ΣΥΝΤΟΜΑ (30-09-99)


ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΤΡΑΣ

Αποχή δικαστικών υπαλλήλων για επικινδυνότητα του κτιρίου
Επεισόδια σημειώθηκαν χθες το πρωί στα δικαστήρια της Πάτρας, όπου οι δικαστικοί υπάλληλοι έκαναν αποχή από τα καθήκοντά τους για δεύτερη συνεχή μέρα, υποστηρίζοντας ότι το κτίριο είναι επικίνδυνο λόγω ζημιών που είχε προκαλέσει ο σεισμός του 1993 και δεν έχουν ακόμα επισκευαστεί. Οι δικαστικοί υπάλληλοι αντέδρασαν με φωνές όταν ο πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κ. Ασημακόπουλος ζήτησε από αστυνομικό να ανέβει στην έδρα και να εκτελέσει χρέη γραμματέως ώστε να εκδικαστούν οι υποθέσεις. Σύμφωνα με αυτοψία που διενεργήθηκε στο δικαστικό μέγαρο, οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι επισκευάσιμες.


ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Εναρξη την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου
Η πανηγυρική έναρξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στη μία και μισή στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών εισάγεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Δικτύου Πανεπιστημίων Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης. Σκοπός του προγράμματος είναι να ενδυναμώσει τους δεσμούς φιλίας και να κατοχυρώσει την ειρηνική συμβίωση, καθώς και τη διάθεση συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών λαών. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εντάσσει στους κόλπους του το πρόγραμμα αυτό, με σκοπό την προώθηση της καλλιέργειας ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ

Διάγνωση αμέσως μετά τη γέννηση
Από τις πρώτες μέρες της ζωής του ανθρώπου είναι δυνατή η ανίχνευση προβλημάτων βαρηκοΐας ή κώφωσης με τη χρήση ειδικών ηλεκτρονικών μηχανημάτων. Η χρήση των εξελιγμένων αυτών μέσων θα παρουσιαστεί στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από 6 έως 10 Οκτωβρίου. Στο Συνέδριο θα ανακοινωθούν σημαντικές επιστημονικές εργασίες σχετικές με μεγάλα θέματα, όπως η αποκατάσταση της φωνής με ειδικές βαλβίδες. Στην εναρκτήρια τελετή θα μιλήσει και ο κριτικός θεάτρου και φιλολογίας κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος με θέμα «Η φωνή στην τέχνη».


ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΙΕΚ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

Δεν μπορούν να ανοίξουν εργαστήριο
Δεν έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν δικό τους εργαστήριο αισθητικής οι σπουδαστές των σημερινών ιδιωτικών ή δημόσιων ΙΕΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδος. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μόνο οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΤΕΙ) και οι διπλωματούχοι απόφοιτοι σχολών αναγνωρισμένων από το κράτος οι οποίοι αποφοίτησαν πριν από την 1/1/97 έχουν το δικαίωμα απόκτησης πτυχίου αισθητικού, άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος, καθώς και άδεια εργαστηρίου αισθητικής. Επειδή λοιπόν οι σπουδαστές των σημερινών ΙΕΚ ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν εμπίπτουν στην κατηγορία που απολαμβάνει το δικαίωμα για άδεια εργαστηρίου αισθητικής.


ΨΑΛΙΔΙ ΚΩ

Συνελήφθησαν 13 λαθρομετανάστες
Εναν Τούρκο δουλέμπορο και 13 Αφγανούς λαθρομετανάστες συνέλαβαν προχθές λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην περιοχή Ψαλίδι της Κω οι λιμενικοί του νησιού. Το ύποπτο σκάφος του Τούρκου Κεμάλ Αγκάρ, 45 ετών, εντοπίστηκε από τους λιμενικούς με σβηστούς τους φανούς ναυσιπλοΐας και ύστερα από καταδίωξη ακινητοποιήθηκε. Οι 13 λαθρομετανάστες και ο Τούρκος συνελήφθηκαν και θα οδηγηθούν όλοι στον εισαγγελέα. Παράλληλα, σε συνολική ποινή φυλάκισης 95 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 2,1 εκατομμυρίων δραχμών καταδικάστηκε χθες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Κω ένας ακόμα Τούρκος δουλέμπορος, ο Ρεσέπ Εβράν, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 27 Σεπτεμβρίου να μεταφέρει 41 λαθρομετανάστες.


ΓΕΦΥΡΑ ΛΕΝΟΡΜΑΝ

Αρχίζουν οι εργασίες κατεδάφισης
Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες κατεδάφισης της παλαιάς γέφυρας της Λεωφόρου Κηφισού στον κόμβο Λένορμαν στο ρεύμα προς Λαμία και συγκεκριμένα του τμήματος από την αρχή της γέφυρας μέχρι την οδό Λένορμαν. Λόγω των εργασιών, η κίνηση από Αθήνα προς Περιστέρι και αντίστροφα θα διεξάγεται κανονικά, καθώς επίσης και η κίνηση των οχημάτων από Πειραιά προς Λαμία. Αντίθετα, η κίνηση από Πειραιά προς Περιστέρι θα γίνεται μέσω των οδών Σφακίων -Φιλικών - Π. Μελά αριστερά - Εθνάρχου Μακαρίου αριστερά ή δεξιά και του κόμβου Κηφισού -Δυρραχίου. Τέλος, η κίνηση από Περιστέρι προς Λαμία θα διεξάγεται κανονικά.


ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Σύνδεση με Ουκρανία
Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά πραγματοποιήθηκε προχθές συνάντηση του Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου με τον υπουργό Μεταφορών της Ουκρανίας κ. Ιβάν Ντάνκεβιτς. Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση για την επανίδρυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των δύο χωρών, για την οποία ο Ουκρανός υπουργός εξέφρασε ενδιαφέρον και δεσμεύθηκε να την προωθήσει. Επίσης, συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία του Επιμελητηρίου με το θπουργείο Μεταφορών της Ουκρανίας, που θα επισφραγιστεί με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, ενώ συζητήθηκαν και τα προβλήματα στις μεταφορές και τις επικοινωνίες των δύο χωρών.


ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΟΔΗΓΩΝ

Εκδήλωση στα Καμίνια
Το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών βρίσκεται για άλλη μια φορά στις επάλξεις. Σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά διοργάνωσε μία εκδήλωση για τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από το σεισμό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα στο γήπεδο Κενταύρου Καμινίων. Στην εκδήλωση θα προσφερθούν τρόφιμα και σάκες με σχολικό υλικό για τα παιδιά που μόλις ξεκίνησαν τη σχολική τους χρονιά. Οι οδηγοί θα φροντίσουν και για την ψυχαγωγία των παιδιών, αφού έχουν προγραμματίσει διάφορα παιχνίδια και οδηγικά προγράμματα.


ΣΕΡΡΕΣ

Στη φυλακή ο 87χρονος σάτυρος
Προφυλακίστηκε ο 87χρονος σάτυρος που ασελγούσε σε βάρος ανήλίκων παιδιών σύμφωνα με την ομόφωνη γνώμη του εισαγγελέα και της ανακρίτριας Σερρών. Ο υπερήλικας Θ. Μωραΐτης που οδηγήθηκε χθες στην ανακρίτρια είπε ότι τον κατηγορούν άδικα και ότι τα δύο κοριτσάκια, οι γονείς των οποίων κατέθεσαν έγκληση εναντίον του στην Ασφάλεια Σερρών, τον επισκέφτηκαν για να του ζητήσουν χρήματα. Η απολογία του δεν έπεισε και τελικά αποφασίστηκε η προσωρινή του κράτηση και η μεταγωγή του στις δικαστικές φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης. Και άλλες καταγγελίες έχουν γίνει εναντίον του, σύμφωνα με τις οποίες έχει ασελγήσει σε βάρος και άλλων μικρών κοριτσιών και αγοριών που παρουσιάζουν κινητικά και διανοητικά προβλήματα.