάσιο Πυργετού, στη Λάρισα μέσα στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας Ευρώπης όπου ο ένας λαός θα καταλαβαίνει τον άλλο καλύτερα.