ΣΥΝΤΟΜΑ (02-09-99)


ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

«Το υπουργείο Παιδείας οφείλει να δράσει»
Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει το Επαγγελματικό Σωματείο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαιδεύσεως Αττικής προς κάθε κατεύθυνση «για την επιμονή διαφόρων να βάλλουν με κάθε μέσο εναντίον των φροντιστηρίων». Οπως επισημαίνει ο πρόεδρός του Τάκης Δρούτσας, «καταδικάζουμε τη λειτουργία φροντιστηρίων σε μαθητές Δημοτικού - αν υπάρχουν, όπως δημοσιεύτηκε- και υπενθυμίζουμε ότι με τον νόμο 682 του '77 καταργήθηκαν τα φροντιστήρια για τους μαθητές του Δημοτικού. Καλούμε, δε, το ΥΠΕΠΘ να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες και να καθορίσει -αν επιθυμεί- το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τέτοιων χώρων, αλλιώς να τα κλείσει -και επαναλαμβάνουμε-, εάν υπάρχουν...».


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Μέτρο ταχείας εξυπηρέτησης
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη εντάσσεται η νέα εγκύκλιος του υφυπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Λεωνίδα Τζανή, προς τις διοικήσεις 32 νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας. Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου καλεί τα συγκεκριμένα ιδρύματα να ολοκληρώσουν μέχρι τις 30/9/99 τη διαδικασία σχεδιασμού του μέτρου των τηλεφωνικών αιτήσεων για τα πιστοποιητικά νοσηλείας που εκδίδονται από τα νοσοκομεία.


ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ολυμπιονίκες και εκεί
Ολυμπιονίκες γέμισε χθες το δικαστήριο, καθώς γνωστοί αθλητές που κατά καιρούς μας χάρισαν μετάλλια, ανάμεσά τους και η Νίκη Μπακογιάννη, επρόκειτο να δικαστούν κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμηση. Οι αθλητές Νίκη Μπακογιάννη και Δημ. Θανόπουλος, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Σταύρος Τζιωρτζής, Ηλ. Χατζηπαυλής, Γ. Ζαΐμης και Αν. Παπαναστασίου κατηγορούνταν για συκοφαντική δυσφήμηση εις βάρος της Καλλιόπης Αποστολίδου, υπαλλήλου του Συλλόγου, που ήταν και η μηνύτρια. Η αντιδικία στηρίχτηκε σε δηλώσεις των αθλητών που είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις οποίες εφέρετο ότι υπήρξε «εν κρυπτώ μεθόδευση» για τη χορηγία εταιρείας αθλητικών ειδών σε συνέδριο, εκ μέρους της μηνύτριας αλλά και δύο ακόμη αθλητών, του Λάμπρου Παπακώστα και του Τάσου Μπουντούρη. Οι προσπάθειες για συμβιβασμό ναύαγησαν και η δίκη αναβλήθηκε για το Νοέμβριο.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ποιοι αγαπούν το περιβάλλον
«Οργάνωση - Λειτουργία - Διαχείριση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» είναι το θέμα του σεμιναρίου που διοργανώνει το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) στην Αρναία Χαλκιδικής, από τις 6 έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Το σεμινάριο, που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΕΙΝ στη Μαθητική Εστία Αρναίας, έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, διατήρησης των βιολογικών κύκλων και της οικολογικής ισορροπίας. Ηδη μάλιστα, το ΕΙΝ με τον παραπάνω στόχο, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, λειτουργεί Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε δικές του εγκαταστάσεις στην Κόνιτσα, το Σουφλί, την Αρναία, τη Νάουσα και άλλες περιοχές.


ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

Πρόληψη εγκληματικότητας
Το θεσμό των Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας (ΣΠΕ) προωθεί ο δήμος Αγίων Αναργύρων, γνωρίζοντας τις σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εγκληματικότητας σε μία περιοχή. Τα ΣΠΕ θα στηριχθούν τόσο στη συγκεντρωθείσα διεθνή εμπειρία όσο και στις τοπικές ιδιαιτερότητες. Ηδη ομάδα του δήμου έχει συλλέξει τη διεθνή εμπειρία σε θέματα εγκληματικότητας και έχει αποτυπώσει και αναλύσει τα sites εκατοντάδων δήμων στο Internet. Μέσα στο Σεπτέμβριο οι δημότες Αγίων Αναργύρων θα κληθούν να συμμετάσχουν στο σχηματισμό Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας, ώστε πριν από το τέλος του μήνα να αρχίσει η λειτουργία του προγράμματος.


ΚΟΜΒΟΣ ΛΕΝΟΡΜΑΝ

Από σήμερα στην κυκλοφορία
Από σήμερα το πρωί θα δοθεί στην κυκλοφορία το κεντρικό τμήμα της νέας Εθνικής Οδού Νο 1 και της νέας γέφυρας Λένορμαν, από τον ανισόπεδο κόμβο Λένορμαν μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Καβάλας. Η κυκλοφορία στο σημείο αυτό θα ανοιχτεί προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής της γέφυρας Λένορμαν, οι κατεδαφίσεις των παλαιών αερογεφυρών και οι εργασίες υποδομής στους παρακηφίσιους κλάδους. Η κυκλοφορία θα δοθεί τμηματικά στην άνοδο και την κάθοδο. Για την αποφυγή προβλημάτων θα βρίσκονται στην περιοχή τροχονόμοι, σήμερα και αύριο.


ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Τρία κέντρα Συντονισμού
Στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας από μη κυβερνητικούς οργανισμούς, φορείς και ιδιώτες, δημιουργήθηκαν τρία κέντρα Συντονισμού και Επιμέλειας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή. Στην Αθήνα το κέντρο θα λειτουργεί στη λεωφόρο Ειρήνης στον Ταύρο, στο κτίριο του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Στη Θεσσαλονίκη το κέντρο θα λειτουργεί στην αποθήκη 8Α του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο ΥΜΑΘ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Στην Κομοτηνή το κέντρο θα λειτουργεί στην αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος Κομοτηνής και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί κάποιος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.


ΑΤΥΧΗΜΑ - ΕΞΠΡΕΣ

Πρόσκρουση στον προβλήτα
Στον προβλήτα του λιμανιού της Πάρου προσέκρουσε το βράδυ της Τρίτης το επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο «Σύρος Εξπρές», εξαιτίας βραχυκυκλώματος του μετασχηματιστή μετάδοσης κίνησης, κατά τη διάρκεια χειρισμών πρυμνοδέτησης. Από την πρόσκρουση δεν δημιουργήθηκε ζημιά στο πλοίο, ενώ ελαφρά τραυματίστηκαν οι επιβάτες Μαρία Μπόγρη και Ζωή Κενανίδου, οι οποίες μετέβησαν στο κέντρο υγείας Πάρου. Το πλοίο, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Θήρα - Ιο - Νάξο - Μύκονο και μετέφερε 154 επιβάτες, μετά την αποκατάσταση της βλάβης συνέχισε το δρομολόγιό του. Προανάκριση διενεργεί το λιμεναρχείο Πάρου.