ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (21-09-99)

Να ελπίσουμε ότι αυτό το επί καθημερινής βάσεως επαναλαμβανόμενο «σε 8 εβδομάδες οι σκηνές θά 'χουν δώσει την προσωρινή θέση τους σε μονιμότερη και ανετότερη λύση για τους σεισμοπαθείς!», θα γίνει... πράξη μέσα σε 8 εβδομάδες από τη μέρα του σεισμού (δηλαδή, από την 7η Σεπτεμβρίου) και όχι σε 2 μήνες από την εκάστοτε τελευταία εξαγγελία! Γιατί ήδη από τις 8 εβδομάδες έχουν περάσει οι δύο, κι ακόμη κάποιοι (λίγοι, σίγουρα...) δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν σκηνή!

Γιατί έρχονται με γοργούς ρυθμούς το φθινόπωρο, οι βροχές και τα πρώτα κρύα, και τα προβλήματα που ήδη είναι τεράστια για τους 100.000 αστέγους θα γίνουν εφιαλτικότερα-στην πραγματικότητα, η μόνη κατά το δυνατόν άμεση λύση είναι το μεν κράτος να φροντίσει με ταχύρρυθμες διαδικασίες να παραγγείλει κάμποσες χιλιάδες «προκάτ» σπίτια (αυτά τα διασκευασμένα «κοντέινερ» που στο παρελθόν αποδείχθηκαν πολύ εξυπηρετικά...) η δε τοπική αυτοδιοίκηση να ξεπεράσει τις δυσκαμψίες της και να ορίσει εδώ και τώρα τους χώρους που θα διαθέσει για να δημιουργηθούν οι οργανωμένες «συνοικίες» με τα έτοιμα αυτά σπίτια, στις οποίες φυσικά ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά, για να τις ετοιμάσουν από πλευράς υποδομής.

Ο βαθμός «ετοιμότητας» της αποκεντρωμένης πλέον τοπικής αυτοδιοίκησης δοκιμάσθηκε με όχι και τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε συνθήκες... πραγματικού «πολέμου», με το σεισμό - και δικαίως παραδέχθηκε (προς τιμήν του) ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Φλωρίδης ότι η κεντρική εξουσία που παραχώρησε αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση α‹ και β‹ βαθμού θα έπρεπε να έχει φροντίσει να καθιερώσει και τους ελεγκτικούς εκείνους μηχανισμούς που θα εξασφάλιζαν την... βεβαιότητα επιτυχίας του μέτρου -δεν το έπραξε το κράτος, και ετοιμάζεται τώρα με συγκεκριμένο νομοσχέδιο να διορθώσει την παράλειψή του. Και ας μη «δυσανασχετούν» κάποιοι δήμαρχοι και συγκεκριμένοι «φιλόδοξοι» νομάρχες: ο έλεγχος αποτελεί συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας- δεν την υπονομεύει όπως θέλουν να λένε!

Δείτε τι έγινε με αυτή την κτηνωδία με τα αλλοιωμένα τρόφιμα που μοιράσθηκαν σε σεισμόπληκτους: το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, ζήτησε από τον Ερυθρό Σταυρό να φροντίσει για την παραγγελία και τη διανομή φαγητού στους άστεγους και τους σεισμόπληκτους, αυτός με τη σειρά του «έκλεισε συμφωνίες» με συγκεκριμένες εταιρείες, δύο από τις οποίες διαπιστώθηκε... κατόπιν εορτής ότι διένειμαν αλλοιωμένα τρόφιμα! Γιατί; Μα, απλούστατα επειδή σε όλο το «κύκλωμα» αυτής της παραγγελίας δεν είχε προβλεφθεί να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος!

Η μια εταιρεία (της οποίας ο υπεύθυνος ιδιοκτήτης συνελήφθη...) που είχε αναλάβει την παρασκευή 15.000 μερίδων φαγητού δεν είχε τη δυνατότητα να ικανοποιήσει την παραγγελία, και την ανέθεσε σε υπεργολάβους (αυτό ισχυρίσθηκε - αλλά φυσικά αυτό δεν την απαλλάσσει των ευθυνών της!), την ποιότητα και την καθαριότητα των οποίων ΟΥΔΕΙΣ σκέφθηκε να ελέγξει... προληπτικά και επί τόπου, και όχι ύστερα από καταγγελίες των άμοιρων σεισμοπαθών, που ως να μην τους έφθανε το δράμα τους, τους έμελλε να γνωρίσουν και την «κρατική περιφρόνηση» - γιατί έτσι φυσικά εξέλαβαν (και από την πλευρά τους, δικαίως) την περιπέτειά τους!

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει ήδη... προβληματικά για έναν πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών, λόγω του σεισμού και των επιπτώσεών του σε σχολικά κτίρια, υποδομή, αλλά και οργάνωση με τις «μεταστεγάσεις» που προβλέπονται (δύσκολες έτσι κι αλλιώς λόγω του ελλειμματικού αριθμού σχολείων, αλλά και των προβλημάτων που αυτές οι μετακινήσεις δημιουργούν στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και τις οικογένειες...) - ας φροντίσουν οι γνωστοί κύκλοι που από... πέρυσι είχαν δώσει «ραντεβού τον Σεπτέμβρη» για νέο κύκλο κινητοποιήσεων και αναταραχής στα σχολεία να αναβάλουν τα σχέδιά τους! Κομματικές συντεχνίες και υποκινούμενα από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο «Συντονιστικά Συμβούλια» μαθητών (αλήθεια, ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα Γαβρήλος από πού ξεφύτρωσε πάλι και τον είδαμε σε κανάλια - διάολε, δεν... τελείωσε το σχολείο, ισόβιος μαθητής «στις επάλξεις» θα μείνει;) ας κατανοήσουν ότι φέτος ειδικά, λόγω συνθηκών «δεν τους παίρνει» - θα τους κυνηγήσει η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών!

Το όνομά του συζητιόταν μεταξύ των «πιθανών» αντικαταστατών του Γιάννου Κρανιδιώτη, αλλά σίγουρα ο διορισμός του κ. Χρήστου Ροκόφυλλου ως αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε αίσθηση, κυρίως λόγω έλλειψης πείρας με το αντικείμενο -που εξειδικευμένο και πολύ απαιτητικό καθώς είναι, μάλλον κάποιος με σχετική «τριβή» θα περίμενε κανείς να διορισθεί. Ετσι κι αλλιώς, το κενό που άφη