ΣΥΝΤΟΜΑ (14-09-99)


ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τους Ισραηλινούς
Μετ' εμποδίων εξελίσσεται η συμπόρευση Ισραηλινών και Παλαιστινίων με στόχο την επίτευξη οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία θα προσδιορίσει τα σύνορα της παλαιστινιακής οντότητας, του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, τη μοίρα των Παλαιστινίων προσφύγων και το μέλλον των εβραϊκών οικισμών στα Κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη. Χθες και ενώ επέκειτο η συνάντηση του Παλαιστίνιου Μαχμούντ Αμπάς και του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, στο συνοριακό πέρασμα του Ερέζ, με αντικείμενο την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τα παραπάνω ζητήματα, Παλαιστίνιος αξιωματούχος επέκρινε το Ισραήλ ότι δεν προχώρησε στην παραχώρηση του πολιτικού ελέγχου, σε περιοχές της Δυτικής Οχθης, με βάση με τα όσα συμφωνήθηκαν στο Σάρμ ελ Σεΐχ, προ 8ημέρου.


ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΓΕΡΜΩΝ

Κοινή δράση Αμερικανών - Ρώσων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία υπέγραψαν χθες συμφωνία για την από κοινού στελέχωση με αξιωματικούς του στρατού ενός κέντρου του Κολοράντο, το οποίο θα εποπτεύει τους τυχόν λανθασμένους συναγερμούς για πυραυλικές επιθέσεις, που μπορεί να προκληθούν από τον ιό των ηλεκτρονικών υπολογιστών (Υ2Κ) εν όψει του 2000. Τη σχετική συμφωνία υπέγραψε ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, με τον Ρώσο ομόλογο του, Ιγκόρ Σεργκέγεφ. Οι δύο υπουργοί δήλωσαν επίσης ότι προσανατολίζονται στη δημιουργία ενός αντίστοιχου κέντρου στη Μόσχα, αργότερα.


ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

Μελετά η αλβανική κυβέρνηση
Την κατάργηση της θανατικής ποινής πριν από το τέλος του έτους, μελετά η αλβανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες Αλβανός αξιωματούχος. «Η Αλβανία θα εισέλθει στον καινούργιο αιώνα, χωρίς την θανατική ποινή», τόνισε ο Ναμίκ Ντόκλε, αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συνάντησής του, με την Ραϊχάν Ακάντ, εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αλβανία, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό των Τιράνων.


ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ

Συνάντηση με τον Τζάκσον
Εν μέσω της συνεχιζόμενης αναταραχής στο Κοσσυφοπέδιο, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας έφθασε χθες το απόγευμα στην Πρίστινα, προκειμένου να δει ιδίοις όμμασι την κατεστραμμένη σερβική επαρχία και να επισκεφθεί στα βρετανικά στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί. Ο Κάρολος συναντήθηκε με τον αντιστράτηγο Μάικ Τζάκσον και γευμάτισε με τον Γάλλο Μπερνάρ Κουσνέρ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή, οι οποιοι τον ενημέρωσαν για την υφιστάμενη κατάσταση, ενώ αργότερα επισκέφθηκε τους Βρετανούς στρατιώτες.


ΔΙΠΛΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΪΤΖ

Πειράματα από την άνοιξη
Βρετανοί ερευνητές θα επιχειρήσουν, την άνοιξη, τα πρώτα στάδια πειραματισμού τους μ' ένα καινούργιο διπλό εμβόλιο για την καταπολέμηση του έιτζ, με το οποιο θα επιχειρήσουν να ενεργοποιήσουν την αμυντική ικανότητα των κυττάρων Τ, προκειμένου αυτά να αντισταθούν στον θανατηφόρο ιό. Κι αυτό, τη στιγμή, που ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του έιτζ στην Αφρική επισημαίνει ότι η καταστροφική επίδραση του ιού στη Μαύρη Ηπειρο βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια και οι προσπάθειες καταπολέμησης της ασθένειας σκανδαλωδώς αναποτελσματικές.