ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (07-09-99)

Με την επιμονή του (επισήμως... επαναβεβαιωθείσα - και δη μετ' εμφάσεως!) στην υποψηφιότητα Κωστή Στεφανόπουλου για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2000, ο πρωθυπουργός πέτυχε τελικά να «πετάξει το μπαλάκι» στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την τυπική, μεν, πλην μετά ουσιαστικότατου πολιτικού περιεχομένου επίπτωση στις εξελίξεις που θα έχει αυτή η «εκλογική αναμέτρηση» -ιδίως με το «περίβλημα» που της προσέδωσε πως αυτή η «τυπική» διαδικασία, δεν θα πρέπει κατά κανένα τρόπο ν' αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην πορεία ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, που αποτελεί και επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου.

Τώρα, το εάν και κατά πόσο η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα επιφέρει καθυστερήσεις στην ενταξιακή πορεία της Ελλάδος στην ΟΝΕ, παραμένει ένα ζήτημα - και πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση (που κι αυτή προεξοφλεί τώρα, γιατί... έτσι την συμφέρει την ένταξη!) θεωρεί ότι τα υπέρ «συναινετικής εκλογής Προέδρου» επιχειρήματα του κ. Σημίτη, είναι πολιτικάντικα και εκ του πονηρού κινδυνολογικά. Αυτό, όμως, που σίγουρα θα μείνει στον πολύ κόσμο, (επιεικώς θεωρεί ότι αυτό το... «αστείο» με τις κατ' έθιμον πλέον πρόωρες εκλογές πρέπει κάποτε να σταματήσει -το ίδιο από τη σκοπιά τους και καμιά 60αριά βουλευτές όλων των κομμάτων που τρέμουν για την... επανεκλογή τους και την πιθανότητα ν' απολέσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα για ελάχιστους μήνες!) είναι ότι εκείνα τα κόμματα που δεν θα θελήσουν να μην μετατραπεί η εκλογή Προέδρου σε καθαρά διακομματικό προεκλογικό «μπαλκόνι», θα φέρουν και ακέραια την ευθύνη (μ' ό,τι αυτό συνεπάγεται...) γι' αυτόν τον επί της ουσίας ευτελισμό των θεσμών...

Ηδη, στη Ν.Δ., πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που επιμένουν ότι δεν συνάδει με τη σοβαρότητα ενός κόμματος που λέει ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση να «παίζει» με την προεδρία - και πάντως να αποφεύγει να ξεκαθαρίσει το ποια θέση θα τηρήσει, ακολουθώντας και αυτό την τακτική που το ίδιο... καταγγέλλει για το ΠΑΣΟΚ! Δεν μπορεί, ας πούμε, από την μια ο Κώστας Καραμανλής να υποστηρίζει σ' όλους τους τόνους και σε κάθε περίπτωση που του δίνεται πως αυτή η κυβέρνηση «είναι ολέθρια για τον τόπο - και πρέπει να φύγει μια ώρα αρχύτερα!», κι από την άλλη να μην βγαίνει ευθέως και να πει ότι «εμείς, θα χρησιμοποιήσουμε την προεδρική εκλογή για να οδηγήσουμε τη χώρα στις εκλογές»! Ξεκάθαρα πράγματα και σταράτες κουβέντες, κι ας αναλάβει το όποιο κόστος αυτής του τις επιλογής!

Ο προβληματισμός αυτός, εκδηλώθηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των «τομεαρχών» στη Ρηγίλλης όπου η μεν κ. Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε «εδώ και τώρα» η Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να πει (αφού έτσι κι αλλιώς η συζήτηση έστω με «πονηρή» πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, έχει ξεκινήσει στα «ζεστά»...) τι σκοπεύει να κάνει και ποιον θα προτείνει για Πρόεδρο το Μάρτιο του 2000 (το να μην προτείνει κανέναν θα είναι ό,τι το πιο... μικροκομματικά πολιτικάντικο και προσβλητικό των θεσμών!) μια θέση στην οποία αντιτάχθηκαν σθεναρά τόσο ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο κ. Δημήτρης Σιούφας, που υποστήριξαν ότι το κόμμα τους δεν έχει κανένα λόγο να «ανοίξει τα χαρτιά» του, διευκολύνοντας έτσι την κυβέρνηση, ενώ αντίθετα το συμφέρει να «μιλήσει τελευταίο»!

Ο κ. Καραμανλής, τους άκουσε όλους και απήντησε με το γνωστό του... «καλά, αφήστε, θα δω εγώ!» - μια παρελκυστική τακτική που του επιτρέπει από τη μια να «κουλαντρίζει» τις επιμέρους προεδρικές φιλοδοξίες στελεχών του κόμματός του (και υπάρχουν... πάνω από τρεις - τουλάχιστον!) και από την άλλη (έτσι πιστεύει...) να αφήνει το ΠΑΣΟΚ να «εκτίθεται» με το να επιμένει στην υποψηφιότητα Στεφανόπουλου και ενδεχομένως τελικά να αναγκάζεται να αλλάζει «προτίμηση» για να αποφύγει τις εκλογές...

Μια προοπτική, πάντως, που μάλλον δεν φαίνεται πιθανή, όχι επειδή το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Σημίτης θα είχαν ενδεχομένως «πρόβλημα» να αλλάξουν την τελευταία στιγμή υποψήφιο (άλλωστε, πολλές τέτοιες «θεωρητικές» συζητήσεις γίνονται σε επίπεδο συμβούλων του Μεγάρου Μαξίμου...) αλλά εκ του γεγονότος ότι έσπευσε... ο ΣΥΝ να προβάλλει τη δική του «επιλογή» στο πρόσωπο του Λεωνίδα Κύρκου, με αποτέλεσμα όλες οι ζυμώσεις και σκέψεις περί «κεντροαριστερού» κοινού υποψηφίου, να πάνε περίπατο, αφού το ΠΑΣΟΚ (όπως έχουν τουλάχιστον σήμερα τα πράγματα...) δεν μπορεί να δείξει ότι απόλεσε την πρωτοβουλία των κινήσεων και συναινεί σε μια υποψηφιότητα πρωτοβουλίας καθαρά ΣΥΝ - για την οποία άλλωστε δεν υπήρξε η παραμικρή συνεννόηση!

Στην υποψηφιότητα Κύρκου (κρίμα για τον συμπαθέστατο πολιτικό της Αριστεράς...) αντιτάχθηκε το «Αριστερό Ρεύμα» του ΣΥΝ (που είναι δηλαδή, τί; «Δεξιό κόμμα;) αλλά και (με τον τρόπο της...) η Μαρία Δαμανάκη με αποτέλεσμα ο ΣΥΝ να... ξανακαταφέρει ένα «πρόβλημα» που θεωρητικά δεν ήταν καθαρά δικό του, να το μετατρέψει σε νέα εστία εσωκομματικών τριβών - ή καλύτερα «δημιουργικού πλουραλισμού», όπως θέλουν να λένε τις κόντρες τους στην οδό Κουμουνδούρου...

Μ' ένα νέο «ρεκόρ» (δεν έχει νόημα πια να μετρά και να σημειώνει κανείς τα «ρεκόρ» στη Σοφοκλέους...) σε τζίρους και άνοδο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 5.600 μονάδες (και να σκεφθείτε ότι με τον πόλεμο στο Κόσοβο, κάποιοι που τρομοκρατήθηκαν και «βγήκαν» περίμεναν να πέσει ο δείκτης στις... 2.500 μονάδες για να ξαναμπούν!) και ημερήσια αύξηση κοντά στο 4%, το Χρηματιστήριο έδειξε τη θετική του αποδοχή των πρωθυπουργικών ομιλιών και εξαγγελιών - πολιτικών τε και οικονομικών!

Μόνο που με τους σημερινούς ρυθμούς «ανεπτυγμένου» (επίκειται και η τυπική του αναβάθμιση...) Χρηματιστηρίυ, οι υπεύθυνοι της Σοφοκλέους θα πρέπει να σκεφθούν κάτι να κάνουν, ώστε να μην μένουν καθημερινά (μπορούν να γίνουν και περίεργα «κόλπα» μ' αυτό το... σύστημα!) χιλιάδες «ανεκτέλεστες εντολές», είτε λόγω «λίμιτ απ» πλήθους μετοχών, είτε λόγω περιορισμένης διάρκειας των συνεδριάσεων (2 ώρες και 45 λεπτά συναλλαγών, είναι τραγικά μικρός χρόνος), είτε λόγω περιορισμένης οργάνωσης των χρηματιστηριακών γραφείων, που με το πλαφόν των 8 «τερματικών» το καθένα, ένα πολύ μικρό μέρος της κίνησης που υπάρχει μπορούν ν' αντιμετωπίσουν!

Με τέτοια «οργάνωση», τα... 87,5 τρισεκατομμύρια τζίρος που η κυβέρνηση ελπίζει να γίνει στη Σοφοκλέους το 2000 για να εισ πράξει τον... προσδοκώμενο φόρο με τον οποίο θα χρηματοδοτήσει το «κοινωνικό πρόσωπό» της, μάλλον δύσκολα θα πιαστούν!

Θάνος Οικονομόπουλος