ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (29-09-99)

«Τίναγμα» στο συν 5,8% ο γενικός δείκτης (μετά την προχθεσινή βουτιά κατά -4%!), στα 430 δισ. πάλι ο τζίρος, η πλειονότητα των μετοχών με άνοδο και πλήθος από αυτές στο «λίμιτ απ» και η αισιοδοξία μοιάζει να ξαναγυρίζει στην αγορά, σύμφωνοι! Μόνο που ίσως θα 'πρεπε όλοι (επενδυτές, παίκτες και «αρμόδιοι» που είτε θετικά είτε αρνητικά έβαλαν το «χεράκι» τους γι' αυτές τις απότομες μεταβολές... ιλίγγου!) να σκεφθούμε λίγο ψύχραιμα, αν συνιστά σοβαρό χρηματιστήριο μια αγορά που θυμίζει... εκκρεμές! Ή κατά τον παλιό χαρακτηρισμό της «Κ» (σε απολύτως ανύποπτο χρόνο...) ότι «αυτό δεν είναι χρηματιστήριο, είναι... γιο-γιο»!

Κάποιοι υποστηρίζουν (και μάλλον δίκιο θα 'χουν...) πως δεν μπορεί παρά να εκδηλώθηκε «ενεργός στήριξη» από πλευράς κρατικών χαρτιών, κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι το επενδυτικό κοινό αρχίζει σιγά σιγά (και από την πείρα των τελευταίων ημερών και... επώδυνα!) να μαθαίνει τους όρους του παιχνιδιού, και ερμήνευσε σωστά και δίχως το βάρος του πανικού τα μέτρα τόσο της διοίκησης του Χρηματιστηρίου (που σίγουρα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση - για το «timing» και τον τρόπο που επιβλήθηκαν οι επικρίσεις) όσο και της Τραπέζης της Ελλάδος που διευκολύνουν και «ωθούν» την υγιή αναθέρμανση της Σοφοκλέους...

Και κάποιοι, σοφότεροι, επιμένουν ότι θα πρέπει πολύ να προσέχουμε σε αυτά τα «σκωτσέζικα λουτρά» των «λίμιτ απ» και «λίμιτ ντάουν» της μαύρης απελπισίας και της υπεραισιοδοξίας, του «πουλάω πανικόβλητα» και «αγοράζω αδιακρίτως», και πως (και) στο Χρηματιστήριο ο ασφαλέστερος δρόμος είναι εκείνος της καμήλας, «διανθισμένος» μάλιστα από τις επιταγές της λαϊκής θυμοσοφίας: «όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και τη γιαούρτη...»!

Ηταν, πάντως, αναμφισβήτητα μια καλή «ανάσα» η χθεσινή στη Σοφοκλέους (φαντάζεσθε τι κλίμα θα επικρατούσε με ένα ακόμη -5%;), παρά το γεγονός πως αρκετά χαρτιά της λεγόμενης «περιφέρειας» έκλεισαν στο πλαφόν πτώσεως της τιμής, και οι επενδυτές άρχισαν να σκέπτονται ψυχραιμότερα την αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου τους, με στόχο τις λογικά «σίγουρες» αποδόσεις, από τις υπεραποδόσεις τύπου... «πυραμίδας» - αρκεί η «λογική» να συνεχισθεί!

Να υπάρξει λογική -γενικώς! Γιατί μ' αυτά τα καραγκιοζιλίκια που συνεχίζονται με τους σεισμούς, τη σεισμολογία και τη... σεισμολαγνία τόσο από τους επιστήμονες (για ορισμένους από τους οποίους μάλλον τους αρμόζει ο τίτλος των «επιστημόνων»!) όσο και από μερίδα του Τύπου, κάποιων ραδιοφονανθρώπων (που καλύπτονται υπό τον μανδύα του «εγώ, ρεπορτάζ κάνω, κι ό,τι μου λένε σας τα μεταφέρω...») και σχεδόν του συνόλου των καναλιών (με αξιομνημόνευτη εξαίρεση των κρατικών, που ειλικρινά είναι τα ΜΟΝΑ που αξίζει να βλέπεις αν πραγματικά θέλεις ενημέρωση και όχι τηλετύφλωση!), είναι να βγαίνεις από τα ρούχα σου!

Εξηγούσε προχθές το βράδυ σε «ζωντανή σύνδεση» ο έρμος ο πρόεδρος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητής Παπαδόπουλος, τι συζητήθηκε στην επιτροπή, ότι δεν επρόκειτο για «νέο σήμα» της ομάδος ΒΑΝ, αλλά για διευκρινίσεις που ζητήθηκαν και δόθηκαν πάνω στις παλιές μετρήσεις και τα σήματα από 6 έως 13 Σεπτεμβρίου, και πως από τα στοιχεία αυτά δεν προκύπτει λόγος ανησυχίας, ούτε προσφέρεται έδαφος για «πρακτικές αποτιμήσεις» και οι... δαιμόνιοι τηλερεπόρτερ, καθοδηγούμενοι από τους παρουσιαστές στα στούντιο, επέμεναν να ζητούν «λεπτομέρειες από... το νέο σήμα, γιατί ο κόσμος... ανησυχεί και θέλει να ξέρει ποια είναι η θέση και η εκτίμηση του κάθε μέλους της Επιτροπής!».

Ομολογούμε πως... θαυμάσαμε την υπομονή και την αυτοσυγκράτηση του κ. Παπαδόπουλου! Που επέμενε να τους λέει πως «δεν υπάρχει νέο σήμα» και πως δεν κατανοεί γιατί δεν... ακούν αυτά που τους απαντά στις ερωτήσεις του! Κι αφού τους καληνύχτισε κι έφυγε, συνεχίσθηκε φυσικά ο διάλογος (και η... «επιστημονική ανάλυση») «ζωντανά» μεταξύ των τηλερεπόρτερ και των παρουσιαστών, με... επιμύθιο το τρομολαγνικό «πάντως ο κ. καθηγητής δεν θέλησε να απαντήσει στα ερωτήματά μας και ο κόσμος... ανησυχεί»! Αμάν και έλεος, δηλαδή!

Και σαν να μην έφθανε αυτή η νυκτερινή «δόση» σεισμοτρομολαγνίας, χθες είχαμε και... συνέχεια! Με από ραδιοφώνου «ανάγνωση» των πρακτικών της Επιτροπής (τρέχα ψάξε και απέδειξε εσύ δύσμοιρε ακροατή για την αυθεντικότητά τους - και ποιος και για ποιες σκοπιμότητες έκανε αυτές τις «διαρροές»!) και «αποκαλύψεις» πως η ομάδα ΒΑΝ προσκόμισε νέα «στοιχεία» ότι... επίκειται μεγάλος σεισμός, από 5 έως 6 «ρίχτερ» και από... σήμερα μέχρι την Κυριακή, σε περιοχή «κοντινή» στην Αθήνα! Αμάν, είπαμε να «κατανοούμε» τα... παπαγαλάκια στη Σοφοκλέους, αλλά και παπαγαλάκια των σεισμών και των «πιθανολογούμενων» προβλέψεών τους, και δη με μια μέθοδο που πλέον μόνο ο κ. Βαρώτσος την πιστεύει (αλήθεια, γιατί με τόσο θόρυβο ο εν λόγω καθηγητής προτιμά την «αιδήμονα αγοραφοβία»;), σαν πολύ δεν πάει;

Το ακατανόητο (ήξεραν και το κλίμα και τις διαδόσεις...) είναι γιατί αποφάσισε η επιστημονική επιτροπή των σεισμολόγων να... ξανασυνεδριάσει χθες, μετά την προχθεσινή νυκτερινή συνεδρίασή τους! Λες και το έκαναν για να ρίξουν λάδι στη φωτιά - δεν το 'καναν γι' αυτό, οι άνθρωποι, αλλά... ας πρόσεχαν τις σημειολογίες των καιρών!

Ασε, δηλαδή, την άλλη απαράδεκτη τακτική των καναλιών, να λένε ως είδηση ότι σημειώθηκε σεισμός... 4 Ρίχτερ στην Περσία (που σε άλλες εποχές δεν θα τον ανέφεραν καν!) και να «ντύνουν» τηλεοπτικά την «είδηση» αυτή με εικόνες από... παλιότερους σεισμούς των 7 και 7,5 Ρίχτερ, με σκηνές βιβλικών καταστροφών, άσχετων μεν με την «επίκαιρη» πραγματικότητα, αλλά πολύ... σχετικών με το «κλίμα» πανικού που τα κανάλια και τα αναθεματισμένα μηχανάκια της AGB θέλουν ντε και καλά να δημιουργήσουν!

Αυτό, πάντως, που φοβόμαστε περισσότερο παντός ετέρου είναι το ενδεχόμενο να γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός (διόλου απίθανο - κάθε 20 μέρες, τα τελευταία 15 χρόνια, γίνεται στον ελληνικό χώρο ένας σεισμός μεγέθους περί τα 6 Ρίχτερ!) στη θάλασσα, σε βάθος 50 χιλιομέτρων, σε επίκεντρο... 200 χιλιόμετρα πέριξ της Αθήνας (τόσο «εύρος» δίνουν οι γενικόλογες προβλέψεις) που να μην τον πάρει χαμπάρι κανένας, πλην των... σεισμογράφων, έτσι για να 'χει να λέει ο κ. Βαρώτσος (αλήθεια -επιμένουμε- γιατί... χάθηκε ο κύριος καθηγητής;) πως «έπεσε μέσα και... τον είχε προβλέψει!». Για να μη... γλιτώσουμε ποτέ από το ΒΑΝ και τις επιστημονικοφανείς «Πυθίες» του!

Θάνος Οικονομόπουλος