ΣΥΝΤΟΜΑ (22-09-99)


ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Απειλούν και τα παιδιά στις χειρουργικές μονάδες
Μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου των ασθενών στα νοσοκομεία, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, αποτελούν πραγματική απειλή για τα παιδιά που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, για τις χειρουργικές μονάδες και για τις μονάδες εγκαυμάτων. Η συχνότητα των λοιμώξεων μπορεί να φτάσει και το 78% των νοσηλευόμενων παιδιών όπως ανέφερε σε επιστημονική ημερίδα ο διευθυντής της ΜΕΘ της Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Γ. Παναγιωτόπουλος. Η μέση επίπτωση στις μονάδες που νοσηλεύουν παιδιά αλλά και σε αυτές που νοσηλεύουν ενήλικες είναι 9,2 ανά 100 εισαγωγές στη ΜΕΘ. Η βαρύτητα της νόσου και ο χρόνος παραμονής στη μονάδα είναι ένας παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα νοσοκομειακής λοίμωξης, όπως και ο τρόπος χειρισμού των ασθενών και ο κακός αερισμός του χώρου.


ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Επιτυχείς οι εξετάσεις
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πρώτες εξετάσεις πιστοποίησης της Ελληνομάθειας που διοργάνωσε στις 25 και 26 Μαΐου του τρέχοντος έτους το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Το ποσοστό επιτυχίας των συνολικά 534 υποψηφίων στις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δύο εξεταστικά κέντρα στην Ελλάδα και σε άλλα έντεκα στην υπόλοιπη Ευρώπη, κυμάνθηκε στο 80%. Η εμπειρία της επιτυχούς διοργάνωσης των πρώτων εξετάσεων παρέχει εχέγγυα για τη μελλοντική άρτια διαχείριση του θεσμού. Οι επόμενες εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το Μάϊο του 2000 ενώ τα εξεταστικά κέντρα θα επεκταθούν και στην Αμερική και την Αυστραλία όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την ελληνική ομογένεια αλλά και από τις έδρες νεοελληνικών σπουδών.


ΕΡΕΥΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ

Για λειτουργία ακατάλληλου κτιρίου
Τη βασιμότητα ή μη δημοσιεύματος της εφημερίδας «Παρόν» σχετικά με ξενοδοχείο στην περιοχή της Κηφισιάς το οποίο επαναλειτούργησε παρά την κίτρινη ένδειξη περί ακαταλληλότητάς του έως ότου επισκευασθούν οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός, θα ερευνήσει η Δικαιοσύνη. Χθες προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Λάμπρος Καράμπελας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή το δημοσίευμα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί ή όχι αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα.


ΜΕΙΩΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

Αιτία χημικές ενώσεις
Ανησυχητική μείωση παρουσιάζει ο όγκος του σπέρματος και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ενώ αυξάνονται οι ανωμαλίες στα γεννητικά όργανα σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ασπίς ΙΙ που πραγματοποιήθηκε στην Κω από 2-4 Σεπτεμβρίου. Και για τη χώρα μας τα μηνύματα είναι ανησυχητικά καθώς σε μελέτες έχει διαπιστωθεί πτώση της ποιότητας του σπέρματος γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη γονιμότητα των ανδρών. Τα αίτια των ανωμαλιών αυτών αναζητήθηκαν στις διάφορες χημικές· ενώσεις που υπάρχουν σήμερα στο περιβάλλον οι οποίες όταν εισέλθουν στον οργανισμό παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των φυσικών ορμονών. Το μεγαλύτερο μέρος των χημικών ενώσεων παραμένει ανεξέλεγκτο ενώ μέχρι στιγμής το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τη βιοψία των όρχεων και τη μικροχειρουργική του ωαρίου.


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά
Πολιτικό Συνέδριο στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά θα διεξαχθεί από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο Γιάννη Δρακόπουλου (Παλαιό Αμφιθέατρο Ιατρικής) με θέμα «Η πολιτική σήμερα». Στην εναρκτήρια τελετή θα απευθύνει χαιρετισμό μεταξύ άλλων ο πρωθυπουγρός κ. Κώστας Σημίτης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος. Στο συνέδριο θα σηζητηθούν θέματα όπως η παγκοσμιοποίηση, το κράτος και η πολιτική, οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί σε σχέση με τη δημοκρατία καθώς και οι θεωρίες του Νίκου Πουλαντζά ενώ τις απόψεις τους θα εκφράσουν πολλοί διακεκριμένοι καθηγητές και επιστήμονες της χώρας μας αλλά και από πολλές άλλες χώρες όπως την Αμερική, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βραζιλία και τον Καναδά.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Προς επεξεργασία δύο Π.Δ.
Δύο σχέδια προεδρικών διαταγμάτων, που αφορούν στην κατασκευή φυλακών στην Ανδρίτσαινα αλλά και στην ασφάλιση των δικηγόρων κατατέθηκαν για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με το πρώτο προβλέπεται στην Ανδρίτσαινα η ανέγερση φυλακών για ενήλικες, προϋπολογισμού 3,5 δισεκατομμυρίων δραχμών και καταργείται το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων, που αρχικά είχε σχεδιαστεί. Με το δεύτερο διάταγμα προσδιορίζονται επακριβώς τα πιστοποιητικά που πρέπει να υποβάλλουν οι δικηγόροι για να αποδείξουν το χρόνο ασφάλισής τους. Ετσι οι δικηγόροι πρέπει να υποβάλλουν εκτός από το πιστοποιητικό του Συλλόγου τους, βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ, υπεύθυνη δήλωση πραγματικής άσκησης δικηγορίας, καθώς και πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας για το έτος γέννησης του ασφαλισμένου, και των μελών της οικογενείας του.


ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Με οδηγίες στη γλώσσα τους
Και οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό. Η ενημέρωσή τους, όμως, για τα δικαιώματά τους εμποδίστηκε από το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έδωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα που εξέδωσαν ειδικά φυλλάδια με απλές οδηγίες για την ασφάλεια των μεταναστών από το σεισμό που μεταφράστηκαν σε 10 γλώσσες όπως αγγλικά, γαλλικά, ρουμανικά, αλβανικά κουρδικά και άλλα... Τα φυλλάδια θα διανεμηθούν από εθελοντές της οργάνωσης στις κοινότητες των μεταναστών με σκοπό να πάψουν οι μετανάστες να είναι αποκομμένοι από βασικές συμβουλές που μπορούν να τους προφυλάξουν από πιθανό σεισμό.


ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ

Ζητούν αποζημίωση οι γονείς
Ο «Αρης» -ένα βελγικό λυκόσκυλο- εκτός από... φωνακλάς, απεδείχθη ότι δεν πολυσυμπαθεί τα παιδιά. Η 10χρονη Ευΐνα, ακόμη δεν μπορεί να ξεχάσει τον τρόμο που ένιωσε όταν το μεγαλόσωμο ζώο την τραυμάτισε σοβαρά, δαγκώνοντάς την στο δεξί μοιρό. Εκτοτε, αποφεύγει να βγαίνει στη γειτονιά για να παίξει με τους συνομήλικούς της και προτιμά την ασφάλεια του σπιτιού της. Οι γονείς της, Νίκος και Γεωργία, βλέποντας ότι ο ιδιοκτήτης του σκύλου -παρά τις αλλεπάλληλες συστάσεις τους- δεν έλαβε κανένα μέτρο (φίμωτρο κ.ά.) κατέφυγαν στα δικαστήρια. Με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο, ζητούν την απομάκρυνση του υπεύθυνου για τις σωματικές κακώσεις και του ψυχικού κλονισμού της κόρης τους, «Αρη» και να απειληθεί ο ιδιοκτήτης του με ένα εκατομμύριο πρόστιμο, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς.