ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (30-09-99)

Προχθές συναντήθηκε (ελαφρώς στο... πόδι και στη Χαριλάου Τρικούπη, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Ε.Γ. όπου... και τους ξαναείδε!) με τους κ. Αλέκο Παπαδόπουλο και Θόδωρο Πάγκαλο, χθες συναντήθηκε με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (για τον προγραμματισμό δράσης της, ας πούμε, εν όψει της έναρξης της Ολομέλειας του Σώματος, την επόμενη εβδομάδα...), αλλά και με την ομάδα της «Αθήνας 2000» (στην οποία έδωσε εντολές και κατευθύνσεις...), πήγε, ξαναπήγε και θα ξαναπάει στους σεισμόπληκτους, των δύο επιτροπών που συναντήθηκαν για τα προβλήματα από το σεισμό θα έχει ο ίδιος τη «γενική εποπτεία και το συντονισμό» - γενικώς ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης βγαίνει «στην πρώτη γραμμή», σε όλα τα θέματα!

Δεν ξέρουμε αν αληθεύουν αυτά που λέγονται ότι οι «ίματζ μέικερ» συνέστησαν να «βγαίνει» ο κ. Σημίτης, γιατί αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» του ΠΑΣΟΚ (κάτι, πάντως, που φαίνεται και από τις απαντήσεις στα διάφορα γκάλοπ που γίνονται...) και έχει απήχηση στον κόσμο, ή αν αυτή η «προβολή» των δραστηριοτήτων του πρωθυπουργού (αυτονόητων και «κανονικών», ως εκ της ιδιότητός του και των ευθυνών του...) αποβλέπει στο να συσπειρώσει κυβέρνηση και Κίνημα στην εκ των πραγμάτων τελική ευθεία (μεγάλη, ίσως, αλλά πάντως τελική!) που έχουμε μπει προ των εκλογών.

Μόνο που εκεί που πάει το πράγμα να «δέσει», όλο και... προκύπτει κάτι, για να χαλάει η συνταγή και να δημιουργούνται σκιές στην κατά τα άλλα «βελτιωμένη» εικόνα του κυβερνώντος Κινήματος, σε σχέση με την απήχηση που είχε λίγο πριν και αμέσως μετά τη δοκιμασία των ευρωεκλογών: τη μια ο σεισμός, που πάνω εκεί όπου η αντίδραση της κυβέρνησης άρχισε να δείχνει αποτελεσματική (και πάντως αποτελεσματικότερη από προηγούμενες ανάλογες δοκιμασίες...) ήρθε το Χρηματιστήριο να τα θαλασσώσει λίγο τα πράγματα, κι εκεί που και αυτή η «περιπέτεια» πήρε να εξομαλύνεται, ήρθε η «μίνι ανταρσία» στελεχών και βουλευτών για τη μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ!

Επιστολή στελεχών και βουλευτών, δηλώσεις ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τη σχετική τροπολογία, υποχρεωτικές αντικαταστάσεις βουλευτών που μετείχαν στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής από άλλους «πειθήνιους» (το μέτρο, δεν είναι και τόσο δημοκρατικό -έχουν το δικαίωμα της γνώμης τους οι βουλευτές -αλλά «ο σκοπός» της επίδειξης συνοχής... αγιάζει τα μέσα»!) και τελικά με τέτοια τερτίπια υπερψηφίσθηκε η μετοχοποίηση της εταιρείας, κάτι που εύλογα προκάλεσε αντιρρήσεις και μέσα στο κυβερνών κίνημα αλλά και από πλευράς αντιπολίτευσης...

Φυσικό μονοπώλιο το... νεράκι, απολύτως λογικά ανήκει στο χώρο ευθύνης (διαχείρισης και εκμετάλλευσης...) της πολιτείας - απόδειξη ότι και στις χώρες εκείνες όπου επιχειρήθηκε η ιδιωτικοποίησή του (με κραυγαλέο παράδειγμα την Βρετανία επί εποχής Θάτσερ...) σε πολύ λίγα χρόνια ξανακρατικοποιήθηκαν οι εταιρείες υδάτων, λόγω υψηλότατων τιμολογίων και ελλιπέστασης τηρήσεως κανόνων υγιεινής, για την προστασία της υγείας του πληθυσμού!

Μπορεί να χρειάζονται (και αναμφισβήτητα χρειάζονται!) κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό και τη διά των επενδύσεων ανάπτυξη και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ, αλλά αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους! Αλλωστε, είναι να απορεί κανείς ποιος λογικός επενδυτής θα θελήσει να δώσει τα λεφτά του για να πάρει μετοχές μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας, αφού η «λογική» του κάθε επενδυτή είναι να προσδοκά κέρδος (και όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα!) από την επένδυσή του -εκτός πια και αν τα όσα λέγονται σήμερα περί «μετοχοποιήσεως» μόνο του 25% της ΕΥΔΑΠ είναι προσχηματικά (έτσι, με ελάχιστο ποσοστό άρχισε και η μετοχοποίηση του ΟΤΕ...) και στόχος της πολιτείας είναι σταδιακά και... «ανεπαισθήτως» να περάσει όλη η εταιρεία (και ο έλεγχος των συνθηκών υγιεινής και η τιμολογιακή πολιτική και τα έργα υποδομής και οι προμήθειες του απαραίτητου υλικού - καταλαβαινόμαστε, ε;) στα χέρια ιδιωτών, οπότε «ουκ εάν με καθεύδειν το της... Θάτσερ προηγούμενο»!

Θα παρατηρήσει κάποιος κακόπιστος: «Καλά και πώς... συνέπεσε πάλι όλα αυτά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αντιτάχθηκαν στη μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ (Πεπονής, Βερυβάκης, Τσούρας, Οικονόμου, Κατσέλη, Κουλούρης, Πιπεργιάς, Βαλυράκης...) να είναι τα ίδια που κατά καιρούς έχουν διαφωνήσει με κάποιους χειρισμούς σε θέματα εξωτερικής αλλά και οικονομικής πολιτικής και που συγκροτούν την αποκληθείσα «εσωκομματική αντιπολίτευση»; Εύλογη η τυχόν... κακοπιστία, αλλά επιτέλους κάποτε σ' αυτό τον τόπο ας αποφασίσουμε να κρίνουμε το «τι» λέγεται και πράττεται και κατά πόσον είναι ορθό ή όχι και όχι το... «ποιος» το λέει ή το πράττει!

Υστερα από διάφορα «σκαμπανεβάσματα» κατά τη διαπραγμάτευση της ημέρας, το Χρηματιστήριο έκλεισε χθες με άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 0,10%, με τζίρο περί τα 400 δισ. δρχ. και μια... «αναλογία» μεταξύ «λίμιτ απ» και «λίμιτ ντάουν» περίπου ισόποση: 30 μετοχές «κλείδωσαν» στο πλην 8% και άλλες τόσες στο συν 8% - μία εξέλιξη που, κατά τους ειδικούς της αγοράς, αποτελεί ένα καλό βήμα εξομάλυνσης και σταδιακής αποκατάστασης της Σοφοκλέους!

Αλλωστε, ακόμη και αν υποθέσει κανείς ότι κατά μέσο όρο το Χρηματιστήριο θα «κλείνει» με ημερήσια αύξηση της τάξεως του 0,10%, αν υπολογίσει πως ετησίως γίνονται περί τις 250 συνεδριάσεις, αυτό θα μας δώσει μέση «απόδοση» των επενδύσεων μέσω Χρηματιστηρίου περί το 25% - με απόδοση στις καταθέσεις ομολόγων και τραπεζών που δεν ξεπερνά το 10%-12%, άσχημα είναι;

Αστεία πράγματα συμβαίνουν μ' αυτό τον πανικό που έχει δημιουργηθεί (όχι... αυτοφυώς - καλλιεργήθηκε από σεισμολογούντες και σεισμοπανικολάγνα κανάλια και εφημερίδες...) περί του δήθεν επικείμενου «μεγάλου σεισμού» πέριξ της Αθήνας εκεί κάπου γύρω στο Σαββατοκύριακο! Λέγεται ότι πολλοί Αθηναίοι θα σπεύσουν να... εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ, για να... γλιτώσουν. Και να πάνε «πού», δηλαδή, για να 'χουμε καλό ρώτημα; Με τις (υποτιθέμενες...) προβλέψεις να μιλούν για «ύποπτη» περιοχή σε μια ακτίνα... 200 χιλιομέτρων από την Αθήνα, με το συμπάθιο δηλαδή, αλλά «ασφάλεια» θα βρουν οι πανικόβλητοι είτε στην... Τουρκία είτε στην Ταϊβάν!

Θάνος Οικονομόπουλος