ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (03-09-99)

Βαρέθηκε φαίνεται, τελικά να... πάει στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κι αποφάσισε να κάνει τις οικονομικές εξαγγελίες του από το πρωθυπουργικό γραφείο, να γλιτώσει και το ταξίδι! Προχθές ένα «πακετάκι» από μέτρα για τους αγρότες, χθες το άλλο πακετάκι με τις φορο(απ)αλλαγές, τα αντιπληθωριστικά μέτρα και την ενίσχυση των «αδυνάμων» ομάδων κι άσε τον Κώστα Καραμανλή να νομίζει πως με το να βγει δύο μέρες πριν και να κάνει δηλώσεις «προγραμματικές» για την οικονομία, «σπάει την παράδοση»!

Αυτό κι αν είναι «σπάσιμο της παράδοσης»! Να κάνεις «εγκαίνια» της ΔΕΘ από την... Αθήνα και μάλιστα σε «αβάν πρεμιέρ»! Κι όχι μόνο αυτό: να... αιφνιδιάζεις και τον επί της Εθνικής Οικονομίας υπουργό σου, αφού σύμφωνα με απολύτως ελεγμένες πληροφορίες, πολλά (και ουσιαστικά!) από τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Πολιτικής, είναι... εκτός της προτάσεως του κ. Παπαντωνίου (που υποτίθεται ότι θα συνεζητείτο στη χθεσινή Κυβερνητική...) και πρωτακούσθηκαν από το στόμα του κ. Σημίτη μέσα στην αίθουσα!

Τώρα, το ποια επιτελεία τις εισηγήθηκαν (και... πότε, ε;) και τις επεξεργάσθηκαν, δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία (για τον κόσμο και... τις εντυπώσεις - για τον κ. Παπαντωνίου, μάλλον κάποια «σημασία» θα έχει...) αυτό που μετράει είναι ο αντίκτυπος που με τα μέτρα (γενναία και ουσιαστικά, απ' όποια πλευρά κι αν τα εξετάσεις, και φυσικά και οι... δευτερογενείς σκέψεις που οδήγησαν σ' αυτά! Σκέψεις, που για πολλούς δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν (αν και δεν φαίνεται -σήμερα, τουλάχιστον, αύριο...) και ενδόμυχα σενάρια για πρόωρες εκλογές, πιο... πρόωρες από τον Μάρτιο του 2000 μ' αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας!

Παραμένει, βέβαια ένα... ερωτηματικό, το τι πρόκειται τελικά να εξαγγείλει στην ΔΕΘ ο κ. Σημίτης, και ποιο θα είναι το περιεχόμενο της ομιλίας του -αυτό το «θ' αναφερθώ στα γενικά πλαίσια και τις προοπτικές της οικονομικής μας πολιτικής...», που διευκρίνισε χθες κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, είναι πολύ γενικό και αόριστο, και επί της ουσίας δεν λέει τίποτε το ενδιαφέρον για τον πολύ κόσμο. Εκτός, πια, κι αν αληθεύουν κάποιες πληροφορίες που διέρρεαν χθες από «κύκλους δυνάμενους να γνωρίζουν», ότι ο πρωθυπουργός, κρατάει κάποιον ακόμη «άσο» στο μανίκι του, που θα τον βγάλει κατά τη σαββατιάτικη ομιλία του στη συμπρωτεύουσα...

Το αν αυτή η «έκπληξη» (που δεν ξέρει κανείς αν υπάρχει -αν και λογικό είναι να μην πάει «άδειος» στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σημίτης...) θ' αφορά κάποιο σημαντικό νέο για τη γενικότερη οικονομική πορεία (κάτι που να σχετίζεται με την ένταξη στην ΟΝΕ και τις διαδικασίες της, λόγου χάρη...) ή θα έχει να κάνει με καθαρά πολιτικές εξελίξεις, «κοντός ψαλμός...», μέχρι αύριο το βράδυ!

Από πλευράς «σκοπιμότητος», πάντως, βλέποντας κανείς τη φύση των μέτρων (που όλα, πλην/της μειώσεως του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο -γενναία μείωση, κατά 14.000 δραχμές τον τόνο!- και του ειδικού φόρου για την αγορά Ι.Χ. -θα φθηνύνουν κατά μέσο όρο περί το 10%!- που θα ισχύσουν από σήμερα) τα οποία θα αρχίσουν να «φαίνονται» στον κόσμο από την 1/1/2000, λογικό είναι να εικάσει πως ο κ. Σημίτης «στρώνει το χαλί» (μαζί με τις εντυπώσεις που καλλιεργούνται και τη μεταστροφή του δυσμενούς κλίματος που υπάρχει για το ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές) για εκλογές το Μάρτη του 2000. Τότε που οι χαμηλότερες παρακρατήσεις φόρων από τους μισθωτούς, λόγω αυξήσεως του «αφορολογήτου ορίου», θα είναι κάθε μήνα «απτές», και θα έχει ισχύσει η κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων μαζί με τη μείωση της φορολογίας (από 35% σε 30% για φέτος και 25% από το 2000)...

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες από 1/1/2000 θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνει από τις 33.000 στις 43.000 δραχμές, οι άνεργοι θα δουν το επίδομά τους ν' αυξάνεται κατά 10%, ενώ ΟΛΟΙ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι θα έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το ΕΚΑΣ από 18.000, θα φθάσει τις 21.000 δραχμές -δηλαδή τι πιο «ουσιαστικές» αλλαγές θα περίμενε ο κόσμος να δει σε... προ-ΟΝΕ περίοδο, με σφικτές πολιτικές; Τις βλέπεις, τις... αφομοιώνεις και μετά σου λένε «παρακαλώ, περάστε να ψηφίσετε...»!

Το κόστος όλων αυτών των μέτρων και φοροελαφρύνσεων, φθάνει κοντά στο ...μισό ΤΡΙΣ, που φυσικά θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά φαίνεται πως αυτή η επιβάρυνση (σε περίοδο «σφικτή» λόγω... κριτηρίων σύγκλισης!) δεν πολυαπασχολεί την κυβέρνηση, αφού βρήκε «πηγή» να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του: με το διπλασιασμό (από 0,3% σε 0,6%) του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών! Μια πηγή, δηλαδή, που φέτος αναμένεται (με το 0,3% -το 0,6 θα ισχύσει κι αυτό από 1.1.2000- να προλάβει να το «χωνέψει» και να το... ξεπεράσει ο κόσμος της Σοφοκλέους!) να δώσει στα δημόσια ταμεία περί τα 350 ΔΙΣ., και από το 2000 θα φέρνει πρόσθετα έσοδα (κατ' εκτίμηση...) της τάξεως των 270 δισ., με άλλα λόγια, από το χρηματιστηριακό τζόγο, θα χρηματοδοτηθεί η «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης, κίνηση που δεν θα προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και «τριγμούς»...

Εκείνοι, μεν, που δεν παίζουν στη Σοφοκλέους και που καθημερινά... ζαλίζονται από το χορό των δισεκατομμυρίων που αλλάζουν χέρια μέσα σε μια και μόνη χρηματιστηριακή συνεδρίαση, θα το δουν ως «δίκαιο μέτρο» ουσιαστικής συμβολής των «εχόντων και κατεχόντων» προς τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Οι δε «επενδυτές» (κανονικοί ή καθαρά... τζογαδόροι!) που με τους σημερινούς ρυθμούς της Σοφοκλέους βλέπουν τα κεφάλαιά τους να αυξάνουν κατά 50% και 100% μέσα σε εβδομάδες, μάλλον δεν θα «απογοητευθούν» σε σημείο που να τους βγάλει από το χρηματιστήριο, μια μείωση των κερδών τους κατά... 0,3%!

Το Χρηματιστήριο, που και χθες συνέχισε ακάθεκτο την ανοδική του πορεία, με το δείκτη του να «τσιμπάει» ένα 1,29% και τον όγκο των συναλλαγών να ξεπερνά το... μισό ΤΡΙΣ. - τώρα αν αυτή η πορεία της Σοφοκλέους είναι «ψήφος εμπιστοσύνης στη Ν.Δ.», κατά πώς λέει ο κ. Καραμανλής, ή μια απόδειξη πως ο κόσμος (των επιχειρήσεων, αλλά κα